Last news in Fakti

10 Януари, 2021 14:40 2 192 34

Над 40 000 гърци са ваксинирани срещу COVID-19

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • гърция

Следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис свиква заседание на парламента за обсъждане на стратегията срещу пандемията

Над 40 000 гърци са ваксинирани срещу COVID-19  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Продължават строгите ограничителни мерки в Гърция срещу разпространението на коронавируса. Те включват вечерен час и забрана за напускане на дома без причина.

След два месеца карантина новозаразените са 800 души и жертвите за деня 32.

Над 40 хиляди гърци вече са ваксинирани срещу COVID-19, съобщават от министерството на здравеопазването. Те са само медицински персонал, които са на първа линия.От 20 януари започва имунизирането на възрастните хора над 85 години. Изпращат съобщения по мобилните телефони на 60 хиляди гърци на тази възраст за начина на ваксиниране.

И днес преподавателите в началното училище и детските градини се тестват за коронавирус, за да бъдат допуснати утре на работа. След повече от два месеца строга карантина властите в Гърция решиха от понеделник малките деца и ученици да започнат присъствено обучение.

Според лекарите децата на тази възраст много рядко са носители на вируса, но ще влизат в час при строги епидемиологични мерки и задължително с маска в час и навън.

От министерството по защита на гражданите информират, че при наличие на достатъчно бройки от ваксината процедурата може да се активизира до 2 милиона ваксинирани на месец.

В последните дни област Атика е силночервена зона, където са повече от новорегистрираните носители на вируса. Поради тези причини националната карантина е удължена до 18 януари.

Следващата седмица премиерът Кириакос Мицотакис свиква заседание на парламента за обсъждане на стратегията срещу пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лешоядите

    10 8 Отговор
    Ползват Ваксина на турците,уж враг

    Коментиран от #21

  • 2 Майна

    29 8 Отговор
    ДА , ПЪРВО ЩЕ СЕ ОТЪРВАТ ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА... ДАНО ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ТОВА НЕЧОВЕШКО ЗЛО...ХОРА, НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ

    Коментиран от #8

  • 3 Българин

    23 7 Отговор
    Гърците не протестират, а преди се вдигаха за най-малкото.

    Коментиран от #10

  • 4 QR Виза

    18 7 Отговор
    т.е. под 0,4% всксинирани ! А на глава на наделението повече заразени напр. от България при изключително садистични мерки !?!? Нещо липсава здрав разум там май, а ?
  • 5 Амин

    17 5 Отговор
    Над 40 000 гърци са ваксинирани срещу COVID-19
    Бог да ги прости.

    Коментиран от #7

  • 6 Артър Кларк

    19 5 Отговор
    Хора не се ваксинирайте не ставайте част от този нечовешки план за намаляване на населението.
  • 7 Вероятно

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Амин":

    са ги съблазнили с пари от европейската банка.Не забравяй,че това са най големите търтеи които ЕС носи на гърба си.

    Коментиран от #24

  • 8 Стига простотии.

    12 17 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Не се спряхте просто. Който иска да се ваксинира. И когато иска. Какво ти влиза на теб в работата това? Стига сте плюли по всеки решил да се ваксинира. Все повече ще са тези хора. Малоумно е това. И нищо не печелим ако имаме най-малко ваксинирани в Европа. Не ви ли е ясно това. И служебно правителство на любимия ви Радев да имаше в момента пак щеше да има ваксинация и то със същите ваксини, защото те са одобрени за използване в ЕС. Е, тази на Модерна още не е дошла. А гърците както обикновено ни изпреварват. Или мислите, че са по-прости от вас. Ами не са...
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    12 4 Отговор
    Реклама на ваксини!™️ Нищо повече.
  • 10 Ами защото им е останал

    9 15 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    малко здрав разум, а на тези тук във форума никакъв. Що за идиотизъм е да протестираш срещу нещо, което се случва и ще се случва навсякъде по света.Някъде ваксинират бързо, другаде по-бавно, трети тепърва започват, а други държави просто нямат пари за ваксини и чакат бевъзмездни дарения от такива. Не сте в състояние да го спрете това по никакъв начин. Най-малко с ежедневно писане на едни и същи глупости по форумите. Не се ваксинирайте щом не искате или ви е страх. Никой не ви гони със спринцовка та. А ако искат да редуцират населението въобще не им е нужна ваксина за това. И нямаше да започнат от богатите бели държави със сигурност. Трябва да сте наистина много прости, за да вярвате в конспиративните теории.

    Коментиран от #14, #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 истината

    8 2 Отговор
    Трябва да си много прост,че да не вярваш в тези теории.в Африка и Индия отдавна си ги чистят с ваксини.

    Коментиран от #18

  • 14 истината

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ами защото им е останал":

    Ако не бяха истина нямаше да се опитват всячески да ги дискредитират.
  • 15 Майна

    12 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ами защото им е останал":

    КАТО СИ УМЕН, ХОДИ СЕ БОЦКАЙ...ТО ЗА ПРОСТОТИЯТА ЛЕК НЯМА
  • 16 Ние

    8 0 Отговор
    САНИРАНЕ ВАКСИНИРАНЕ РАВНО НА ОСИРАНЕ ЗА ГЛУПАЦИТЕ ЛЕК НЯМА
  • 17 Фактология

    6 2 Отговор
    Лъжат..Още в края на декември мед.сестри и лекари издигнаха плакати пред здравните заведения с надпис "Μας κοροιδευετε " за разлика от нашите продажници..
  • 18 Глупости

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "истината":

    Съвсем друга е целта, но такива нелепи теории я скриват и малко хора успяват да видят пълната картина на замисъла.Ваксината е безопасна и ефективна, но действието и ще е кратко и от тук нататък тя ще бъде периодична всяка година или няколко пъти в годината. Няма да се ваксинират всички и вируса ще продължи да циркулира сред хората. Това е целта на кампаниите срещу “вредните” ваксини. Просто се прилага доброто старо разделяй и владей. Така ще е защото фармацевтичните компании, тяхното политическо лоби и собствениците им не биха изпуснали тази златна възможност всички правителства да се абонират за техните продукти завинаги и да получават сигурна и гарантирана печалба за години напред. Ако ваксините не са ефективни или имат странични ефекти тази цел няма да се постигне. Ще се продадат еднократно и край, а те не преследват еднократна продажба. Също така ако се ваксинират всички и вируса изчезне отново няма как да се печели дългосрочно.

    Коментиран от #19, #31

  • 19 Майна

    7 3 Отговор

    До коментар #18 от "Глупости":

    ЯВНО ВСИЧКИ, КОИТО НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ СМЕ..ГЛУПАЦИ!!! АМИ ,,БОЦКАЙТЕ СЕ И ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ ВИЕ УМНИТЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЕТЕ...

    Коментиран от #20

  • 20 Глупости

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Майна":

    Ако не съм прав и целта не е точно тази която казвам, обяснете защо ваксинирането е по желание, а не е задължително? Те в Изриел са много прости сигурно и затова платиха двойна цена за ваксината и масово ваксинират. Вече са ваксинирали повече от 10% от населението си. Замислете се малко и спрете да вярвате на всяка глупост която някой измисли без да може да се аргументира за нея.

    Коментиран от #23, #27

  • 21 бай Ламбо

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лешоядите":

    ще им инжектират Турски ген ,, от Гърци ще станат Турци
  • 22 Харизан

    2 4 Отговор
    няма ли умрели Гърци
  • 23 Майна

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "Глупости":

    ЩОТО СЪМ В ГЕРМАНИЯ, И ЩОТО ЗНАМ КАК ЗАПОЧНА СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВАТА ВАКСИНА В УНИВЕРСИТЕТСКАТА КЛИНИКА В ТЮБИНГЕН....И ЩОТО .....КОЙТО ИСКА НЕ МОГА ДА ГО УБЕЖДАВАМ ....ВЪПРОС НА ЛИЧНОСТТА ПРЕЦЕНКА ЩЕ БЪДЕ ..И СМЕЛОСТТА , АКО СЕ НАЛОЖИ ДА ЗАГУБИШ НЯКОИ ВАЖНИ НЕЩА, ЗА ДА ЗАПАЗИШ НЕЩО ПО-ВАЖНО...

    Коментиран от #26

  • 24 По принцип

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вероятно":

    си прав , но не 100% . На Италия борчовете са 2.4 трилиона .И други са с подобни , но не се афишира по медиите.
  • 25 Коко

    1 1 Отговор
    Ваксината не е постоянен имунитет ! Непостижима аутопия, при това изградена на нереални теоретични предположения!🤷
  • 26 Глупости

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Майна":

    Не убеждавайте никого в нищо а се аргументирайте вие защо смятате ще сте прав, а всеки ще си прецени сам. Но не излагате само мнение, а го защитете ако то е базирано на нещо освен безкрайно повторение на опорни точни.
  • 27 С примера

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Глупости":

    за Израел отново грабна доверието на българите-))

    Вярвам 100% в евреите +
    Не вярвам в евреите -

    Коментиран от #28

  • 28 Глупости

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "С примера":

    Ами не е въпроса да им се вярва, а в това какво правят те. Историческите факти за тях говорят достатъчно. Те знаят как да си защитават собствените си интереси прекрасно и имат свършено разузнаване. Има защо да се гледа как постъпват те.

    Коментиран от #30

  • 29 Кински

    3 0 Отговор
    Айде сега да видим коментарите .за Израел кото пишех че са по "тъпи " от нас да плащат двойни цени и да се ваксинират по 150 хиляди на ден ,кво ще кажем че днес папата се записал за ваксина .другата седмица започват и във ватикана.купен е специален хладилник за немската ваксина.човекъ вярва в Бог но казва че ще се ваксинират .папата и той по тъп нас .
  • 30 И как

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Глупости":

    се нарича човек който гони единствено "собствените си интереси" за сметка на другите с цената на всичко? Това пример за подражание ли е?
  • 31 Бачо Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Глупости":

    Въобще не си на прав път дори. Никоя страна няма възможностите въобще да имунизира минимум от 70% население в рамките на 6 месеца, понеже толкова е действието на ваксината. Гърция имунизира по 8000 на ден. При този ритъм им трябват 1375 дни да ваксинират 11 милиона. Почти 4 години .... Ето и Англия публикуваха, че на пълна скорост ваксинират 200 000 на ден. Демек искат 334 дни за цялото население. Дори това е прекалено бавно. Да не говорим въобще, че исканите 70% никъде не желаят да се ваксинират .... Всъщност въобще не им и дреме колко ще се ваксинират. Ваксините се плащат на държавно ниво за цялото население, без доказателство дори, че са ефективни, както и без носене на отговорност на производителя. Да върви парата, другото не ги интересува особено.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Глупости

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Бачо Киро":

    Въпрос на наличие на ваксини и организация е само. В изриел ваксинираха един милион човека за 2 седмици. За още 16 седмици може да ваксинират всички. А процеса ще се ускорява навсякъде така, че това не е проблем. За парите сте прав това е целта и това няма да е еднократно, а всяка година.
    Колкото до ефективността доказана е.Трета фаза на изпитанията не е минала единствено руската ваксина все още. Другите ваксини са минали и трета фаза на изпитанията. Специално тази която се използва в момента в европейския съюз и у нас в трета фаза на изпитанията и са участвали 40 хиляди човека. Никоя световно известна компания не би рискувала с ваксина за която има каквито и да съмнения. Ако някой щеше да рискова това нямаше да са световно известни компании с име и огромен пазарен дял на много други продукти, а някои нови специално създадени компании които няма какво да загубят от пето върху соята репутация. Компаниите са в силна позиция и искат да се отърват от всякакви съдебни преследвания, но това не значи че имат опасения за своите ваксини. Всеки които се ваксинира и му се влоши здравословното състояние може да почне да ги съди и те да трябва да доказват, че това няма връзка с тяхната ваксина. Ще има много случаи на хора които са починали след ваксинация няма как след като ваксиниращ огромно групи от хора сред тях да няма починали от инфаркт инсулт или нещо друго. С това съгласие се премахва възможността за неоснователни претенции нищо повече.

    Коментиран от #34

  • 34 Браво

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Глупости":

    Евалла,друго си е човек с образование