19 Януари, 2021 10:15 2 001 5

Сърбия започва да ваксинира учители, полицаи, военни, журналисти

  • сърбия-
  • ваксина-
  • коронавирус

Двайсет и осем процента от сръбските граждани са поискали да бъдат ваксинирани с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, 40 на сто със „Спутник V“, а за една трета е все едно

Сърбия започва да ваксинира учители, полицаи, военни, журналисти  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Сърбия от днес започва ваксинирането срещу коронавирус на следващата приоритетна група - работещите в сферата на образованието, служителите в МВР, армията и представителите на медиите, съобщи премиерът Ана Бърнабич, предаде БТА.

Представителите на медиите и особено тези, които постоянно са на терен, са включени в приоритетната група след призив на медийните сдружения и по молба на президента Александър Вучич, уточни тя.

От утре (т.е. днес започва масовата ваксинация на населението, каза вчера Бърнабич и призова гражданите масово да се записват за ваксиниране.

Колкото по-бързо и ефикасно се извърши ваксинацията, толкова по-бързо ще се върнем към живота преди пандемията, каза премиерът и изрази очакване, че през 2021 г. в здравен смисъл животът ще се нормализира.

Президентът Вучич и премиерът Бърнабич ще председателстват днес заседание на държавното ръководство и Оперативния екип за ваксинацията, след което президентът ще направи обръщение към обществото, съобщава вестник „Новости“.

Двайсет и осем процента от сръбските граждани са поискали да бъдат ваксинирани с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, 40 на сто със „Спутник V“, а за една трета е все едно, съобщи държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек, цитиран също от вестник „Новости“. Гражданите в Сърбия могат да изберат коя ваксина да им бъде приложена, каза той и отново призова хората масово да се ваксинират.

Днес е планирано да се ваксинират министърът на здравеопазването Златибор Лончар, на отбраната Небойша Стефанович и директорът на разузнавателната служба БИА Братислав Гашич, заедно с членове на БИА.

Сръбската агенция за лекарствата и медицинските средства разреши вчера внасянето на 100 000 броя китайска ваксина, която е преминала всички необходими тестове, съобщава вестник „Блиц“. Потвърдено е качеството на китайската ваксина и тя може да започне да се прилага, допълва вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стоян Александров

    12 1 Отговор
    Ние в България вече сме в стаден имунитет. До 1 месец тук всичйо ще е приключило. Ваксините са си за другаря Б.М.Борисов и неговата господарка А.Меркел

    Коментиран от #2

  • 2 ИстинатаЕче

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Стоян Александров":

    За жалости истината е, че явно "западните" ваксини не са толкова добри, колкото се рекламираха и затова изиграха номера, ще пращаме по малко... за да печелят време и до края на годината да я подобряват. Само не разбрах, защо държавите са заделили пари за ваксини, който в обозримо бъдеще (1 година цяла) няма да могат да бъдат доставени всчки ... когато си в пандемия, не трябва ли да ползваш това което има на пазара, а не да чакаш правилните производители да им минат отпуските на разглезения европеец и тогава да си свърши работа. Тук е идеологически въпроса, но не може една Турция (без да съм им фен в никакво направление) да ваксинира 0.5 млн. души за един ден ... а ние с това темпо и след 6 месеца току може и да стигнем подобна цифра, защото видиш ли "нашите партньори" се бавят все едно ще разработват нова ваксина. 13 години ЕС ни научи, че ЕС нищо не произвежда вече освен бюрокрация и залепяне на лепенки "произведено в ЕС" на китайски стоки - това им е бизнес модела на тези членки на съюза.
  • 3 Сандо

    9 1 Отговор
    Ето пример,достоен за подражание.Различни ваксини,по различни технологие,от различни страни - всеки да си направи избор.
  • 4 НАИВНИЦИ

    6 0 Отговор
    виe нe рaзбирaтe ли, чe тeзи фитили в тoзи и други пoдoбни caйтoвe ce публикувaт зa дa ви дрaзнят и дa ce прocлeдявaт нacтрoeниятa нa нaceлeниeтo? Aкo мнoгo oт нac ocтaнaт caмo читaтeли бeз дa cпoдeлят иcкoннитe cи чувcтвa тук "oнeзи", кoитo иcкaт дa ви турят хoмoтитe щ зaгубят прeдcтaвa кaквo им миcлитe и щe ce шaшнaт. Aмa нaли вcичкитe cмe умни, кoгaтo cмe инкoгнитo...пишeм ли пишeм... Тe тaкa...ca кoитo мe рaзбрaхa....
  • 5 Сандо

    0 0 Отговор
    Вземайте пример от Щатите,те са водача ни,нашето слънце,въздух и вода!