Last news in Fakti

14 Януари, 2021 08:19 6 108 14

Българка сред обвиняемите на втория най-голям процес срещу мафията

  • ндрангета-
  • мафия-
  • калабрия

По-голям процес, но срещу сицилианската Коза ностра, имаше само през 1986 г. в Палермо, когато бяха съдени 475 души

Българка сред обвиняемите на втория най-голям процес срещу мафията - 1
Снимка: Shutterstock

Най-големият процес в историята срещу мафията Ндрангета бе открит в Калабрия. В бивш колцентър, приспособен наскоро като аула на Апелативния съд, в индустриалната зона на град Ламеция Терме беше дадено началото на процеса, в който ще бъдат съдени 325 обвиняеми. Сред тях е и 40-годишната българка Живка Танева Димитрова, жителка на община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия, съобщи "24 часа".

Срещу тях са отправени над 438 обвинения. Близо 600 адвокати ще защитават обвиняемите, 913 свидетели ще дават показания и всичко това ще става при извънредни мерки за сигурност.

По-голям процес, но срещу сицилианската Коза ностра, имаше само през 1986 г. в Палермо, когато бяха съдени 475 души.

Основна теза в обвинението на прокурора Гратери е преплитането на връзките между клана Манкузо от Ндрангетата с политиката, масонството и бизнеса. Обвиненията срещу изправените пред правосъдието варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, лихварство, фиктивно приписване на имущество, пране на пари и др.

В списъка от обвиняемите е и 40-годишната българка Живка Танева Димитрова, жителка на община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия. Тя е разследвана като подставено лице, тъй като на името ѝ се водела търговска дейност, водеща към Никола Бонавота, бос на едноименния клан. Става въпрос за кафене "Сублиме". В разследването се говореше и за други българи, но те не фигурират сред обвиняемите. Те доставяли оръжие на двама от разследваните - Доменико Пардея и Лучано Макри.

Кланът Бонавота, за чието подставено лице се смята Димитрова, действа най-вече в сферата на изнудванията, лихварството и наркотрафика. Той е съюзник на клана Манкузо от Лимбади и има влияние в международния наркотрафик. Всички членове на клана, както и свързаните с него хора, произлизат от провинция Вибо Валентия. В нея живеят много българи и румънци. Според Националния статистически институт близо 1250 са българите в тази провинция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    28 4 Отговор
    Българка Е сред обвиняемите на втория най-голям процес срещу мафията. Шкафчета и кюлчета също.
  • 2 Перо

    26 0 Отговор
    Живка ще опере пешкира!

    Коментиран от #10

  • 3 Последния Софиянец

    24 1 Отговор
    В България са изпрани 100 млн евро и още 160 млн са били приготвени.И властите у нас се правят че нищо не знаят.
  • 4 в кратце

    25 0 Отговор
    С такъв "главен прокурор"-прокурист какво да знаят властите? Знаят заплати,премии и бонуси. За Другото нехаят.
  • 5 324

    19 1 Отговор
    В Италия, под гаранция, или под домашен арест пускат ли? Дали ще го направят при тези мафиоти или като при наш бренди дом арест?
  • 6 Вервайте ми

    6 9 Отговор
    Просто шоу. Ще се договорят за няколко милиарда, и поживи по здраво.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз40🏴‍☠️

    12 0 Отговор
    Нашия парламент също си сработва 30 г. с такива. Задръстиха ни с опасни боклуци, потъваме в боклук.
  • 9 Гешев

    6 0 Отговор
    Ко ? Не !...
  • 10 Антимафия

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    Каквото с Живка ,такова и без нея, другаде е заровено кучето ,Иван Гешев знае , за кои хора иде реч ,но се натиска като заек ,
    дано се размине???
    Нещо май , не беше много полезно, да говори с италянския си колега ???
  • 11 Едуард Петров-Едо

    10 2 Отговор
    Обръщам се към няколкото честни и почтени българи: Уважаеми честни, почтени, скромни и смели българи! Имаме сериозен проблем у нас, БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКО, ИКОНОМИКО, СЪДЕБНО, ПРОКУРОРО, ОЛИГАРХИЧНА МАФИЯ Е МНОГО ПО-ОПАСНА ОТ СИЦИЛИЯНСКАТА, КИТАЙСКАТА, ЯПОНСКАТА, КОЛУМБИЙСКАТА, АФРИКАНСКАТА И ПРОЧЕЕ АНТИЗАКОННИ МЕТАСТАЗИ! АКО ТОЗИ ИТАЛИАНСКИ СЪД СЕ ОКАЖЕ ЕФЕКТИВЕН, НЕКА ДА ГО ПОКАНИМ У НАС ПО ЛИНИЯТА НА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЕВРОСЪЮЗА, ЗА ДА ОСЪДИМ И ЛИКВИДИРАМЕ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ НАШИТЕ И ЧУЖДИ РОБОВЛАДЕЛЦИ! ДАЙ, БОЖЕ! АМИН!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истината2

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Едуард Петров-Едо":

    Да ,да опитаме,ама на дали.У нас толкова способни прависти имаме,те могат да направят нещо подобно.На пример с изтеглите записи и снимки на един управляващ държавата.Вече някои медии доказаха ,че всичко е истинско,че не са компромАти.Това не е ли достатъчно да се повдигнат обвинения.Но не тук,а в някой международен съд.Защото тук си го оправдава. Дали ще се намерят такива смели и добри хора.Та да разбере народа истина ли е или лъжа всичко това.
  • 14 Христина

    0 0 Отговор
    Доказано е, че италианската мафия е изградена от евреи. Има и книга написана от евреин живеещ в САЩ.
Новини по държави: