12 Януари, 2021 16:16 6 281 14

Протест на медици: "Крадци, крадци"

  • румъния-
  • лекари-
  • протест

Новото румънско правителство, встъпило в длъжност на 23 декември 2020 г., одобри извънредно постановление, с което замрази заплатите в бюджетния сектор през 2021 година

Протест на медици: "Крадци, крадци"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Членове на здравния синдикат "Санитас" в Румъния протестират днес пред сградата на правителството в Букурещ и са обсадили префектурите в няколко окръга, протестирайки срещу замразяването на заплатите в бюджетния сектор, съобщават румънски медии, цитирани от БТА.

В Букурещ синдикалистите протестират под дъжда пред сградата на правителството. Те скандират "Крадци, крадци" и "Лъжци".

В няколко окръга на страната местните префектури са обсадени от протестиращи синдикалисти. В Тимишоара двама демонстранти се сбиха и се наложи намесата на жандармерията, съобщава "Зиаре". В протеста в Тимишоара са се включили и синдикалисти от образователната сфера. На плакатите им може да бъде прочетено: "Ние работихме, вие ни излъгахте", "Долу правителството", "Излъгахте ни", "Не орязвайте пенсиите", "Правителството ни заби юмрук в лицето".

Сред основните искания на здравния синдикат "Санитас" са прилагане на предвижданията на закона от 2017 г. за заплащане на работещите в бюджетната сфера и отпускане на стимул за риск за служителите от сферата на социалното подпомагане.

Новото румънско правителство, встъпило в длъжност на 23 декември 2020 г., одобри извънредно постановление, с което замрази заплатите в бюджетния сектор през 2021 г. Минималната работна заплата пък бе увеличена само със 70 леи брутно (28 лв.). Целта е да бъдат осигурени бюджетни икономии в размер на 17 милиарда леи тази година. Работещите в редица бюджетни сектори вече организираха протести срещу решението.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    17 5 Отговор
    Ще дам и на власите по 1000 лв за ковчег.ха ха ха
  • 2 пожелание

    31 6 Отговор
    Елате да работите в България ,за да видите как работят и живеят робите !!
  • 3 Тъй ще е!

    34 5 Отговор
    Румънците под дъжда в студа,а нашенците чакат слънце да изгрее и позатопли,за да излязат на жълтите павета.После да не цъкате глуповато с език,че вече и Румъния не моем стигна!?
  • 4 Гост

    17 2 Отговор
    Като при нас.. . Работата е от ясна по ясна и тук и там и в другите бивши соц. управляващите трябва да се спрат да крадат в особено големи размери. Нека да са 5-10% макс
  • 5 Абе джурналиста

    15 3 Отговор
    Що не пишеш колко е таз минимална,че я увеличили наистина само със 70 леи?Викаш у нас повече я увеличили със 150 леи,а?
  • 6 Тошко

    9 9 Отговор
    Бягайте в Румъния бе и втори мост ви направиха и пак стоите тук.

    Коментиран от #9

  • 7 Точно така, планът за обезлюдяване

    14 1 Отговор
    на нашия край е в пълна сила
  • 8 Fen

    14 0 Отговор
    Минимална заплата в Румъния от 01.01.2020 -.467 евро.
    Минимална заплата в България от 01.01.2020 - 332 евро.
  • 9 СЪДРАН Ганьо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тошко":

    И к'во?! Навиваш ни да станем роби на румънците ли?Абе и това ще стане, ако ХУНТАТА на ТИКВАТА остане на власт.То вече маса работодатели се прехвърлиха в Румъния, а сега е и наш ред.
  • 10 Румънците

    0 0 Отговор
    Викат - "Крадци, крадци" но вие знаете че по Големи Крадци от Българските депутати няма
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бай Киро

    0 1 Отговор
    Ако има...(умишлено няма да я наричам държава) дупка сходна с нашата,то това е Румъния.Който е стъпвал там знае за какво говоря.Аз дори мисля, че са малко по надълбоко от нас в батака.Това заради по голямата популация и несметни за европейска държава ресурси подарени на чуждестранни фирми(в стил родния златодобив).Разбира се има и по зле(Украйна и Молдова),но нас с мамалигарите просто са ни нарочили за изтребване.Друго обяснение няма.Тия мамалиги с всичките им ресурси нямаха един цент външен дълг в деня в който разтреляха Чаушеско,но чиф*утдемокрастията ги закопа. За сметка на това,голи,гладни и потънали в мизерия,а*хмаците висят по площадите,точно като родните ах*маци.Също като родните го*веда ходят от избори на избори.Жалка история.Да си кажа честно,Македонците на колене трябва да ни благославят ако ги избавим от участа Ев*рейски Съюз.Колкото и човек да е черноглед трябва да признае,че Сърбия и Македония са на светлинни години пред нас..евро-атлантиците.