19 Януари, 2021 16:09 5 566 25

Локдаун в Германия: "Семействата изнемогват, фатални последици за децата"

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • деца-
  • семейства-
  • заразени-
  • мерки

"Такова ограничение на контактите е глупост, която няма нищо общо с реалността"

Локдаун в Германия: "Семействата изнемогват, фатални последици за децата" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ще има ли ново затягане на мерките в Германия? Във вторник канцлерката Ангела Меркел отново се събира с министър-председателите на провинциите. Очаква се срещата им да завърши именно с решение за удължаване и дори затягане на сегашния локдаун. В неделя министър-председателят на Саарската провинция Тобиас Ханс и фракционният лидер на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус поискаха още по-строги мерки. „По-добре е сега да действаме решително, вместо до лятото да се влачим с половинчати мерки“, каза Бринкхаус.

"В истинския живот това не работи"

Изпълнителният директор на Федерацията на германските градове и общини Герд Ландсберг смята обаче, че би било грешка сега да се въвежда онова, което тук наричат „мега-локдаун“ - пълно затваряне. Според него, определено има смисъл от удължаване на сегашните мерки, но не бива да се прекалява, защото това може да подкопае готовността на хората да ги спазват. Ландсберг смята освен това, че не бива да се взима решение за цялостно затваряне на детските градини и училищата.

Образователният експерт на ОИСР Андреас Шлайхер, който в Германия провежда международното изследване „Пиза“, също настоява да се отворят детските градини и началните училища. Той предупреждава, че дългосрочните последствия от затварянето най-вече на началните училища могат да бъдат много сериозни, особено за децата в неравностойно социално положение. За "фатални последици" говори и Тобиас Лухт от организацията за подпомагане на децата „Архе“. Според Лухт, по време на първия локдаун в Германия много деца толкова са изостанали с учебния материал, че загубеното време почти не може да се навакса.

Маргот Кесман, която дълго време беше начело на Протестантската църква в Германия, критикува друг аспект на сегашните ограничения: правилото, че членовете на едно домакинство могат да се срещат само с още един човек. Според нея, ограничението в рамките на две домакинства е разумно, „но правилото за само един външен човек е глупост, която няма нищо общо с реалността“.

Според Кесман, Меркел и министър-председателите нямат никаква представа от всекидневието на хората. „Затваряш детските градини и училищата, забраняваш на хората да се събират, но пък ги пращаш да работят - в истинския живот това не функционира“, категорична е теоложката. Тя предупреждава, че семействата вече са на края на силите си и призовава политиците да включат в обсъжданията си не само вирусолози, но и експерти по семейните въпроси.

"Ограничаването на контактите е късогледа мярка"

Председателката на Европейския съвет по етика Кристиане Вопен също критикува сегашните мерки и смята, че концепцията на германското правителство за борба срещу коронавируса е „едноизмерна“. Според нея, да се залага единствено на ограничаването на контактите е късогледа мярка. Тя смята, че срещу разпространението на вируса ще помогне друго: да се тестват почти всички граждани в рамките на 2-3 седмици, след което те да продължат да се тестват сами.

Според Вопен, локдаунът не може да бъде трайно решение. В едно свободно и демократично общество трябва да има прозрачност, а гражданите да участват във взимането на решения, припомня тя. „Когато налагаш локдаун, на секундата трябва да изложиш и концепция при какви обстоятелства и с какви стъпки той ще бъде отменен“, казва Вопен.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наташа

    37 3 Отговор
    Само Руската армия 🇷🇺 моде да спаси Германия

    Коментиран от #10

  • 2 сила

    43 1 Отговор
    ГОРКО ИМ НА ГЕРМАНЦИТЕ,ПАК НЕ СЛУЧИХА С ФЮРЕР....
  • 3 гост

    22 0 Отговор
    Всичко ще си дойде на мястото, но още малко трябва !
  • 4 8857

    25 1 Отговор
    Нека и германците да видят какво е децата втора година да не ходят на училище, да са пред мониторите, да не могат да спортуват.

    Дано поне да им оставят кръчмите, както беше у нас, да да ядат и пият.Че да не се оплакват кръчмирите.
    Наздраве
  • 5 КОТарАК

    22 0 Отговор
    а , DW сменя стъпката нещо?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И каква поредна

    10 0 Отговор
    футболна драма
  • 8 честен ционист

    13 6 Отговор
    Скоро ще им насъберат дечурлигата по интернати. Всички деца са собственост на държавата, или си мислите, че ЕГН номерът е, че сте много специални. Това е касова бележка от държавата, с която ви дава възможността да им отгледате активите.

    Коментиран от #22

  • 9 Майна

    10 2 Отговор
    ААМА И ТЕ УЖ НЕ СА СЪГЛАСНИ С ВАКСИНИРАНЕТО.., ЯСНО ИМ , ЧЕ НЕ Е ИСТИНА ТОВА ДЕТО СЕ ИЗЛЪЧВА...АМА И ТЕ СА ЕДНИ..ОВЦЕ..ВОЙНИЦИ, ...НИЩО НЕ СТАВА И ОТ ТЯХ, ТУК СЪМ И ЩЕ ВИДЯ ДОКОГА ЩЕ..СЕ ОСЛУШВАТ
  • 10 Вова имоератор

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Наташа":

    Наташке, правилната дума е, да осемени. Каквото се и случи на 2.4 млн немкини на възраст 12-70г по време на похода към Берлин 1945г.
  • 11 Мисля че

    17 0 Отговор
    Светът не може да продължи да съществува с продължителен локдаун. Всеки разумен човек би трябвало да го осъзнава. Вижда се, че затварянето не оказва кой знае колко положителен ефект относно ограничаване на заразата. Просто ще имаме падове и възвишения във времето, които няма да спрат скоро, но ... икономиката, индустрията, човеците като хора, съществуването ни в социални общества са изложени на разпад. Разпад с необратими последици, унищожени производства, изгубени човешки ценности, поява на животински привички, агресия, предпоставки за изграждане на зони подобни на зоните от филма "дилъри на време". Някои ще контролират обществата, доколкото това ще са общества във всичко - диктатурата ще стане основна и даже единствена система за управление. Човека ще бъде на тази земя не за да живее, а да бъде продукт, който ще се консумира от избраните или посочените. Дали съм поне малко прав в казаното? Дайте и вашите мнения, винаги е добре да се чуват повече гласове.

    Коментиран от #21

  • 12 Факт

    16 0 Отговор
    Меркел е глупава бабичка, колко още доказателства им трябват на германците и Европа ?

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Дълбоко виждащ

    3 0 Отговор
    До там са ги докарали,че се чувстват неудобно,ако две деца,или повече играят навън и майките са с тях...не дай,си ....да има неразположение,или хрема...страх да не заразят....Явно през тях,НЕЩОТО не е минало масово!Според мен,още миналата година,докато бях там го караха,това Нещо!Като пуснат детски градини и де що има вирус се кара -семейно!
  • 14 Глупост до

    10 0 Отговор
    глупост докато изнудят германците доброзорно да ги инжектират с подобията на ваксини...

    Стригане, доене, еб@не и клане - Новиятробовладелски световен ред.
  • 15 PlimP

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    по-добре глупава бабичка, отколкото тиква, честно казано ме бОли шмайзерът за немците и скапаните им проблеми

    Коментиран от #18

  • 16 A ко? Не!

    7 0 Отговор
    Само не разбрах кои семейства изнемогват и какви са тези фатални последици за децата?! Който работи... работи, който не работи му плащат за да живее нормално. Децата не учат редовно от две седмици... Какви са тези гръмки и невярни заглавия !? Или да напишем там нещо, пък нека будалИте си кажат..... ей ма тия в Германията много са зле .
  • 17 домакин

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Ами... И тя е като нашата ТИКВА,същата. Просто един път за винаги иде ли си Меркел,ще я последва хубаво и нашата ТИКВА! ЗАПОМНЕТЕ тези мои думи!!
  • 18 домакин

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "PlimP":

    Недей така приятел.,защото нещата явно не вървят на добре и нашата тиква да не реши и той да вземе пример от нея! Тамън ситуацията у нас малко се поуспокои,ето от другия месец тръгват учениците,отварят баровете,та нека не се радваме толкова преждевременно. Все пак тиквата гледа от меркел и той тук прави същото. Прояви малко разум!
  • 19 Sadia

    3 0 Отговор
    Поредната Българска медийна лъжа преди да лъжете допитвай те се
  • 20 любопитен

    0 0 Отговор
    ............ Семействата изнемогват, фатални последици за децата ............Но , от написаното , не разбрах , кои изнемогват и кои са фаталните последици ???? Поразяващо заглавие с нулеви постижения . Колкото едно заглавие е по - БОМБАСТИЧНО , толкова съдържанието е по - наивно и елементарно ! Както при филмите , ГРЪМКО заглавие , МИЗЕРЕН бюджет , ЕВТИНИ актьори и режисьори , СЛАБ филм . Имаше един Жорж Ганчев , беше приятел на Т.Блеър и си пиеше чаят с Кралица Елизабет , та той беше продуцирал , режисирал и участвал в такъв „ ЕВТИН “ филм с ПОТРЕСАВАЩО заглавие .
  • 21 пророк Исай

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мисля че":

    Целта е съвсем различна ! Четох , че в САЩ , в следствие на истерията , са фалирали над 370 000 малки и средни предприятия , които са „изкупени“ за джобни пари . Всички работещи в тях са уволнени . Това е армия от безработни , която е огладняла и ще работи ден за ден , за да оцелее - евентуално ! Това е форма на глобализация с умишлен спад на заплащането ! След 2009 г. , часовата ставка спадна средно на 10 щ.д./час . Сега , гладните ще са съгласни на 5 щ. д./час . Така е в цял Свят , но това не се коментира .
  • 22 Локдаун

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Глупи, в Германия няма ЕГН. Капиш?
  • 23 росен

    0 0 Отговор
    навални и другите еничери в Гулаг...
  • 24 росен

    1 0 Отговор
    Абе как Мадуро е лош, Лукашенко е лош, Путин е лош, Орбан е лош, само тикви-микви и меркели-перкели са ок.....
  • 25 росен

    1 0 Отговор
    И от кога тикви и руси метли дават акъл и ръсят мнения по теми далечни от техния мозъчен потенциал...