Last news in Fakti

3 Януари, 2021 17:49 2 637 62

Зоран Заев: Двустранните въпроси не трябва да пречат на евроинтеграционния процес!

  • зоран заев-
  • северна македония

По думите на премиера Северна Македония е фактически част от Европа след ясното решение от март на всички страни членки и последвалия доклад на Европейската комисия

Зоран Заев: Двустранните въпроси не трябва да пречат на евроинтеграционния процес! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ние създаваме диалог, а не конфликт с България, спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. Това посочва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за агенция МИА.

Зоран Заев казва, че комуникацията със София в търсене на решение продължава и допълва, че двустранните въпроси не трябва да бъдат пречка в евроинтеграционния процес. По думите му изборите в България не трябва да пречат на изглаждането на двустранните разногласия, предаде БТА.

Премиерът на Република Северна Македония очаква специалният пратеник Владо Бучковски, външният министър Буяр Османи и българският външен министър Екатерина Захариева да възобновят контактите в търсенето на решение след новогодишните празници.

Трябва да демонстрираме европейски ценности в това време на предизвикателства. Диалог, вместо конфликт. Спокойствие и готовност за сътрудничество, вместо национализъм за вътрешна употреба и нова изолация. И двете държави имат дълг към македонските и българските граждани да им осигурят европейско бъдеще, придържайки се към европейските ценности, посочва Заев.

По думите му Северна Македония е фактически част от Европа след ясното решение от март на всички страни членки и последвалия доклад на Европейската комисия, но всяко отлагане на началото на преговорите по присъединяване само поставя под въпрос доверието към ЕС.

Зоран Заев смята, че Северна Македония губи време заради неприемането на преговорната рамка, но истинският губещ е ЕС. Това е удар в устоите на ЕС, казва премиерът на Република Северна Македония.

Ние ще се борим, защото нашите деца очакват от нас да спечелим битките на 21-ви век, те искат да бъдат част от ЕС, да се радват на сигурност и стабилност, след като вече сме членове на НАТО. Ние няма да позволим определени кръгове да бродят в страната. Не, тази страна е защитена от НАТО и това вече е потвърдено с документ. Аз водя тази битка, която е обща за македонците, албанците, турците, власите, ромите, сърбите, бошняците и всички останали, казва Зоран Заев пред агенция МИА.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    44 1 Отговор
    Зайо не плещи глупости а си седни на д-то и чакай
  • 2 име

    45 1 Отговор
    македония върви по стъпките на турция..-преговори без край.
  • 3 така така

    33 1 Отговор
    Зайо, на тебе всички ти пречат. да крадеш.
  • 4 CFC

    26 12 Отговор
    Влизайте в тъпия европейски съюз....той и без това е пълен провал като идея и се влошава с всяка изминала година...Сърбия и Черна Гора имат по висока средна заплата от нас, които сме в европейската кочина от 14 години...Така, че влизайте спокойно, белкем го довършени това недоразумение...

    Коментиран от #32

  • 5 Заек

    18 1 Отговор
    Грешиш
  • 6 Чичо Тони

    33 1 Отговор
    Интересно, казва че я води битката в интерес на всички без българите?!
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    39 1 Отговор
    Прощавай Заев, но вече не си интересен за България!
  • 8 Горд Българин

    28 1 Отговор
    Зайо Байо да не се прави на ощипан, ами да приема всички наши условия, ако ли не да стоят още 5000000000000000 години вън от ЕС.

    Коментиран от #15

  • 9 НЕ СЕ АБИ

    26 1 Отговор
    ИЗПЪЛНЯВАЙ ДОГОВОРИТЕ!
  • 10 БАЙ Х@Й

    23 3 Отговор
    Що ли с Гърция май не бяха само двустранни преговорите ⁉️
  • 11 ТРЯБВА С ВСИ

    26 1 Отговор
    ЗАЙЧЕ, ДА СИ ЧУВАЛ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО? В ЕС Е ТАКА. СЪС СЪРБИТЕ МОЖЕ ДА СТЕ ГЪСТИ, НО НЕ ВИ ВЪРШАТ РАБОТА.
  • 12 ГЕНЧО

    17 0 Отговор
    Там явно няма българи!
  • 13 Наркос

    8 13 Отговор
    Това е все едно Русия, Молдова или Беларус да признае , че езика им е с български корени... няма начин.

    Коментиран от #31

  • 14 JEB

    11 1 Отговор
    йоло..тия преговори са за да се изчистят двустранните въпроси и да нямат тежест в съюза..така че правете струвайте проблемът си е ваш
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бесен

    12 1 Отговор
    За заглавието : Да бе, да ! Дръж моя докат стане твоят ! Хвърляй си ла###та в моя двор па чакай да те черпя от ланшните суджуци.
  • 17 Македониус

    3 15 Отговор
    Бугре ,сбогом..

    Коментиран от #25, #33

  • 18 JEB

    16 1 Отговор
    кокошкарин македонски..преди си е за преди сега си е за сега
    айде марш да пишете нови учебници
  • 19 JEB

    20 1 Отговор
    ваща злоба си е въртете в северна македония..ние си имаме наши проблеми тука..не ни занимавайте моля
  • 20 Зограф

    10 2 Отговор
    Продадохте кодекса , сега ще духате супата...
  • 21 Перо

    21 2 Отговор
    Решението е ясно: осъзнаване и признаване,че не може да е имало неетническа нация,основана с партиен декрет и език,създаден и наложен от комисия,на базата на българския език и БГ история.Признаване за единната етнос и история до 1944-45 г.Подписване на Анекс към договора с българските условия.Дадена им е възможност да се определят като каквито си искат,след 1945 г.наложителни са и гаранции за определящите се като българи в РСМ.Нещата са прости,ясни и са постигани от други млади държави. Другото е преливане от пусто в празно и бръщолевене за ланския сняг,относно: македонско малцинство,териториални претенции и др.несъществуващи и измислени проблеми.
  • 22 Перо

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "Македонец":

    “Маке”,а вие сте си още в 1989 г. По-рано си бяхте кокошкарски мошеници и такива си останахте. Сиромашия до шия! Гърците бяха прави да ви слагат лепенки на номерата на колите,където пишеше МК и ви слагаха други лепенки по стъклата,че не може да влизате там с подробно обяснение.
  • 23 Перо

    22 0 Отговор
    Заев още не е разбрал,че без решаване на двустранните въпроси със съседните страни не може да има евроинтеграция и да се внасят конфликти на македонистка основа. За 30 г. не разбраха ли от гърците?

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Горд Българин

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "Македониус":

    Ми сбогом "маке" нещо си щом си казал. Стойте си там и подсмърчайте, ние сме си в ЕС. Гушкайте си се с албанците те до 20 години ще ви "оправят". Започвайте да строите джамии ще ви трябват.
  • 26 Павел Пенев

    21 0 Отговор
    Спрете да показвате изявленията на Заев.Неговият интелект и манталитет отговарят на селски кмет избран с листата на ДПС.Нека всеки месец докладва на българския Премиер,какво точно е направил по договора за добросъседство,новите учебници,реставрацията на паметниците на културата и възпоменателните плочи против българските фашисти.
  • 27 Що се косиш

    13 0 Отговор
    Ами Заю Баю щом сте фактимески част от Европа ...що се косиш. Трай коньо за зелена трева.
  • 28 Кси

    14 0 Отговор
    Двустранните въпроси не пречат, вие си пречите сами, НЕ ИСКАТЕ ДА СЕ ЕВРОЕПЕИЗИРАте, празнувате си тито, поддържате идеология на комунистическия интернационал-антибългарска, основана на омраза, изобщо живеете още в 45г
  • 29 Другия с коня

    13 0 Отговор
    Хахахах Удар в Устоите на Евросъюза било че един милион тюрлю гювеч не били Приети....Удар в Устоите на ЕС....направо падам Бате...дръж ме бе,падам.....Хахахха
  • 30 Кси

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    Разбрали са го от Гърция, то се правеха на древни елини-византийци, наследници на Ал.Велики/паметника в Скопие какво ще го правят/, името, звездата от Вергина, правят се на улави, управляващ елит сърбомани, от тях само проблеми
  • 31 Кси

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Наркос":

    Изобщо НЕ Е все едно, изброените езици са се формирали от говор по естествен път, а македонският е създаден от комисия със заповед от 44г, въведен есента на 45, махат Ъ, за да го отдалечава от българския, слагат j, да прилича на сръбския, но говора няма как да заличат и конструкцията на изреченията, остава членуване, остава си АНАЛИТИЧЕН език, какъвто е българския, а сръбския е СИНТЕТИЧЕН, лъжите, измамите не могат да скрият, колкото и да опитват
  • 32 ГОСТ 1

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "CFC":

    Не лъжи. Според статистическия институт на Сърбия за първата половина на 2020 г. е около 515 евро, а за България е 660 евро. Не че стигат за нормален живот де, но са повече и от тези в Черна гора.
  • 33 Разговорът се водил на английски

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Македониус":

    ВИЖ СЕГА, КОМШИ МАКЕДИП ( МАКЕДОНСКИ ЕДИП): ЗНАЕШ ЛИ СТАРИЯ ВИЦ ЗА ДЪРВАТА ЗА КАМИНА? НАНЕ ОТИШЪЛ ПРИ СЪСЕДА ВУТЕ И МУ КАЗАЛ: " ВУТЕ, ЩЕ МИ ПОМОГНЕШ ЛИ ДА ПРИБЕРЕМ ДЪРВАТА В МАЗЕТО?" "НЕ МОГА, БОЛЕН СЪМ ОТ ВЕНЕРИЧЕСКА БОЛЕСТ." - БИЛ ОТГОВОРЪТ. "КАКВА ВЕНЕРИЧЕСКА БОЛЕСТ БЕ, ВУТЕ?"- СТЪПИСАЛ СЕ НАНЕ. "АМИ, БОЛИ МЕ КУРРА ЗА ТВОИТЕ ДЪРВА!" - БИЛ КРАТКИЯТ ОТГОВОР.
  • 34 Напротив заев

    8 0 Отговор
    Без решаване на междудържавните въпроси, макар че СРМ не е държава, евроинтеграционният процес на СРМ въобще нема да тръгне.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Дедо Вангьо, брат на баба Вангя

    13 0 Отговор
    ЗАЙО, ИЗЧЕЗНИ, ПОДЛО ЧОВЕЧЕ! НИЕ НЕ ИСКАМЕ СЪСЕДИ КАТО ВАС В ЕС. ВЪРВЕТЕ ПО ДЯВОЛИТЕ! И БЕЗ ТОВА СЛЕД20 ГОД, АЛБАНЦИТЕ ЩЕ ВИ ЗАЛИЧАТ!
  • 37 До 25

    5 0 Отговор
    Не им трябват нови джамии. Вече имат достатъчно.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Македониус

    0 7 Отговор
    Црвуле си бехте,и со црвулете ке ви закопат..

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Горд Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Македониус":

    Добре, че си ти, че да ни поразсмееш пумпал. Кеф ми е да те гъбаркаме.
  • 42 Сертаки

    0 10 Отговор
    Сакате не Сакате човека си гони правата на свои те внуци албанци македонци турци босненци. България трябва да плаща репарации за нашествието срещу Македония.Хората си имат азбука четмо и писмо от братята от Солун. А Солун къде се намира. Естествено в Македония. Това значи че ние българите сме наследили наша азбука от македонските братя. Ние сме алчни по история и искаме да присвоиме македонската история и култура поради това че сме ги колонизира ли. Няма такова нещо. Хората са си прави и отстояват своята позиция пред ти раните. Това е демокрацията днес. Всеки има право да си изрази позицията

    Коментиран от #44, #47

  • 43 Македониус

    0 6 Отговор
    Ви сте смешковци,бре! Яворов от Черпан доде да мре за назе,па за вазе - никой! Пфу!

    Коментиран от #45, #48, #49, #51

  • 44 Горд Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Сертаки":

    Теб от кой психодиспансер те изтърваха ? Пий си хапчетата.
  • 45 Горд Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #43 от "Македониус":

    Личи си кои са смещшковците. Не ние искаме нещо от вас, а вие от нас така, че кои са смешковците сега,а?
    А Яворов е дошъл при вас да мре, защото ви е мислил за българи, а то цървули пробити, върху които и плюнката си да не хвърлиме и това не заслужавате.
  • 46 БЮРМ/FYROM

    6 1 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. БЮРМаджии-безродници. Крадци на история, език и култура.
  • 47 Кси

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "Сертаки":

    Това, че Кирил и Методи са родени в Солун не означава, че са създали солунска писменост, там се говори гръцки, те създават букви, които съответстват на българският говор с протекцията на Българската държава, впоследствие разпространена чрез българските книжовни школи Преславска и Охридска/тогава в пределите на България/, създадени от Българската държава и чрез тях стигат до Русия и Великоморавия, ти глъФ ли си или се правиш
  • 48 Кси

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Македониус":

    Знаеш за Яворов, пак е нещо, имаш проблясъци, мислех ви за по-невменяеми
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Диамантената ръка

    7 0 Отговор
    Тоя да не мисли, че вече са влезли в ЕС? От 01.01 да почват да търсят португалците да ни натискат...
  • 51 Кси

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "Македониус":

    Яворов е четник от македоно-одринската организация, това говори ли ти нещо, водили са борба за освобождаване на българите в тези територии, не на древните елини, дано се сещаш за подтекста, ама надали
  • 52 КЛЮЧА ОТ КЛЮЧ

    1 1 Отговор
    ТОЧНО ТАКА! НА ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СЕ ДАДЕ СВОБОДЕН ИЗБОР. НЕКА МАКЕДОНЦИТЕ СИ РЕШАТ САМИ.
  • 53 КЛЮЧА

    0 1 Отговор
    НЕ ВИЖДАМ НУЖДА НА МАКЕДОНЦИТЕ ДА СЕ ДАВА ЛИЦЕПРИЯТЕН ПОВОД, ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ ЕС.
  • 54 КЛЮЧА

    0 0 Отговор
    КАЗАХ ДА НЕ ХОДЯТ В НАТО, ТЕ ОТИДОХА.
    НЯМАМ САНТИМЕНТИ, ОСОБЕНО КЪМ ХИТРЯГИ НА ДРЕБНО.
  • 55 ЦУКЕРОВА

    0 1 Отговор
    , ПО-КЪСНО, ДНЕС! ЩЕ ОБЯСНИШ, ЧЕ НЕ СА ТЕ РАБРАЛИ ВСЪЩНОСТ :) И ВИЕ ПУ- МИТАТА, НЕМАТЕ АБСОЛЮТНО НИЩО ПРОТИВ МАКЕДОНЦИТЕ ДА ЧЛЕНУВАТ В КОЙТО СЪЮЗ СИ ПОИСКАТ.
  • 56 Сириние и Кашкавал

    5 0 Отговор
    Този се върти като гладен шумкарин в мандра
  • 57 Мая

    6 0 Отговор
    Госпожа Меркел тази година се пенсионира.РСМ са в безизходица.Едва ли вече някой ще им обърне внимание.Входния билет за Европа ще трябва да го издадем ние.За съжаление влака им закъснява вече 28 години но както личи едва дали ще дойде през следващите 28.ЕС ще трябва да скърби за тях още дълго.
  • 58 Ганьо Гавроша

    0 2 Отговор
    Иска не иска макетата са в Европа. Днес да изгубиш 100 лв. малко ще боли. А как да не те за боли когато изгубиш Охридското езеро и да си направил така че тези хора да те наричат окупатор.Също както българина днес нарича турците и руснаците окупатори. Не може винаги да се печели а водата на Адриатическо море е толкова бистра и чиста. Мъкаааа. Който не може да преглътне да си направи СЕПУКО

    Коментиран от #59

  • 59 Кси

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Ганьо Гавроша":

    Много злъч прозира зад написаното, черно и бяло море е още по-топло, липсва интрига, а кой е направил така, че да ни обиждат, това комунистите и сърбоманите, които си ги управляват, да си чакат Сърбия и заедно за ЕРОПСКАТА УНИЯ, злонко
  • 60 лили

    0 0 Отговор
    Огромен удар щяла да нанесе върху устоите на ЕС македония ако не бъде приета .Англичаните още от сега усетиха икономическа нестабилност от това че напуснаха.Какъв приноос ще има тази смехотворна държавица.Освен да дърпа пари от евр.данъкоплатци.Водел битка за всички населяващи македония но не споменава за 300 000 БЪЛГАРИ с Българско самосъзнание и с Български паспорти.Смешник от всякъде.В България и децата от шести клас му се присмиват.
  • 61 Йордан

    0 0 Отговор
    Уважаема Мая бащите и дедите на Меркел доказваха с документи че тази територия е населявана и се обитава само от Българи преди двете войни.Меркел се извъртя на 180 градуса по време на председателството.Информативно.
  • 62 самора машел

    0 0 Отговор
    Въпреки че не сте членове на ЕС да не би да нямате стабилност исигурност.Имате я като членове на нато.Тоя за какво реве не мога да го разбера.Стяга го нещо титовската фуражна.Ледено студен душ Софийски белким го насърчи да отпочне работа по договора а не да плямпа дивотии.
Новини по държави: