Last news in Fakti

19 Януари, 2021 08:48 2 304 16

СЗО: "Катастрофален морален провал" на света заради несправедливо разпределяне на COVID ваксините

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • световна здравна организация

По-богатите нации бяха обвинени, че трупат повече ваксини, отколкото им е необходимо, въпреки че снабдяването с медикамента все още е в ранните си дни

СЗО: "Катастрофален морален провал" на света заради несправедливо разпределяне на COVID ваксините  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на Световната здравна организация заяви в понеделник, че справедливото разпределение на коронавирусните ваксини е изложено на "сериозен риск", съобщава бизнес телевизия CNBC.

Предупреждавайки за "катастрофален морален провал", генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че "неотдавнашната поява на бързо разпространяващи се варианти на COVID-19 прави бързото и справедливо разпространение на ваксините още по-важно".

Той обаче добави, че това разпределение може лесно да се превърне в "още една тухла в стената на неравенство между богатите и бедните хора по света".

"Тъй като започват да се използват първите ваксини, обещанието за справедлив достъп е изложено на сериозен риск“, каза той по време на сесия на изпълнителния съвет на СЗО.

Докато повече от 39 милиона дози от няколко различни ваксини вече са приложени в поне 49 страни с по-високи доходи, той отбеляза, че само 25 дози са били предоставени на една от държавите с най-ниски доходи.

"Трябва да бъда откровен, светът е на ръба на катастрофален морален провал и цената на този провал ще бъде платена с живот и поминък в най-бедните страни".

В началото на речта си Тедрос Гебрейесус подчерта, че разработването и одобряването на безопасни коронавирусни ваксини по-малко от година след появата на вируса в Китай в края на 2019 г., е "зашеметяващо постижение и много необходим източник на надежда".

Той обаче добави, че "не е редно по-младите и по-здрави възрастни хора в богатите страни да бъдат ваксинирани преди здравните работници и възрастните хора в по-бедните държави".

"Ще има достатъчно ваксина за всички, но точно сега трябва да работим заедно като едно глобално семейство, за да дадем приоритет на тези, които са най-застрашени от сериозни заболявания и смърт във всички държави в света".

Без да назовава конкретни имена, Тедрос Гебрейесус заяви, че някои държави и компании говорят на езика на справедлив достъп, но продължават да дават приоритет на двустранните сделки, заобикаляйки COVAX, което повишава цените, като в същото време тези държави се опитват да скочат на предната линия. "Това е погрешно", каза той.

COVAX е глобална схема, съвместно ръководена от международен алианс за ваксини, наречен Gavi, Коалиция за иновации за готовност за епидемия, а също и от СЗО. Създадена е, за да осигури равен достъп до COVID ваксини за всяка държава в света. Целта му е да достави 2 милиарда доза безопасни и ефективни ваксини, които са преминали регулаторно одобрение и/или предварителна квалификация на СЗО до края на 2021 година.

СЗО призова по-богатите страни, които предварително бяха поръчали милиони дози коронавирусни ваксини, като САЩ, Великобритания и Европа, да споделят част от тези ваксини с COVAX, за да може след това те да бъдат преразпредели в по-бедните държави.

По-богатите нации бяха обвинени, че "трупат" повече ваксини, отколкото им е необходимо, въпреки че снабдяването с ваксини все още е в ранните си дни, тъй като масовата имунизация, започнали в Запада през декември, все още е в първия си етап на разпространение на Covid ваксините.

Шефът на СЗО призова страните с двустранни сделки с производителите на ваксини и за контрол на доставките да бъдат "прозрачни с COVAX относно обемите, цените и датите на доставка“ и да споделят техните собствени дози с COVAX, след като са ваксинирали собствените си здравни работници и по-възрастни хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    9 1 Отговор
    Първите ваксини са пласебо ваксините и ясно си показа кой е избрания народ. БГ 0.5% ваксинирани, Израел 35% ваксинирани. Разбира се на лято ще догонят всички страни като дойде скоросмъртницата. Дотогава ние ще сме вече имунизирани и ще им гледаме сеира.
  • 3 Лелее

    14 0 Отговор
    Крадецът вика дръжте крадеца ?
    Кой ли ви вярва вече ?
    СЗО - маша и машина за пари !

    Коментиран от #7

  • 4 Мнение

    13 0 Отговор
    Световните Зли Организатори се сетиха, че бедните страни не можели да си позволят ваксини???
    А не се сетиха, когато милиони хора живеят на прага на живота и гладуват, но за ваксините се сетиха на момента?????
    Май май т.нар. конспирации, са абсолютната истина! И само цезмозъчните наивници вярват в обратното!
  • 5 един от многото

    9 1 Отговор
    Какво ви е чудно , двойният стандарт и двете скорости отдавна не смущават никой в ЕС. Най големите демократи , заявиха в прав текст , че приоритет ще има тяхната държава и след това другите. Беден ли си дядо попе . .... .. .. ...!
  • 6 ФЕН

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Türk":

    Бегаи при Анадолските ман..фи те щети обърнат внимание...тук при Нас най-много дати избият зъбите за по добра лю..в
  • 7 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лелее":

    В името се крие разковничето на загадката. Особено , последната буква !
  • 8 Аз40🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    Това е маркетингова стратегия, за да накарат повече хора да си променят мнението, защото се вижда отричане по целия свят, свързано с ефективността, ефектите и т.н. от дадените ваксини. Пионката на ООН (Тедрос Гебрейесус) е терорист, хора. Прикривал е най-малко 3 пандемии на холера в страната си за експериментите на компаниите. "Пандемията" няма да свърши, ще трае години още.
  • 9 Шака Зулу

    0 0 Отговор
    Нали европейци, африканци, латиноси, азиатци - всички сме равни, по нищо не се различаваме, имаме еднакъв интелект и т.н. Защо тогава не се напънат да си произведат ваксини? То не става само с късане на банани от дърветата, футбол и самба по цял ден, завиване на дюнери и йогистки пози.
  • 10 324

    2 0 Отговор
    Абе, какво става с Африка? Там вируса не вирее ли а с Индия? Все за Африка загрижени, а за там нищо, ни корона, ни ваксина? Индия уж много беше засегната, а сега пак нищо! За Канада пък съвсем, все едно не съществува.
  • 11 Реалист

    5 0 Отговор
    Тръмп ги разкри и им спря кранчето на СЗО и затова задкулисието го думна и ще му направи импийчмънт

    Коментиран от #13

  • 12 Перо

    2 1 Отговор
    Толупите на главния толуп от БГ,са дали съгласие БГ да е първата ощетена страна и ще получи 50% по-малко ваксини.Бройката ще се увеличава след като премине критичния период на зараза.
  • 13 Перо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Така е. За това си назначиха първия шеф на СЗО,без медицинско образование и опит.
  • 14 ДжафДжаф

    3 0 Отговор
    Имаше някакви твърденияр базирани на статистика, че негрите като цяло карали по тежка кораната, а и смъртността при тях била доста по-висока в сравнение с белите в САЩ. Даже мисля, че точно тази теза провокира до голяма степен негрите в САЩ. Е, точно работа на СЗО беше да разследва и да каже, кой аджеба пусна вируса! Сега се правят на самаряни, макар че няма нищо по-нормално и естествено от това държавите да се грижат първо за собственото си население и чак след това....
  • 15 НАИВНИЦИ

    5 0 Отговор
    виe нe рaзбирaтe ли, чe тeзи фитили в тoзи и други пoдoбни caйтoвe ce публикувaт зa дa ви дрaзнят и дa ce прocлeдявaт нacтрoeниятa нa нaceлeниeтo? Aкo мнoгo oт нac ocтaнaт caмo читaтeли бeз дa cпoдeлят иcкoннитe cи чувcтвa тук "oнeзи", кoитo иcкaт дa ви турят хoмoтитe щ зaгубят прeдcтaвa кaквo им миcлитe и щe ce шaшнaт. Aмa нaли вcичкитe cмe умни, кoгaтo cмe инкoгнитo...пишeм ли пишeм... Тe тaкa...ca кoитo мe рaзбрaхa....
  • 16 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    А къде е СЗО да ги съветва да не се въдят с такава скорост, при положение че нямат какво да ядат. Едно негърско семеъство в ЮАР има средно 7 деца.