12 Януари, 2021 13:54 3 094 4

Япония трябва да рестартира атомната си индустрия, за да постигне въглероден неутралитет

  • япония-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • въглерод-
  • замърсяване

Страната трябва да рестартира спрените атомни реактори възможно най-скоро

Япония трябва да рестартира атомната си индустрия, за да постигне въглероден неутралитет - 1
Снимка: Shutterstock

Япония ще има нужда от атомна енергия, ако иска да реализира правителствените цели за въглеродна неутралност. Страната обаче трябва да рестартира спрените атомни реактори възможно най-скоро, както и да работи за удължаване на техния експлоатационен живот и изграждане на нов ядрен капацитет. Това става ясно от изявления на Японския атомно-промишлен форум (JAIF) и Федерацията на производителите на стомана и желязо (JISF).

Страната се стреми да увеличи дела на атомната енергия в енергийния си микс до 20-22% към 2030 година, но процесът на възстановяването на работата на реакторите, които бяха затворени след Фукушима, върви бавно, пише World Nuclear News.

Според Международната агенция по енергетика към януари 2020 г. успешно е завършила проверката на 15 реактора и 9 от тях са пуснати отново в експлоатация. Останалите 18 работещи реактора са на различни етапи от процеса на преразглеждане от японския ядрен регулатор (NRA). Основният енергиен план на Япония, заложен през 2018 г. и предвиден за преразглеждане през 2021 г., цели 22-24% от енергията на страната да идва от възобновяеми източници до 2030 г., заедно с 20-22% атомна енергия и 56% от изкопаеми горива.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД KОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    благодарим ви за поредната важна за българия статия господине но всичко е строго индивидулано и аз много искам да ви го HAБИЯ защото най хубав е секса между мъже и ще ви заведа на кино слад као ви подаря рози

    Коментиран от #4

  • 2 Бай Ганьо

    3 1 Отговор
    А ние правим ЧУШКОПЕК.
    Благодарим ти ГЕЙропа, благодарим ти ФАЩ.
  • 3 Знайко

    1 2 Отговор
    Японския народ след аварията Фукошима иска спиране на всички АЕЦ в страната. Но българските ядрени комисионери с празни чекмеджета, яко лъжат и промиват мозъците на дебилите у нас. И яко агитират за нови АЕЦ у нас. Прости дебилен народе, ползите от един АЕЦ са спорни и са с продължителност от 40-50 години. Но ядрените отпадъци от една АЕЦ са проблем, който оставяте на вашите поколения за хиляди години напред. Вашите внуци стотици поколения ще плащат цената за тока, който вие ползвате сега. Сега вече има интернет поинтересувайте се какво става в Чернобил вече 40 години след аварията. С Фукушима 10 години след аварията. Поинтересувайте се какво става в радиоактивно замърсените райони на Русия, САЩ. На тихоокеанските острови, над които американци и французи са взривяване атомни бомби. Там не могат да живеят хора все още, 60-70 години след опитите. А една аварирала АЕЦ замърсява десетки и стотици пъти павече с радиация от една взривена атомна бомба. Поинтересувайте се от радиацията, която изтича в Атлантическия океан, от френските варели с радиоактивни отпадъци "изнвърлени" на 40 км. от бреговете на Франция. Поинтересувайте се от зоните където има изтичане на радиоактивни отпадъци в Русия и САЩ...
  • 4 На теб

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД KОЗЛОДУЙ":

    отдавна вече всички ти го набиват!
Новини по държави: