24 Декември, 2020 18:23 3 609 30

ЕК: Нашите интереси са защитени, можем да оставим Брекзит зад нас

  • брекзит-
  • урсула фон дер лайен-
  • ес-
  • ек-
  • интереси-
  • великобритания-
  • сделка-
  • търговия

Европа продължава напред, каза Урсула фон дер Лайен

ЕК: Нашите интереси са защитени, можем да оставим Брекзит зад нас - 1
Снимка: Shutterstock

След напрегнати преговори днес Европейската комисия постигна споразумение с Обединеното кралство относно условията на бъдещото му сътрудничество с Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Важно беше да се борим за това споразумение, тъй като сега то е справедливо и балансирано и ще защити нашите европейски интереси, ще гарантира лоялна конкуренция и ще осигури така необходимата предвидимост за нашите рибарски общности. И накрая, можем да оставим Брекзит зад нас и да погледнем към бъдещето. Европа продължава напред.“

Главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние добави: „Стигнахме до края на един много интензивен четиригодишен период, особено през последните девет месеца, по време на който договорихме организираното оттегляне на Обединеното кралство от ЕС и съвсем ново партньорство, за което в крайна сметка се споразумяхме днес. Защитата на нашите интереси беше водеща и централна по време на тези преговори и се радвам, че успяхме да го направим. Сега е ред на Европейския парламент и на Съвета да изразят мнението си по това споразумение.“

Проектът на споразумение за търговия и сътрудничество се състои от три основни стълба:

- Споразумение за свободна търговия: Ново икономическо и социално партньорство с Обединеното кралство

- Ново партньорство за сигурността на нашите граждани

- Хоризонтално споразумение относно управлението, наречено „Рамка, която ще устои на изпитанията на времето“

Споразумението обхваща не само търговията със стоки и услуги, но и широк кръг от други области, като инвестициите, конкуренцията, държавната помощ, данъчната прозрачност, въздушния и автомобилния транспорт, енергетиката и устойчивостта, рибарството, защитата на данните и координацията на социалната сигурност. В него се предвиждат нулеви мита и нулеви квоти за всички стоки, които отговарят на съответните правила за произход.

Двете страни поеха ангажимент да осигурят стабилни равнопоставени условия чрез поддържане на високи равнища на защита в опазването на околната среда, борбата с изменението на климата и ценообразуването на въглеродните емисии, социалните и трудовите права, данъчната прозрачност и държавната помощ, с ефективно прилагане на национално равнище, задължителен механизъм за уреждане на спорове и възможност и двете страни да предприемат коригиращи мерки. В областта на транспорта споразумението предвижда непрекъсната и устойчива въздушна, пътна, железопътна и морска свързаност, въпреки че достъпът до пазара е под това, което предлага единният пазар. Тя включва разпоредби, които да гарантират, че конкуренцията между операторите от ЕС и Обединеното кралство се осъществява при равни условия, така че да не се подкопават правата на пътниците, правата на работниците и безопасността на транспорта.

Що се отнася до координацията на социалната сигурност, споразумението има за цел да гарантира редица права на гражданите на ЕС и на гражданите на Обединеното кралство. Това се отнася за граждани на ЕС, които работят, пътуват или се преместват в Обединеното кралство, както и за граждани на Обединеното кралство, които работят, пътуват или се преместват в ЕС след 1 януари 2021 г. ЕС и Обединеното кралство постигнаха съгласие по нова рамка за съвместно управление на рибните запаси във водите на ЕС и Обединеното кралство. Обединеното кралство ще може да продължи да развива британските риболовни дейности, докато дейностите и поминъкът на европейските рибарски общности ще бъдат защитени и природните ресурси ще бъдат запазени.

В областта на енергетиката споразумението предоставя нов модел за търговия и взаимосвързаност с гаранции за открита и лоялна конкуренция, включително по отношение на стандартите за безопасност за офшорните инсталации и производството на енергия от възобновяеми източници. И накрая, споразумението дава възможност на Обединеното кралство да продължи да участва в редица водещи програми на ЕС за периода 2021—2027 г. (които подлежат на финансово участие от страна на Обединеното кралство в бюджета на ЕС), като например научно-образователната програма „Хоризонт Европа“.Споразумението за търговия и сътрудничество гарантира целостта на единния пазар и неделимостта на четирите свободи на движение (на хора, стоки, услуги и капитали).

Предстоящи големи промени: Подготовка на 1 януари 2021 г.

Дори с новото споразумение, на 1 януари 2021 г. ще настъпят големи промени. На тази дата Обединеното кралство ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз, както и всички политики и международни споразумения на ЕС. Свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали между Обединеното кралство и ЕС ще бъде прекратено. ЕС и Обединеното кралство ще формират два отделни пазара; Две отделни регулаторни и правни области. Това ще създаде пречки пред търговията със стоки и услуги и пред трансграничната мобилност и обмен, които понастоящем не съществуват и в двете посоки.

Следващи стъпки

Влизането в сила на Споразумението за търговия и сътрудничество е въпрос от особена спешност. Обединеното кралство, като бивша държава членка, има обширни връзки със Съюза в широк спектър от икономически и други области. Ако след 31 декември 2020 г. няма приложима рамка, уреждаща отношенията между Съюза и Обединеното кралство, тези отношения ще бъдат значително нарушени в ущърб на физическите лица, предприятията и другите заинтересовани страни.

Преговорите успяха да приключат едва на много късен етап преди изтичането на преходния период. Този късен график не бива да застрашава правото на Европейския парламент на демократичен контрол в съответствие с Договорите. С оглед на тези извънредни обстоятелства Европейската комисия предлага споразумението да се прилага временно за ограничен период от време до 28 февруари 2021 г.Комисията бързо ще предложи решения на Съвета относно подписването и временното прилагане, както и относно сключването на споразумението. След това Съветът, като гласува с единодушие между всички 27 държави членки, ще трябва да приеме решение, с което да разреши подписването на споразумението и временното му прилагане, считано от 1 януари 2021 г. След приключването на този процес Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство може да бъде официално подписано. След това Европейският парламент ще бъде приканен да даде одобрението си за споразумението. Като последна стъпка от страна на ЕС Съветът трябва да приеме решението за сключване на споразумението.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дед

    32 26 Отговор
    Няма да мине много време и Еросъза ще се разпадне. Помнете ми думата!

    Коментиран от #3

  • 2 GB.......ГУД БАЙ.......

    19 11 Отговор
    ПО ДОБРЕ БЕ GB...ВСЕ КАПРИЗНИЧЕХА В ЕС...СТРУВА МИ СЕ ЧЕ ТЕ ГУБЯТ ПОВЕЧЕ...
  • 3 АНТИДЕД

    13 18 Отговор

    До коментар #1 от "Дед":

    ТОВА ДА НЕ ТИ Е....СССР

    Коментиран от #11, #21

  • 4 чичо Мичо

    8 7 Отговор
    Комшията разправя,че докато разхождал кучето нощеска,видел некаква джипка пред Руското посолство,некъкав се качил на оградата,като го свалили,казал че иска да се качи на СПУТНИК номер 5.....хахахааааааа..
  • 5 Аве Майн Кампф

    14 4 Отговор
    Много големи бръщолевения за някакъв "ПРОЕКТ", който те първа ще се променя и одобрява , или иначе казано - поредното нищо не казващо, приповдигнато, абсурдно и помпозно бръщолевене и от двете страни на Ламанша .-......

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А ти

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Аве Майн Кампф":

    Какво точно очакваш!??Ясно е ,че на британците ще се гледа като на равностоен партньор,с подобаваща икономика и потенциал за взаимоизгодност!Ма като ти гледам ника , що ли ти обяснявам неща като за деца!Много поздрави на цялото заведение на 4 км!

    Коментиран от #25

  • 8 Бубу

    18 5 Отговор
    С две думи Великобритания пак се е в ЕС само дето няма да плаща вноски в ЕС! ХИТРО

    Коментиран от #17

  • 9 Даааааа

    3 2 Отговор
    Тези там са учителите на Баце

    Коментиран от #10

  • 10 123

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Даааааа":

    Кой е тоя Баце? Само го повтаряш, но не става ясно за батко ти ли говориш, за брат ти ли Баце ли говориш! Важното е че си се разбираш сам!
  • 11 Stéphanie 🎲

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "АНТИДЕД":

    Дед е прав 😉 Френският философ  Мишел Онфре (Michel Onfray) и историкът и антрополог Емануел Тод (Emmanuel Todd) са сред най-видните критици на европейския проект. Те смятат, че Евросъюзът е обречен на гибел заради твърде големите различия в историческите традиции, психологията и начина на живот на европейските нации. Подобно на СССР през ХХ век Евросъюзът се спъна в човешкия фактор и не можа да наложи идеологията си върху народите на "империята". Двамата обръщат внимание на един учудващ и показателен факт: формирането на ЕС през февруари 1992 година практически съвпадна по време с разпада на друга "империя" - Съветският съюз (краят на декември 1991 г.). Случайно ли е такова съвпадение? Или ЕС е решил да поеме от СССР щафетата и да предложи свой проект за обединяване на народите?
    Замисъл е бил благ: "бащите основатели" на ЕС Робер Шуман и Жан Моне са мечтаели да се преодолеят вековните конфликти на континента и да създадат "Европа на народите". Но днес този проект претърпява крах

    Коментиран от #13

  • 12 no name no face no number

    3 2 Отговор
    хахаха ЕС и НАТО, хахаха
  • 13 Я вземи си обнови данните че ставаш смеш

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    Идеята е много по отдавна!И откъде накъде "претърпявал" край!???Ванга ли те светна за бъдещи събития!????

    Коментиран от #15

  • 14 *"*"*"*"*

    6 3 Отговор
    Началото на Края ..EU .
    Вървят Точно по стъпките на USSR.
    Същата, бюрокрация и тромавост във почти всичко.
    4-ри Години, заради едно решение, за това, че Н0сраната британия трябва да чака ,на Северна Ирландия да й Кефне решение, така наречената и тиражираа толкова дълго време (Предпазна клауза) за да каже някакъв отговор на EU?!?!
    В дъното на цялата тая мизерия стой тва тъп0то бай ти жан Клод юнкер (ишияса)
    Същият обича бая Българска ракия и да рисува на 'пиано'..връз',салфетка с Б.М БорисОФ в местее!
    USSR е основан 1922 лето, Finnlad (SUOMI) членува в СССР и го напуска 1924 лето Господно.
  • 15 Stéphanie 🎲

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "Я вземи си обнови данните че ставаш смеш":

    Евросъюзът има своя флаг, своя девиз "Единство в разнообразието", свой химн, своя идеология (неолиберализма), своя конституция (Римският договор), своя валута (еврото), свой парламент в Страсбург и свое правителство (Еврокомисията) в Брюксел. Евросъюзът има и своите "бащи основатели (Робер Шуман и Жан Моне), своите апостоли (Конрад Аденауер, Франсуа Митеран, Жак Делор), активни пропагандисти, изкласили от май 1968 г., като Даниел Кон-Бендит, интелектуалци (Жак Аттали) и цялата европейска журналистика, придържаща се към неолиберални възгледи.
    Показателно е, че в името на това "свещено имперско чудовище" сега е забранено да се защитават интересите на националните държави и нации. Иначе ще те нарочат за националист, ксенофоб, расист и дори неонацист. На практика

    Коментиран от #16

  • 16 Явно обнови данните си

    3 10 Отговор

    До коментар #15 от "Stéphanie 🎲":

    А, така!Не говори алабализми!Верно е,че нашенецът е прост , ама не е проЗД!Не манипулирай ,съпоставяйки СССР с Европейския съюз! Интересите на общото благо са винаги над националното! Ако си малко образован примерно,би потърсил аналогии в историята!!И да те улесня...защо Византия измисли азбука и ограмоти славяните!??Ако ти е трудно упражнението, кажи!Ще ти се доубясни.

    Коментиран от #19

  • 17 Joсо

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "Бубу":

    Няма да плаща, ама няма и да получава. Повече взимаха отколото даваха.
    Ще мрияат
  • 18 Отлюспването ще продължи

    9 3 Отговор
    Хитрите англета ще ползват същите облаги като членовете в ЕС но няма да плащат вноски. Гейовете от Брюксел се наведоха.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Де Факто

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "АНТИДЕД":

    евроГЕЙския съюз по простотия, корупция и чиновнически произвол изпревари дори и СССР.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Слави

    7 2 Отговор
    А сега да направят от 2021 г. Колите с десен волан да не могат да минават преглед в EU.
  • 24 тайна майна

    3 1 Отговор
    не вярвай на тез лъжи и запомни че син си на велик народ не си роден да бъдеш роб
    нежду другото да ме извиняват гърците с тяхните 1000 богове като във индия и че знаят историята на балканите дето и те самите не знаят че е така ха-ха
  • 25 Четвътия райх

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "А ти":

    Явно добре познаваш 4-ти километър като перманентен негов пациент , та хайде весели празници , там сигурно ви черпят обилно с цветни хапченца .
  • 26 Глей ти

    2 0 Отговор
    Защо ли имам усещането, че от тази сделка печелят само Германия, Франция и Англия. И то основно бизнеса. За другите по едно дръвце за гризане...
  • 27 ира

    2 1 Отговор
    Великобритания е устояла векове, а дано и сега преживее без Жан-Клод, Туск, и Урсула. Евро чиновниците са се бетонирали до края на живота си с огромни привилегии и пари. Те нямат нищо общо с духа на Европа, а са едни смучещи пари бюрократи, от години, и за години. Браво на англичаните!
  • 28 свобода

    2 1 Отговор
    Браво на англичаните!
  • 29 Лисичи съюз

    2 0 Отговор
    Много съюзи са се разпадали през годините. И в това няма нищо трагично. Когато нещо втръсне, когато ти идва до гуша от дидактика двойни и тройни стандарти, висше лицемерие и самодоволстно...
  • 30 мюмюн

    1 0 Отговор
    С ЕДНА ДУЪМА АНГЛИЯ БЕЗ ДА прави вноски ще дои европа