8 Януари, 2021 11:50 3 671 17

В Китай се питат: защо изчезна милиардерът Джак Ма?

  • джак ма-
  • милиардер-
  • китай-
  • изчезна-
  • критика

През октомври той си позволи да критикува китайските власти и малко след това изчезна от екраните и социалните мрежи

В Китай се питат: защо изчезна милиардерът Джак Ма? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От два месеца много хора в Китай и по света се питат къде е Джак Ма. В началото на ноември 2020 основателят на интернет-гиганта "Алибаба" беше привикан от властите - очевидно за да му бъде напомнено, че в Народната република думата имат държавното и партийното ръководство, без значение кой какво богатство притежава. На 24 октомври Джак Ма беше атакувал китайските власти по време на своя реч, произнесена в Шанхай. Той ги нарече "старомодни и изостанали" и поиска повече регулационни свободи за финтех компаниите като неговата Ant Group.

Къде е Джак Ма?

Оттогава за Джак Ма не се чува нищо. Той изчезна от екраните, както и от профилите си в социалните мрежи. Последният му постинг в платформата Weibo е от 17 октомври 2020. През ноември той беше изваден от журито на едно популярно телевизионно предаване, а мястото му беше заето от друг.

Къде е Джак Ма? Дали милиардерът е арестуван от властите заради вербалните му атаки към финансовия регулатор и държавните банки? Ако е така - дали е на някое тайно място, или пък е държан под домашен арест?

Шефът на консултантската фирма BDA China Дънкан Кларк смята, че Ма е бил посъветван да не се появява в публичното пространство за известно време. Ювен Денг, който изгуби работата си като редактор в изданието "Study Times" след като беше призовал за демократични реформи в Китай, коментира ситуацията така: "Пекин тръгва срещу монополното положение на някои финтех компании, за да ограничи финансовата им мощ и да възстанови авторитета на държавните регулационни органи". Освен това Пекин е решен да попречи на технологични гиганти като Alibaba в бъдеще да предизвикват партийното ръководство.

Шаун Рейн от консултантската компания China Market Research Group, който поддържа контакти с хора от близкото обкръжение на Джак Ма е цитиран от Асошиейтед прес със следните думи по отношение на Джак Ма: "Просто са го сритали отзад. Сега си е научил урока и през последните два месеца се е покрил". Приятели на Джак Ма доверили на Шаун Рейн, че са останали изненадани от това колко глупаво бил постъпил милиардерът.

Страховете на супербогатите китайци

В Китай често се случва известни бизнесмени да изчезват от публичния живот, а по-късно да се озоват в затвора с дългогодишни присъди. Неслучайно в комунистическата държава има поговорка, която богаташите не бива никога да забравят: За човек е толкова опасно да забогатее, колкото за свинята да затлъстее. Може би и затова собствениците на някои други китайски финтех компании избягват медийни и публични изяви - като шефа на интернет-гиганта Tencent Ма Хуатенг.

Според наблюдатели, държавното ръководство се страхува да не се спука гигантският балон с дълговете на компаниите и частните домакинства. Раздаваните кредити от финтех компании като Ant Group тревожат Пекин. Властите се опасяват, че растящата задлъжнялост може да предизвика финансова криза, а световните рейтингови агенции да понижат кредитния рейтинг на страната.

Затова и регулационните органи затягат юздите. В края на декември ръководните мениджъри на Ant Group бяха извикани в Центраната банка, където бяха инструктирани да коригират "грешки" в кредитната и застрахователната политика на компанията и предоставяните от нея други финансови услуги.

Без значение дали Джак Ма се е оттеглил доброволно в имението си на около 200 километра югозападно от Шанхай, или е държан там под домашен арест, едно е сигурно: държавата ще засилва натиска си над неговата фирмена империя, която досега не беше контролирана.

Автор: Томас Колман


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 3 Отговор
    Щото не ще да се васкинира макар и доброволно.
  • 2 ТаУмВзе

    7 4 Отговор
    Нещо ще става. Каширал се е в някой луксозен бункер.

    Коментиран от #3

  • 3 комунист

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Или в някой безименен трап.
  • 4 Плоскоземец

    10 2 Отговор
    Може да не може да говори повече щом се е перчил на правителството

    Коментиран от #8

  • 5 питам

    8 0 Отговор
    Защо изчезна Джак, ма?!
  • 6 Снайперист

    4 1 Отговор
    Тоя Джак Ма е перфектната цел с тая цефало кофа
  • 7 Дива Алчност

    18 0 Отговор
    При комунистическо управление,ставаш милиардер/билионер/ и почват да оплюваш правителството че ти пречи да станеш трилионер,не е силно умен в контактите с Властта..
  • 8 гжгж

    18 0 Отговор

    До коментар #4 от "Плоскоземец":

    Може и да е оправдал поговорката за свинята. А парите наистина променят психиката на хората. Започват да си вярват, че всичко им е разрешено и общочовешките отношения и правила не са за тях. Стават направо "безсмъртни". Виждал съм го не веднъж. За това прекомерното забогатяване би трябвало да се ограничи.Или както е казал Балзак : - Зад всяко богатство се крие поне едно престъпление.
  • 9 Блестящо доказателство

    13 0 Отговор
    Че там където Държавата се явява основен регулатор на финансовите потоци, и стратегическите производства, където е основен и единстве собственик на банковата система, не може да си разиграваш коня безнаказно! Там е невъзможно ,финасовата олигархия,да преразмества шахматната дъска.Защото винаги са пешки.Но пешка,без правото да се превърне в царица!
  • 10 Джак Ма

    9 1 Отговор
    ха ха ха - за човек е толкова опасно да забогатее, колкото за свинята да затлъстее
    призив не бъдете приятели с лакомията
  • 11 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ - "ДВ"--- ОСВЕН ПЛЮНКИ ПО КИТАЙ !!! ЧИИ СА СВЕТОВНИТЕ "РЕЙТИНГОВИ " АГЕНЦИИ !?!?!? " АЙ СИК..Р ЗЕЙН " !

    Коментиран от #13, #15

  • 12 a bee

    1 2 Отговор
    Джак Ма, не не познава чекмедже банкь !
    Да беше чел малько книги за банка-цеца,
    еФро МОНЕЙ ЗА ЧЕКМЕДЖЕ(за Кремикопвци
    без малько да забравя)!
  • 13 Айшо недей

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПЕНКО":

    Ко казуваш ма ? Прилепи ,котки ,кучета,
    да ядем ли ,за да угодим на первая икономика ма ?
  • 14 туй то

    7 0 Отговор
    За човек е толкова опасно да забогатее , колкото свинята да затлъстее - гледам Пеевски и намирам потвърждение на китайската максима.
  • 15 Голям

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПЕНКО":

    буламач е сътворил автора. Дрън, дрън...
  • 16 незнайко

    3 2 Отговор
    Това ще последва навсякъде с милиардерите които не " ВЪРВЯТ ПО РЕЛСАТА " !!! Между другото, това се случва в цял СВЯТ !!!
  • 17 Порно

    1 0 Отговор
    Както пееше Висоцки - "Ушли года кака люди в чьорнам списке"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания