18 Януари, 2021 13:18 9 465 12

Най-опасният остров в Германия

  • германия-
  • коронавирус-
  • риймс

Строго секретната лаборатория в Риймс е една от общо три в целия свят, в които най-опасните вируси се тестват върху животни

Най-опасният остров в Германия - 1
Снимка: DW

Това е най-опасният остров в Германия: в условия на строга секретност и най-високо ниво на защита на остров Риймс в Балтийско море учени изследват най-опасните вируси на света. Началото е поставено преди повече от век.

Високи огради, бодлива тел, строго контролиран достъп, най-високо ниво на защита: такива са мерките за сигурност на германския остров Риймс в Балтийско море, където се намира институтът "Фридрих Льофлер". Прилича на затвор, но не е: зад стените на това съоръжение учени работят с най-опасните вируси на света.

Само три в целия свят

Строго секретната лаборатория е една от общо три в целия свят, в които най-опасните вируси се тестват върху животни. По-късно тези животни или умират, или биват умъртвявани. Но няма друг начин за изработването на надеждни ваксини, казва пред германската телевизия ZDF Ане Балкема-Бушман, която работи с опасните вируси.

Ане Балкема-Бушман е и една от малкото научни работници, които имат достъп до най-опасната част от съоръжението - изследователската лаборатория. В нея се влиза само със специално оборудване, което включва няколко слоя облекло, различни видове ръкавици и специален защитен костюм. В лабораторията не е позволено да се влиза сам - винаги с поне още един човек и задължително с оборудване за радиовръзка. И няма как да е иначе, след като в тази лаборатория се работи с едни от най-опасните вируси, сред които вирусите, причиняващи бяс, луда крава или ебола.

Началото

Началото на изследванията на остров Риймс е поставено преди повече от 100 години в германския град Грайфсвалд - от един млад учен на име Фридрих Льофлер. След като завършва медицина, Льофлер започва да изследва бактерии и да се занимава активно с въпроси, свързани с хигиената. По-късно се захваща с обстойни изследвания на болестта шап при животните.

„Тъй като тогава мерките за сигурност не са били така надеждни, в района на неговата дейност нерядко избухвали огнища на зараза“, обяснява ръководителят на института проф. Томас Метенлайтер. Затова властите предложили на учения да се премести заедно със своите опитни животни на близкия остров Риймс - тясна ивица земя, вдадена в морето, с размери 1250 на 300 метра. Така през 1910 година бил основан първият в света вирусологичен изследователски институт. Три години по-късно Льофлер бил избран и за ръководител на берлинския институт „Роберт Кох“. Днес той е смятан за един от бащите на вирусологията.

450 изследователи

По времето на Льофлер институтът на остров Риймс се състоял от една лаборатория и няколко обора с говеда и прасета. Днес той представлява строго охранявано място, до което "простосмъртният" не може да се доближи. В института работят около 450 изследователи. По времето на ГДР те са били 800, като за разлика от днес повечето от тях живеели на самия остров.

Днес „Фридрих Льофлер“ е институцията, която в Германия отговаря за контрола на инфекциозните болести при животните. На остров Риймс подпомагат и работата по изследването на новия коронавирус. Още през април 2020 в института са проучили кои животински видове могат да се заразяват с вируса и да го пренасят.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    16 1 Отговор
    Е много секретно, като се знае къде е то наистина е много секретно
  • 2 прррц

    12 1 Отговор
    От там пише дойде ковид 21
  • 3 Киро Питоня

    16 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Днес той е смятан за един от бащите на вирусологията...Добре де,то е ясно че бащите са много. А коя е майката, майката коя е? Да каже къде е вършала на млади години.
  • 4 Blackthorn

    20 1 Отговор
    Ще тествате вируси врху животни??? Като възмездие скоро вирусите щесе тестват върху ВАС!

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Blackthorn":

    Тестват ги за да мотат да изработват ваксини. Нещо защитник на животните ли си ? Ако си, да знаеш че и лекарствата които пиеш ти,родителите ти,децата ти, всичко това първо се тества върху животни.А иначе ,да, който си играе с огъня, все някой ден ще се опари. Рано или късно

    Коментиран от #8

  • 6 ЪРП

    7 3 Отговор
    НЯКОЙ СЕЩА ЛИ СЕ КВО СЕ СЛУЧИ С ЕДНА АТОМНА ЦЕНТРАЛА "ФУКУШИМА" , КАТО Я ТРЕСНА ЕДНА МЛАААЛКО ПО-ГОЛЯМА "ВЪЛНИЧКА"????
    А, НЯКОЙ СЕЩА ЛИ СЕ КВО ЩЕ СТАНЕ С ТАЗИ ЛАБОРАТОРИЙКА, АКО Я ТРЕСНЕ СЪЩО ТАКАВА "ВЪЛНИЧКА"???????!?!?!?!
  • 7 Тираджия

    4 2 Отговор
    Ами хората са отишли на остров и вземат предпазни мерки, за разлика от други на които лабораторията е на общинския пазар ! И работещите там в обедната почивка ходят да си нахазарят за в къщи!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай

    2 0 Отговор
    А къде са другите две строго секретни лалаборатории ?
  • 10 Тази е била

    2 0 Отговор
    сътрудник там? И не е подписвала документ да поверителност? Ега ти секретността...
  • 11 Жулиен Гаков

    1 0 Отговор
    Ще се наденат рано или късно!
  • 12 Морско синьо

    2 0 Отговор
    Ама много неграмотни хора има!Моля,научете правописа!Все пак това е майчиния ви език! Останете със здраве!