Last news in Fakti

15 Януари, 2021 14:17 11 765 78

Русия: Германия да не забравя историята

  • нато-
  • мария захарова-
  • русия-
  • германия-
  • история-
  • отбрана-
  • заплаха

Захарова нарече „глупави“ изявленията на ръководството на НАТО

Русия: Германия да не забравя историята - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германия забравя уроците по история, като насърчава НАТО да започне диалог с Русия от позицията на силния под предлог за „руска заплаха“. Това заяви на брифинг Мария Захарова, директор на отдела за информация и преса на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава агенция "Фокус", цитирайки ТАСС.

Официалният представител на дипломатическата служба обърна внимание на авторската статия на министъра на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер, публикувана на 10 януари от германското издание „Фокус“, в която тя вижда „мащабно натрупване на руско оръжие в близост до източните граници на НАТО“, което от нейна гледна точка потвърждава важността и актуалността политика на сплашване на Русия.

„С тази позиция германският министър на отбраната се зае да защитава демократичните ценности и правата на човека по целия свят, да насърчава мирното разрешаване на конфликти, както и да насърчава международните правила и дори принципите на многостранността, т.e. да насажда демокрация“, продължи дипломатът. „Интересен подход. Нов, но нов вероятно само за последните десетилетия. По-рано някои страни вече са практикували подобна практика – но тя не сработи".

„Неведнъж сме посочвали на Берлин, разчитайки на конкретни исторически примери, на контрапродуктивността на всякакви опити от негова страна да разговаря с някого, особено с нас, от позиция на силния", припомни тя. „Както знаем, Германия премина през голяма трагедия през ХХ век, когато се опита да говори със света от подобна позиция". Захарова нарече „глупави“ изявленията на ръководството на НАТО за приближаването на Русия до границите на Алианса и че представлява заплаха за страните-членки, докато именно този блок, чиито общи военни разходи в пъти надвишават руските, противно на обещанията, дадени през 90-те години на миналия век, проведе две вълни разширяване на изток, изграждане на военна инфраструктура и е активен по руските граници.

„Честно казано, сигналите, които редовно идват от висшето политическо ръководство на Федерална република Германия, според които Руската федерация представлява заплаха за Германия, изглеждат доста странни", обобщи говорителят на външното министерство. „Освен това подобни оценки придобиват доктринален и директивен характер, отразени в правителствени решения и програми в Германия. Бихме искали да се надяваме, че в Берлин по-скоро, отколкото по-късно, реализмът ще надделее в стратегията по отношение на нашата страна и от своя страна ще бъдем готови за взаимно уважителен и откровен диалог с Германия по най-широк кръг от належащите международни проблеми и двустранни въпроси на основата на взаимното разбирателство".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 94 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Захарова

    56 18 Отговор
    може да си говори квото си иска ама ако ми излезе некой джендър като Анегрет фъргам и пушка и всичко и бегам.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хъш

    162 21 Отговор
    Браво, напомняне му е майката
  • 4 тези започнаха много да приказват

    21 138 Отговор
    Най вече ТО (захарова)айде малко по полечка

    Коментиран от #37

  • 5 Госта

    33 165 Отговор
    Рашките толкова ли са тъпи или са откровенни зомбита.
    Голямата трагедия на 20 век за която говори тази толкова красивва и още по тъпа госпожа. Започват заедно Сталин и Хитлер.
    Сталин заедно с Хитлер поделят Полша и окупира прибалтика.

    Ако Борис не е минал към Хитлер , българското и румънското черноморие е щяло да бъде окупирано

    Коментиран от #9, #16, #17, #19, #32, #35

  • 6 Радо

    155 23 Отговор
    Руснаците защо изобщо се занимават с тия швестъри немците???

    Коментиран от #31

  • 7 ТЯ Е

    15 78 Отговор

    До коментар #1 от "Захарова":

    ДЖЕНДЪР
  • 8 1520

    131 21 Отговор
    нато е терористична организация когато е създадна не е имала противник
  • 9 Георгиев

    100 11 Отговор

    До коментар #5 от "Госта":

    Много си далече от истината. Занимавай се с нещо друго, но не и с ВСВ.

    Коментиран от #22, #65

  • 10 Жак Фреско

    124 13 Отговор
    След втората световна война Русия взима половин Германия прегражда я със стена и Сащ правят нато от страх.....Сега стени ще се строят в Америка между всеки град и щат...
  • 11 El chochone

    129 18 Отговор
    Слава на Русия !! :)
  • 12 Рук за вас🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧

    22 102 Отговор
    Марчето да си спомни бресткия договор. Да си спомни кой беше съюзник на Хитлер. Кой окупира Молдова, Литва, Латвия, Естония и Финландия. Кой окупира Персия?

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Фактология

    7 52 Отговор

    До коментар #12 от "Рук за вас🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧":

    Да ама Марчето тогава не е била родена...Нито аз..Един господ знае каква е истината..

    Коментиран от #56

  • 15 Рушофил

    82 9 Отговор
    Ще им скачаме върху немските зурли с двата крака б.ал съм им мерцедесите и аудитата

    Коментиран от #66

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шекел

    99 11 Отговор

    До коментар #5 от "Госта":

    Всъщност Сталин преди това иска да сключи договор с Франция и Англия но те му отказват даже напротив подкрепят финоандците срещу Ссср.Западняците берат квото са си засадили.Те си засадиха Хитлер те си го и изсърбаха.Още преди Полша Чембърлейн и французина дават на Хитлер да окупира Судетите които са си част от тогаващната Чехия.Тоест преди Сталин сътрудничат на немчугите.А Сталин просто е искал да не се въелича Русия в нова война.
  • 18 АК47

    93 10 Отговор
    Тевтонец и англосаксонец разбират о дума, само когато се видят проснати по нос в локвата и в отражението видят руски войник който е вдигнаал приклада над главите им.
  • 19 мими

    43 11 Отговор

    До коментар #5 от "Госта":

    След края на Втората Световна Война руснаците прибрали трупа на Хитлер. Обаче след няколко години закъсали с парите и решили да го продадат на евреите.
    "Аааа, неее, при нас вече един възкръсна!"
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шекел

    48 5 Отговор
    Идеята на линията Мажино е била западняците да стоят зад нея и да чакат немците и руснаците да се избият ама не за жалост на френците Хитлер я обезсмисля иато минава през ардените и ги прави за смях а англетата ги спасява Ла Манша и америианската помощ ако не са били американците Англия е щяла да умре от глад те са имали силен флот но само надводен а немските подводници се оказват попти непобедими срещу корабите от онова време.
  • 22 Пешо от блока

    20 45 Отговор

    До коментар #9 от "Георгиев":

    Май ти си далеч от истината.Ще ти припомня: на 01.09.1939 Германия напада Полша в съответствие с подписания малко по-рано двустранен договор.
    На 02.09.1939 немския посланик пита Молотов Русия кога ще нападне Полша.Отговарят му, че още не са готови.
    На 03 и 04 Франция и Англия обявяват война на Германия.Сталин крещи от радост в Кремъл " излъгах Хитлер".
    Хитлер е обявен за агресор, а на 17.09.1939 г Русия подло напада Полша, а на 23.09.1939 в град Брест се провежда съвместен руско- германски военен парад.
    Малко е наприятно от днешния ден това, но е истина.

    Коментиран от #26, #61

  • 23 име

    62 4 Отговор
    с немците шега не бива, кой ще им излезе насреща ако сложат тиролските тиранти на розовите прашки
  • 24 Бесен Язовец

    61 11 Отговор
    Швабите явно искат знамето на Руската Федерация да вее също както се вя 45 г. знамето на СССР над Райхстага!
  • 25 Хисторик

    51 8 Отговор
    Кой не помни историята ще я приживее пак. Явно много къса памет имат немците!!!
  • 26 Гост

    56 7 Отговор

    До коментар #22 от "Пешо от блока":

    Много си бос! Честно! А би ли обяснил, след като СССР е агресор в Полша, както Германия, защо Англия и Франция обявяват война на Германия, но не и на СССР?! Би ли обяснил, моля?

    Коментиран от #29

  • 27 Мария Захарова

    38 5 Отговор
    НАТО няма налягане за,, Въоръжените сили на Руската Федерация" обаче за сметка на това имат много големи усти!
  • 28 Смок Едноок

    7 47 Отговор
    Захарова да са не напиня много, щото през ВСВ воюваха 15 републики от СССР....и въпреки всичко години по-късно бягаха като по. рани от Афганистан, въпреки че бяха 250млн.А сега Рашка е сама, Китай ше им го спусне като брус в торбичка, само ако стане нещо по западните граници. А, забравих-и Беларус са с тях( за сега)...така че да ходи да си дърпа сиските, белким порастат малко...

    Коментиран от #60

  • 29 само питам

    6 39 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    А би ли обяснил, кому бастуня търсеха да налапат ватенките в Афганистан..и защо, като са толкова силни, бягаха презглава от там ( питай Громов, ако не знаеш отговорът)..та би ли обяснил, моля!!

    Коментиран от #30, #34, #59

  • 30 Гост

    28 0 Отговор

    До коментар #29 от "само питам":

    Явно ти липсва и елементарно възпитание! Първо, на въпрос е невъзпитано да се отговаря с такъв! Ама откъде да знаеш?! Второ, темата за Афганистан няма общо с темата, която се обсъжда. Трето, нека следваме хронологията - отговори ми, обясни ни, след което ще ти кажа и моето мнение за Афганистан, въпреки че както казах, това няма нищо общо с темата.

    Коментиран от #39

  • 31 Жуков

    32 2 Отговор

    До коментар #6 от "Радо":

    Ами така е, но братушките сами са си виновни-тогава след като обърнаха войната и както бяха наели да бяха забили червеното знаме и на на други места,например в Париж че и в Лондон.Сега както се пише в РУСИЯ е люта зима -40 градуса както по Хитлерово време айде който иска да заповяда на РУСКА земя.

    Коментиран от #33

  • 32 Наистина бос гост

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Госта":

    Преди това, Хитлер и Полша ( забележи и чети неуки ми Гостьо), разпарчетосват Чехословакия с индулгенцията наАнглия, Франция и т.н. и т.н., а сега въртят историята! А иначе никой не отрича имперската руска( и при Сталин и при руските царе и при Путин дето " взе " азбуката от Македония ... и т.н.) Така, че криво да седим право да мерим!
  • 33 Гост

    24 1 Отговор

    До коментар #31 от "Жуков":

    Не става така, както си го мислиш. Има договорки /Техеран, Ялта/, с които договорки се разделя Европа и светът, които договорки руснаците спазват, за разлика от англосаксонците. Отделно, руснаците са нямали достатъчно ресурси, за да водят война и с бившите си съюзници.
  • 34 Питай

    19 2 Отговор

    До коментар #29 от "само питам":

    говеждите в момента защо бягат през глава, а оставиха нашите войничета за пушечно месо, троле!

    Коментиран от #44

  • 35 Само да

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госта":

    допълня, а отношението на " добрите" поляци към евреите, може да се каже, че са учители на немците, които по - късно задминаха учителите си! Не знам за дрегите, но за поляците и днес в Израел ще ти кажат, че са закърмени с антисемитизъм!!! Така че не плачи на чужд гроб!
  • 36 Ще видим

    18 1 Отговор
    Кой помогна на Германия да се изправи след първата световна война я насъска срещу Русия. Сега май е същото.
  • 37 обаркал си се

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "тези започнаха много да приказват":

    ТО е Анегрето, че не можеш му разбра пола, а и грозно като смъртта. Излезе ли на бойното поле и всичко бега от гнус.
  • 38 Тъпаци руски

    9 27 Отговор
    Спрете да лъжете,че руснаците са спечелили нещо,защото е лъжа. Печели СССР-15 държави една от които са и руснаците. Те воюват благодарение на САЩ и Англия,защото ако тези две държави не изпращаха самолети,локомотиви,облекло,храна и какво ли още не,руснаците щяха да капитулират за месеци,апропо великата Червена армия е унищожена за 1 мес. Великите червеноармейци се предават със стотици хиляди така че не е лошо Захарова да си дпомни това,че без САЩ и Англия нейната родина щеше да е някъде в средна Азия. Да обобщим Германците са победени от САЩ,Англия СССР(които не е Русия а 15 държави) и още много други.

    Коментиран от #43

  • 39 само питам

    6 10 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Пич..много кършиш метлата нещо.Този похват е характерен за едни, дето го раздават мъже в обществото, а в къщи пред огледалото дефилират по жартиери и копринени чорапи. Нали искаш да си припомняме миналото..ми да го припомним тогава, защото и Афганистанските събития вече са достатъчно отдалечени в миналото...какво не е наред. Ами Унгарските събития , ами Чешката пролет.... Или да обсъждаме история, която на тебе ти е удобна...смешник. Знеш ли колко ги обичам такива кратуняци като тебе, а...знаеш ли?

    Коментиран от #73

  • 40 Живко

    6 20 Отговор
    На Захарова са и убегнали важни факти от ВСВ . Обърна се палачинката , сега САЩ са съюзници на Германия .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Я русский.

    13 0 Отговор
    Прекалено много грешки са били направени и от двете държави.За съжаление световното минало е общо.Дано разбирате какво имам предвид.Не можем да забравим и просто да зачеркнем с молив,но имаме разсъдък и трябва да се поучим. П.П. До участник "38".На този свят двете най-скъпи неща са времето и сведенията.
  • 43 Велински

    9 12 Отговор

    До коментар #38 от "Тъпаци руски":

    Абе кво им обясняваш на комундерите..не виждаш ли че в главите имат кокал , наместо мозък. То затова и Горби ги продаде за две каси водка, а пияницата Елцин едва се държеше на краката си ...Все пак, палачинката се обръща и ако преди имаше Варшавски договор, сега няма да има кой и един домат да им прати, ако стане нещо. Русия тотално се е самоизолирала с нейните имперски ламтежи ..ама иначе са добри в мултиките и се кокошинят като проскубани петли на селска ограда. В Либия техните турски съдружници им разказаха играта, в Сирия кой не ги хванА, той не ги опънА...видяхме ги как реагираха когато им очистиха посланника в Истанбул...как когато им свалиха самолета. Много пара, ама в свирката..

    Коментиран от #58

  • 44 само питам

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "Питай":

    Уточни се па ти бе: -от къде бягат ...и кои са вашите войничета ...или изтрезней, па тогава си драскай!!! Всъщност, това няма значение. Да те питам -тя вашата работа май е хем боли, хем сърби,а? Като са там , защо са там, стават агресори. Като си дигнат гълъбите-олеее майкоооо, ми сега...ко ша праим? Та , както казах- сърби, боли, драго ми е . Та и твойта работа същата.
  • 45 Историк

    12 17 Отговор
    Русия да не забравя, че икономически и технически са изостанали от Германия с половин век. Германия е четвърта в света, а Русия 11. Умните ще ме разберат

    Коментиран от #46, #76

  • 46 Бай Йордан

    15 3 Отговор

    До коментар #45 от "Историк":

    То и през ВСВ е било така пък какво стана....

    УМНИТЕ ще ме разберат.
  • 47 Распутин RUSIAN SEX MASHINE

    14 6 Отговор
    Ох, джендъри мои !
    Опитаха и Наполеончо,и Адолфчо
    Но уви, напъни и тъпни !...
  • 48 Вставай страна огромная

    15 5 Отговор
    Вставай на смертний бой !....
    Настръхнаха ми космите !!!...
  • 49 Михаил Строгов

    13 5 Отговор
    Меркел е баба Вуна !
    Макрон,верно,че е като макарон !
    Джонсън е пипон !
    Байдън е дърт ръпон !
    А Борисов пък тиквон !

    Коментиран от #69

  • 50 Нъл тъй

    11 14 Отговор
    Само че Германия беше почти сама докато Съюзник на Русия беше целия свят Ех Захарова Захарова Не забравяй това
  • 51 Михаил Строгов

    9 4 Отговор
    Меркел е баба Вуна !
    Макрон,верно,че е като макарон !
    Джонсън е пипон !
    Байдън е дърт ръпон !
    А Борисов пък тиквон !

    Коментиран от #68

  • 52 Путин

    13 2 Отговор
    Я,елате пиленца при батко !
    Да ви................. сладко, сладко !
  • 53 Свети Архангел Михаил

    15 6 Отговор
    Не си играйте с Русия, че ще
    Нагазите в л...а,до шия !
  • 54 Файлет

    8 1 Отговор
    Нямам доверие на жена министър на външните работи . Някак си не
    вдъхват сигурност и защита , но пък масово си ги назначават ....модерно е ....
  • 55 Казуар

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "НКВД":

    Съветският съюз е мобилизирал три пъти повече войници от Германия, и е дал три пъти повече жертви. Имал е възможност да използва човешки вълни при атаките. Вериги от войници са тичали срещу картечниците, зад тях военната полиция и ако някой се уплаши и огъне го застрелвали.

    Коментиран от #62

  • 56 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фактология":

    Истината се знае, ти не я знаеш.
  • 57 Гост

    6 1 Отговор
    Ала-бала простотий пак. Глупава статия и още по малумни коментари. Едни и същи глупости се дъвчат постоянно, кой какво казал. НАТО какви били Руснаците какво направили, няма голяма разлика едните от другите, всеки си гледа интересите.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Мога да кажа много си прав

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "само питам":

    Това няма нищо общо с темата, като си толкова умен кажи ми какво правят САЩ там?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Историк

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пешо от блока":

    Пешо дядо ти ли ти разказа тази приказка.
  • 62 МРГ

    6 6 Отговор

    До коментар #55 от "Казуар":

    То за това руския войник става само за пушечно месо.Нямат акъл,нямат елементарно обучение и екипировка ,а само ги пращат на килограм да наторяват бойното поле.Не случайно през ВСВ над 20 милиона руски глупендера дадоха фира.На 4 войника е имало по едно оръжие и първия като умре,втория взима оръжието и.т.н..Имало е слупаи на немци картечари които са си съсипали психиката от това да свалят невъоръжени тичащи по бойното поле руснаци
  • 63 Стефан

    3 4 Отговор
    Истината е, че немците са имали смелостта да се изправят срещу целият свят. Нещо, което не могат нито Русия, нито САЩ, нити която и да е друга държава!

    Коментиран от #75

  • 64 rambaldievskievich

    3 2 Отговор
    "Както знаем, Германия премина през голяма трагедия...". А Русия, която е печелила почти всички войни, къде е в сранение с Германия, к. е губила почти всички войни, а? Р-я едно ножче за бръснене не може да направи (е, иначе за хипер-трипер-свръх-ултра и н'ам к'ви си пушкала геле нема (а, дали?...), докато винаги побеждаваната Г-я... Къде е тя, а?
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Петър Стоев

    2 1 Отговор
    Анчето много се изложи и компрометира навсякъде, гдето можа, та не оправда надеждите на Меркел. Не успя да се наложи като лидер и евентуален наследник на канцлера. Няма харизма момичето и това си е. Освен това има навика първо да говори, после да мисли, което за политик не е в плюс. Сега трескаво имитира активност, защото момента е важен: новият американски президент встъпва в длъжност. Тя се напъва, милата, щото и на нея и се налага да се храни и то три пъти на ден, а и е късно да се учи да работи. Ама при всеки напън излизат бисери. Карай да върви, останалите немски политици да още по - посредствени!
  • 68 rambaldievskievich

    1 2 Отговор

    До коментар #51 от "Михаил Строгов":

    "Както знаем, Германия премина през голяма трагедия...". А Русия, която е печелила почти всички войни, къде е в сранение с Германия, к. е губила почти всички войни, а? Р-я едно ножче за бръснене не може да направи (е, иначе за хипер-трипер-свръх-ултра и н'ам к'ви си пушкала геле нема (а, дали?...), докато винаги побеждаваната Г-я... Къде е тя, а?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ВАФФЕН СС

    2 2 Отговор
    Да не забравя пък сега младите руснаци отиват да учат,работят и да се развиват в Германия!?Защо не стоят в кочината ами емигрират в Германия?Защо Германия е първа по БВП в Европа, а къде е Русия ?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Славчев

    3 1 Отговор
    Изчетох доста коментари ! Истината според мен е , че ....Новите германци няма да имат време да се помолят даже и на Аллах ! 8 мин лети една ракета от Калининград до Берлин! Чичко Путин затова е спокоен ! Научил си е урока !
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ЙВС

    0 0 Отговор
    Харесва ми това заглавие.
  • 75 ЛЛЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Стефан":

    По време на гражданската война и интервенцията Русия се е изправила срещу целия свят но за разлика от Германия не е загубила
  • 76 ЛЛЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Историк":

    Германия може да е икономически гигант, но е военно джудже и армията им е голяма колкото войските на далекоизточния руски окръг. Германската армия мирише на нафталин и не е воювала от 45 година
  • 77 Мазньо

    1 0 Отговор
    Анегрет,руското оръжие си стои на мястото,просто вие разширявате НАТО на изток,затова ви се струва че оръжието наближава границите ви....
  • 78 Стоилов

    1 0 Отговор
    Ами права е. Мечката е беззъба и реално Русия не е заплаха за никого вече. Може и без ексцесии от НАТО. Няма нищо каквото Русия военно да може стори на някого от гледна точка на офанзива. За 0 време ще бъдат контрирани.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания