19 Януари, 2021 13:48 1 903 12

Великобритания има проект за хибридна електроцентрала

  • електроцентрала-
  • хибрид-
  • великобритания-
  • аец-
  • атомна енергетика

Британското правителство си постави за цел да премине към „напълно безвъглеродна енергия“

Великобритания има проект за хибридна електроцентрала - 1
Снимка: Shutterstock

Британската компания Shearwater Energy разработва проект за хибридна електроцентрала, която да комбинира вятърна турбина, ядрен реактор и производство на водород. Компанията е избрала да използва технологията за малък модулен реактор, разработена от NuScale и вече е подписала меморандум за разбирателство и сътрудничество.

За място на изпълнение на хибридната електростанция Shearwater Energy е избрала бившата АЕЦ „Уилфа“ в Северен Уелс. Компанията е представила проекта в предложение до правителството на Обединеното кралство и регионалните правителства на Уелс, Северна Ирландия и Шотландия, предаде World Nuclear News.

Очакванията ѝ са електроцентралата да постигне капацитет на производство от 3 гигавата екологично чиста електроенергия, както и повече от 3 хиляди тона водород годишно, които да се използват предимно в автомобилния транспорт. В края на миналата година британското правителство си постави за цел да премине към „напълно безвъглеродна енергия“ до 2050 г., като ядрените енергийни източници играят съществена роля в изпълнението на тази стратегия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    7 4 Отговор
    Вятър, ядрена енергия и водород : Нещо като ВЯТЪР работа е термоядрена централа!

    Коментиран от #3

  • 2 СЛЪНЧО

    5 3 Отговор
    ТЪПА РАБОТА, БЕЗКРАЙНИ ПРЕВРЪЩАНИЯ НА ЕНЕРГИЯТА И КПД ПАДА И ПАДА И ПАДА. НАПРАВЕТЕ ТЕРМОЯДРЕНА ПЛАЗМЕНА ЦЕНТРАЛА. С НЕ РЕАКТИВНО ГОРИВО КОЕТО Е ВЕЧНО.
  • 3 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ще правят вече и третополови централи,успех..
  • 4 Обективен

    7 3 Отговор
    Парен двигател с педали и на ядрено гориво от оборски тор.
    п.п.
    Това,. английските учени са голяма работа, да знаете.
    Оня ден се събрали и с помощта на японска техника са доказали ,че в същност не са англичани, а пакита. И не са никакви учени, а са обикновенни патлИджани.
  • 5 ТРОЕНЧУШКОПЕК

    2 0 Отговор
    ITER е международен токамаков (магнитно ограничаван ядрен синтез) инженерно-изследователски проект, създаден с цел да докаже научната състоятелност и технологичната осъществимост на производствен (не експериментален) термоядрен реактор.

    Първоначално наименованието ITER е образувано като съкращение от английското название International Thermonuclear Experimental Reactor (международен експериментален термоядрен реактор). Понастоящем то официално не се счита за абревиатура на израза, а се свързва с латинската дума iter (път).

    Очаква се ITER да бъде стъпката между днешните експерименти в плазмената физика и бъдещите енерго-произвеждащи плазмени електроцентрали. Той ще бъде изграден на базата на проведени изследвания с други подобни устройства, каквито са DIII-D, EAST, TFTR, JET, JT-60, и T-15, и ще бъде значително по-мащабен от всяко едно от тях.

    Страни-участници:

    Европейски съюз
    Индия
    Китай
    Русия
    САЩ
    Южна Корея
    Япония

    Коментиран от #6, #8

  • 6 ББ ГЕРБ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТРОЕНЧУШКОПЕК":

    Да ние в българия имаме иновативно произвадство на ТРОЙНИ ЧУКШКОПЕЦИ.
  • 7 pbdan

    2 0 Отговор
    Водородът се нарича сив, син и зелен според начина за получаване. Сивият се добива от природен газ и водни пари, а синият от въглища и вода. И двата начина оставят въглероден отпечатък, но са най- евтините начини за добив. Зеленият водород се добива при електролиза, но еленергията която е необходима за това е три пъти по-вече от енергията при изгаряне на получения водород. Този "зелен" водород е 2-3 пъти по-скъп от другите два начина.

    Коментиран от #11

  • 8 Гоуст

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТРОЕНЧУШКОПЕК":

    Самомче Итер е във Франция.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 яко ни лъжат

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гоуст":

    ТЪПИЯ НЕУК МОДЕРАТОР МИ ИЗТРИ ИНФОРМАЦИЯТА. ЯВНО Е ЗАБРАНЕНА ЗА БЪЛГАРИЯ. ГАДНО МИ Е ДА ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ КЪДЕТО МАФИЯТА ОПРЕДЕЛЯ КАКВО ДА ЧЕТЕТЕ. ДА ПРОЕКТА СЕ РЕАЛИЗИРА ВЪВ ФРАНЦИЯ.НО ИНТЕРЕСТНОТО Е ЧЕ САЩ НЕ УЧАСТВАТ. ЗАЩО???? ЯВНО СЕ НАДЯВАТ ЗА КРАЖБА НА РЕЗУЛТАТА.
  • 11 БГ МАФИЯ В МС

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "pbdan":

    НА СЛЪНЦЕТО НЕ ГОРИ ВОДОРОД! МЛАД ДИХАТЕЛ СИ И ОЩЕ НЕ СИ ДОСТАТЪЧНО ОБРАЗОВАН. ЧЕТИ,ЧЕТИ И СЕ ОБРАЗОВАЙ.

    Коментиран от #12

  • 12 pbdan

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "БГ МАФИЯ В МС":

    Май каза нещо, а?
Новини по държави: