14 Януари, 2021 07:32 2 250 3

Италия в криза! Правителството на Конте губи мнозинството си в парламента

  • италия-
  • джузепе конте-
  • матео ренци

Новината идва само ден, след като кабинетът одобри плана за икономическо възстановяване от COVID пандемията за над 200 милиарда евро

Италия в криза! Правителството на Конте губи мнозинството си в парламента  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Управляващата коалиция в Италия се разпадна, след като лидерът на партия "Италия Вива" Матео Ренци изтегли двамата си министри от правителството на Джузепе Конте.

Ренци обяви новината за оставките на Тереза Беланова и на Елена Бонети, отговарящи съответно за земеделието и за семейните въпроси, на пресконференция в Рим. Оставките бяха очаквани.

Ренци от известно време заплашваше да изтегли министрите си от кабинета. Той възразяваше на плановете на премиера Джузепе Конте как и за какво да бъдат похарчени над 200-те милиарда евро, обещани на Италия от ЕС в рамките на фонда за възстановяване на икономиката, засегната от коронавирусната пандемия.

За да получи тези средства, италианското правителство трябваше да приеме национален план, което стана вчера вечерта. Двете министърки на Ренци гласуваха с въздържал се време на този правителствен вот с мотива, че средствата ще бъдат похарчени нецелесъобразно.

Планът остава под въпрос, защото без "Италия Вива" останалите две управляващи партии - Движение "Пет звезди" и Демократическата партия, остават без мнозинство в парламента.

Решението на Ренци да изтегли партията си от кабинета, вкарва Италия в политически хаос в момент, в който тя се бори за справяне с последиците от пандемията, отбелязва БТА.

Политически анализатори не изключват предсрочни парламентарни избори в Италия.

Възможен изход от кризата е и възобновяване на коалицията с или без Джузепе Конте начело. Същевременно Матео Ренци обясни, че е готов на "всякакви дискусии", като не изключи да подкрепи нов кабинет на Конте.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    4 0 Отговор
    Италия Е в криза! Давным давно.
  • 2 препис

    1 0 Отговор
    Тереза Беланова и на Елена Бонетиева.
  • 3 Даа

    1 0 Отговор
    Карат се за кокала (209 000 000 000 евро). Залогът вече не са милиони, а милиарди.
Новини по държави: