Last news in Fakti

14 Януари, 2021 12:25 4 442 35

Историческо унижение за Тръмп

  • доналд тръмп-
  • унижение-
  • импийчмънт-
  • сащ-
  • президент-
  • джо байдън

Тръмп ще влезе безславно в учебниците по история

Историческо унижение за Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Никога досега не е имало две процедури по импийчмънт срещу американски президент. Сега обаче това се промени: с 232 срещу 197 гласа депутатите в Камарата на представителите гласуваха за откриването на втора процедура по отстраняването на Доналд Тръмп. До първата се стигна преди година. Тогава се търсеше отговор на въпроса дали Тръмп е извършил престъпление по украинската афера и дали е използвал властта си за постигането на лични политически цели. Навремето републиканците застанаха твърдо зад своя президент и Тръмп беше оправдан.

Сега Доналд Тръмп е обвинен в подстрекателство към бунт. Твърди се, че президентът е подбудил своите привърженици да щурмуват Капитолия. "Знаем, че бяхме изправени срещу врагове на конституцията. Знаем, че преживяхме въстание, което искаше да погребе волята на народа. И знаем, че президентът подбуди хората към това въоръжено въстание срещу нашата обща страна", гласи становището на демократите.

Републиканци: Тръмп наруши клетвата си

При щурмуването на Капитолия преди една седмица загинаха петима души. ФБР обяви, че следователите разследват сигнали за конспирация. Не само демократи, а и някои републиканци обвиняват Тръмп за размириците.

"Президентът положи клетва, че ще пази конституцията от всички нейни врагове - било то външни или вътрешни. Преди седмица опасността, застигнала портите на Капитолия, дойде отвътре. И Тръмп не предприе нищо, за да я спре", каза Дан Нюхаус от Републиканската партия, който е гласувал за процедурата по импийчмънт срещу президента. И девет други републиканци се присъединиха към него. Но те са все още малцинство.

Повечето републиканци обвиняват демократите в това, че са обзети от идеята да отстранят президента Тръмп. Депутатката Лаурен Бобърт, привърженичка на дяснорадикалното движение QAnon, твърди, че миналото лято либералните американци били виновни за ескалацията на протестите срещу полицейското насилие. "Кога ще подведат под отговорност левите? Те призоваха към насилие, което превърнаха в нещо нормално. Вместо да помагаме на американците в този момент, ние започваме нова процедура по импийчмънт, която ще поляризира още повече обществото", каза тя.

Делото в Сената: когато Тръмп напусне Белия дом

Решението обче вече е взето. Сега трябва да бъде открито делото в Сената, втората Камара на Американския конгрес. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл обаче смята, че задесанието не би трябвало да започне преди идния вторник. Това означава, че процесът ще започне едва след като Тръмп напусне Белия дом.

За осъждането на Доналд Тръмп са необходими най-малко 67 от 100-те сенаторски гласове, т.е. необходима е поддръжката на поне 17 републикански депутати. Ако той бъде осъден, след това ще е достатъчно и обикновено мнозинство, за да бъде забранено на Тръмп да поема държавни постове в бъдеще. Ако му бъде наложена такава забрана, той няма да може да се кандидатира за президентските избори през 2024 година.

Самият Тръмп все още не е коментирал решенито на Камарата на представителите за откримването на процедурата по импийчмънт. Вместо това той за пореден път се опита да се дистанцира от размириците и агресивните си поддръжници. Неговите истински привърженици не биха одобрили насилието, каза Тръмп в реч пред Белия дом, разпространена по YouTube.

Драконовски мерки за сигурност

Идната сряда, 20 януари 2021, Джо Байдън ще положи клетва като нов американски президент. Мнозина се опасяват от нова вълна на насилие по време на церемонията по встъпване в длъжност. Поради това са предприети драстични мерки за сигурност. Около Капитолия ще бъдат разположени 15 000 войници от националната гвардия и ще бъдет предприети редица ограничителни мерки - като постяването на огради далеч пред сградата на Конгреса. Центърът на Вашингтон заприличва все повече на крепост.

Автор: Торстен Тайхман


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчарник

    13 22 Отговор
    Тез мишки уж имат пушки а се покриха по дупките..а шефа им надупен...унижен...

    Коментиран от #19

  • 2 Българин

    9 47 Отговор
    Подстрекателство към Бунт срещу Законно избрана Власт член 95 от НК на Република България....Импийчмънт на Президент извършил това с вдигнат юмрук. Имаме подобен случай и в България.....

    Коментиран от #14, #32, #34

  • 3 Историческото унижение е за...

    44 12 Отговор
    Америка,не за Тръмп.
  • 4 Павел Пенев

    39 10 Отговор
    Американските демократи са отмъстителни като европейските. Процедурите по импийчмънт са за отвличане на вниманието на американците от големите фалшификации на изборите.
  • 5 Кински

    8 28 Отговор
    Малко остана .вече смени плочата .искал мирно предаване на власта .след някой ден щеше да влезе Байдън по право в белия дом,но сега ще му го сложат на палячото да разбере че не може да се подиграват с цяла държава.това не е булгариен наште политици да си правят квот искат и никой да не ги съди
  • 6 101

    11 1 Отговор
    Бай Ганьо Американеца
  • 7 Дългият

    7 20 Отговор
    Сега джендърите тръповисти ще се напънат като гладен на ср...не....сакън...не пипайте Идола...Този няма аналог,направили са го и са счупили калъпа,а е трябвало изобщо да го няма...Позор за Америка и света...
  • 8 Ииийехууу

    27 5 Отговор
    Не е унижение,а Трамплина на Тръмп.Сега ви започва вас,третополовите! Полуживият Джо и нансиТО да си търсят ерогенните зони!
  • 9 Весел пор

    35 8 Отговор
    Ще влезе като герой,че е един от малкото,които не започнаха война!
  • 10 Ще остане

    38 8 Отговор
    Тръмп ще остане в историята като първият президент сдавил се с Дълбоката държава,джендърите,вещиците и сатаните.
  • 11 Супер интересно!

    27 2 Отговор
    Защо една световна медия изпитва такова нескрито задоволство от унижаването на някого??? Да не говорил, че. в случая става въпрос за самия президент на САЩ!!! После пак ми говорете, че нама дълбока държаа и световна конспирация!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рашка с чашка

    29 4 Отговор
    На тези избори гласуваха два милиона,, души "повече от колкото са в избирателните списъци! Само това е достатъчно да са, меко казано, съмнителни. Освен това унижавайки Тръмп, левите демократи унижавати 70 милиона американци, които са гласували за него. Факт е че до сега не се е налагало 15 000 войници да охраняват Белия дом!
  • 14 Behemoth

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Мутри вън!
  • 15 Trump Forever

    24 4 Отговор
    Младоци,бай Дон сега Започва! Мислите ли,че този истински американец ще се Предаде на Джо Бастуна и изперкалото ТО?! Истинската Америка,74 000 000 гласоподаватели са с Него!
  • 16 един от многото

    7 17 Отговор
    Както никога досега не е имало две процедури по инпийчмънт , така и САЩ са нямали досега такъв кух президент. Едното върви с другото. Да си голям бизнесмен , не значи , че непременно ще бъдеш и голям политик , докато обратното е по възможно , защото политиците са и големи лъжци и въжеиграчи!
  • 17 Дойчевеле?

    14 2 Отговор
    Щом го пишат тези значи, че е наобратно.
  • 18 Наблюдател

    10 20 Отговор
    Най-голямото наказание за патологичните егоцентрици като Тръмп е унижението и забравата!
    Ето защо той трябва да бъде отстранен чрез импийчмънт и достъпа му до социалните мрежи - силно ограничен!

    Коментиран от #29

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Овчарник":

    Виждали ли сте снимка от вътрешноста на ....Капитолията им....в момента!Не бих заложил на тези войници,които са вътре....И не съм убеден,че те ще пазят....бай дън....Партията още не е свършила,не бързайте.....

    Коментиран от #22

  • 20 Мъдрият

    25 3 Отговор
    Тoвa нe e унижение!

    Избoритe в CAЩ ca умeлo и жecтoкo фaлщифицирaни!

    Имeннo тoвa, чe нa тeзи 1400 cтрaници дoкaзaтeлcтвa cъдиитe oт върхoвния cъд, кoитo в мнoзинcтвoтo cи ca рeпубликaнци, нe oбърнaхa внимaниe и дoри нe ги рaзглeдaхa - e aбcoлютнoтo дoкaзaтeлcтвo, чe нeщo нe e нaрeд, чe имa нeщo гнилo!

    Aз щe ви oбяcня цялaтa cхeмa: тeзи кoитo ca oргaнизирaли тeзи избoрни фaлшификaции и мaнипулaции ca мнoгo жecтoки и бeзcкрупoлни хoрa - нaй-вeрoятнo ca бивши cлужитeли нa някoи oт тaйнитe cлужби нa CAЩ.

    И тe ca oргaнизирaли пo тaкъв умeл, хитър и лoвък нaчин тeзи измaми и фaлшификaции, чe e изключитeлнo труднo дa ce дoкaжaт в cъдa - и тo мoжe caмo в бeзприcтрacтeн и дoбрoнaмeрeн cъд!

    И зa дa нe ce cлучи тoвa - дa ги изoбличaт в cъдa, тe ca зaплaшили и cплaшили (тaкивa хoрa умeят тoвa) вceки eдин oт cъдиитe във върхoвния cъд нa CAЩ, a cъщo и в тeзи щaти, къдeтo ca oргaнизирaни измaмитe!

    И Тръмп знae тoвa, нo нe мoжe дa гo дoкaжe!

    И затова той се ядоса и огорчи - защото видя, че в САЩ демокрация вече няма, и всичко за което се е борил се разпада, поради тая жестока фалшификация.

    Но аз се надявам и вярвам, че някой ден истината ще излезе наяве и ще възтържествува, защото Бог няма да допусне лъжата и измамата да господстват!

    И нека всички, които организираха и направиха това да знаят, че Бог забавя, но не забравя!

    Коментиран от #27

  • 21 Къде е Курск

    4 10 Отговор
    Пустите му русофили станали тръмписти
  • 22 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това е Националната гвардия, демек резервисти.Явно не смеят да вдигнат редовната армия, че ще се почнат.А тия налягали като прасета в кочина по коридорите, много са се ,,уморили,
  • 23 Бах

    6 7 Отговор
    Най важното е Американците да се самоизтрепат. Положението вместо да се влошава , ще става все по критично ! Радост , голяма радост и тръпка ни очаква !

    Коментиран от #25

  • 24 Човекът от долу

    11 0 Отговор
    БОГ вижда и нека даде всекиму правдата , която заслужава !
  • 25 Ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бах":

    Е сега е момента да хвърлиш една- две пиратки в Белия дом.Голям сеир ще падне.Ако отвътре не го сринат- на.

    Коментиран от #26

  • 26 Бах

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ха ха":

    Дори и в Папуа Нова Гвинея , не разполагат войска в парламента за да се вардят от народа , и то в мирно време . Е сега е момента някой полицай да отстеля черен пернат дивеч и всичко се нарежда !
  • 27 Тъп

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Мъдрият":

    Наведнъж ли измъдри цялата тая тъпотия, или е рожба на няколкодневени напъни ??? Тридесет дни, са изборите в САЩ - "кражбата" им е невъзможна поради дългият период от време и силно наблюдавани и ясни временни резултати за всеки щат.
    Само в тикволандия изборите, се провеждат на тъмно и за няколко часа, после четири години чакаш нови и мизерстваш, псувайки политиката.
    Слепотата на ума е нелечимо заболяване, идиотите са безброй, достигната е връхната точка на човешката глупост.
    "И милиард глупаци да изслушаш, нищо умно няма да чуеш."
  • 28 DW=пропаганда

    2 2 Отговор
    Г-н Сорош, според социологически проучвания от последната седмица, рейтинга, или одобрението на Тръмп се е вдигнсло с доста голям процент след последните събития (щурма на Капитолия, блокирането на акаунтите на действащия президент от всички социални мрежи, повдигнати обвонения на участвалите в протестите....). Хората не са глупави. На всички започва да им става ясно, че това не е истинстата американска демокрация. Това е грубо нарушаване на свободата на словото, свободата на протест. Всички видяха грубата диктатура, каквато в други не чак толкова демократични държави не могат да си позволят. Свеовния "елит" си показа червените рога.
  • 29 Наблюдател

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    Хей...втори път ти казвам:спри да пишеш с този ник! Де.б.и.л ли си, какъв си-ако не си промениш ник-а, ще те намеря и тогава очи в очи ще ти обясня някои неща. Трети път няма да има молба. Надявам се, че разбираш правилно.
  • 30 Абел пропаганда

    0 1 Отговор
    ДС, фашистки пастор - отрова за страната.
  • 31 ДОКО

    4 1 Отговор
    НЕМА ПО ДОБЪР ОТ ТРЪМП..ИСТИНСКИ РЕФОРМАТОР..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Росица

    6 1 Отговор
    Няма свобода на словото, има диктатура на демократите! Може пак да ме изтриете!
  • 34 Стрелата

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Цииии ве герберски подлога заради такива продажни михлюзи 2 мил Българи са извън територията вече.

    Коментиран от #35

  • 35 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Стрелата":

    Ти си родопчанин.😃😃😃