Last news in Fakti

3 Януари, 2021 19:45 1 928 2

Избори в Джорджия определят мнозинството в Сената на САЩ

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • сенат

Резултатът от надпреварата в източния щат ще е от решаващо значение за управленската програма на новоизбрания президент - демократа Джо Байдън

Избори в Джорджия определят мнозинството в Сената на САЩ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 5 януари в щата Джорджия предстои втори тур на изборите за двете места в горната камара на Конгреса, които не бяха спечелени от кандидатите по време на редовните избори на 3 ноември.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис ще агитира днес за Демократическата партия. Кандидатите на републиканците са действащи сенатори.

Над 3 милиона души са упражнили правото си да подадат предварително гласа си на изборите в Джорджия, като чрез бюлетини по пощата или в изборните секции са гласували близо 40 на сто от регистрираните избиратели, съобщи Си Ен Би Си.

Резултатът от надпреварата в Джорджия ще е от решаващо значение за управленската програма на новоизбрания президент, демократа Джо Байдън.

Ако републиканците спечелят поне едно от двете места в Джорджия, те ще запазят мнозинството си в Сената и ще могат да блокират законодателната програма на Байдън и номинациите му в съдебната система.

Ако демократите спечелят и двете, горната камара на Конгреса ще се раздели 50 на 50 места за двете партии. По закон, при равен брой гласове в даден вот, решаващият глас се пуска от вицепрезидента в качеството му на председател на Сената - в случая Камала Харис.

Американският Сенат е съставен от по двама представители на всеки щат с по шест години мандат. На всеки две години има избори за обновяване на една трета от местата. Сенатът има няколко уникални правомощия като одобряване на международни договори, съдии на Върховния съд, федерални съдии и други. Счита се за по-престижния орган в сравнение с долната камара - на представителите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо

    10 2 Отговор
    Ще стане първият Президент на Тексас
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.