Last news in Fakti

22 Декември, 2020 20:46 2 152 8

Искат оставката на арменския премиер

  • армения-
  • никол пашинян-
  • оставка-
  • нагорни карабах-
  • протест-
  • ереван

Стачката ще продължи до падането на Пашинян от власт

Искат оставката на арменския премиер - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Десетки хиляди протестираха в арменската столица с искане премиерът Никол Пашинян да подаде оставка заради противоречивото мирно споразумение с Азербайджан, информира АФП.

Опозицията организира и национална стачка, предаде News.bg. Около 25 000 протестиращи заляха центъра на Ереван. Те скандираха "Никол - предател" и "Армения без Никол". Демонстрантите обградиха сградата на правителството и призоваха служителите за борба с безредиците, защитаващи сградата, да се присъединят към народа. Пашинян разгневи арменците, след като сключи мирно споразумение с Азербайджан с посредничеството на Москва. Продължилата 6 седмици война за Нагорни Карабах отне живота на повече от 6000 души.

Армения се съгласи да предаде три окръга около Карабах - Агдам, Лачин и Келбаджар - като част от споразумението, което спря офанзива на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век. Днес протестиращите се събраха на площад "Република" до сградата на правителството, офиса на главния прокурор и няколко други министерства след призив на опозицията миналата седмица по обяд да започне национална стачка.

Работници от метрото в Ереван се включиха в стачката, както и повече от 10 бизнес организации и търговският съюз към Ереванския държавен университет. Стачката ще продължи до падането на Пашинян от власт. Премиерът обяви, че няма намерение да подава оставка.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    4 14 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТЪТ Е ПРАВ..КОГАТО СЕ СТАБИЛИЗИРАТЕ ЩЕ КОНТРААТАКУВАТЕ....ТЪРПЕНИЕ МУ Е МАЙКАТА...
  • 2 Гошо

    24 0 Отговор
    Арменците уж хитряги ,а реално излязоха най големите лапнишарани
  • 3 Сертаки

    15 7 Отговор
    Не е така.Пашинян беше принуден да подпише тази спогодба защото Азерите щяха да превземат целия Карабах и всички арменци вън от Карабах както направиха Арменците през 1992г.като принудиха над 1 мил.азери да напуснат Карабах.Ето че историята се променя.Днес след 28г.арменците бяха принудени да напуснат азерските земи.Пашинян подписа договор с който арменци и азери ще живеят заедно в Карабах под Азерско знаме.Също като в Кърджали или Делиормана например.Живота е кратък.а земите са временно притежание за човечеството.Ако всички така го разбираха днеска нямаше да има войни.Жалко че всевишният е дал на всеки да решава как да живее с желание на ухолство или като нормален човек
  • 4 А бе, Марче

    8 2 Отговор
    А нещо, за оставката на арменския поп ?
  • 5 Радио Ереван

    13 3 Отговор
    Арменец,евреин и византиец мислят се за богоизбрани и се мислят че светът е техен а другите роби.
  • 6 333

    3 5 Отговор
    азерите представляват ООН, за която казват, че имат разрешение да извършват военни офанзиви, те са тези, които решават кога да водят война и кога не. Във военно отношение те са свръхмощни. Сега казват, че Ереван винаги е бил техен, а Москва утре и след утре Париж, Мадрид Вашингтон ....... Каква лудост!
  • 7 арменец

    5 2 Отговор
    нема страшно да идва в българия ще му ударим една ръка толкова телевизии имаме все ще му намерим топло местенце или в новините или в сутрешния блок ,ако разбира малко поне от химия може и банкер да го инсталираме
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    Защо да подава оставка? Той е взел правилното решение,в противен случай губи цялата територия на Нагорни Карабах и обрича 20000 войници на смърт или плен.Трябва да си фанатик за да направиш второто виждайки ,че си по-слаб и губиш.