Last news in Fakti

8 Декември, 2020 14:38 1 848 34

Евродепутати зоват София и Скопие за компромиси по спорните въпроси

  • северна македония-
  • зоран заев

Скандалът между двете държави ще подкопае доверието в ЕС на Западните Балкани

Евродепутати зоват София и Скопие за компромиси по спорните въпроси  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент настояват Съвета да одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания.

Евродепутатите, сред които българският представител от „Обнови Европа“ и докладчик за Северна Македония Илхан Кючюк, председателят на външната комисия Дейвид Макалистър, докладчикът за Северна Македония в сянка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон призовават всички заинтересовани страни да намерят решение, с което да се гарантира, че преговорите за присъединяване ще започнат преди края на годината.

Като предупреждават, че замразяването им ще подкопае доверието в ЕС на Западните Балкани, евродепутатите апелират към България и Северна Македония да намерят компромис по двустранните проблеми, с който да се избегне допълнителното забавяне на процеса.

„България трябва да одобри откриването на междуправителствена конференция със Северна Македония възможно най-бързо и при всички положения през декември, като по този начин признае усилията на страната за присъединяването ѝ към Общността. Северна Македония в ролята си на кандидат-член също трябва да положи всички усилия за решаването на спорните въпроси“, подчертават представителите в Европейския парламент.

От българска страна заявиха за „Хоризонт“, че позицията ни не е променена и припомниха, че България подкрепя започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, но при определени условия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не мерси

    24 0 Отговор
    Не мерси!
  • 2 Точно Илхам Кючек?

    38 1 Отговор
    Точно такъв "българин" ли трябва да е докладчик? Все едно генерал Сюлейман началник на трета българска армия!
  • 3 ПроблемНе

    19 4 Отговор
    Прoблeмa нe бeшe c Бългaрия, прoблeмa бeшe чe EC (Гeрмaния) им oбeщa рaзширeниe ... нo ceгa ce oтмeтнaхa и рeшихa, чe нямa дa имa рaзширeниe. И зa дa нe излeзнaт тe винoвни ни нaкрaхa, ниe дa cи нaмeрим причинa и дa ce cкaрaмe... зa дa излeждa, чe зaрaди нac нямa дa ги приeмaт. Вce eднo пък някoгa нeщo в мeждунaрoднaтa пoлитикa e зaвиceлo oт нac ... нaпoмня ми нa призивa нa нeмцитe дa oбявим вoйнa нa CAЩ, cлeд кoeтo гo oтнacямe бaш ниe. Тaкa и ceгa ... нaкрaхa ни дa ce кaрaмe c Мaкдoния и утрe Мaкeдoния щe ce прeгръщa c нeмцитe зa бизнeca, a зa Бългaрия щe cи cпoмня, кaк нeщo нe cмe тoчнo знaeли кaквo иcкaмe oт тях.

    Коментиран от #5

  • 4 да де

    26 2 Отговор
    Да възможен е компромис: макетата заявяват пред цял свят, че тяхната измислена държава съществува от 1944 г. по заповед на коминтерна и , че нямат претенции нито към езика , историята и територията ни.

    Коментиран от #8

  • 5 АвстриМаке

    4 21 Отговор

    До коментар #3 от "ПроблемНе":

    Да и пак немците ще им напомнят после ... ама ние ви разрешихме проблема с България, слушайте ни. 13 години разни държави ни посичат (като Холандия, Англия) по всякакви въпроси и ние сега избиваме комплекси и ние да натискаме Македония, без да им казваме какво искаме от тях.

    Коментиран от #9, #27

  • 6 Ужас

    25 3 Отговор
    Без компромис за Македония.И нека тази Кючук ли е какъв е да не рови костите на българите,да не забравя откъде е ,а не да предава българската история и език,иначе Бог един ден ще го накаже...предател ли си на цял народ,все ще ге застигне нещо
  • 7 Балканска

    2 8 Отговор
    работа !
  • 8 Любен Стойков

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Това е! Толкова е просто! От такива декларации, скрепени с подписи всичко става ясно. Историята преди това да си я пишат както искат. А тъпата комисия от комуняги историци, да се разтури.
  • 9 Ужас

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "АвстриМаке":

    Искаме си нашият език и история и личносхи и да нямат претенции към територията ни.Ясно ли е?
  • 10 ха ха

    3 12 Отговор
    Какво прави тук снимка на Пингвина с Пенделовски?? Фатмаков няма никакво отношение към спора.
  • 11 Кючек не е българин бе

    17 1 Отговор
    Защо турци ще решават български въпроси? Да си заминава за Анадола или да се прекръсти.
  • 12 Античното Маке

    23 0 Отговор
    Не мога да разбера в случая, защо България трябва да прави компромис?
    При компромис от страна на България, ние трябва да отрежем част от българската история и подарим тази част на новоизлюпената С.Македония. Но това вече не е компромис, а лъже-история.
    Компромис може да има само и едонствено от страна на РСМ- да преглътне идеологията на македонизма и започне да си пише историята от когато съществува-1990г.

    Коментиран от #15, #17, #19

  • 13 Перо

    14 0 Отговор
    Еврейският съюз не може да налага нови правила и да оказват натиск,индивидуален или групов/колективен/! СерГей да не се мъчи,националните интереси не са за търговия! ВЕТО!!!
  • 14 Ами що не ревахте на гърците?

    9 0 Отговор
    Тия кога ще върнат Солун и земите до Средиземно море?
  • 15 Перо

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Античното Маке":

    Абсолютно прав си! Трябва да се знае кой е МОЛИТЕЛ и кой кара влака! Никакви отстъпки! ВЕТО!!! Някаква измислена държава и измислена нация искала да влиза в ЕС,имат 30 г.за размисъл.Защо Еврейския съюз не посмяха да кажат нещо на Гърция,дето ги държа на трупчета 30 г.?
  • 16 БЮРМ/FYROM

    14 0 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 17 ТОЧКАТА

    15 0 Отговор

    До коментар #12 от "Античното Маке":

    ТАКА Е Историята македонска ЗАПОЧВА ОТ 1990г!!!!!!откакто я НАТРАПИХА като ,,държава,,
  • 18 Ами, да направят стъпки макетата, но

    5 0 Отговор
    явно, не искат, насила не можем да им дадем/обич и каквото и да било/
  • 19 Така е, македонците ако направят

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Античното Маке":

    Компромис, означава да се откажат от лъжи, това не е никакъв компромис, ако БГ прави компромис, означава да признае лъжите, е няма как да стане, "тавариши"
  • 20 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    7 2 Отговор
    Този КЮЧУК дали е с българско съзнание и служи ли на български интереси ?
  • 21 ърли

    1 4 Отговор
    аре метнаха ги и нашите играчи..някой наясно ли е тука какви разговори се водят с македония и какво се случва изобщо в европа има сумати държави с многоезично население..в белгия например говорят 3 езика май..в австрия и там говорят немски..абсолютно фиаско са нашите в момента което в общ план не е лошо защото е крайно време да им набият шута на нашите циркаджий

    Коментиран от #25

  • 22 историк

    5 0 Отговор
    Сега погледнете назад от 1993г. С Македония са подписвани разни договори, които са суспендирани винаги от другата страна.Това е повече повод за размисъл за бг. Политическа класа...
  • 23 макробиолог

    8 0 Отговор
    Прави са,на колониите не е отредено да имат искания и претенции,освен това логично е ЕС като продължител на делото на съветския съюз да има същото отношение по македонския въпрос.Танте Меркел е правоверен марксист -ленинец.
  • 24 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    КОЙ ГИ ПИТА ЕВРОПУТКОДАТИТЕ !?!?!? КОЛКО ПЪТИ "ДОЛНИТЕ ХОРА " ОТ "ДОЛНАТА ЗЕМЯ " НИ ОТХВЪРЛЯТ ЗА ШЕНГЕН. А !?!?
  • 25 Маугли, при множествено число се пише И,

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "ърли":

    не Й, циркаджия-1бр,циркаджии-мн.ч.,за многоезичен ли е спора, така ли мислиш, или някои си живеят с мислене и отношение от времето на тито и си го празнуват, даже, и БГ им виновна, рязкайте, наглеци долни
  • 26 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    КАК СЕ ПРЕВЕЖДА НА БЪЛГАРСКИ : ФОН ДЕР ЛАЙНЕН ---ПОМИСЛЕТЕ ПОВЕЧЕ -МОЛЯ !?!?!?

    Коментиран от #28

  • 27 Казва им се в договор, който

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "АвстриМаке":

    Не искат да изпълнят, не искат просто
  • 28 Превод-за лаянето,

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ПЕНКО":

    Или за осирането
  • 29 ърли

    1 5 Отговор
    ще ти обясня едно друго нещо аз..нашите хора нарочно поставят неприемливи искания защото имат някакви цели по други..мога ли аз да знам със премиер като нашият дали случайно не им е казал преведете ми 100 милиона иначе вето..все ми е едно дали в македония живеят сърби албанци или марсианци..единственият начин и ние и те да сме добре е да станат член на ЕС..много държа премиера слънце или друго високопоставено лице тип калинка да ми разясни пространно цялата работа там щото е много съмнителна за момента..на мен ми изглежда като че дебелото кюфте каракачанов иска да си запази паспортният монопол
  • 30 ърли

    1 5 Отговор
    не са правете на чак такива патриоти щото ставате смешни
    идеята на европейският съюз е точно обратната не да се копаят исторически скелети а да се върви напред..в момента едното улично куче вади нож на другото защото може

    Коментиран от #31

  • 31 Спорът с Гърция, така ли го

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "ърли":

    Пришпорваха, или то нашето-език, история е по-малко важно от името и символите ба Гърция, това бързане лъха на двоен стандарт от ЕС, изобщо ако толкова искаха, щяха да положат усилия, а сега какво, чакат БГ да бъде натискана от ЕС, така са свикнали сръбските комунисти, на подаръци
  • 32 ялхан кючек

    1 1 Отговор
    от чия страна се изказва?
  • 33 ЛЛЛ

    4 1 Отговор
    За какво ни е Европа като не ни защитава интересите
  • 34 Скопие лъжат че са бедни

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube