Last news in Fakti

22 Декември, 2020 12:17 3 258 26

Експерт: Това е нов щам на вируса, който е мутирал!

  • коронавирус-
  • ваксина

Според д-р Петър Марков тези мутации са важни за функционирането на вируса и те променят състава на протеина, който кодират

Експерт: Това е нов щам на вируса, който е мутирал!  - 1
Снимка: Shutterstock

„На 20 и 21 септември бяха открити първите представители на новия мутирал вирус, и да – той е нов вирус“, това съобщи в „Преди всички“ епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина:

„И - да, РНК вирусите мутират, това не е учудващо, той мутира от самото му влизане в човешката популация от януари, въпросът е как той мутира и до какво водят тези мутации.

Това, което буди загриженост, е броят на тези мутации в този вирусен вариант – те са много повече от това, което можем да очакваме и фактът, че много от тези мутации са концентрирани в т.нар.“спайт протеин“, който е ключов за заразяване от вируса на клетките“, поясни специалистът.

Според Марков тези мутации са важни за функционирането на вируса и те променят състава на протеина, който кодират.

"Повечето мутации са тихи, тези не са такива…Това прави ситуацията необичайна…Но реакцията във Великобритания не е закъсняла. Те откриха мутацията след като ежедневно се четат вирусни геноми и това влиза в база данни, където се анализират, а Великобритания е лидер в тази практика.

За сега е неизвестно защо имаме такъв необичаен вирус, който бързо еволюира, вероятно в миналото - преди месеци, е заразил човек с много слаб имунитет - подтиснат или дефицитен, и това е довело до дълга и хронична инфекция и така вирусът е еволюирал."

По отношение на ваксините Марков заяви,че тези мутации няма да се отразят на ефективността на готовите вече ваксини. Няма нищо притеснително в бързината, с която се изготвиха новите ваксини за коронавируса, каза още той, защото методите за разработване са известни отдавна на науката за други различни вируси и патогени.

"А новата ваксина не е е одобрена за хора под 16 години, защото тя не е тествана върху деца."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    14 6 Отговор
    Без паника и мутрата от Банкя скоро ще мутира в 4-ти мандат хихи

    Коментиран от #11

  • 2 БАЙ Х@Й

    23 4 Отговор
    И пак да поставя въпроси които никой не задава и на които никой не отговаря: 1.) Защо придобилите ЕСТЕСТВЕН имунитет ще трябва да се ваксинират за ИЗКУСТВЕН такъв ⁉️ 2.) Ваксинираните ще трябва ли пак да носят маски⁉️3.) Ако не , ще ги бележат ли като в миналото с една звезда ⁉️4.) Как така ваксината за един грипен щам не предпазва от друг подобен, а тази предпазва ⁉️ 5.) Как и кога разработчиците на ваксината разбраха , че разработената преди появата на новия щам ваксина ще предпазва и от новопоявилия се щам ⁉️ 6.) Ще трябва ли нова ваксина при някоя нова мутация , например в САЩ ⁉️ 7.) Ваксинираните сега ще ТРЯБВА ли да се ваксинират догодина или те сами (като наркоманите) ще молят за нова доза ⁉️

    Коментиран от #10, #13

  • 3 Хо хо хо

    8 1 Отговор
    Ваксинирали са пдали с хив в Англия новият щам е неконтролируем.

    Коментиран от #6

  • 4 честен ционист

    14 2 Отговор
    Така стана и във филма Заразяване от 2011г. Тоя вирус го е гледал тоя филм.
  • 5 КОТарАК

    8 1 Отговор
    имам някакво странно чувство , че тия лекари , математици , анализатори ако им поставиш условие да им спреш кинтите за няколко месеца или да се заразят с короната ,ще изберат второто
  • 6 Окончателно решение на пдалският въпрос

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хо хо хо":

    Шбни пдали не се ли разбере тва на кво се дължи и да прекъсмем процеса на изпдрастявяне Европа си отива.
  • 7 Тея са експерти

    3 0 Отговор
    Колкото аз съм астронавт!
  • 8 Протеинови

    3 0 Отговор
    декодери , безплатна база данни с 256 канала . 1 месец фрее траиал . Очкваме ви !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Задаваш

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    отговори. Сам го каза преди - ПЛАНДЕМИЯ .
  • 11 Boko krade

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "MERS":

    тиквата го очаква затворнически щам , а не управленски.....:)
  • 12 Stéphanie 🎲

    3 0 Отговор
    Човек вече да не знае в какво да вярва .Тази мутация на практика е възможна само и единствено специалисти доктори я доказват
    ..... Пародията е този път Англия 😉😁 Brexit....В началото беше Китай 5G
  • 13 Питай

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    онези от Давос !
  • 14 Да бе да

    2 0 Отговор
    И от септември досега се в Лондон вирусът седя. Но за Коледа тръгна по света да раздава "подаръци" . За толкова прости ли ни имате?
  • 15 До Бай

    4 0 Отговор
    Умно зададени въпроси! Но нима очакваш отговор от " експерти"? Наред,баце- наред! В кошарата,само с инжекция.Иначе звезда на ревера.Но със корона- кукички по края.
  • 16 NikNay

    2 0 Отговор
    Спокойно бе хора и по-лошо ще става.
  • 17 Дейвид

    0 0 Отговор
    А защо всички питат за още ваксини ? А защо всички питат защо не е задължително след като властите анонсират доброволно ваксиниране ? Сами си го нач.укват и после квичат като диви пр.асета. Нещо като садомазо със шизо.
  • 18 XA XA XA

    2 0 Отговор
    Експерт: Това е нов щам на вируса, който е мутирал! XA XA XA е значи че ваксината няма да действа! A може да има и странични ефекти дори!
  • 19 Сокола до 2

    2 6 Отговор
    1. Имунитетът придобит от ваксина е по-силен от естествения защото вируса има способността да се крие от имунната система, а ваксината не.
    2. Да ваксинираните ще трябва да носят маски защото ваксината не е ирадикираща т.е имунизираните пак ще могат да се заразяват и разпространяват вируса, но няма да боледуват тежко.
    4. Мутациите при грипните вируси са много по-значителни и разликата между отделните щамове при грипа са огромни. При коронавирусите разликите между отделните щамове са малки.
    5. С отговор 4 ти отговарям и на пети въпрос.
    6. Не няма да има нужда от нова ваксина при нов щам. Трябва мутациите да са огромни за да има нужда от нова ваксина.
    7. Все още не се знае дали ваксината изгражда траен имунитет(доживотен имунитет). Това никой не може да каже предварително.
  • 20 Под 16 години

    3 0 Отговор
    Да няма васиниране.Трябва да останат бъдещи роботчета.Иначе,кой ще им копа зад компютъра,или във хидропонните оранжерии?Другото- като снежна топка,под пролетно слънце.Бавно и постепенно,докато не изчезне.За тази задача трябва време.Поне 25-30 години напред.
  • 21 доктор

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "От Америка":

    Tичай бързо при друга жена и може да се оправиш !
  • 22 До Сокола

    3 0 Отговор
    Правиш коментар,но базиращ се на написано от точно такива" експерти"Боцкай се,като си толкова" подкован" и остави другите сами да решават! Какво им държиш бек вокал,че без ваксина,дори изградили антитела ще ръсят зараза? Хайде бе! Ваксина,която е непозната,под въпрос за какъв срок ще изгради имунитет,е много по- " сигурна" от Майката-Природа създала естествения ни имунитет за милиони години,на принцип: Проба- грешка:
  • 23 Сокола до 22

    1 1 Отговор
    Аз съм молекулярен биолог и цял живот се занимавам с тази област.

    Коментиран от #26

  • 24 Сокола до 22

    1 2 Отговор
    Не не агитират да се ваксинирате. Това си е ваша работа. Просто отговарям на въпросите на No2. А иначе що се отнася до мен. Да ще се ваксинирам. Повече ме притеснява вируса отколкото ваксината.

    Коментиран от #25

  • 25 Даааа

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сокола до 22":

    Защото не знаеш как да се лекуваш просто и с природни средства в първите 6 дни. Природни средства в по- силна концентрация, слава богу, има и в аптеките. Не говоря за билки.
  • 26 А тии

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Сокола до 22":

    ...откъде знаеш какви и колко точно са мутациите, щом не си ги видял лично - имам предвид разчел гетомните изменения, тъй като не работиш в конкретната лаборатория в Англия. А в статията даже се казва, че това е " нов вирус". Едва ли някой ще обяви 4та, най- висока степен опасност в Англия без причина.