15 Януари, 2021 10:39 1 899 11

Мерки! Франция удължава полицейския час

  • франция-
  • коронавирус-
  • ваксина

Ситуацията в страната е тревожна, тъй като честотата на инфекциите е висока, а натоварването върху болниците остава голямо

Мерки! Франция удължава полицейския час  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От събота полицейският час във Франция ще започва от 18 ч., а не от 20 ч., както досега. Новите правила, целящи забавяне на разпространението на коронавируса, ще важат поне 15 дни, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс, цитирана от БТА.

Досега само в 25 от общо 101 департамента вечерният час започваше в 18 часа.
"В първите 15 департамента, където на 2 януари вечерният час бе изтеглен от 18 часа, увеличаването на броя на новите случаи е два пъти, даже три пъти по-слабо, отколкото в другите департаменти", каза Кастекс на пресконференция, цитиран от Франс прес.

Засега според него няма нужда от нова обща карантина, но ако в близките дни се влоши епидемичната обстановка, може да се наложи въвеждане на нов режим на самоизолация.

Епидемията от коронавируса отне живота на над 69 000 души във Франция. Страната се нарежда на седмо място в света по този показател. Франция има най-много регистрирани заразени с коронавирус в Западна Европа и е на пето място в света с над 2 830 442 случая.

Според Кастекс ситуацията е тревожна, тъй като честотата на инфекциите е висока, а натоварването върху болниците е голямо. През последните пет седмици броят на хоспитализираните е стабилен - около 24-25 хиляди души.

Здравните власти обаче се тревожат от по-заразния щам на коронавируса, открит във Великобритания, чийто дял в момента е около 1 процент от инфекциите във Франция. "Трябва да направим всичко, за да попречим на този щам да се разпространи във Франция", каза на пресконференцията здравният министър Оливие Веран.

Франция ще засили граничния си контрол. От понеделник всички пътуващи за Франция от държави извън ЕС ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, за да се качат на самолет или кораб, и да се самоизолират за седмица след пристигането си. След края на седемдневния период те ще трябва да си направят втори писиар тест, предаде Франс прес.

Веран каза, че от 18 януари ще започнат ваксинациите на хора с високорискови заболявания, независимо от възрастта им. Това обаче ще става само по лекарско предписание.
Досега в страната са ваксинирани близо 300 000 души.

От 25 януари ще започнат присъствените занятия на студентите първокурсници, но в малки групи. Приоритет остава запазването на училищата отворени. Кастекс каза, че ще бъдат правени по милион теста на месец в училищата, за да се избегнат огнища на зараза.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7968

    4 1 Отговор
    е нали наложиха и там супер ограничения, пък расте заболеваемостта?
    Все пак не си затвориха децата, не мислят и да ги затварят.
    VIVE LA FRANCE

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аз40🏴‍☠️

    9 1 Отговор
    Всичко се прави за да стреснат повече хора (вижте, че никъде не искат да се ваксинират повечето, не е само тук), за да се подложат на "доброволна" ваксинация. Огромен червен флаг за замисляне върху ситуацията – планирана пандемия за масова ....
  • 4 Stéphanie 🎲

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "7968":

    Във лицеите ще правят тест за корона на децата от другата седмица,за колежи не знам племенницата каза.Във децката за сега няма УЖ стрес .Така или иначе скоро са във ваканция надявам се по децата да не тръгне африканската мутация била най страшна ,какво още ни чака не знам 😕

    Коментиран от #7

  • 5 гл шеф

    0 0 Отговор
    от. гл шеф. на тайно разузнаване. вписваме още едно съобщение. заловете престъпниците с уредите. теса голяма група. не винете румен йорданов. ние ви вписахме къде даги търсите. настояваме от спец службите да проверът на румен компютъра. и почваме ние да задействаме всички вас. какво сте причинили през тези години на румен. ненаказани няма да има. също лъжете че румен е освободен но той не е освободен. гаври и[ лъжи ]
  • 6 Второто ти изречение

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "7968":

    дава отговор на въпроса в първото. Работят ли училищата, заразата се разпространява много по-бързо.
  • 7 ЮАР не е бивша френска колония, но все

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Stéphanie 🎲":

    пак не е изключено и да дойде в Европа и щама от Република Южна Африка. Там си е лято, а коронавирусът се разпространява заплашително бързо. Влезе ли в Европа този щам ни чака доста по-не спокойно лято. Вече имам няколко познати, които се заразиха повторно с ковид-19.Около 7 и половина месеца след първото заразяване. Един от тях стигна втория път до болница и подаване на кислород. Сподели че изживяването е било кошмарно и, че след 5 - 6 месеца задължително ще се ваксинира.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Stéphanie 🎲

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЮАР не е бивша френска колония, но все":

    Бога ми не знам кой и защо слага минус и на теб ,идва нещо още по страшно във лицея на племенницата 4 деца са ги приели в болница вчера
    Със симптом дано не е това 😕 днес я водих момата по късно започвам работа чакаме резултат.Южноафрикански вариант, потвърден в района на Нант
    В района на Нант е открит случай на южноафриканския вариант на SARS-Cov-2. Предполага се, че човекът се е заразил с вируса, докато е пътувал в Мозамбик през празничния сезон.Бордо не е много далеко абе в паника сме 😰 мисля че още 2 години ще сме като затворници ако не умрем .Тук има паника и то голяма
  • 9 пророк Исай

    1 1 Отговор
    Чета коментарите .................. паниката се внедрява повсеместно ! Има коментатори , които всяват тази паника в писанията си ! Има една „Stéphanie“ , която пише , че пребивава във Франция , тя пише своите коментари с толкова много синтактически и граматически грешки , че смисълът се изгубва ! Особено фрапантен е #8 , все едно е писала телеграма . Наивният й коментар е детски посвоему , но сигурно НАИСТИНА е дете на 8-9 г. или просто това си е нивото на образование .
  • 10 viki barcelona

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЮАР не е бивша френска колония, но все":

    В ЮАР имат най-хладното лято от всички африкански държави заради това че са на брега на атлантическият океан. 22-23 градуса е.
  • 11 Вики Барселона

    0 0 Отговор
    ЮАР е британска колония допреди 105 години....затова и са с дясно движение и десни волани колите им.