Last news in Fakti

7 Декември, 2020 13:16 3 337 6

В последния час! Решителна фаза на преговорите за търговска сделка между ЕС и Великобритания

  • брекзит-
  • великобритания

Очаква се председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън да разговарят за втори път по телефона

В последния час! Решителна фаза на преговорите за търговска сделка между ЕС и Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преговорите между ЕС и Обединеното кралство за бъдещите търговски отношения след Брекзит навлизат в последна и решителна фаза в Брюксел. След намеса на политическите лидери, прекъснатите в петък преговори бяха подновени в неделя вечер.

Британският главен преговарящ Дейвид Фрост е в Брюксел, където ще продължи преговорите с европейския му колега Мишел Барние.

По-късно днес се очаква председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън да разговарят за втори път по телефона, след като в резултат на предишния им разговор в събота бе взето решение прекъснатите заради големите разминавания преговори все пак да бъдат възобновени.

Би Би Си цитира снощи източник на ЕС, че двете страни са много близо до споразумение за риболовните права, но това бе оспорено от Даунинг стрийт.

Остават и проблемите около честната конкуренция и механизма за съблюдаване на новите правила. Ако до края на годината не бъде ратифицирано търговско споразумение, на стоките между Острова и ЕС ще бъдат налагани мита и ще бъдат извършвани гранични проверки.

Британската търговска камара предупреди, че търговците не са готови за промените след края на „преходния период“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Манчо

    15 4 Отговор
    Хайде стига с тая "дъвка" вече , да се махат тия пирати наркомани .
  • 2 Чичо

    8 4 Отговор
    А на бацо шкафа комще го прайм?
  • 3 Да ви таковам и Брекзита и намярата...

    9 5 Отговор
    Хората мрът - ог глад, от болести, а хрантутниците се борят за плячка! Да се продънят в дън земя дано...
  • 4 Английски глезлювци..

    10 2 Отговор
    Не знаеха дори за какво гласуват?След референдума най честия въпрос в интернет бил,Какво е Брекзит? :)
  • 5 гост

    6 2 Отговор
    Може би конкретно Англия, извън ЕС ще е по-добре. Достатъчно силна икономика са и имат търговски отношения с достатъчно силни икономики, някои техни колонии дори. От ЕС, все повече сметка имат предимно бивши соц. републики като нас, спънати икономики като гърците и бежанците. Колкото повече държави, като описаните стават членки, толкова повече започва да се тежи на бюджета на силните страни. Колкото повече се краде, най-вече визирам нашето правителство и мафия, толкова повече този съюз се обезсмисля.
  • 6 До гост

    4 0 Отговор
    Правилно мнение 🇬🇧
Новини по държави: