16 Декември, 2020 14:30 2 616 5

Колко ще струва пълният локдаун и как Германия ще помогне на бизнеса?

  • германия-
  • коронавирус-
  • ваксина

Икономистите очакват спад на БВП в четвъртото тримесечие, също както и в първото тримесечие на 2021 година

Колко ще струва пълният локдаун и как Германия ще помогне на бизнеса? - 1
Снимка: Shutterstock

Огромни загуби от търговски оборот, милиарди евро нови задължения, до четвърт милион застрашени работни места само в търговията: новият пълен локдаун ще ѝ струва скъпо на Германия. Колко по-точно?

От днес (16.12) Германия отново е в твърд локдаун, както през март: отворени са само магазините за хранителни продукти и за стоки от първа необходимост.

"Фактът, че много от търговците са принудени да затворят магазините си тъкмо преди Коледа, когато реализират най-големият си оборот през годината, удря тежко по целия бранш и засяга търговията в централните градски части“, казва Щефан Гент, ръководител на Съюза на търговците в Германия.

До четвърт милион работни места са застрашени

Предишните месеци и без това бяха трудни, а сегашният нов локдаун може да се окаже направо фатален за много от търговците. Според Съюза, 55% от търговците в централните части на градовете се страхуват, че няма да оцелеят, а сред търговците на дрехи – подобни притеснения изпитват дори 65%.

Близо 200 000 търговски фирми усещат последиците от локдауна, а 99% от тях са малки и средни предприятия. В търговията на дребно из германските градове са заети до 600 000 души. „До 250 000 работни места сега са силно застрашени“, казва Щефан Гент. Затова Съюзът на германските търговци настоява държавата да подпомогне търговците по същия начин, по който помага на гастрономията – а това означава да компенсира до три четвърти от техния оборот.

Някои икономисти реагират с критика на обявения нов локдаун в Германия. Президентът на Института за световна икономика в Кил Габриел Фелбермайер смята, че политиците нямат цялостна концепция за справяне с пандемията. Според него, е нужно най-сетне да се осигури по-добра защита на най-силно застрашените групи от населението – в това число на хората от старческите домове. „Затварянето на търговските улици обаче няма по никакъв начин да помогне на тези хора“, заяви Фелбермайер пред „Ди Велт“.

Каква цена ще платим?

Колко точно ще са разходите от сегашния локдаун, засега е трудно да се каже със сигурност. Съюзът на търговците очаква загуби от оборот в размер на 12 милиарда евро само за декември. Към това се добавят и разходите за държавни помощи. Към 8.12.2020 германската държава е отпуснала близо 16 милиарда преки помощи, към тях се добавят още капиталови помощи, държавни гаранции и кредити.

За януари германският министър на финансите Олаф Шолц обеща „значителни временни помощи“, при които държавата ще поеме до 90% от твърдите разходи на наработещите заради пандемията фирми. Горната граница на тези помощи беше допълнително повишена от 200 000 на 500 000 евро. Министър Шолц очаква допълнителни разходи на бюджета в размер от 11,2 милиарда евро месечно – въпросните пари обаче вече били предвидени в бюджета.

Току-що приетият държавен бюджет предвижда помощи за преодоляване на пандемията в размер наблизо 40 милиарда евро, както и една резерва от още 35 милиарда.

Отново повече хора на съкратен работен ден

Скъпо ще излезе и масовото преминаване към съкратен работен ден. Всяка седмица локдаунът ще трупа по около 3,5 милиарда евро само от тази мярка, казва Енцо Вебер от Института за изследване на трудовия пазар и професионалното развитие (IAB). Според същите прогнози, броят на хората със съкратен работен ден ще се повиши с още няколкостотин хиляди. След рекорда от близо 6 милиона души, броят на работещите на съкратен ден в последно време беше спаднал до 2,2 милиона. А процентът на безработицата през ноември възлизаше на 5,9%.

Безспорно е също така, че новите ограничения ще се отразят лошо и на стопанската конюнктура. Икономистите очакват спад на БВП в четвъртото тримесечие, също както и в първото тримесечие на 2021 година. „Зимата ще е много трудна“, заяви Фолкер Виланд – един от водещите икономически съветници на правителството.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Загрижен

    6 2 Отговор
    Германия не я мислете!!! Ако статията бе за България то тя би изглеждала така: Как в бокостан ще се помага на бизнеса? - .I. кратко и ясно...
  • 2 много просто

    1 1 Отговор
    Да разкарат "гостите"
  • 3 Аз40

    3 0 Отговор
    То е яно, че няма да е по български.
  • 4 волен сидеров

    0 0 Отговор
    СВЪРШИХА ЛИ КАМЪНИТЕ И ДЪРВЕТАТА ,ВСЕ ОТ НЯКЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧНЕ,КОГАТО НЯМА НА КЪДЕ...
  • 5 ясно но

    0 0 Отговор
    Защо локдаун това е на английски напишете го на немски.