Last news in Fakti

28 Декември, 2020 14:26 2 738 49

Беларус: “Лукашенко може да свърши като Кадафи“

  • беларус-
  • протести-
  • кадафи-
  • александър лукашенко-
  • юрий захаренко-
  • диктатор-
  • репресии

Ако Лукашенко се появи без охрана на публично място, хората ще го разкъсат на парчета

Беларус: “Лукашенко може да свърши като Кадафи“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди година “Дойче Веле” разкри как в края на 90-те години на 20 век противниците на беларуския президент Александър Лукашенко са били отвличани и убивани. В ексклузивно интервю бившият военен от спецчастите Юрий Гаравски разказа как е помогнал за отвличането и убийство на известни беларуски опозиционери – сред тях бившия вътрешен министър Юрий Захаренко. Разследващите в Минск възобновиха работата по случая през 2019 година, но бързо след това я прекратиха поради "невъзможност да бъде установена идентичността на обвинения”.

Дъщерята на Юрий Захаренко - Елена, не е изненадана. “Ясно ми е, че при сегашното управление истината за случилото се няма да излезе наяве”, заяви тя за ДВ от жилището си в Мюнстер, Германия.

Борбата срещу диктатурата взима жертви

Юрий Захаренко е един от противниците на Лукашенко, които в края на 1990-те се опитват да предотвратят авторитарното му управление. Лукашенко е избран през 1994 година и с два спорни референдума разширява своите правомощия. Той коригира конституцията в своя полза и държавното управление се променя от президентско-парламентарно в изцяло президентско.

Захаренко, който в началото подкрепя Лукашенко и дори е избран за вътрешен министър от него през 1994 година, става един от най-яростните му критици и обвинява президента в корупция и злоупотреба с власт. Лукашенко го освобождава през 1995 година. Захаренко става един от лидерите на опозицията и си поставя за цел да свали Лукашенко, в когото вижда диктатор. На 7 май 1999 година Юрий Захаренко изчезва безследно.

До февруари 2020 година дъщеря му не е знаела какво точно се е случило с него. След публикуване на разследването на ДВ тя решава да се свърже с Юрий Гаравски. Двамата се срещат в Швейцария, където Гаравски кандидатства за убежище през 2018 година. За Елена Захаренко не е лесно да се срещне очи в очи с мъжа, който е участвал в убийството на баща ѝ. “Но трябваше да го направя”, казва тя. Захаренко иска да разбере дали Гаравски е казал истината в интервюто за ДВ. Срещата заличава всякакво съмнение.

Паралели с протестите от 1990-те

От 2000 година Елена Захаренко живее в Германия заедно със сина си, майка си и най-малката си сестра. Днес работи като продавачка в Мюнстер, а в свободното си време свири на пиано и ходи на църква. Жената изглежда спокойна и меланхолична, но тъжната ѝ семейна история я преследва и до днес. С нея гледаме стари касети. На една от тях тя е на разходка в Мюнстер заедно със сина си през 2002 година. “Къде е твоят дядо?”, пита операторът. “Той беше отвлечен”, отговаря четиригодишното дете. “От кого?”, пита мъжът. “От бандитите”, отговаря момчето.

Захаренко следи антиправителствените протести в Беларус с “тревога и надежда”. Протестите срещу Лукашенко и техните символи (например бяло-червено-бялото знаме) напомнят за протестите от края на 1990-те. Това не я изненадва, тъй като целта е същата: “страната да бъде освободена от диктатурата”. Разликата е, че благодарение на интернет днес информация се предава бързо. Както и че в Беларус има ново поколение, израснало с европейските демократични ценности.

Репресиите продължават и до днес

Демонстрациите в Беларус се потушават брутално. От началото на масовите протести след президентските избори на 9 август по данни на активисти са арестувани над 30 хиляди човека. ООН документира стотици случаи на изтезания, има и жертви. Например 31-годишният артист Роман Бондаренко, който беше пребит до смърт. “Това се случва, защото на престъпниците тогава така и не се потърси сметка. Безнаказаността доведе до нови жертви.” Докато репресиите преди са били насочени срещу водещи политици, днес те засягат и обикновените хора, отбелязва Елена Захаренко. Тя не смята, че Лукашенко ще даде властта доброволно, и си представя два сценария – Лукашенко да завърши като избягалия в Русия бивш украински президент Виктор Янукович, или като екзекутирания бивш либийски лидер Муамар Кадафи. “Ако Лукашенко се появи без своите охранители на публично място, хората просто ще го разкъсат на парчета”, казва Захаренко.

Беларус ѝ липсва

Какъв е нейният съвет към сънародниците ѝ? “Младите и добре образованите имат възможност да се реализират в чужбина”, казва тя. За по-възрастните емиграцията е трудна. На Елена също ѝ липсва Беларус. Германия така и не се превръща в нейна родина. Но въпреки това тук е домът ѝ, в който живее с майка си и сина си. И 20 години по-късно Елена Захаренко не може да загърби миналото. Иска да се върне в Беларус и да се сбогува с баща си и баба си. И се надява, че скоро не само тя ще е скъсала с тъмното минало, но и родината ѝ.

Автор: Олег Парфенок


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    27 12 Отговор
    Шъ ма няма щот има граница с Русия и трябва да се вкарат само едни танкове като в Донецката република

    Коментиран от #30

  • 2 Охо Бохо

    44 10 Отговор
    Тъй де? Ама ви не вярвам!!! Това не е Ирак, краварите да си разиграват коня!!!
  • 3 ТаУмВзе

    43 8 Отговор
    Овче зеле! Беларус няма Петрол. А лукашенко е лаик пред Кадафи. Само територията за плацдарм Срещу Русия е ценна. Вижте сороиди къде е Калининград.
  • 4 Ха ха

    28 3 Отговор
    Младите и образованите навън.А пенсионерите в Беларус да гладуват за герберастите или каквито са там.Съвет на Захаренко.Или на DW.
  • 5 Мнение

    30 10 Отговор
    Ако либерастният запад "помогне" както в Либия и въобще навсякъде, нищо чудно, ама мое и да не се получи този път. Поредата агитационна, натъкмистска дитирамба.
  • 6 тцтцтц

    35 4 Отговор
    интересното е че хората народа тълпите не се променят и продължават да се ловят на въдиците на хитри манипулатори говорещи им за демокрация човешки права и ревът смърт на диктатора а ей го на до ден днешен в Либия не живеят по-добре откак го няма Кадафи , Е ! разбира се че е по-добре без диктатор .
  • 7 !!!?

    22 1 Отговор
    Лукашенко чака Боко за да се оттегли след 28 март !!!?
  • 8 www

    39 4 Отговор
    Той може да е всякакъв,но не допусна Ковид-истерията в Беларус.Да сте чули нещо за корона-та там?Няма я.Няма вирус,няма маски,няма мерки.като в Танзания,впрочем.Е,те ли са по-прости от нас,или?

    Коментиран от #23, #24

  • 9 ха ха ха

    17 4 Отговор
    бля бля велето не спира да мечтае 🤣🤣🤣
  • 10 Iviviv

    22 4 Отговор
    По голяма диктатура от Ковид19 няма лукашенко е бледа сянка евролидерите
  • 11 9sd98s9

    35 4 Отговор
    Западните фашисти им се иска май нещо?
    Кадафито май го опаткатаха френски войници, поне така помня?!
    Смеете ли да пратите военни в Беларус?
    Май не сте чували, че те граничат с Русия? Чували ли сте за Русия?
    Мокри сънища на непоръбени соросоиди.
  • 12 Само че

    18 3 Отговор
    Г-н Лукашенко е европеец. Германия винаги е подкрепяла турските зверства. Този вид смърт би подхождал повече на Ердоган..
  • 13 Помня Кадафи..

    30 4 Отговор
    Помня как Запада го целуваше..Помня и как хиларито пищеше от радост,гледайки окървавеният му труп.. Помним Всичко..
  • 14 Монгола

    25 3 Отговор
    А Меркел ноже да свърши като Адолф!
  • 15 КОНТРАТА

    32 4 Отговор
    Беларус е под крилото на РФ и варианта с Кадафи няма как да се случи.
  • 16 Комуниста

    27 5 Отговор
    А беларуската опозиция може да свърши като свършиха в Прага чешките седерастите 1968 г!
  • 17 Пане

    20 2 Отговор
    Интересно какво би се случило с Меркел? Направо на кайма?
  • 18 Бъдещето

    19 3 Отговор
    Чукай соросоида до последната керемида
  • 19 Врачка

    23 4 Отговор
    Лъжите и заканите на неолибералите от DW потвърждава само едно,че Лукашенко не се бои от цветни революции в съверенната Белорусия.СЗО са предлагали на Лукашенко 960 000 000 долара за да се включи в КОВИД измамата.Той е отказал и започват протестите.Колко патетично.
  • 20 всички комунета на бесилото

    4 23 Отговор
    Комунисти терористи ! Ще ви пратим всичките на оня свят !

    Коментиран от #22

  • 21 аз съм анти

    23 3 Отговор
    Тези дойчовци никога няма да се успокоят,че загубиха войната.Нямат умора да плюят върху Русия и съюзниците й.Вижте си държавата,че се напълни с араби и всякакви други .Италианските мафиоти покрай бял ден решават проблемите си с въоръжени стрелби посред бял ден,немски автокрадци регистрират безпрепяствено крадени коли,в центровете на големи градове е мръсно,като в някой цигански квартал(пример Франкфурт -ноември 2019 )и т.н.Немските отрепки тръгнали на другите да решават проблемите и да казват кой как ще свърши.

    Коментиран от #31

  • 22 8сд8сфд8

    13 5 Отговор

    До коментар #20 от "всички комунета на бесилото":

    А Народен съд де!
    Май сте забравили за спа-центровете Белене, Скравена, Сл. Бряг- ловешко?!
    Др. Газдов с тоягата, помните ли го, интелигенти соросоидни?
  • 23 Сух

    20 3 Отговор

    До коментар #8 от "www":

    За това и ще го махнат. Те "младите и образованите" са същите облъчени говеда, като нашите къде докараха демонокрацията в Бг. Направиха така, че да гладуват родителите им, които построиха България, и децата си скитници..
  • 24 Сандо

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "www":

    Не е точно така,има си Ковид,но я няма истерията по него.Освен това одобриха руската ваксина и започват производството и.
  • 25 БГ МАФИЯ В МС

    17 3 Отговор
    щом РАЗБОЙКО НЕ Е СВЪРШИЛ КАТО ЧАУШЕСКО, ТАКА И ЛУКАШЕНКО НЯМА ДА СВЪРШИ КАТО КАДАФИ ЩОТО КЕ ИМА ЯКО ТУПА ЛУПА ОТ РУСИЯ. БЕЛАРУС НЕ Е ЛИБИЯ ДЖЕННДЪРИ!!!!!

    Коментиран от #29

  • 26 Путин

    10 3 Отговор
    Може.......... ама дуг път! Хахахааааааа!
  • 27 СССРБарета

    9 2 Отговор
    Ма може и да свърши като Мадуро или Башар Асад!
  • 28 ke da

    2 11 Отговор
    НЕ МОЖЕ , А ТОЧНО КАТО КАДАФИ ЩЕ СТРАДА, ДА НЕ Е И ПО-ЛОШО! НО ЩОМ УПРАВЛЯВА СТАРАТА РУСКА ШКОЛА - НЯМА УПРАВИЯ И ДОМОКРАТИЯ! ЛОШО ЛУКАШ ЛОШО МОЦКОУ!
  • 29 ДЕБЕЛИЯ

    2 10 Отговор

    До коментар #25 от "БГ МАФИЯ В МС":

    ТОЧНО ЗАЩОТО НЕ Е ЛИБИЯ БЕЛАРУС ЩЕ ТЕГЛИ ГОЛЕМИЯ МНОГО ДЪЛГО! И ТОЧНО ЗАЩОТО РУСИЯ И Е ОТ ЗАД, И НЕ ГО ВАДИ ОТ МНОГО ГОДИНИ! СРЕЩУ ТОЯ МРЪСНИЯ РУСКИЯ ХОРАТА ПРОТЕСТИРАТ ТОЛКОВА ДЪЛГО!
  • 30 111 ИСТИНАТА

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо":

    кОЛКОТО И ДА ГИ ВКАРВАТЕ ТИЯ ВАШИ ПРОГНИЛИ ТАКОВЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ БАВНО И МАЗНО ВИ ГО ВКАРВАТ ЗАПАДНЯЦИТЕ! СКОРО СЪВСЕМ ДО ЦЕНТЪРА НА МОЦКОТО!

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Оракул

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "111 ИСТИНАТА":

    Съвсем скоро ще те боцнат със спринцовката с Атлантическият антивирус и ше разбереш истината от първа ръка.Ае,ррррррррр.

    Коментиран от #37

  • 33 Иван

    1 1 Отговор
    Натаняху може да свърши като Антихриста.

    Коментиран от #36

  • 34 Аз40

    5 1 Отговор
    Надеждата умира последна, дойчефелацио!
  • 35 НАТОВЕЦ

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Червена Армия":

    ТРЕПЕРЯТ ЛИ ТИ МАРТИНКИТЕ?! ИМА ЗАЩО БАВНО НО СЛАВНО, ЛЕКО И С МЕРАК, ОБРЪЧА СЕ СТЯГА ЛИ СТЯГА! ВСЕ ЕДИН ДЕН ТРЯБВА ДА ИМА И ОБРАТНО ПО СИЛА И НАПРАВЛЕНИЕ ДЕЙСТВИЕ НА ОНОВА ОТ 1917 ГОДИНА! ВСЕ ПАК!
  • 36 натаняхууу

    1 5 Отговор

    До коментар #33 от "Иван":

    Да не стане така с Путлерчо?!
  • 37 антивирус

    1 8 Отговор

    До коментар #32 от "Оракул":

    Е ти нали вече си боцнат с Русофилистичния вирус - от него отърване няма - до гроб!
  • 38 Николай Георгиев

    11 0 Отговор
    Кой нарече Кадафи диктатор - който го свали /уби /.
  • 39 Дойчо Велев

    10 0 Отговор
    А защо ДВ или този Олег ли е, какъв е не напишат и какво беше Беларус преди да дойде Лукашенко? Ей така, нали така се прави когато искаш да направиш сравнение между едно и друго. Накратко само аз ще ви кажа. След разпада на СССР и Беларус тръгна да "гради демокрация" и в резултат на това се закрили заводи, повишила се безработицата, престъпността. Появили се банди, наркомани и такива "екстри" типични за този преход. Но на изборите се появил Лукашенко. Обещал, че ще сложи край на това,хората му повярвали и така го избрали. Веднага след това събрал всички големци на властта и ги завел в затвора, за да им покаже колко свободни килии има за такива като тях ако се поддадат на корупция. После събрал главатарите на бандите и им казал, че отсега нататък трябва да си намерят друго занимание. Имало някаква банда по това време, която обирала камиони и коли по магистралата за Москва. Те не послушали съвета на дядя Лукашенко и продължили обирите, но не задълго. Изведнъж тези нападения спрели. След години намерили масов гроб в някаква гора около магистралата. Никой не знае какво се е случило с тази банда. и сега в Беларус няма престъпност, няма корупция, няма наркомани, клошари, просяци и ци.гани. Улиците и пътищата са чисти, равни, прави, без дупки, кръпки. Сградите са нови или обновени цялостно. Няма разрушени или полуразрушени запустели заводи Безплатно образование и здравеопазване, работещо селско стопанство..И ей така Беларус под ръководството на Лукашенко ст
  • 40 Дойчо Велев

    11 0 Отговор
    Продължение
    И така под ръководството на Лукашенко Беларус стана градина спрямо България и Украйна, които продължиха по пътя на "демокрацията" под умното ръководство на пионките, назначени им от Запада!
  • 41 барчо

    5 0 Отговор
    Четох само заглавието и това са пълни глупости по пълна програма. Чудя се как не на журналистите, а на редакторите как се съгласяват да пишат по вестниците и неграмотници!!!

    Коментиран от #42

  • 42 Ханс

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "барчо":

    Аз пък се чудя какви продухани мозъци четат и вярват на това веле...

    Коментиран от #48

  • 43 Hoho Boho

    1 0 Отговор
    В нета се появи статия
    Беларус: “Лукашенко може да свърши като Кадафи“

    Може да го е впечатлила с нещо...
  • 44 Ханс

    5 0 Отговор
    Вчера дв беше със заглавие, че Путин подава оставка до март... Пък то били някакви бълнувания на поклонник на Дневални.
  • 45 Минск

    0 0 Отговор
    Гледай България и Украйна, мисли за Берларус!
  • 46 ФИНЦИ

    0 0 Отговор
    И БОИКО ЩЕ Е ТАКА КАТО КАДАФИ АМИН
  • 47 Верно ли

    6 0 Отговор
    бреееййй, тези от Зелето яко пуцат днес със смехотворни статии по Беларус и Русия и новото им дементно оръжия Бай Дън. Пропагандата им обаче е повече от жалка.
  • 48 барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ханс":

    Елементарно е. От 1989 г насам българския ученик методично се обезограмотява през специалните програми. Той бива направляван умело в това да бъде единствено консуматор на едно низко ниво. Бива бомбандиран непрекъснато с това, че комунизма не е нищо друго освен престъпление, без изобщо да му се даде възможност да се запознае с теорията на това движение. Прираввяват го до нивото на религиозните догми. За доказателства представят елементарни факти от началното му развитие като строй и до там. По принцип децата ни ги облъчват по стотици начини и като резултат идва точно това. А ДВ просто повтаря едно и също, за да поддържа топла манджата.
  • 49 kara

    0 0 Отговор
    Ама сега са цъфнали без Кадафи арабите,същото се опитват да направят и в Беларус-разделяй и владей.
Новини по държави: