24 Декември, 2020 19:34 5 343 34

Защо все повече германци не искат да се ваксинират?

  • германия-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксинация-
  • здраве

От пролетта насам готовността на германците да се имунизират е спаднала

Защо все повече германци не искат да се ваксинират? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първите ваксини срещу коронавирус в Германия ще бъдат поставени на 27 декември. Идва ни да кажем: “Най-после”. Надали някоя тема е попадала по-често под прожекторите тази година от потенциалната ваксина срещу COVID-19.

По данни на проекта COSMO на Университета в Ерфурт, по време на първата вълна през пролетта около 80 процента от германците бяха готови да се ваксинират. Сега те са едва около 49 процента. Как е възможно това на фона на пълните интензивни отделения и все повечето жертви на заразата?

Ключово е доверието в сигурността

Корнелия Беч, професорка по здравна комуникация в Университета в Ерфурт, има обяснение: “Точно защото имунизация сега е близка и реална, нарастват и колебанията”. Тя обяснява психологическите причини на това поведение - “когато нещо изглежда далечно, то често изглежда и по-желано”. Най-важният фактор за готовността за имунизация е вярата в сигурността на ваксината. „Хората имат невероятно голяма нужда от информация и тези, които се нуждаят от повече информация, обикновено са и малко по-скептични“, казва Беч.

За постигането на имунитет е необходимо между 60 и 70 процента от населението да се имунизира. Затова германското правителство се надява колкото се може повече да изберат да го направят.

Страх към непознатото

Изследователят на страха Борвин Бандело от университета в Гьотинген има друго обяснение защо толкова хора са резервирани към ваксините. Според него човекът развива страх към непознатите опасности. И това води до ирационални действия като изкупуването на тоалетна хартия в началото на пандемията. Сега имунизацията се възприема като новата непозната заплаха, докато с коронавируса вече сме свикнали.

Интересно е, че готовността за имунизации не е висока дори сред медицинския персонал, който е особено тежко и диспропорционално засегнат. Според проучването на COSMO и данните на института “Роберт Кох”, сред медиците делът на тези, които са склонни да се ваксинират, е още по-нисък и от средния за Германия.

Ваксините спасяват животи

Ваксината на BioNTech и Pfizer премина през обичайните три фази на разработване и одобрение. Десетки хиляди в САЩ, Канада, Великобритания и други страни извън ЕС вече са ваксинирани. При тях настъпиха обичайните локални реакции на ваксинация, които се срещат и при ваксината срещу грип: болка на мястото на инжектиране, умора, а при една трета от ваксинираните - главоболие и студени тръпки. Има случаи и на по-силни алергични реакции.

Ако обаче изберете да не се ваксинирате, поемате риска да се разболеете тежко от COVID-19. В Германия около 1,6 процента от хората с потвърдена инфекция на SARS-CoV-2 са починали. Това означава, че около 27 хиляди души са загубили живота си само във Федералната република. Докато до момента никой не е починал в резултат от имунизация срещу COVID-19.

„Шансът да се разболеете или да умрете от коронавирус е в пъти по-голям от риска да настъпят странични ефекти от ваксинацията“, заключава Бандело. Със сигурност е добре, когато известни личности като Джо Байдън се ваксинират пред камерата. Това помага на хората да придобият увереност, казва още той. Според него, може да се помисли за провеждане на кампания с ваксиниране на известни лица и в Германия.

Това поражда скептицизъм

Това, което още липсва, са дългосрочни проучвания, тъй като ваксината не съществува от толкова дълго. Така че все още няма информация за възможни дългосрочни ефекти от ваксинацията. Преди всичко бързото разработване на ваксината и цялата тази спешност, с която сега се подхожда към ваксинациите, създават скептицизъм сред хората, казва Нойфайнд. Затова е напълно нормално, че има въпроси, допълва тя.

И тримата експерти предполагат, че желанието за ваксиниране ще се увеличи, щом кампанията започне. Те очакват, че с нарастването на броя на ваксинираните ще намаляват и страховете на хората.

Автор: Сандра Сталински (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    112 5 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ СЪМ И НАИСТИНА ЗАПОЧВАТ ПРОТЕСТИ И БРОЖЕНИЯ!!! СНАДЯВАМ СЕ , ЧЕ ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ НА ТОВА БЕЗОПРАЗИЕ, КОЕТО СЕ ВЪРШИ В МОМЕНТА СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО
  • 2 Светлинен

    99 5 Отговор
    Дано стане световно движение.
    НЕ НА ОТРОВАТА
  • 3 васик атанасова

    84 3 Отговор
    ваксината е евтаназия !
  • 4 Петър

    78 2 Отговор
    Все повече германци отказват да се ваксинират защото все повече започват да стават от германци на българи,сърби,турци и рубънци-абе балканци, и не се лъжат лесно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дядо Гъдю

    51 2 Отговор
    За германците разбрахме! А с немците кво става?

    Коментиран от #8

  • 7 DW пропаганден машинен

    74 4 Отговор
    Айде пак гьобелсова пропаганда от DW !!!! Спрете се ве изроди, Коледа е ! Оставете хората поне малко да си поемат въздух! Хич не знаете ефекта от тези ваксини, какъв ще е, но въртите латерната, айде стига вече!
  • 8 Петър

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дядо Гъдю":

    Явно германци са само тези дето живеят във ФРГ,а тия от Австрия,Швейцария,Италия или Белгия кучета ги яли.
  • 9 немец

    11 1 Отговор
    Защото не са германци.
  • 10 е как защо

    28 2 Отговор
    Помнят Руските Туристи от 1944-та
    През 1907г в САЩ са приети първите закони за стерилизацията,
    инициативата на Маргарет Зангер е имала доста последователи
    и в Европа/Хитлер,Менгеле...../.След това Световен трибунал,а
    и доста избити ПРОФЕСОРИ и в БГ с колове по улиците.
  • 11 Охо Бохо

    58 0 Отговор
    Страх лозе пази! С отрова, която не е изпробвана малко хора ще се съгласят да си я сложат.

    Коментиран от #15

  • 12 е как защо

    7 1 Отговор
    Боеко да залага шкавчето ,а ние ще предценим кой лъже.

  • 13 Не може

    19 3 Отговор
    ...да се говори общо за всички ваксини тъй като те са доста различни по много показатели.

    Коментиран от #16

  • 14 123

    59 1 Отговор
    А дали Байдън и другите известни личности наистина са ваксинирани с този препарат,или некое витаминче?И на нас по телевизора ни викат ето,ваксинираха се :))))
  • 15 123

    24 1 Отговор

    До коментар #11 от "Охо Бохо":

    Охо Бохо,как не е изпробвана,нали имаше 45 000 доброволци в цял свят?Въпроса е че не е доизследвана както трябва и евентуалните последствия ще се видят на по-късен етап.Дано да няма такива,ама....

    Коментиран от #18, #21, #22, #33

  • 16 Антигерб

    35 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не може":

    Значи ужким искат голям процент да се ваксинират но са одобрили само една ваксина от 200 в света - със същата степен на завършеност има вече десетина ваксини - но пак само една се предлага - защо така.

    Е някои просто не искат с тази ваксина защото освободиха производителите от отговорност за странични ефекти, няма никаква информация за нея колко дълго трае имунитета - общо взето е пълна мъгла но продължават да натискат стадото.

    Ако има разнообразие от ваксини дали такъв нисък ще е процента - едва ли но целта е точно тази ваксина. После реват че имало конспиративни теории.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Охо Бохо

    27 1 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Ама това, че са ги ваксинирали и сега казват няма проблеми, не значи че след няколко години няма да се прояви нещо, което не се лекува. По принцип подкрепям ваксинацията, и аз и децата и внуците сме ваксинирани с всички задължителни, но досега с нито една противогрипна и нямаме намерение.
  • 19 Защто

    7 4 Отговор
    Нямат алтернативна ваксина
  • 20 Сун Дзъ

    40 0 Отговор
    Можеш да държиш един човек в заблуда цял живот.Можеш да заблудиш всички хора еднократно.Но не можеш да заблуждаваш всички хора цял живот !
  • 21 Вирусолог

    26 0 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Технологията на тази ваксина (mRNA) беше забранина до 20.11.2020 за производство на ваксини и до сега няма одобрена ваксина от всички известни ни произведена по тази технология. Правени са опити но всичките са отхвърлени заради сериозните странични ефекти. Има две но само за ползване в армията.

    Но изведнъж махат забраната и правят ваксина тъкмо по тази технология и въпреки че е известна с многото си странични ефекти без да е доизпитана докрай ни налагат да се ваксинираме.

    Повечето от известните ни и одобрени ваксини са произведени по технологията на векторните вируси - такива са на Астра Зенека и руската.
  • 22 абг

    34 2 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Над 200 души от тези 45 000 умряха няколко дни след "ваксинацията" от възпаление на гръбначния стълб, 40 % развиха автоимунни заболявания, ама на тебе ти трябват и по-дълготрайни изследвания ли ? Влез в сайта на FDA и чети докато не са изтрили информацията.
  • 23 Рошко

    15 0 Отговор
    Щото са германци, а не овце

    Коментиран от #26, #32

  • 24 Гаргамел

    21 1 Отговор
    Следвайте пътя на парите за отговор!
  • 25 Баровец

    23 0 Отговор
    Доколкото знам ,не поемат отговорност създателите на ваксините,ако не дай си боже ваксината навреди необратимо на здравословното състояние на ваксинирания! Е ,при това положение как да имаш доверие в тези ваксини! Все едно да си купиш бойлер без гаранция и производителят да не отговаря ,ако те тресне ток докато се чипкаш🙂
  • 26 ааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Рошко":

    Защото са хомосексуалисти и ги е страх да не станат хетеросексуални! Много е просто.
  • 27 Мър

    16 0 Отговор
    След като лично видях и чух лекар, който се страхува и се чуди как да се "измъкне " от ваксината , ако може да мине покрай капките ..... Как да имам доверие ???? Има нещо нередно в редиците на здравеопазването. Нека минат първо доброволците.
  • 28 Знаят, знаят

    18 0 Отговор
    Лекарите би трябвало да са най-осведомените.След като такъв голям процент от тях отказват да се ваксинират, тогава и най-глупавият им пациент ще се замисли.
  • 29 Кънчо

    9 0 Отговор
    Ако насилват лекарите, те поне знаят какво да си бият вместо тези ваксини.
  • 30 Гъба Ваксина

    3 0 Отговор
    Candida auris - скритата пандемия ,срещу малката гъбка светът е безсилен и скоро идва най очакваното - краят
  • 31 гост

    5 0 Отговор
    Ваксините имат и много странични ефекти и най фрапиращият е че който си постави от внесените у нас ставал върл гербаджия .
  • 32 Флин

    13 0 Отговор

    До коментар #23 от "Рошко":

    Всъщност не си съвсем прав. Ако оставим клишетата настрана и погледнем фактите ще се окаже, че са дори още по-големи овце и от нас. От години ги колят, палят, изнасилват и тн, а те дори си плащат за това. Тая година ги заключиха по домовете им, а те звънят на ченгетата щото комшията си разхожда песа без маска. Точно заради това не ни харесват нас, източно европейците, защото все още можем да мислим. Те са тотално промити и пречупени
  • 33 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Последствия няма да има,защото ще се пишат на всичко друго, но не и на ваксината!
  • 34 от Германия

    1 0 Отговор
    Коментарът на Флин е много точен. Германия е като филма Туин Пиикс- Совите не са това което са.Немците са долни двулични п@дали, мразещи източноевропеиците и загрижени за всяка мюсулманска оттрепка