Last news in Fakti

19 Януари, 2021 20:37 1 829 9

ЕК иска укрепване на международната роля на еврото

  • ек-
  • ес-
  • евро-
  • пари-
  • валута-
  • укрепване-
  • стратегия-
  • икономика

Силното евро е важно за енергетиката, каза комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон

ЕК иска укрепване на международната роля на еврото - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представи нова стратегия за стимулиране на откритостта, силата и устойчивостта на икономическата и финансова система на ЕС през следващите години. Предназначението на тази стратегия е да се осигури по-добра възможност за Европа да играе водеща роля в световното икономическо управление, като същевременно ЕС се предпазва от нелоялни практики и злоупотреби. Заедно с това се заявява и волята на ЕС да полага усилия за по-устойчива и открита световна икономика, добре работещи международни финансови пазари и многостранната система въз основа на правила. Стратегията е съобразена с амбицията на председателя Фон дер Лайен Комисията да играе геополитическа роля и е продължение на Съобщението на Комисията от май 2020 г. „Часът на Европа: възстановяване и подготовка за следващото поколение“. Предложеният подход се основава на три взаимно подсилващи се стълба:

1. Укрепване на международната роля на еврото чрез насърчаване на партньорите от трети държави да използват еврото, чрез подпомагане на развитието на инструменти и базови финансови показатели, деноминирани в евро, и чрез подсилване на положението на еврото като международна референтна парична единица в енергетиката и търговията с основни стоки, в т.ч. по отношение на възникващите нови енергоносители като водорода. С издаването на висококачествени облигации в евро по линия на плана NextGenerationEU значително ще нараснат дълбочината и ликвидността на капиталовите пазари в ЕС пред идните години и тези пазари и еврото ще станат по-привлекателни за инвеститорите. Насърчаването на финансирането за устойчиво развитие също така е възможност финансовите пазари в ЕС да прераснат в световен център на „екосъобразното финансиране“, благодарение на което еврото да се превърне в основната парична единица за финансовите продукти за устойчиво развитие. В този контекст Комисията ще насърчава използването на екосъобразни облигации като средство за финансиране на енергийните инвестиции, които са нужни за постигането на целите за енергетиката и климата за 2030 г. Комисията ще издаде 30 % от всички облигации по плана NextGenerationEU под формата на екосъобразни облигации. Освен това Комисията ще търси възможности за разширяване на ролята на схемата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС, за да постигне възможно най-голям резултат за околната среда и да подкрепя търговията по СТЕ в Съюза. Освен всичко това Комисията ще подпомага Европейската централна банка (ЕЦБ) в работата ѝ по евентуално въвеждане на цифрово евро, което да допълва парите в брой.

2. По-нататъшно развитие на инфраструктурните дружества на финансовите пазари в ЕС и повишаване на устойчивостта им, в т.ч. по отношение на извънтериториалното налагане на санкции от трети държави. В сътрудничество с ЕЦБ и европейските надзорни органи (ЕНО) Комисията ще извърши заедно с инфраструктурните дружества на финансовите пазари задълбочен анализ на слабостите им по отношение на незаконното извънтериториално налагане на едностранни мерки от трети държави и ще предприеме действия за преодоляване на тези слабости. Комисията също така ще създаде работна група за оценяване на евентуалните технически проблеми, свързани с прехвърлянето на финансови договори, деноминирани в евро или други парични единици на държавите от ЕС и подлагани на клиринг извън ЕС, към централни контрагенти, намиращи се в ЕС. Освен това Комисията ще проучи начините за осигуряване на непрекъснатостта на потока от основни финансови услуги, в т.ч. плащания, с предприятията или лицата от ЕС, на които са наложени едностранни извънтериториални санкции от трети държави.

3. По-нататъшно насърчаване на еднаквото прилагане и принудително изпълнение на наложените от ЕС санкции. Тази година Комисията ще разработи база данни – хранилището за обмен на информация за санкциите – за да осигури ефективно предаване и обмен на информация между държавите членки и Комисията за прилагането и принудителното изпълнение на санкциите. Комисията ще работи с държавите членки за създаване на единно звено за връзка по въпросите на прилагането и принудителното изпълнение с презгранични измерения. Освен това Комисията ще направи така, че финансовите средства, които ЕС отпуска на трети държави и международни организации, да не се използват в нарушение на санкциите на ЕС. Като се има предвид колко важно е да се следи за хармонизираното принудително изпълнение на санкциите на ЕС, Комисията ще създаде нарочна система, за да осигури възможност за анонимно предаване на сведения за случаите на отклонение от санкциите, в т.ч. сигнализиране за нередности.

С представената днес стратегия се надгражда Съобщението от 2018 г. относно международната роля на еврото, в което особено внимание се обръща върху засилването и задълбочаването на икономическия и паричен съюз (ИПС). Устойчивият икономически и паричен съюз е в основата на стабилната парична единица. Стратегията е съобразена също така с безпрецедентния план за възстановяване „Next Generation EU“, който ЕС прие за справяне с пандемията от COVID-19 и за да допринесе за възстановяването на европейските икономики и възприемането на екосъобразните и цифровите преобразования.

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Комисията по въпросите на икономиката в интерес на хората, заяви: ЕС е радетел на многостранните отношения и има волята да работи в тясно сътрудничество с партньорите си. Същевременно ЕС трябва да утвърди международното си положение от икономическа и финансова гледна точка. В тази стратегия се излагат главните начини за постигането на тази цел, в частност чрез насърчаване на използването на общата парична единица на ЕС – еврото – в световен мащаб. В стратегията се разглеждат и начините за укрепване на инфраструктурата, която е в основата на финансовата ни система, и за постигане на водеща световна роля в областта на екосъобразното финансиране и финансирането въз основа на цифрови технологии. Създавайки една по-устойчива икономика, ЕС трябва също така да се предпазва по-успешно от нелоялните и незаконните практики на трети страни. Когато възникнат такива практики, трябва да действаме решително и мощно. Именно затова е толкова важно да упражняваме ефективна принуда за изпълнението на налаганите от ЕС санкции.

Марейд Макгинес, комисар по въпросите на финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари, заяви: Икономиката и финансовият пазар на ЕС трябва да запазят привлекателността си за международните инвеститори. Същественият напредък от последната световна финансова криза насам спомогна за подобряването на институционалната рамка и законодателната уредба на ЕС. Освен това с амбициозния план на ЕС за възстановяване в отговор на кризата, предизвикана от COVID-19, ще се подкрепя икономиката, ще се насърчава новаторството, ще се разширяват възможностите за инвестиции и ще се увеличава предлагането на висококачествени облигации в евро. Като продължение на тези усилия – и отчитайки новите геополитически предизвикателства – днес предлагаме редица допълнителни действия за повишаване на устойчивостта на икономиката на ЕС и на инфраструктурата на финансовите ѝ пазари, за засилване на положението на еврото като международна референтна парична единица и за укрепване на прилагането и принудителното изпълнение на санкциите на ЕС.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви: Укрепването на международната роля на еврото може да предпази икономиката и финансовата ни система от сътресения във връзка с валутните курсове, да намали разчитането на други парични единици и да доведе до по-ниски разходи за предприятията от ЕС за извършване на сделките, хеджиране и финансиране. Новият ни дългосрочен бюджет и планът NextGenerationEU са средствата на наше разположение, с които да подкрепим възстановяването и да преобразим икономиките си, като в този процес повишим още привлекателността на еврото за световните инвеститори.

Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви: Силното евро е важно за енергетиката. През последните години ролята на еврото на енергийните пазари нарасна съществено. При договорите за природен газ делът му нарасна от 38 % на 64 %. Трябва да направим така, че тази тенденция да продължи на зараждащите се пазари, например пазара на водород, както и на стратегическите пазари на енергия от възобновяеми източници, където ЕС е световен водач. Освен това искаме да укрепим ролята на еврото във финансирането на инвестиции за устойчиво развитие, в частност като парична единица за екосъобразните облигации.

В Съобщението на Комисията от декември 2018 г. за укрепването на международната роля на еврото бяха заложени някои ключови действия за укрепване на положението на нашата парична единица. Съобщението бе придружено от Препоръка за международната роля на еврото в енергетиката и последвано от пет консултации по отрасли, отнасящи се до ролята на еврото на валутните пазари, в енергетиката, на пазарите на суровини, в търговията с основни селскостопански продукти и храни и в транспорта.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 будали

    8 4 Отговор
    Тя гевропа скоро ще изчезва, тия укрепване бълнуват...
  • 2 VVV

    1 4 Отговор
    Бла бла бла. Много пари изляха ,а срещу тях няма произведени блага. Ееее колко струва еврото ? Дигитално евро никой не ще щото е държавно.Смисъла на крипто валутите е да са частни и държавата нито да може да ги печата нито да ги взема на заеми при нейните условия ;)Наливане на пари специално отпечатани за държавни безлихвени заеми си е увеличаване на обемите без нищо произведено срещу тях. Това е инфлация и бягството от нея е в частни крипто пари.

    Коментиран от #7

  • 3 Мислещ

    3 1 Отговор
    Тая ЕК ми писна нещо само ултиматуми налага щом нашата тиква е на ти с Урсула не ми се мисли
  • 4 ужас

    5 1 Отговор
    Докато Германия е окупирана нищо не можете да правите. Освободете се и тогава.
  • 5 Анонимен

    4 1 Отговор
    Много думи , много нещо . Основното което разбрах е следното - ЕС иска еврото да измести долара като резервна световна валута . Имайки впредвид че това е жизненоважен въпрос за САЩ как ЕС вижда изпълнението на това желание ? Не видях в статията да се пише за постигане на военен паритет със САЩ , защото за да изпълнят плановете за еврото такъв определено ще е нужен.

    Коментиран от #6

  • 6 Беаво!

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Истински смислен коментар! Европа иска най-сетне да се опъне на щатите. Ок, но без армия на къде?!?

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шекел

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Беаво!":

    За какво ти е армия ония ще се избият от самосебе си.
  • 9 Така е

    1 0 Отговор
    Англичаните бяха в Евросъюза достатъчно и не приеха еврото, явно е имало защо