19 Януари, 2021 11:52 1 781 7

60% по-малко новозаразени с коронавирус в Турция за месец

  • турция-
  • коронавирус-
  • ваксина

Намаляването на броя на случаите се е изразило в значително облекчаване на болниците и ако положението се затвърди, скоро се възнамерява да бъдат подновени отложените планови операции

60% по-малко новозаразени с коронавирус в Турция за месец - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят случаи на новозаразени с коронавирус в Турция е намалял с 60 процента за месец, съобщава тази сутрин в. "Тюркие".

На дневен ред е облекчаване на мерките през февруари, допълва изданието.

Пълната нормализация обаче е свързана с процеса на ваксинация. Досега в страната, където ваксинацията на здравните работници започна на 13 януари, са имунизирани над 830 хиляди души медицински персонал. Същевременно страната вече е взела последния завой по пътя на разработване на собствен препарат за ваксинация срещу Ковид-19, пише още "Тюркие".

Стъпките към нормализирането ще бъдат взимани контролирано, като вече се обсъжда премахване на забраната за излизане навън през деня в уикендите и изместване на началото на полицейския час през делничните дни на 23 часа. Ресторанти и кафенета обаче ще отворят най-рано през март. Възможно е да бъдат облекчени и ограниченията за възрастовите групи над 65 и под 20 години, предава БТА.

Намаляването на броя на случаите се е изразило в значително облекчаване на болниците и ако положението се затвърди, скоро се възнамерява да бъдат подновени отложените планови операции.

За присъственото обучение обаче е необходимо ваксинацията да напредне, пише по темата и в. "Анаюрт". Според председателя на синдиката на заетите в образованието и науката Орхан Йълдъръм не само учителите, но и всички работници в образователната система трябва да бъдат ваксинирани. Към мнението му, че ваксинацията на персонала в просветата трябва да се ускори и да не се прибързва с връщането на учениците в класните стаи, се присъединиха и други ресорни синдикати. Това мнение те заявиха след изказване на министъра на образованието Зия Селчук, който посочи, че принципно е решено училищата да отворят на 15 февруари.

В. "Миллиет" цитира мнението на проф. Ахмет Гюл, според когото светлина в тунела ще се види едва когато бъдат ваксинирани 70 на сто от гражданите. Експертът изказа огорчение във връзка с изявленията на някои негови колеги относно ваксинацията, които по думите му не почиват на научна основа.

"Дори и да има ваксина, която осигурява 100 процента имунитет, ако хората подхождат с колебание, няма да има особено значима промяна в хода на пандемията", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 до свинаря

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор Живков":

    Ти от кочината не се обаждай.
  • 4 Не те интересуват

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор Живков":

    Ама висиш като соппол под всяка новина за турските успехи 🤣🤣🤣
  • 5 свиквай

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор Живков":

    Не повече 30 години и други циганя ще те управляват.
  • 6 БГ ще е

    0 0 Отговор
    Колония на Китай,е тук се подписвам
  • 7 Фак Факти

    0 3 Отговор
    Ще намалеят новозаразените я... спряха да тестват масово и готово а бяха наравно по тестване с янки, руснаци и англичани но сега изостават 3- пъти в тестовете абе все едно катаджийте да спрат да тестват за алкохол за месец еми и пияните шофери ще са 0% на пътя.