3 842 24

24 януари 41 г. Убийството на Калигула

В пристъпи на агресия Калигула унижава и издевателства върху приближените си

24 януари 41 г. Убийството на Калигула
Снимка: Shutterstock

На 24 януари 41 г. Касий Херея убива император Калигула по време на Палатинските игри. Той е първият убит император. Касий Херея е един от охранителите му.

Калигула или както е истинското му име Гай Цезар Германик, управлявал Рим от 37 до 41 година. Един от най-големите римски диктатори. Поданиците му го наричали Лудия император заради буйния му и чепат нрав, жесток деспотизъм и екстравагантна показност. Калигула е най-младият син на Германик и Агрипина Старата. Негов прапрадядо е Октавиан Август, чичо му е Клавдий, а прачичо - Тиберий.

Баща му Германик бил известен генерал в Рим. А Агрипина Старата - правнучка на Август. Била обожавана от жените в Империята и те ѝ подражавали. Прозвището Калигула на малкия Гай Цезар лепнали легионерите от армията на баща му, с които той често си играел. Агрипина обличала Гай в малки войнишки дрехи и така воиниците започнали да го наричат "Калигула" заради малките обувки, част от костюма му. От латински Калигула означава ботушче.

През 14 година император Август се споминал. Тиберий се прицелил в императорския престол, но войниците от армията Германик щели да вдигнат бунт, противопоставяйки се на възкачването на Тиберий и искайки Германик да стане император.

Все пак Тиберий поема Империята и осиновява Германик, въпреки че не бил привързан към него заради популярността му сред римляните. Германик умира на 10 октомври 19 година. Предполага се, че бил отровен. След смъртта му Агрипина и Калигула заедно със сестрите му отиват да живеят при баба им, майката на Тиберий, Ливия. След което и при другата баба - Антония.

Според някои легенди Агрипина не отделяла достатъчно внимание на младия Калигула и тръгва мълва, че той се кръвосмешава със сестрите си (най-вече Друзила). Съществуват скандални истории, че направил Инцитат, своя любим жребец, сенатор, оргиите в двореца; военният поход в Британия, който завършва със събирането на мидени черупки като „морска плячка“; войната му с бог Нептун; желанието му да се издигне негова статуя в Йерусалим (Ирод Агрипа го спрял), самоопределянето му като божество и др.

Калигула опитал да измести почитането на Юпитер с култ към самия себе си. Той вярвал, че е придобил божествена същност и наредил да бъде почитан като жив бог.

Сеян, префектът на преторианската гвардия, държал голяма власт в своите ръце и се стремял да разкара един по един хората от най-близкото обкръжение на Тиберий. Появили се скандални обвинения в измяна срещу повечето от членовете на семейството на Калигула. Агрипина била заточена на остров, на който умряла от глад. По-големите му братя Нерон и Друз починали също. Сеян кроял планове и срещу Калигула, но баба му Антония подала информация срещу Сеян на Тиберий и той бил бил свален и убит.

Калигула станал любимец на Тиберий, въпреки че той избил семейството му. Двамата заминали за остров Капри. Историята няма почти никаква информация какво двамата са правили там. Но легендите разказват за извратени пирове, които двамата си организирали там. През 33 година Тиберий дал на Калигула титлата "Почетен квестор".

Тиберий умира на 16 март 37 година и Калигула се възкачва на престола. През първите няколко месеца от управлението си той спечелил благоразположението на римляните. Правил масови дарения на най-бедните от тях и на преторианците. Отменил измяната към Империята като унищожил документите на Тиберий. Обявил амнистия за изгнаниците. Римляните обичали още повече Калигула заради това, че бил син на Германик.

Скоро, след като поел Империята, Калигула се разболял. Според някои древни автори императорът имал мозъчна треска. Оздравял физически, но не и психически. Започнал да се държи неадекватно, параноично и враждебно.

В пристъпи на агресия Калигула унижава и издевателства върху приближените си. Помислил се за всемогъщ. Смятал, че е придобил божествена същност. Безпричинно наказвал жестоко най-близките хора от обкръжението си, включително и знатните. Започнало времето на екзекуции, своеволия... Заради които Калигула бързо губи подкрепата си в Рим.

Калигула управлявал Римската империя само три години и десет месеца. На 24 януари 41 година, докато вървял сам в един коридор, бил убит от Касий Херея. Преди години той бил част от армията на баща му Германик. Съпругата на Калигула, Цезония, и детето им Юлия Друзила, също намерили смъртта си.

На 28 години Калигула станал първият убит император. След убийството му старият му чичо Клавдий поема властта.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Иво

  9 38 Отговор
  Това опит за нова история ли е или студентски бисер? Къде остава репликата "И ти ли БРУТЕ" на Цезар при убийството му. Брут ли е бил. "охранител", а не приятел на императора? Пълна бълвоч, създадена с неизвестна засега цел!

  Коментиран от #4, #5, #8, #15

 • 4 От друг

  35 0 Отговор

  До коментар #3 от "Иво":

  филм е. Чувал си нещо ,ама си пообъркал Цезарите.

  Коментиран от #24

 • 5 Бисер

  11 5 Отговор

  До коментар #3 от "Иво":

  Абе хубаво е че,имаш мнение
 • 6 Четете Петроний-12 цезари

  16 2 Отговор
  А и ти ли Бруте е от Юлий..Пийте от извора..

 • 7 Тиквуглава пък

  16 3 Отговор
  е нашият император! Айде,оня от Рим 3-4 години ги е чаластрил,а пък нашия 12та.вече.По император излезе,че и Папа Римски го поглади по капацината..

  Коментиран от #9

 • 8 gundam

  13 5 Отговор

  До коментар #3 от "Иво":

  Калигула е бил император, Гай Юлий Цезар не е бил!

  Коментиран от #11

 • 9 Калигулчо

  2 6 Отговор

  До коментар #7 от "Тиквуглава пък":

  искаш цокаш пиш!??!Червен конь...

  Коментиран от #13

 • 10 РЕАЛИСТ

  17 3 Отговор
  Всеки психопат с власт се мисли за Бог. Да ви е познато? Тука има един, дето спи с пистолет до главата, защото го е страх да не се намери някой Касий Хереа измежду НСО.
 • 11 РЕАЛИСТ

  14 0 Отговор

  До коментар #8 от "gundam":

  Прав си. Всъщност Гай Юлий Цезар унищожава Римската република и води пътя към Римската империя. Той самият има титлата Диктатор.
 • 12 Г-ца от Казанлък

  9 0 Отговор
  Има филм за Калигула, но е доста "пикантен", някъде от 1979г. Иначе съм чела "Аз, Клавдий" на Р. Грейвз, много интересна книга и там са описани доста неща за него.

  Коментиран от #18

 • 13 Тиквуглава

  2 1 Отговор

  До коментар #9 от "Калигулчо":

  Та ти го Накалигулкам на сенчестия паркинг,идвам със жипката да паркирам..

  Коментиран от #14, #16

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Аре

  10 0 Отговор

  До коментар #3 от "Иво":

  Иво, Иво твоя бисер които си написал е къде, къде по хубав от студентските. Вземай и чети историята на древен Рим, ама се опитвай и да запомняш.
 • 16 Ще ми паркираш

  1 1 Отговор

  До коментар #13 от "Тиквуглава":

  де до вия....в задния си двор.На топличко....

  Коментиран от #17


 • 17 Тиквуглава

  0 0 Отговор

  До коментар #16 от "Ще ми паркираш":

  Там паркирвам само езичета,сладкодумни като твоето..
 • 18 Тиквуглава

  7 0 Отговор

  До коментар #12 от "Г-ца от Казанлък":

  Госпойце,Клавди-Млавди нищо не струва!Земете да прочетете Винету,ей това се вика книга!
 • 19 Г-ца от Казанлък

  3 1 Отговор
  Бъдете спокоен, г-н Тиквуглав! Карл Май ми е в библиотеката и може да бъдете сигурен, че съм изчела доста от него, не само "Винету"! ;)

  Коментиран от #21

 • 20 Алфа вълкът амбриажа

  0 0 Отговор
  Дали са го ония онодили преди да го убият
 • 21 Тиквуглава

  1 0 Отговор

  До коментар #19 от "Г-ца от Казанлък":

  Готов съм да се обзаложа че сме се разминавали из библиотеката на читалище Искра,преди епохата на електронните читанки..
 • 22 Г-ца от Казанлък

  7 0 Отговор
  Не, едва ли. Имах предвид домашната ни библиотека. ;) Но все пак е хубаво хората да четат! Хубав ден от мен! На всички! ;)
 • 23 Роза

  2 0 Отговор
  Диктаторите от всички времена си приличат.Осемдесет процента от тях свършват живота си с умопобъркване и жалка,унизителна смърт.Поразровете се в историята и ще видите,че съм права.
 • 24 Наш Бойко

  1 0 Отговор

  До коментар #4 от "От друг":

  Дали и Бойко Борисов, няма такива наклонности? Като чета и сравнявам, има голяма прилика, с нашия Премиер в доста , изпрекали деяния за тотална власт, и тотален контрол над плебеите!?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.