Last news in Fakti

19 Януари, 2021 13:25 3 793 22

Ходорковски: Навални може да остане зад решетките 1 десетилетие!

  • алексей навални-
  • михаил ходорковски

Критикът на Кремъл беше осъден по-рано на три години и половина затвор условно за присвояване на средства

Ходорковски: Навални може да остане зад решетките 1 десетилетие! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Михаил Ходорковски - бившият руски петролен магнат, изпаднал в немилост пред Кремъл - определи задържането на опозиционера Алексей Навални като опит на президента Владимир Путин да покаже, че все още е "алфа кучето" в страната, предаде Ройтерс.

Западът трябва да действа, а не само да говори, ако иска да окаже някакво влияние на Путин след ареста на Навални. Ходорковски предположи, че опозиционерът може да остане зад решетките едно десетилетие, както той самият, след като предизвика Кремъл, предава БТА.

"Путин усеща, че трябва да покаже, че е главното животно в стадото, или. . . хората ще смятат, че той вече не е алфа кучето", коментира от Лондон 57-годишният Ходорковски. "Единственото нещо, което предпазва Путин - усещането. . . че той е алфа кучето - отново бе поставено под съмнение", допълни някогашният руския олигарх за 68-годишния президент.

Кремъл отказа да отговори на запитването на Ройтерс за коментар.

Някога най-богатият човек в Русия, Ходорковски бе арестуван в самолет в Сибир през 2003 г. и осъден на затвор за укриване на данъци и измами, а неговата петролна компания Юкос бе разделена. Бившият олигарх, който отрече обвиненията, прекара 10 години в затвора, откъдето бе освободен през 2013 г., припомня Ройтерс.

Ходорковски сравни своето положение с това на Навални, който бе арестуван при завръщането си в Русия с полет от Германия, където бе на лечение, след като бе отровен през август. "Моята ситуация бе абсолютно аналогична", увери той и каза, че връщането му в Русия през 2003 г. не е имало алтернатива, въпреки очаквания арест. "Или се предаваш, или се връщаш да се бориш, така че Навални абсолютно направи правилното нещо."

Ходорковски заяви, че иска да вярва, че Навални ще бъде освободен, но "реалността е", че натискът на руските власти върху 44-годишния опозиционер ще се засили. Навални "може да получи 10 години" затвор. . . "това е, което може да видим на този етап", прогнозира Ходорковски. Той обаче направи уговорката, че "много ще зависи от това как ще реагира руското общество".

Навални бе задържан на пристигане в Русия в неделя за нарушаване на условията по условната си присъда. Вчера руски съд го остави в ареста за 30 дни.

В отговор Навални призова за протести в Русия. "Не се страхувайте, излезте по улиците. Излезте не за мен, а за вас и вашето бъдеще", каза той във видеопослание, публикувано в Туитър.

Привърженици на Навални планират демонстрации в Русия в събота. За края на месеца в столицата Москва е подадена заявка за митинг с 10 хиляди участници.

Около 200 привърженици на Навални се бяха събрали вчера пред полицейския участък, където той е държан, въпреки студеното време. Когато чуха, че опозиционерът е оставен в ареста, те започнаха да скандират "Позор!" и "Путин, подай оставка!".

Над 60 привърженици на Навални и журналисти са били задържани в Русия вчера, съобщи мониторинговата група ОВД-Инфо.

Критикът на Кремъл бе осъден по-рано на три години и половина затвор условно за присвояване на средства. Той отрича обвиненията и твърди, че присъдата е политически мотивирана.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Навалника

    37 5 Отговор
    няма да продава руска земя....не ..става..
  • 2 Кордов

    46 5 Отговор
    Бе Хордовски, бе! Тва, кьопеците сте един дол дренки. За шекели и майките си ще продадете, ей!
    Не ви ли иде на ум ,че за Путин вие сте никои. Ако сте му пречили, до сега да сте започнали да фосфорицирате. Чай с полоний, ще ви се е сторил като манна небесна.
    Аман от предатели.
  • 3 Шекел

    42 6 Отговор
    Колкото по-дълго зад решетките толкова по-добре.Запада ще покряка па че млъкне накрая.
  • 4 Когато попитате германец

    39 2 Отговор
    за мнението му за Путин,той прави така 👍..
  • 5 ха ха хаааа

    6 17 Отговор
    И кога алфа помияра ще излезе от бункера ?

    Коментиран от #7

  • 6 ежко

    30 5 Отговор
    Михаил Ходорковски - бившият руски петролен магнат...Как за има- няма 10 години Мишо Нефта стана магнат?Да не би да е копал кладенци?От където дошло -там и отишло.....
    Дадаха му индустрия наготово -опита се да я продаде на американците и логично му я взеха.Е...кофти за него,кофти и за американците...Сега съди Русия, ама не се дърпа като лапаше....
    Апропо -питайте го какво мисли за Сноудън и Асанж.Същото е Навални но от обратната страна.....

    Коментиран от #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хи хи хиииии

    22 3 Отговор
    Как риве хазарчето! Явно добре са го праснали през крадливите пръстета. Сега да не вряка силно, че може и по - лошо да стане.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 1520

    23 3 Отговор
    РУСИЯ не търпи продажници и предатели
  • 11 А тоя

    13 2 Отговор
    е алфа предател.
  • 12 Хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха хаааа":

    Х@йло,Х@йло,ама е Световният Лидер.И се пише Ушанка,мишленце неграмотничко..
  • 13 ТаУмВзе

    8 2 Отговор
    Черния делфин те вика по име Навални продажни!
  • 14 ДУХОВНИК

    11 1 Отговор
    КАВАЛНИК РАЗБРА ЛИ 10 ТИ Е В КЪРПА ВЪРЗАНА , НО МОЖЕ И ПО-ВЕКЕ И ОЩЕ ПО-ВЕКЕ. МАО КАЗВАШЕ- КОЛКОТО ПО-ВЕКЕ МЪРДАШ ПО-ВЕКЕ ТИ ВЛИЗА! МНОГО МЪДЪР КИТЕЦ.
  • 15 И ТОЯ В

    7 0 Отговор
    ЗАТВОРА! !
  • 16 Sofia

    4 9 Отговор
    Знаех, че Рушлямистан е създадена от украинци (Киевска Рус), ама не знаех че и Москвамабад е построен от тях
  • 17 Сандо

    2 0 Отговор
    Тъкмо ще се докосне до корупцията в затворите отвътре.А ако някой му плати,ще започне люта битка с нея,като увлече със себе си многохилядното затворническо войнство и отново се превърне в герой-любимец на старите си Господари.
  • 18 ужас

    5 3 Отговор
    Ходорковски, ти как мислиш, че ще реагира руското общество? След като руското общество видя как беше посрещнат в Германия като държавен глава, как беше охраняван, в какъв разкош живееше. И как беше изпратен на летището с ескорт от десетина автомобила.(когато пристигна от летището до болницата го съпровождаха 18 автомобила, включително и 2 пожарни). Та аз мисля, че руското общество ще бъде трогнато от това внимание към навални в Германия и ще го подкрепи. И още на първия митинг, който той ще организира, ще отидат поне 200 журналисти и 100 кибици. Това очаквам аз, г-н Ходорковски.
  • 19 Георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ежко":

    Ходорковски беше пазарил бизнеса си с американците за 40 млр долара. Обаче Путин направи една среща с кандидат купувачите и им каза, че може да изгорят, защото находищата и полезните изкопаеми са държавна собственос. И те се отказаха, а този го емнаха за данъци и яде топалките.
  • 20 Кински

    1 0 Отговор
    Значи тука с помощта на прокуратура и съд ти присвоят бизнеса със скалъпени обвинения ,аууу баце не му плащат .а в Русия Путин като им присвои бизнес и пари .и ги даде на някой като шиши .аааа така се прави с предатели .хахахаха жалка история
  • 21 това

    0 0 Отговор
    си е немско-руски валс. Последния го приключиха в Берлин. Швабите пак са се амбицирали за газчица без пари.
  • 22 Руски xyu

    1 0 Отговор
    Тая еврейска тиня яде бой, яде, па не миряса. Компания на Навални ли искаш да правиш бе, поц еврейски?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания