13 Януари, 2021 15:25 1 949 45

Ердоган: Искам да върна в релси отношенията с Европа!

  • турция-
  • ес-
  • реджеп ердоган

Тази явна воля за умиротворение се проявява в момент, когато Анкара се безпокои от възможно втвърдяване на позицията на САЩ спрямо нея с предстоящото встъпване в длъжност на новата администрация на демократите

Ердоган: Искам да върна в релси отношенията с Европа! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че е готов "да върне в релси" отношенията между Турция и ЕС, в които има силно напрежение по редица въпроси, особено във връзка с проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Скъсвайки с възпламеняващата реторика, която използва често по адрес европейските лидери, Ердоган демонстрира тази готовност в реч пред посланиците на страните от ЕС в Турция, които той прие в президентския комплекс в Анкара, предава БТА.

"Ние сме готови да върнем в релси нашите отношения", заяви Ердоган и добави, че се надява, че "нашите европейски приятели ще покажат същата воля".

От няколко седмици турските отговорни представители засилват призивите за диалог с европейците с цел уреждане на въпросите, пораждащи напрежение, които освен гръцко-турския морски спор в Източното Средиземноморие, засягат също и ролята на Турция в конфликтите в Сирия, Либия и в последно време в Нагорни Карабах.

Тази явна воля за умиротворение се проявява в момент, когато Анкара се безпокои от възможно втвърдяване на позицията на САЩ спрямо нея с предстоящото встъпване в длъжност на новата администрация на демократите във Вашингтон и от това да ѝ бъдат наложени по-тежки санкции от ЕС, които могат допълнително да отслабят турската икономика.

През декември лидерите от ЕС, участващи в среща на върха в Брюксел, решиха да санкционират "незаконните и агресивни" действия на Турция в Средиземно море срещу Гърция и Кипър.

Срещата на върха на ЕС се задоволи с това да приеме индивидуални санкции, които се предвижда да бъдат насочени срещу лица, участващи в проучвателните дейности, провеждани от Турция в Източното Средиземноморие, пощадявайки на този етап секторите на дейност на турската икономика.

Проучванията за залежи на газ, провеждани от Турция в морски зони, за които страната има спорове с Гърция и Кипър, от месеци бяха в центъра на напреженията. Кризата между Атина и Анкара се засили с разполагането през август от Турция на кораба за сеизмологични проучвания "Оруч Реис" в спорните зони.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    30 10 Отговор
    тоя вече е за лудницата, интересно самите турци до кога ще го бавят
  • 2 Снайперист

    8 12 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 3 ТаУмВзе

    26 1 Отговор
    Султана Пак ще изнудва европеистан нещо.
  • 4 Шизофренията -бяс ,циклофрения -

    27 4 Отговор
    явно имат ефект хапчетата .Късно ефенди мандалото лопна ,никой не ви ще

    Коментиран от #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рамбо

    29 7 Отговор
    Ердо, подпиши документите за връщане на навляците, омитай се от Св.София и Кипър, спри да биеш журналистите и жените, изплати репаразиите на България и тогава ще видим.
  • 7 цербер

    13 2 Отговор
    Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че е готов "да върне в релси" отношенията между Турция и ЕС. СУЛТАНЕ,ВЪРНИ ГИ НА МАГИСТРАЛАТА,ВСЕ ПАК Е НЕЩО.
  • 8 Хасан

    5 26 Отговор
    Ердоган е макявелист ..максимално си гони националния интерес от Русия ,Сащ и Европа ..какво лошо има в това !? ..

    Коментиран от #36

  • 9 въпросче

    23 7 Отговор
    ТУРЦИЯ В ПО-ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ Е В АЗИЯ. КАКЪВ ЕС,КАКВИ 5 ЛИРИ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан

    2 17 Отговор

    До коментар #11 от "бат Рамбо":

    Руснака тебе те оправи ...

    Коментиран от #37

  • 13 Хасан

    3 15 Отговор

    До коментар #11 от "бат Рамбо":

    Руски паметник ,Альоша ...все руско

    Коментиран от #16

  • 14 Гаме Овер

    27 5 Отговор
    До вчера викаше еййй Макрон ейййй Меркел ейййй Ципрас Ейййй Путин еййй Нетенияху,и агнетата ракопляскаха че бил Световен лидер хахахаааа.
  • 15 Анадола

    22 9 Отговор
    Европейската част е българска и гръцка!
  • 16 ислям терор

    13 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    По добре да е руско отколкото турско. Щом е срещу вас ще се съюзим и с извънземните.

    Коментиран от #18

  • 17 ислям терор

    16 3 Отговор
    Тоя не разбра ли, че ЕС не се интересува нито от него, нито от болните му амбиции, нито от азиатската му държава. Къде се ръга в Европа?
    Да вчера наричаше европейските ръководители фашисти, а днес скимти нещо и им се моли. Аре да бега с 200 на изток.

    Коментиран от #19, #38, #41

  • 18 Хасан

    3 12 Отговор

    До коментар #16 от "ислям терор":

    Късно е либе за китка ..
  • 19 Хасан

    5 16 Отговор

    До коментар #17 от "ислям терор":

    Ти си българин и едва ли ще го разбереш ..просто има ново световен ред и Турция си иска своя пай ..дано тоя път Балканите да са в турската сфера на влияние

    Коментиран от #21, #23, #26, #39

  • 20 Пак лъжа

    1 8 Отговор
    Първо гледам новината , и дали е новина , второ гледам човека който е написал новината дали е човек . Трето Ердоган каза на консулите в Турция . Европа влезте в жп. линия в която всички кандидати за ЕС са минали .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кръст

    15 0 Отговор
    Хммм, новината е за съвместно учение на Гърция и САЩ. Ердоган не е новина, а следствие от нея.
  • 23 Торнадо

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Бъди спокоен ще си взема неговият крем пай редовно 😂😂😂😂😂
  • 24 Info

    8 3 Отговор
    Йеткин. Йеткин обобщава последиците от изявленията на Съдърфийлд, както следва: 1 - Санкциите ще останат, докато Турция настоява за закупуване на С-400. 2- Няма случай на отмяна на решението за санкции, тъй като те са одобрени от Конгреса. Те се превърнаха в закон, който трябва да се прилага три седмици след одобрението. 3- Търговията не е възможна в сектори, които са обект на санкции, като например отбранителната промишленост. 4- Има възможност за разширяване в сектори, различни от енергетиката, в сектори като земеделие и фармацевтичен сектор. Йеткин твърди, че проблемът не е икономически, а политически. И достатъчно политически, че решението му засяга високите нива на лидерство. "Важните етапи са ясни: Байдън ще поеме председателството на 20 януари, има среща на върха на НАТО на 17 февруари и среща на върха на ЕС на 25 март. Турските бизнесмени трябва да разберат, че нещата не работят както преди", заключава.

    Коментиран от #27

  • 25 Info

    8 2 Отговор
    Членовете на турско-американския бизнес съвет (TAIK), присъстващи на среща с американския посланик в Турция Дейвид М. Съдърфийлд, останаха безмълвни по отношение на твърдата позиция на американския посланик относно санкциите на CAATSA, според турския журналист Мурат
    Йеткин.
  • 26 Гръцки пай

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    Наскоро списанието Форейн Полиси съобщи за срещата на Джо Байдън с гръцко-американсци, където избраният президент се представи като .. "Байдънопулос"! Пригответе се за гръцки хард рок. Да, гърците превъзхождат и в това. Ако искат..

    Коментиран от #28

  • 27 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Info":

    Сащ ще отстъпи иначе Турция може да наклони везните към Русия и да прати Запада на по долнапозиция

    Коментиран от #40

  • 28 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Гръцки пай":

    Нищо няма да стане ..така беше при освобождението на Кипър от гръцкия фашистки режим ..Сащ реваха реваха и всичко утихна

    Коментиран от #29

  • 29 Брет МакГърг

    5 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Благодарение на г-н Байдънопулос се връщам в региона за да ритам турски задници.

    Коментиран от #30

  • 30 Хасан

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "Брет МакГърг":

    Това са турци бе човек ..да не са ти европейци ..един силен народ ,несломим дух

    Коментиран от #35, #42

  • 31 Инфо

    3 0 Отговор
    Дори възможността за спиране на митническия съюз между ЕС и Турция в отговор на системните нарушения от страна на Турция на това споразумение е оставена отворена от заместник-председателя на Комисията Владис Добровскис в отговор на въпрос, зададен от Заместник-председател на комисията по международна търговия на ЕП. По-специално, съгласно съответното съобщение, в своя отговор, заместник-председателят на Комисията и отговорен за търговията, „изразява дълбоката си загриженост от нарастващите нарушения от страна на Турция на митническия съюз между ЕС и Турция, подчертавайки силно, че Турция взема едностранни мерки (допълнителни мита, сертификати за произход, различни други нетарифни бариери) подкопава самото функциониране на Митническия съюз в ущърб на икономиката на двете страни". В него се посочва също, че „ЕС призовава турските власти да постигнат ясен напредък в спазването на принципите и правилата на Митническия съюз“ и заявява, че „разглежда всички налични възможности в рамките на правната рамка, регулираща Митническия съюз, и съответните принципи на международното публично право за защита на интересите на Европейския съюз".

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Инфо":

    Кво каза ...?? Абе човек къде се е видяло ЕС да наложи мито на коли от Рено произведени в Бурса???
  • 33 Хасан

    3 6 Отговор

    До коментар #31 от "Инфо":

    Ти сигурно си от "Заман "..щом така настървено търсиш антитурски новини ..
  • 34 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Шизофренията -бяс ,циклофрения -":

    Дами? Знаеш ли европейците колко бързо се обръщат ако имат изгоди? Днес те кълнат, утре те целуват. Никак не са постоянни и не разчитай на тях.
  • 35 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    глупости. Несломим дрън дрън. Диваци с мераци и омазани с чорба мустаци. Половината не си знаят адреса и един фанатизиран ги води като стадо за интерес на радикалните си опиянения. Стига си възхвалявал тези, които навремето са назорили пра баба ти и така си се пръкнал.
  • 36 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    нарича се фурнаджийска лопата и не е добре. Интересчийте може да са на почит у капалъ чаршито, но в белия свят номерата им не се траят много.
  • 37 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Да, руснака ни спаси. Никой друг не посмя. И теб те спаси, ама няма да си признаеш. А султана не те искаше и те върна.
  • 38 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "ислям терор":

    Европейците са продажни. Ще го прегърнат пак, ако имат интерес от него. Ще забравят и обиди и заплахи.
  • 39 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хасан":

    и ти си българин, но няма да си го признаеш, защото някой с ятаган навремето е откраднал пра дядо ти Асен и му е промил мозъка с глупава идеология.
  • 40 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    балансът между Русия и западните държави е с прекалено голям превес, че някаква си пустинна държава-нагаждач да променя положението и да диктува нещата. Беше то по време на студената война. Вече не е така. Ако ще и целият ислямски свят да скочи на САЩ, те просто ще го изметат, както направиха с Ирак.

    Коментиран от #43

  • 41 Не точно,

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "ислям терор":

    така ги беше наредил всички европейски посланици пред себе си и от високата трибуна им държа реч ,да беше по мек в изказванията си ,но не отстъпи нито крачка от интересите на Турция . Кога, някой от нашите ей така да ще гледа Европа отвисоко ?
  • 42 Да ама не

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Турци и достойнството са несъвместими понятия. Както добре знаеш, бай ердо е готов да целуне и *%^ на Хафтар.

    Коментиран от #44

  • 43 Хасан

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Колко си бос ..тука става въпрос за икономически интереси ..една борба кой ще изкара петрола в Ирак ,газта на Кипър ,петрола на Либия ..Турция е зависима към Русия и иска независими източници ..а Запада иска чуждия петрол да продаде на Турция ..колониализъм ..идвам у вас и продавам твоето грозде на твоя съсед а ти ме гледаш ..

    Коментиран от #45

  • 44 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "Да ама не":

    Хафтар си е официално признат от ООН ръководител
  • 45 Браво

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "Хасан":

    Хасане,ганчо ги знае тези работи много добре,но се прави на теменужка,робството му пречи
Новини по държави: