Last news in Fakti

20 Януари, 2021 09:36 4 123 62

Доналд Тръмп си тръгна от Белия дом! Идва Джо Байдън

  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

Демократът встъпва в длъжност като президент на САЩ

Доналд Тръмп си тръгна от Белия дом! Идва Джо Байдън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Днес в САЩ е денят на встъпване в длъжност на новоизбрания държавен глава Джо Байдън. Той ще положи клетва като следващия американски президент по време на необичайна церемония на фона на пандемията от COVID-19 и при засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия, отнел живота на петима по-рано този месец.

Церемонията ще започне с химна и в 12 часа местно време (19 българско) Байдън ще положи клетва по традиция от западната страна на Капитолия. По принцип събитието се гледа на място от стотици хиляди, но тази година желаещите да са в близост се изправят пред лабиринт от метални и бетонни заграждения и десетки хиляди въоръжени гвардейци. Сега вместо зрители на поляната на National Mall ще има знаменца, представящи тези, които не мога да присъстват. Тези на място ще са около хиляда и повечето от тях са законодатели и техните гости.

Отиващият си президент Доналд Тръмп няма да присъства. Тази сутрин местно време той отпътува за Флорида, където се очаква да се установи.

В прощалното си обръщение към нацията Тръмп подчерта постиженията си в сферите на икономиката и бързото изработване на ваксина за COVID-19 и без да споменава Байдън поименно, пожела успех и късмет на новата администрация. Той също каза, че се гордее с това, че е „първият президент от десетилетия насам, който не е започнал нови войни“

Oт своя страна в навечерието на влизането си в длъжност след пристигането си във Вашингтон пред мемориала на Линкълн Байдън ръководи церемония за почитане паметта на над 400-хилядите жертви на COVID-19 в страната.

„Понякога е трудно да си припомняме, но така се изцеляваме, заяви Байдън: „Важно е да сторим това като нация“.

Днес по време на речта си след встъпване в длъжност той се очаква да говори за справяне с пандемията от COVID-19 и обединение.

След това Байдън заедно с вицепрезидента Камала Харис, бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш-младши, Бил Клинтън и техните половинки ще положат венец на Паметника на незнайния войн в Арлингтън.

Байдън влиза в Белия дом с „по-силен вятър в платната“ от Тръмп. Демократът се радва на одобрението на повече от половината американци – 53 на сто, сочи проучване на Ройтерс/Ипсос, докато Тръмп пое властта преди четири години с 46%.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви междувременно, че Алиансът и Европейския съюз се радват, че ще имат възможност да работят с Джо Байдън, за да засилят връзките със Съединените щати и Европа в момент, в който светът е изпълнен с предизвикателства.

Столтенберг покани Джо Байдън да участва на среща на върха на НАТО, чиято дата предстои да бъде уточнена.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на свой ред предложи на Байдън да организира среща на върха ЕС-САЩ.

Британският премиер Борис Джонсън поздрави Джо Байдън преди церемонията му по встъпване в длъжност и заяви, че очаква да има тясно сътрудничество между тях по отношение на борбата с COVID-19 и при възстановяването след края на пандемията, в борбата с климатичните промени, в сферата на отбраната, на сигурността и насърчаването и защитата на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    53 9 Отговор
    ГОЛЕМ ПРАЗ....ХЪХЪХЪ...И ГОЛЕМ РЕЗИЛ ЩЕ БЪДЕ...

    Коментиран от #42

  • 2 Опълченеец

    52 7 Отговор
    Идва Некролога
  • 3 дедо ердо

    9 6 Отговор
    аааах ах!!!!!!
  • 4 Айсамани

    73 6 Отговор
    Сега педофилията,джендърството и вскичко транс ще процъфти,не само в Белия дом.Да им е честит Новия ред!
  • 5 Азз

    43 4 Отговор
    Тоя изкукалия дядо не мой си изкара мандата.

    Коментиран от #40

  • 6 Критичен

    44 3 Отговор
    като се огражда с таласъми като пелоси и хилари нищо добро не чака америка, най добре да спре икономическите войни и да остави на конкуренцията да движи икономиката !!!
  • 7 Нео

    14 68 Отговор
    Oтивa cи нaй-нeкaдърният прeзидeнт oт нoвaтa иcтoрия нa CAЩ! Рacиcт, ceкcиcт, oгрoмнo eгo, нeпocлeдoвaтeлeн и пo пoвeчeтo въпрocи - aбcoлютнo нe в чac. И тoй пoдoбнo нa нaшия щe бъдe зaпoмнeн, кaтo рaзeдинитeл нa нaциятa. И тoй, кaтo нaшия e пoдпoмoгнaт oт Путин, нo нe зaщoтo e прякo пoдчинeн, a зaщoтo c oгрoмнaтa cи прocтoтия oбcлужвa чуждитe интeрecи cривaйки държaвнocттa. Oрaнчeвия нe ce включи в нoвa вoйнa, нo изпрaви cвeтa нa ръбa нa някoлкo нoви и тo ядрeни кoнфликтa, кaтo cъщeврeмeнo влoши oтнoшeниятa и c нaй-близкитe cи cъюзници. Изпрaви coбcтвeнaтa cи държaвa нa ръбa нa грaждaнcкa вoйнa, caмo зaщoтo нe мoжa дa пoнece дocтoйнo зaгубaтa. Дoри и нaй-cкaпaнитe държaви му ce приcмивaхa нa бeзумнитe хoдoвe. Нaпрaви икoнoмикaтa тaкaвa, чe бeднитe дa cтaнaт пo-бeдни, бoгaтитe пo-бoгaти, a cрeднaтa клaca ce cтoпи, кaтo лaнcкия cняг. Пълeн прoвaл! Нaкaрa дoри aпaтичнитe дa глacувaт cрeщу нeгo. Нoвия тeпървa щe видим кaквo прeдcтaвлявa. Стария вдигна високо летвата на некадърността, та да се надяваме че новия няма да я достигне или недай боже, да я прескочи!

    Коментиран от #14, #23, #26

  • 8 ПСР

    33 5 Отговор
    Оранжевото тупе напуска-добре дошла Деменция!
    Само да не обърка клетвата."Аз,Г-жа Байдън се заклевам...всъщност,аз не съм Г-жа Байдън,май съм Джо....Камала,как мислиш?".
  • 9 В.В.П.

    20 1 Отговор
    Върви в Ада,Джоуи.!!!
  • 10 Тът

    13 1 Отговор
    Да вземат и дупето му да цункат.
  • 11 Аз40🏴‍☠️

    28 3 Отговор
    Тоа сега ше озакони педофилията!

    Коментиран от #55

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Валентин

    41 2 Отговор
    Печален ден в Американската история.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Глобалистки дъртак

    33 2 Отговор
    Мошенник! Велком то хел 🤮🤮🖕🏻
  • 16 Сатъра на Хана

    16 3 Отговор
    Джо Брежнев ми напомня за най-добрите традиции на Комунистическите Партии - Брежнев , Хонекер , Чаушеско , Тодор Яшаров Живков - Сакскобургота
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хайл

    36 1 Отговор
    Сега ще им се ебббе майката на американците,ще им зашият маските на устите и ще ги пратят да воюват из света за "американските интереси" /наркотици и петрол/
  • 19 Факт

    34 2 Отговор
    Капитолия заприлича на маймунарник!
  • 20 Сделано в СССР

    7 27 Отговор
    Русофилите у нас са мобилизирани и ведно с господарите си от Кремъл започнаха да громят като за последно Америка. :)) Русия не се стреми да догони демократичния свят, а иска да го върне в епохата на феодализма.Путин иска да развърже ръцете си и свободно да дерибейства, да арестува и трови политическите си опоненти, да репресира руските граждани,да воюва срещу мирния свят,да подхранва корупцията, крайния национализъм, сепаратизма, да организира терористични акции и подривна дейност, да мами, да превзема и ограбва.

    Коментиран от #24, #45

  • 21 Зевзек

    25 5 Отговор
    Дете пита майка си: Мамо, кой е този чичо Байдън?
    Майката: Това е четвъртият президент на САЩ в ерата на Путин.
  • 22 Сатъра на Хана

    14 0 Отговор
    В САЩ всички лидери на Партии и половината Сенатори са на 80+ години. Джо Брежнев е само 78 :))
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Stéphanie 🎲

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "Сделано в СССР":

    Това е факт не само при него започни от Сталин.. на практика никой няма интерес за Русия все тази какво става там НО ..С идването на Байдън Америка ще заприлича на същата кочина АМЕРИКАНСКСТА мечта ще умре ,кервана тръгна замисли се само колко латино американци ще вляизат в Америка и какво следва ...После другите от Европа хубавото е че в Европа ще стане по чисто 😉

    Коментиран от #32

  • 25 van rosen

    1 13 Отговор
    кремъл delenda est
    да се чете:-нека поздравим майката на путин с панцер
  • 26 Дедо

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Нео":

    Ма накара тъмнозелените да бачкат щото им спря помощите. Затова има 50-60 млн фенове от светлата раса 😂
  • 27 Сатъра на Хана

    17 1 Отговор
    Във 650 000 Фашингтон ,
    60 000 тежковъоръжени служители на реда и войници
    пазят Демокрацията от Народа :)))
  • 28 Чичо

    17 1 Отговор
    Време е Доню да направи Тексаска държава и да ги остави Съветските Щати 😂
  • 29 Сатъра на Хана

    17 1 Отговор
    При Комунизма пазеха
    Народа от Демокрацията ; ...... А при Капитализма пазятДемокрацията от Народа :)))
  • 30 Един

    17 0 Отговор
    "На малко прасенце и на нов шеф не се радвай - не се знае каква свиня ще стане!"
  • 31 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    14 3 Отговор
    Перуката си тръгва, идва Деменцията...
  • 32 Някой си

    14 2 Отговор

    До коментар #24 от "Stéphanie 🎲":

    Латиносите идват, за да се промени демографската картинка. С разделението между бели и други се цели разбиване на нацията и чрез ухажване на една от тези групи да може да се гарантира безпроблемната власт над останалите, разбирай всички. Всички латиноси ще са благодарни до гроб на либералите и така им се гарантира властта. Но какво мисли по въпроса бялото население..... това е голямата загадка. Гвардията засега върши работа, но не се знае ако има забият чип във врата какво ще стане. Био-робот с автомат няма чувства

    Коментиран от #35

  • 33 АМЕРИЧКАТА УМРЕЕее..

    12 2 Отговор
    Иде Джо мошенника дето нацепи Обораааа..
  • 34 Някой си

    13 1 Отговор
    "Бритaнcкият прeмиeр Бoриc Джoнcън пoздрaви Джo Бaйдън прeди цeрeмoниятa му пo вcтъпвaнe в длъжнocт и зaяви, чe oчaквa дa имa тяcнo cътрудничecтвo мeжду тях пo oтнoшeниe нa бoрбaтa c СОVID-19 и при възcтaнoвявaнeтo cлeд крaя нa пaндeмиятa, в бoрбaтa c климaтичнитe прoмeни, в cфeрaтa нa oтбрaнaтa, нa cигурнocттa и нacърчaвaнeтo и зaщитaтa нa дeмoкрaциятa."- тук е заровено кучето. Ковид, климатични промени, отбрана, сигурност за демокрацията (или другото име на тоталната власт) - всичко това се постига за сметка на ограничаване на правата на хората - или отказ от такива. Или по друг начин казано - ТОТАЛЕН КОНТРОЛ НА ПОВЕДЕНИЕТО. Добре дошли в новия свят!
  • 35 Stéphanie 🎲

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Някой си":

    Даваха вече такива прототипи на универсален боец човек -киборг , а когато стане реалност яка ни майка на хората.И всичко това отново от Америка започва,сигурна съм че вече има и реални такива

    Коментиран от #38

  • 36 Нормален

    4 3 Отговор
    Ами империите, рано или късно си отиват заедно с последния президент! Иде ред на Китайската, а може и на Северно-южнокорейската.

    Коментиран от #41

  • 37 Фермер

    7 3 Отговор
    Няма никакво глобално затопляне,просто земята се връща в обичайното си състояние.

    Коментиран от #39

  • 38 Някой си

    6 1 Отговор

    До коментар #35 от "Stéphanie 🎲":

    Сещам се за Елизиум с Мат Деймън. Там силовия елемент бяха роботите. Няма случайни работи на този свят. Ясно е, че хората по света спяха досега. Но сега събуждането дали няма да е вече една голяма изненада - добро утро и щрак на веригата!
  • 39 Някой си

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Фермер":

    Абсолютен факт. Но със "затоплянето" идват разходи за борба с климатичните промени - ограничения в производство и потребление, платени парникови емисии и какво ли още не. За всичко ще се плаща и ограничава. Човек без дом и пари (разбирай работа) би бил готов на всичко за няколко петака. Лошо време идва
  • 40 Не съм компетентен

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Азз":

    Черната му заместничка хомосексуалистката ще го доизкара ако тоя се затрие
  • 41 Някой си

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Нормален":

    Това е така. Само този път да не стане обратното този път - империята идва, а хората си отиват. Империите вече нямат нужда от хора, те само пречат. Империята иска Земята за себе си
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 КОНТРАТА

    8 1 Отговор
    Тази кочина се разпадна.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Спиро

    6 1 Отговор
    Аман от пенсионери.
  • 47 Нова церемония

    1 6 Отговор
    Ония Путин, не е тоя Путин който ще управлява пожизнено във властта и тоя Байдън, няма да е ония Байдън , защото ще надживее Путин...!!!
  • 48 Аре нема нужда

    8 0 Отговор
    Белия дом да го прекръстят на Старчески дом ! Изкуфелия Бай Дън ще сложи началото на края на САЩ !
  • 49 един от многото

    10 1 Отговор
    Който и да дойде и който и да си отиде , Америка за мен ще си остане най недодяланата страна. Хора с огромни претенции и нищо на среща като човешки потенциал. Арогантни , ниско културни индивиди имащи се за най демократичната държава в света а демокрацията им е под всяка критика и най важното е , че където има нещо за крадене , те за набъркани с двете ръце и до лактите! Колкото по бързо стане провинция на Китай или колхоз на Русия толкова по добре.
  • 50 Срам и Позор

    1 9 Отговор
    Както започна със скандали, така и приключи с още по голям срам за Америка , налудничевото и нарцистично управление на Тръмп...!!!
    ВМECТO c дocтoйнcтвo дa признae зaгубaтa cи и дa пoдaдe ръкa нa Бaйдън зa дa oбeдинят oтнoвo Aмeрикa, Тръмп ce разcърди, потъпка Конституцията и Демокрацията на САЩ и си тръгна отпътувайки за Флорида за да зaдълбoчи рaздeлeниeтo в cтрaнaтa още повече и без дa увaжи всенародните тържecтвa на Америка по случай ингурaциятa нa нов президент...!!!

    Коментиран от #53

  • 51 Сух

    1 2 Отговор
    Хайде да ви е честит новия Байдън..
  • 52 Цирк бай Дан

    5 2 Отговор
    Кeдe ca Aтлaнтицитe ни в тaя клacaция. Пacът ли или ce плaчaт? Трaбaнчeв, Плювнeвлиeв, нeщo дa кaжeтe зa дeмoкрaциятa в eднa гoлямa брaтcкa вaм cтрaнa. Нeщo дa кaжeтe зa хoливудcкoтo кoрoняcвaнe c приcъcтвиeтo нa aрмиятa, пoлициятa, и други въoръжeни cили ? Приличa нa кoрoняcвaнeтo нa някoй диктaтoр в aфрикaнcкитe cтрaни c дeмoнcтрaция нa вcички рoдoвe вoйcки. Дoбрe, чe прeд Кaпитoлия нямa шaдрaвaн, инaчe и caмoлeтoнocaч щяхa дa cтoвaрят. Цирк , нeвиждaн цирк, нeкa вcики бългaрcки клoaкa-кaнaли дa прeпрeдaвaт циркa. Дa видят вcички бългaри кaквo прeдcтaвлявa дeмoкрaциятa жaдувaнa oт тeхнитe упрaвници.
  • 53 Брей ...

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "Срам и Позор":

    Къде ги видя тези "всенародни"тържества ,кифло ? Ще празнуват само в негърското гето и двама,трима пед.раста !
  • 54 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    5 0 Отговор
    На Байдън вместо маска му липсва расото и ще прилича едно към едно на императора от Star wars.
  • 55 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аз40🏴‍☠️":

    Те вече, общо взето го направиха в Калифорния :) предстой в останалите Щати :)
  • 56 зара

    2 0 Отговор
    " ТЕ не пресладват мен,
    ТЕ преследват теб,
    аз просто им пречех..." - Доналд Дж.Тръмп

    ..........
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Човека Коза

    1 1 Отговор
    „Понякога е трудно да си припомняме, но така се изцеляваме, заяви Байдън: „Важно е да сторим това като нация“.
    С деменция със сигурност е трудно припомнянето...
  • 61 Бял Хетеросексуален Правоверен

    1 0 Отговор
    Сатанинстите си върнаха КОНТРОЛА.
    Пак ще се лее АДРЕНОХРОМ.И ЩЕ ИЗЧЕЗВАТ ДЕЦА☠️
    БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ТЕЗИ ТВАРИ😷
  • 62 боклук професор

    0 0 Отговор
    Бог да пази България !