Last news in Fakti

21 Декември, 2020 17:20 1 541 21

Коронавирус: ваксинирането може да започне и в Европа

  • ваксина-
  • коронавирус

За да бъде спряна пандемията, трябва да се имунизират между 60 и 70 процента от населението, като ваксинациите със сигурност ще траят с месеци

Коронавирус: ваксинирането може да започне и в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След одобрението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ваксинирането с препарата на BioNTech и Pfizer може да започне още на 27 декември. Ето какви ще са следващите стъпки.

Първите ваксинации в ЕС надали ще се случат по Коледа – масовата имунизация ще може да започне по-скоро след това. Подготовката върви интензивно и графикът е ясен: след днешната положителна препоръка на ЕМА остава с решение да излезе и ЕК. Ако то е положително, ваксината ще бъде одобрена формално за територията на целия ЕС. А решението най-вероятно ще е именно положително, тъй като ЕК по правило се опира на препоръките на ЕМА. Т.е. в сряда или най-късно в четвъртък пътят за ваксината ще бъде открит.

Оттам нататък BioNTech може да започне разпределението на вече произведените ваксини сред държавите членки – според броя на населението им. Националните имунизационни кампании могат да започнат веднага – на 27 декември. По думите на шефа на BioNTech Угур Сахин, фирмата ще работи извънредно и по Коледа, за да може ваксината да достигне до всяка държава.

Поръчани ли са достатъчно дози?

От Брюксел отхвърлят упрека на "Шпигел“, че не били поръчани достатъчно ваксини. В тази връзка се припомня, че допреди няколко седмици никой не е могъл да знае коя ваксина ще функционира най-добре, ще е най-ефективна и ще бъде одобрена най-напред. Затова и ЕС още предварително обяви, че целта е да се осигурят ваксини за всичките 27 членки на Общността заедно. Поради което са направени поръчки не за един вид, а за шест препарата на различни производители, към които може да се добави и седми. Осигурени са общо два милиарда дози за ЕС като цяло.

Както е известно – ваксината на BioNTech и Pfizer се оскъпява значително заради изискванията да бъде съхранявана при много ниски температури. Поради това в Брюксел още от самото начало бяха наясно, че източноевропейските страни по-скоро биха заложили на някоя местна и по-евтина ваксина – като например тази на AstraZeneca, при която обаче разрешителният процес се забави. Но за да отчете интересите и на тези страни, ЕК трябваше да „диверсифицира“ поръчките си – без да знае коя ваксина колко бързо ще бъде допусната.

По този повод евродепутатът Петер Лизе, говорител по здравните въпроси на фракцията на Европейската народна партия (ЕНП), изтъкна, че на Moderna, чиято ваксина се очаква да бъде одобрена през януари, са поръчани три пъти повече дози, отколкото е поръчала Великобритания. А на намиращия се в Тюбинген производител CureVac са заявени над 400 милиона препарата за целия ЕС.

Краят на пандемията не се вижда

Одобрението на ваксините обаче не означава край на пандемията – най-малкото не скорошен. За да бъде спряна пандемията, трябва да се имунизират между 60 и 70 процента от населението, като ваксинациите със сигурност ще траят с месеци. Това е свързано от една страна с логистичното предизвикателство, а от друга – първоначално ще има твърде малко дози, които няма да са достатъчни дори и за рисковите групи.

Т.е. до победата над коронавируса предстои да бъде изминат дълъг път, като дължината му ще зависи от това колко скоро ще има достатъчно количество от разрешените ваксини. Както и дали и кога ще бъдат допуснати и други препарати, за да започне и тяхното разпределение.

Евродепутатът Лизе е оптимист – смята, че рисковите групи и медицинският персонал ще могат да бъдат ваксинирани до края на март следващата година, а април или май животът ще може да се нормализира. но е важно също така, бързо да бъдат имунизирани и хората, които не са от рисковите групи. Засега не може да се прогнозира дали това ще стане до есента, но „трябва да бъдем търпеливи, тъй като определено се вижда светлинката в края на тунела“, казва Лизе.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Който го е страх да се ваксинира.Аз си поемам риска.

    Коментиран от #10, #20

  • 4 Дельо Хайдутин

    12 0 Отговор
    Ама за стария щам или за новия ще ваксинират?
  • 5 Генералът

    4 5 Отговор
    Хайде всички под ножа. Щем не щем ще ни задължат.
  • 6 МангъроFF

    12 5 Отговор
    Айде, първо Мангърина да се боцне пръв хихи
  • 7 др Гей Билтс

    1 0 Отговор
    Яко ще се мре, аз се заразих доброволно та да отърва шота, като Баце.
  • 8 МангъроFF

    7 0 Отговор
    Другия месец ще пуснат и "модерна"
  • 9 отговорност 0

    2 0 Отговор
    Да си сложиш ваксина от консорциума е все едно да имаш Мерцедес и да ти го ремонтират Фиат и Рено.
  • 10 БАЙ Х@Й

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Като сложат изискване за започване на работа, за излизане в чужбина , за приемане в детска градина .......
  • 11 Първо

    6 0 Отговор
    Да ваксинира Щаба и онези 240 хрантутника начело с Бирисов, но на живо! Отварят шишенцето с ваксина и я бият в национален ефир! И след месец може и ние да се ваксинира ме!

    Коментиран от #12

  • 12 блажени вярващи

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Първо":

    Ти мислиш ли, че не са произвели шишенца с физиологичен разствор именно за тая цел? Ефектът от ваксината ще е след 6м след като си я поставиш, напрактика ще се нуждаеш от нова и после от още една нова и така 10-15г, или докато имаш пари да плащаш.

    Коментиран от #21

  • 13 Тато из Правец

    4 0 Отговор
    Унищожението на бялата раса в Европа започна !!!
  • 14 Фак U

    9 0 Отговор
    Да си поставиш неизследвана ваксина и то при положение ,че производителя и не носи отговорност за вторични ефекти е все едно да бръкнеш в торба с отровни змии !
  • 15 Перо

    4 0 Отговор
    Престъпника толуп,да обясни,по чие нареждане ще предоставя на РСМ ваксина за КОВИД-19 от българската квота от ЕС. Това е умишлена вреда за БГ в полза на най-големите врагове на БГ.
  • 16 Аз40

    2 0 Отговор
    А хората знаят ли, че EMA се управлява от лобисти? Един пример: Директорката им беше инсталирана средата на ноември тази година (вече замирисва), а откъде мислите я пратиха? Беше в СЗО, които сами си признават, че 70% (и повече вече) се управляват от лобистки интереси. Дори повече се задълбава всичко. Самата Емер е работила в EFPIA, които са "гласът на фармацевтичната индустрия в ЕС" (сами така се наричат). Да споменавам ли, че е работила от 85-та до 91-ва в ирландския фармацевтичен сектор? Кой мислите, че ви докара "суперваксините"? Дедо ви Коледа не е!
  • 17 123

    3 0 Отговор
    Няма да се ваксинирам с нетествана ваксина която производителя отказва да поеме отговорност за странични ефекти. Това е игра на руака рулетка.

    Коментиран от #18

  • 18 др Доктор

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Ами разбира се, че не е тествана ваксината достатъчно. Но нали като започне ваксинирането ще започне да се събира и информация за страничните му ефекти. Първите 50 -60 000 ваксинирани ще бъдат достатъчни за всички странични нежелани ефекти. Така че почвайте....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ВЕНТИЛАТОР

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Божинка ти ли си ? хаахахахах
  • 21 Бай Дончо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "блажени вярващи":

    Ако си набиеш неколко ваксини, след 10-15 години отдавна ще си на 2 метра под земята и няма за кво да плащаш прЕател