Last news in Fakti

4 Януари, 2021 13:06 1 475 5

Мъж на 82 г. първи получи новата ваксина на Острова

  • великобритания-
  • ваксина-
  • мъж-
  • лондон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • брайън пинкър

Втората доза от ваксината ще бъде поставяна след 12 седмици

Мъж на 82 г. първи получи новата ваксина на Острова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

82-годишният Брайън Пинкър стана първият британец получил доза от ваксината на Оксфордския университет и „АстраЗенека“. Министърът на здравеопазването Мат Ханкок нарече използването на местната ваксина „повратен момент в борбата срещу коронависура, предаде БНР.

Брайън Пинкър, който е пациент на диализа, бе инжектиран рано тази сутрин в оксфордската болница „Чърчил“. Пинкър заяви, че е горд, че е бил ваксиниран с разработен в Оксфорд продукт и сега гледа напред да отпразнува 48-ата годишнина от сватбата си. Повече от половин милион дози от ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ са пуснати в употреба от днес. Правителството е поръчало 100 милиона дози.

Амбицията на здравните власти е в най-скоро време да се премине към ваксиниране на по 2 милиона седмично, при положение, че има налична ваксина. От средата на декември във Великобритания започна ваксиниране с продукта на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и вече около един милион души получиха първата си доза. Разработената в Оксфорд ваксина е по-евтина, по-лесна за съхранение и за транспортиране. Втората доза от ваксината ще бъде поставяна след 12 седмици.

Мат Ханкок предупреди, че въпреки голямата новина за стартирането на използването на ваксината на Оксфорд и „АстраЗенека“ страната я очакват трудни седмици напред. Това се дължи на растящите случаи на заразявания, отдавани предимно на новия щам на вируса, който се разпространява по-бързо. За последните шест дни броят на заразените постоянно надхвърля 50 000. Лейбъристката партия дори призова за налагане на трети общонационален локдаун.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсант

    3 1 Отговор
    И аз съм щастлив че независимо терора има лекари, учени, адвокати, журналисти които не се продадоха и анализите и фактите им успяват да стигнат до хората
  • 2 Рошко

    4 0 Отговор
    Първа трябваше да е бабето от фъкингдам и после цялата и рода
  • 3 Охо Бохо

    1 1 Отговор
    Енглийзите, обаче подпикват сухите пръчки, с първата беше ваксинирани баба на 92 г, сега 83 г. Браво "грижа" за възрастните!
  • 4 Хайде да броим

    1 1 Отговор
    Бройте троловете от пътчрвите коментари, хахахах.
  • 5 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Залагам 100 кинта, че след 14 дни ще прочетем: "Брайън Пинкър, 82-годишния англичанин, на който първи биха новата ваксина на Астра Зенека, е починал!Причините все още се уточняват. "