Last news in Fakti

14 Януари, 2021 14:00 3 057 6

Имунизацията в Северен Кипър доведе до нов конфликт

  • кипър-
  • севернокипърска турска република-
  • ваксина

Правителството на Република Кипър е заявило в Европейската комисия необходимостта от 1,2 млн. ваксини, като количеството включва и кипърските турци

Имунизацията в Северен Кипър доведе до нов конфликт  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Първите 20 000 дози от китайската ваксина „Синовак”, изпратени от Турция за признатата само от нея Севернокипърска турска република, пристигнаха днес сутринта. COVID-19 и предстоящата имунизационна кампания на кипърската турска общност предизвикаха нов политически конфликт на разделения остров.

С получените днес дози ваксинацията в северната част на Кипър се очаква да започне до 1-2 дни, като първи ще бъдат около 5000 здравни специалисти от обществения и частния сектор. Целта е имунизационната кампания да обхване около 300 000 души.

В окупираните територии се предвижда да влязат и част от ваксините, договорени от Кипър в рамките на европейските споразумения.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заяви обаче в сряда, че те няма да приемат осигурените за тях ваксини от Европейския съюз, ако им бъдат доставени чрез кипърско-гръцката администрация, а не директно от Европейския съюз.

Правителството на Република Кипър е заявило в Европейската комисия необходимостта от 1,2 млн. ваксини, като количеството включва и кипърските турци.

Чрез съвместния технически комитет по здравеопазване, в който влизат представители на двете кипърски общности, кипърската турска страна е поискала да ѝ бъдат предоставени 200 000 ваксини от доставките от ЕС.

В момента чрез комитета се уточнява процедурата за транспортирането на първата пратка от 2000 дози на ваксината на „Пфайзер/Бионтех” от южната към северната част на острова.

Изявлението на Ерсин Татар предизвика много остра реакция сред политици и депутати от опозицията, в кипърско-турските медии и социалните мрежи. Според тях Татар излага на риск здравето на кипърските турци и ги държи като заложници на политически игри в разгара на политическа, икономическа и здравна криза.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ман

    1 4 Отговор
    ПРАВИЛНО.
  • 2 кнаус 485

    5 1 Отговор
    Политиците отдавна са изперкали, но няма кои да ги настани за лечение....
  • 3 Хасан

    11 9 Отговор
    Защо да е " окупирана " ..Кипър си е освободен от гръцките фашисти
  • 4 Левтер

    7 13 Отговор
    Окупирана е от фесовете!

    Коментиран от #5

  • 5 Хасан

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Левтер":

    Откъде накъде ...беше окупиран от англичаните ..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.