Last news in Fakti

14 Януари, 2021 17:07 6 210 14

Ваксините: нежелани ефекти, имунитет, препоръки

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • имунитет-
  • симптоми-
  • вирус-
  • ваксини-
  • здраве-
  • клаус чихутек

Колко траен имунитет създават новите ваксини, кои странични реакции са известни досега, препоръчително ли е да се ваксинират хора с алергии и бременни? Експерт отговаря на всички важни въпроси.

Ваксините: нежелани ефекти, имунитет, препоръки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Федералният институт за ваксини и биомедицински препарати „Пол Ерлих“ е институцията в Германия, която проверява качествата и одобрява за използване всяка нова ваксина на пазара. В ексклузивно интервю за ДВ нейният президент Клаус Чихутек, който е биохимик по специалност, отговаря на най-важните въпроси около одобрените досега ваксини срещу коронавируса.

Ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna бяха първите допуснати в ЕС за борбата срещу коронавируса. Как се представят те досега?

Нежеланите ефекти от тях не се отличават особено от онези, които са ни известни и от останалите ваксини. Първите информации са много обнадеждаващи: по време на клиничните изпитания ваксините показаха надеждност от над 90%. Дори и при най-възрастните хора тяхната ефективност остава над 80 процента. Мисля, че имаме две много добри ваксини на пазара. Те бяха разработени и изпитани по всички стандарти.

И при двете ваксини се налага повторно имунизиране. Колко дълъг е имунитетът след това?

Засега все още не знаем това, но има индикации за продължителна имунна реакция. Някои от данните, с които разполагаме, показват, че ваксините предизвикват имунна реакция, която се запазва за повече от 8 месеца. Всичко това са добри новини. Опитите с маймуни показват, че дори и много ниско ниво на неутрализиращи антитела е достатъчно, за да ни предпази от вируса. Аз смятам, че имунната защита от ваксините ще бъде продължителна, но все пак се нуждаем от повече данни. Те се обработват в момента и ще ни помогнат да дадем още по-конкретни оценки.

Какви неблагоприятни странични ефекти са известни досега?

Повечето от тях се проявяват през първите един до три дни след имунизирането и са краткотрайни: слаба до умерена болка на мястото на инжектирането, отпадналост, понякога леко повишена температура, главоболие или болки в мускулите или ставите. Възможно е и леко подуване на мястото на убождането. Но подобни странични явления има при почти всяко ваксиниране. Те се проявяват за кратко време и не водят до никакви съществени увреждания. Мисля, че при толкова опасно заболяване като COVID-19 тези странични ефекти са напълно приемливи. Все пак засега изглежда, че страничните ефекти от новите ваксини се проявяват малко по-често, отколкото след ваксиниране срещу сезонния грип.

Изключвате ли тежките странични въздействия?

Появата на по-тежки последици не може да бъде изключена напълно, но те обикновено се проявяват през първите седмици след ваксинирането, а от цялата досегашна практика се видя, че усложненията са много редки. Към тях спадат алергични реакции и много рядко наблюдаваната пареза на лицевия нерв. Но такива симптоми се проявяваха и сред хората от плацебо-групата. Като цяло може да се каже, че ваксините предлагат много висока степен на сигурност.

Някои хора се опасяват от евентуалните дългосрочни последици от ваксината. Какво можете да кажете на този етап?

Нуждаем се от още информация. Третата фаза от клиничните изпитания ще продължи още две години, през които ще наблюдаваме дългосрочните проявления. Участниците в изпитанията се наблюдават много внимателно и се регистрира всеки страничен ефект. Засега няма никакви индикации за дългосрочни последици от имунизирането. Но дори и да се проявят такива, те ще бъдат много обстойно проучени от нашия институт и от други медицински агенции. Всеки имунизиран може да съобщава за евентуални неблагоприятни ефекти на нашия сайт или като използва мобилното приложение „SaveVac“.

Ваксината на BioNTech и Pfizer е одобрена за приложение сред лица над 16 години, а тази на Moderna – над 18. Ще трябва ли в бъдеще да се имунизират и децата?

Някои от потенциалните ваксини, кандидатстващи за одобрение, се изпробват и върху деца. Очакваме резултати по-късно през тази година. След това е възможно някои от издадените вече лицензи да бъдат разширени и за употреба при деца и младежи. Ще зависи и от това дали комисиите по ваксинациите ще препоръчат подобна мярка.

Има жени, които се опасяват, че ваксините могат да се отразят на настояща или бъдеща бременност. Основателни ли са тези страхове?

За момента не разполагаме с достатъчно данни за имунната реакция при бременни. Затова засега и не препоръчваме на бременни жени да се ваксинират. Аз лично не смятам, че една бъдеща бременност може да бъде увредена от ваксинирането. Досегашните резултати от неклинични изпитания с животни показват, че ваксинацията не влияе по никакъв начин на репродуктивната способност, бременността или развитието на зародиша. Но и тук се налага да изчакаме резултатите от изпитанията с хора.

Имаше съобщения за нежелани алергични реакции след ваксиниране. Какво ще препоръчате на хората с алергии – да се ваксинират ли или да изчакат?

По този въпрос няма общовалиден отговор. Ако човек знае, че е алергичен към съставките на даден медикамент, това е аргумент да не се ваксинира. Но онези, които имат само обичайните алергии към полени от растенията или към определени храни, могат спокойно да се ваксинират. Все пак им препоръчвам да останат поне 15 минути под лекарско наблюдение след поставянето на ваксината, за да може да се реагира в случай на нужда. Но нека повторя: нежеланите реакции са изключително редки.

Автор: Йоша Вебер


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 др Гей Билтс

    30 4 Отговор
    После като почнете да пукате на по 40г ще викат - То е заради Глобалното затопляне..

    Коментиран от #10, #11

  • 3 честен ционист

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    В САЩ си има закон за конфеденциалност на данните от ваксинационни кампании. Много интересно, откъде си се сдобил с тия въображаеми данни?
  • 4 DW Пропаганден машинен

    31 4 Отговор
    Задължителната дневна промивка на мозъци от Dжендър Wеле ! Наредете се на опашката моля !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лек недостатък на ваксините

    22 4 Отговор
    Лек сърдечен арест или сърдечна недостатъчност и удвояване на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки при бъбречни и сърдечносъдови заболявания и епилептични припадъци и алергични реакции с летален изход и колапс постоянни паник атаки и халюцинации с параноя и дезориентация психично разстройство характеризиращо се с нарушение на мисловната дейност граничещо с социопатия и деменция фригидност полова немощ и слабост импотентност неспособност за задържане на ерекция състояние на полова неудовлетвореност и студенина и сухота
    състояние на афект леки и продължителни колики и разстройство и обезводняване и газове в огромни количества и обеми и с остро задушлива миризма тремор и желание за употреба на огромни количества алкохол.
  • 7 добре бе

    27 1 Отговор
    Нямало индикации за дългосрочни последствия, но ако се появят такива щяли да бъдат обстойно проучени.... Или в превод на български: Битият - бит..... и нататък поговорката я знаете.
  • 8 Цеко сифоня

    24 2 Отговор
    С една дума - "не се знае нищо" и ако се знае, не е сигурно.
  • 9 Каишков

    19 3 Отговор
    Ако имам възможност бих се ваксинирал с Руска ваксина която е по класическия изпитан начин , а не да ми бъркат в ДНК -то разни тарикати за пари.

    Коментиран от #12

  • 10 От Швеция

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Вече 7 смъртни случая, със ваксинирани ,срещу Ковид 19 ,шведски граждани в Швеция ???
    Днес 14.01.2021 г.
    До скоро ... инш, Алах!
  • 11 др Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Ти тролиш дори и по-добре от мен. Троли, троли нали за това ти плащат.
  • 12 Бил Гейтс

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Каишков":

    Въобще не ти трябва , нищо не е изпробвано , няма руски, няма американски, всичко е бързи пари???
  • 13 Аз40🏴‍☠️

    13 0 Отговор
    Лъжат. От тестването на ГМО-храни върху плъхове им е отнело седмици, дори месеци за образуването на тумори, между други странични поражения. Не може никой да каже, какво ще е без дългогодишни проучвания. Само идиот може да си хакне ГМО-ваксина пълна и с химикали, идваща от богаташи, които говорят открито за депопулация. За бога, имат монумент с послание за депопулация в щатите.
  • 14 Продълж@в@ме подмян@т@

    0 0 Отговор
    И пак не разбирам защо ваксинирани хора умират и от Ковид и от самата ваксина🤔