Last news in Fakti

7 Декември, 2020 15:59 1 966 8

ЕС освобождава от ДДС ваксините срещу COVID-19

  • ваксина-
  • коронавирус

Съгласно изменената директива държавите членки ще могат при желание да прилагат намалена или нулева ставка за ваксини и комплекти за тестване

ЕС освобождава от ДДС ваксините срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия приветства приетите днес важни нови мерки, които ще позволят на държавите членки да освободят болниците, практикуващите лекари и физическите лица в ЕС от заплащане на данък върху добавената стойност (ДДС) при закупуването на ваксини срещу коронавирус и комплекти за тестване.

С новите правила, приети единодушно от всички държави членки въз основа на Предложение на Комисията от 28 октомври (като част от Съобщението относно допълнителни мерки във връзка с COVID-19), се цели да се осигури подобрен достъп на по-ниски цени до средствата за предотвратяване, откриване и лечение на коронавирус.

Мерките ще позволят на държавите от ЕС да въведат временно освобождаване от ДДС за ваксини и комплекти за тестване, продавани на болници, лекари и физически лица, както и за тясно свързани с тях услуги.

Понастоящем държавите членки могат да прилагат намалена, но не и нулева ставка на ДДС върху продажбите на ваксини, а за комплектите за тестване не е възможно дори облагането с намалена ставка. Съгласно изменената директива държавите членки ще могат при желание да прилагат намалена или нулева ставка за ваксини и комплекти за тестване.

Пандемията от коронавирус създаде необходимост от извънредна реакция от страна на властите във всички области на политиките. Понастоящем Комисията активизира работата си по подготовката за въвеждането на нови ваксини в ЕС, по-специално след неотдавнашните безпрецедентни изявления от страна на световни фармацевтични предприятия.

Данъчната и митническа политика на ЕС ще продължи да играе съществена роля за осигуряването на достъп до тези жизненоважни медицински консумативи, като същевременно гарантира безопасността на стоките, които достигат до вътрешния пазар.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян

    2 1 Отговор
    Купете си от аптеките ХЛОРЕН ДИОКСИД ! Слага се във водата ,която ще консумирате през деня . Една капка от хлорният диоксид отговаря за 10кг човек ,ако сте 80 кг ще сложите 8 капки от разтвора във шилето със вода ! Няма значение какво количество вода сте наляло 2л или 5л ,важно е да не се превишават капките спрямо теглото на човек ! Който иска да си АЛКАЛИЗИРА тялото ,всяка сутрин да слага щипка сода за хляб/бикарбонат,във чаша със вода топла/студена ,като към това може да прибави и сока на половин лимон ! Всички болести тръгват от окисления във тялото ,а содата ги неутрализира и връща нормалните алкални нива във организма !

    Коментиран от #2

  • 2 Алфа Вълкът

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Калоян":

    А бе една кожна ваксина от д-р Вълчо и ще си 6!

    Коментиран от #5

  • 3 КОНСТАНТИНОВ

    1 0 Отговор
    УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРЕСТУПНИЦИ ОТДАВМА СА НАТОЧИЛИ СЕКИРАТА С ЦЕНАТА НА ВАКСИНАТА.
  • 4 Калоян

    3 0 Отговор
    Ваксините : УБИВАТ,ОСАКАТЯВАТ ,И СТЕРИЛИЗИРАТ ! ! ! Към БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ( божественият народ ) се извършва чудовищен геноцид ,във който участват цялата политическа с ган ( сатанинска) ,както и продажбите държавни служители ,като най-актиени за момента са и ще бъдат лекарите ,който са се продали на бялата мафия или така наречената СЗО (световна здравна организация ) ,която е под контрола на сатанистите от дълбоката държава ! На по -късен етап ще се опитат да изправят полицай,и военни ,срещу народа ! Те ще бъдат използвани като репресивен апарат ,а които откажат ще бъдат уволнявани ,а дори и убивани след като се съгласят да им положат ваксината против измислицата ковид 19 (666) !
  • 5 Калоян

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Алфа Вълкът":

    Кожните ваксини ще ти ги предоставя за теб ,че ще ти отиват повечко !
  • 6 Бай Манчо

    4 0 Отговор
    Факти поне казвайте , че снимките са илюстративни или просто никой не е виждал ваксините на пфайзер и зенека .
  • 7 В.В.П.

    1 0 Отговор
    Колко хубава новина.!!!.Ще си купя 2 Кашона..и фъстъци..Ооо..
  • 8 Въпроси

    1 0 Отговор
    Какво премахване на ДДС нали до сега твърдяха , че ваксините ще бъдат безплатни , сега говорят за премахване на ДДС , при закупуването им от болници , лекари и физически лица , тоест пак ще го плащаме ние , един път като физически лица , или като разход на касата където всъщност пак са нашите пари , и ще е за сметка на други орязани клинични пътеки . Значи държавата отново вдига ръце , и ни го нахл..зва . А тези европейски отпуснати милиарди помощ за К-19 къде всъщност ще потънат.