Last news in Fakti

5 Януари, 2021 19:30 3 431 38

Правосъдие! Шеф на китайска компания осъден на смърт заради подкупи

  • китай-
  • корупция-
  • смъртна присъда

Лай Сяомин е бил признат за виновен и в бигамия, защото е живял дълго с други жени извън брака си и е имал незаконни деца от тях

Правосъдие! Шеф на китайска компания осъден на смърт заради подкупи - 1
Снимка: Shutterstock

Бившият секретар на партиен комитет и председател на съвета на директорите на китайската инвестиционна компания China Huarong ("Чайна Хуажун") Лай Сяомин беше осъден на смърт днес по обвинение в "корупция и бигамия", предадоха Франс прес и ТАСС, като цитират изявление на съда.

Лай е бил признат за виновен в получаването на 215 милиона евро подкупи. Той е опитал да получи още 13 милиона евро. Съдът в северният град Тяндзин сметна, че размерът на подкупите е "изключително голям, обстоятелствата са изключително тежки", а действията на обвиняемия - изключително злонамерени, предаде БТА.

Лай Сяомин е бил признат за виновен и в бигамия, защото "е живял дълго с други жени" извън брака си и е имал незаконни деца от тях.

През януари миналата година Лай направи признания, които бяха излъчени по централната китайска телевизия. Тогава бяха показани и снимки на апартамент в Пекин, за който се смята, че принадлежал на Лай. В него е имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой.

Лай Сяомин уверява, че "не е похарчил и един цент". "Не посмях да ги харча", твърдеше той.

Показани бяха и луксозни автомобили и златни кюлчета, които обвиняемият е приемал като подкуп.

По решение на съда активите му бяха конфискувани в полза на държавата, а присвоените с измама средства - да се върнат на пострадалите. Съдът нареди също смъртната присъда да се приведе в изпълнение.

След идването на президента Си Дзинпин на власт през 2012 г. Китай започна мащабна кампания срещу корупцията. Оттогава бяха санкционирани над милион и половина кадри на Китайската комунистическа партия. Правозащитните организации обаче порицават практиката на излъчваните по телевизията самопризнания, които според тях често са изтръгнати със сила, припомня АФП.

Разследването срещу Лай е започнало през април 2018 г., а през октомври същата година той е бил изключен от ККП и свален от заеманите постове. Той беше обвинен в политически спекулации, нежелание да съдейства на разследването, разхищения, незаконно присвояване, провеждане на банкети за държавна сметка, подкупи и злоупотреба със служебно положение.

China Huarong е една от най-големите китайски инвестиционни компании, занимаващи се с управление на капитали, отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    4 60 Отговор
    Жълти изверги.

    Коментиран от #9

  • 2 Фъх

    52 0 Отговор
    Тази статия намек ли е ?! А?

    Коментиран от #5, #28

  • 3 И Баце,

    45 0 Отговор
    Има КЮЛЧЕТА...
  • 4 хурка

    56 0 Отговор
    А тук подкупните живеят цял живот на гърба на бедния народ, а народа мълчи и играе ролята на трите маймунки, а шкафчето се пълни с пачки
  • 5 Баце

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фъх":

    Ко искаш да каиш?
  • 6 барчо

    50 1 Отговор
    Аз поддържам идеята хора на ръководни постове извършили подоби деяния да бъдат наричани държавни изменници и да бъдат съдени като такива с цялата строгост на закона. Държавата ти е дала права, власт да работиш в интерес на народа, а ти се възползваш и предаваш интересите и като същевременно се обогатяваш за нейна сметка. За такива единствената присъда трябва да е смърт, конфискация на цялото имущество, разследнане на близки роднини и ако имат движимо и недвижимо имущество с недоказан законен произход, също конфискация и присъда за съучастие. Само тогава нещата може да се нормализират.
  • 7 Диверсант

    21 0 Отговор
    😂😂😂😂😂... Пропуснали сте че е намерен и пистолет при обиска. Така някой ще въздишат по замечтано
  • 8 Е ТОВА Е ПРАВОСЪДИЕ! !!

    28 0 Отговор
    ЕВРОГЕИСКАТА КЛАСА НЯМА ПРАВОСЪДИЕ. ..СЪЩО НЯКОЙ МЮСЮЛМАНСКИ ДЪРЖАВИ ИМАТ ДОБРО ПРАВОСЪДИЕ. ...НАПРАВО НА ДРЪВНИКА С БАЛТИЯТА! !
  • 9 МНОГО ПРАВИЛНО

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Това от азиатците цял свят трябва да се учи! !!
  • 10 Специалиста

    34 0 Отговор
    Браво на китайците! Ами и нашия има кюлчета и евра, че и пищак дори ...? Да ви и скапаната демокрация, главния прокурор, пожарникаря и шепа цъРвули да ни правят на маймуни а пък ние да ревем.... ами на нямаме избор. Не , имаме избор , помислете си добре. "Човек каквото сам си направи, никой друг не може..." Бъдете здрави
  • 11 Порно

    28 0 Отговор
    Ние тук и доживотна за шкафчета с пари ни устройва. Но има и нещо интересно. Парите от подкупите ги връщат на пострадалите ? Това у нас е възможно само ако става дума за изнудване.
  • 12 Докато

    32 2 Отговор
    Затова Китай ще командва света и то ще го постигне по мирен път. Защото трепат крадците и мошениците. А по междудругото и за двуженство или многоженство. Докато безкомпромисно защитават такива морални ценности ,дотогава ще са за пример. Започнат ли с псевдохуманитарните либераст-джендрски компромиси...... до там ще са.
  • 13 Б.Б. от Банкя

    22 0 Отговор
    Леле началник, добре,че не си ме създал китаец.
  • 14 минувач

    5 20 Отговор
    Много са крадливи комунистите! Над един милион и половина "санкционирани" Маи навсякъде по света са такива.Не вярвам да успее да ги превъзпита.

    Коментиран от #19, #31

  • 15 Е така се прави!

    12 1 Отговор
    И се върви напред.Другарят Дзин Дзин отдавна би.....Тиквата.
  • 16 1944

    1 8 Отговор
    в расия за такива рушвети става близък на джендъра от бункера
  • 17 Don't steal!Goverment hates competition!

    14 0 Отговор
    "В него е имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой." познато ми звучи... Браво на китайците! Кога и при нас?
  • 18 hmhmhm

    12 0 Отговор
    веднага преведете статията на Винетуански!
  • 19 1944

    1 15 Отговор

    До коментар #14 от "минувач":

    за сто и три години комунистите само престъпност произведоха
  • 20 Тарън Исмаилов

    20 0 Отговор
    А Цветанов се измънка сух от водата, дори партийка си направи, явно свикнал да получава "кеш"?
  • 21 Дюс мама Дюс

    1 0 Отговор
    Е как може Чайна Хуаронг да се чете Чайна Хуажунг ?
  • 22 Грабвайте лопатите

    4 0 Отговор
    И към Банкя и Бояна! После прес НС, МС, Прокуратура, Съд, МВР и т. Н.
  • 23 Политициии

    5 0 Отговор
    Де сте. Вижте накъде духа вятъра.
    Днес духа в Китай , утре при нас.
    Нема лабаво.
    Да не се изненадате един ден.
    Че после ред сълзи , ред сополи.
  • 24 Интересно

    6 0 Отговор
    Интересно дали ще се намери българска телевизия да даде пачките и кюлчетата на китаеца? Знае се защо. ОткраднаАл ама не посмял да харчи,а и не посмял или не могъл да изнесе милионите в чужбина. А на наш Баце пачките и кюлчетата са му само джобните,докато милионите отдавна ги е изнесъл. Близо 2% от членовете на КПП са разследвани и ударени през пръстите. Ако у нас по 2% от партийците ги беиха през пръстите сега нямаше ЕС да ни надзирава за нашето кривосъдие.
  • 25 Нане

    0 2 Отговор
    при комунизъма сичко е общо
  • 26 У нашенско

    9 0 Отговор
    ги правят" Бизнесмен на годината"! Затова не задавайте въпрос,защо от изостанала регионална държава, за 20 години се превърнаха в световна супер сила.Направиха няколко простички,но гениални закони. Запазиха Централната си държавна банкакоято има пет филиала- пак на 100%държавни.Не разрешиха отваряне на нито една чужда банка,на територията на Китай.Военно промишлен комплекс,подземни и надземни изкопаеми суровини,енергетика и нейното производство, вододайни зони и система за водоснабдяване,образователна и здравна система,са 100 % под контрола на Държавата със нейни органи.Иначе произвеждай,търгувай,каквото искаш,без никакви спънки.Но не си и помисляй,да укриеш и един юан данъци.На китайски език не познават думата" концесия".Всички чужди компании,който изграждаха заводи с различни производства, започваха от кота Нула.На терен осигурен от Държавата.При желязно правило: построяваш,оборудваш само с твой капитал.Но държавата участва в управлението с50% акции.Ползваш данъчни облекчения,за срок от 99 години,след неговото изтичане,става изцяло собственост на Държавата.Трикове с препродажби просто не могат да се случат.Има изключение: Ако го предложиш за покупка на китайска държавна компания.

    Коментиран от #30

  • 27 Marinov

    5 0 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ този "ВЯТЪР" да Задуха и към България!
  • 28 Мисля че

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фъх":

    Точно така . Тази пусната статия в общественото пространство има някаква цел , намеква се за шкафчета с пари , и кюлчета злато , и не е ли време" някой "да си ходи . Този някой свърши своята основна задача да прекара една тръба , и вече е ненужен на управляващото задкулисие , още повече трябва да си ходи , и то бързо , преди да са ни изплющяли санкциите.
  • 29 следствие

    0 2 Отговор
    Разбрахте ли сега защо убиха Чаушеско в Румъния , и защо разбомбиха Югославия , защото това бяха държавите отдалечени от кремълският социализъм , и изповядващи връзките с Китай , дори Бай Тошо казва на Горбачов - Дай да тръгнем по готовият китайски модел . Някой превантивно взе мерки и не го допусна да се случи .
  • 30 Специално за тяхната

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "У нашенско":

    Банкова система.Има интервю с висш кадър от руската Дума,след официалното му посещение в ПекинИзлязъл човека да купи подаръци за семейството.Отива в тяхна банка да обмени зелено в юани.Служителя ги проверява на специален скенер, отделя няколко банкноти и му ги връща.Руснака силно притеснен ,задава въпроса: Нещо нередност ли има? Или фалшиви банкноти?- Не господине, банката приема за обмяна само банкноти от определена серия,година на отпечатване и номинал.- Но аз какво да правя с тези, който връщате.- Не се притеснявайте,не са фалшиви! Просто излезте навън,и във всяко обменно бюро ще ви ги сменят по същия курс,като нашия."Големия въпрос е: Защо е тази цедка? Руснака даде свое тълкуване.Те имат някаква топ- сикрет информация,че в определен момент, " Някой" да обяви определено количество парични купюри ,с определена серия/ии, за валидни.Останалите банкноти ще бъдат " неприемливи" под претекст ,отпечатани навън без знанието на държавата- емитент.Затова в чейндж бюрото им няма проблем.Събират и ги пускат в търговска дейност извън държавата. Ненапразно е абсолютно забранено да плащаш стоки и услуги в чужда валута,независимо къде.Ако те хванат , глобата е много висока,а може да те депортират,без обяснения ако се правиш на интересен.Всеки един сервитъор, обслужващ персонал,продавач е задължен през драконовски закон,да докладва всеки такъв опит на полицията.Независимо за местен,или чужд гражданин.
  • 31 Антимафия

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "минувач":

    Забрави да споменеш, крадците, Бойко Борисов ,Делян Пеевски и Ахмед Доган, "елитния отряд" на Хунтата и" Калинките -Лейтенанти"??
    Нека да е ясно, като бял ден, мафиотската структура на "Толупа"?
  • 32 Бодак

    1 0 Отговор
    " В него е имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой."
    Нещо ми е познато, ма не се сещам ...
  • 33 232333232

    0 0 Отговор
    Е все някои трябва да изгори за назидание ...уж.Сигурно е някои 80 годишен полумъртъв болник които няма какво повече да живее.
  • 34 ББ тиквун

    1 0 Отговор
    И аз имам шкафчета със пачки евро и кюлчета злато, острови, къщи и милиярди във чужбина но мен никой не ме закача
  • 35 Сър Пичук

    0 0 Отговор
    Това е дежурният подход на ККП за справяне с неудобните - обвиняват ги в корупция, конфискуват им всичко и ги разстрелват.
  • 36 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Така се прави ДЪРЖАВА,ГЛОБАЛЕН ЛИДЕР!!!!!!!!....Е ние имаме мнооого по-скромни амбиции!!!!Ама пак до ТОВА опираме.....ИНСТИТУЦИЯТА ДЪРЖАВА НА КОГО!!!!!СЛУЖИ..
  • 37 ВСИЧКИ

    0 0 Отговор
    НАШИТЕ ВИДНИ ПОЛИТИЦИ СА ПО - ГОЛЕМИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ТОЯ КИТАЕЦ !
  • 38 ПРЕЗИДЕНТА

    1 0 Отговор
    АКО НЕ Е ИМАЛ САРАЙ ИЛИ ЧЕКМЕДЖЕТА ИЛИ АСАНСЬОР КИТАЕЦА Е НАПРАВО НЕВИНЕН !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания