Last news in Fakti

20 Януари, 2021 22:00 5 058 20

Коронавирус: тайната формула на няколко канадски провинции

  • канада-
  • коронавирус-
  • пандемия

Мнозина смятат, че основна роля за успешната борба срещу COVID-19 в Атлантическите провинции на Канада играе манталитетът на хората, които са разумни и спазват правилата

Коронавирус: тайната формула на няколко канадски провинции - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Източните канадски провинции успяват да ограничат разпространението на COVID-19 и без да спират социалния живот или да намаляват икономическата активност. Каква е тайната на техния успех?

Като плочки от домино падат във втори локдаун държави по целия свят. В същото време в няколко канадски провинции семействата празнуваха заедно Коледа, училищата са отворени, в болниците няма много пациенти с COVID-19, магазините работят, а хората могат да се събират в ресторанти, барове или по домовете си.

В източните канадски провинции първата вълна от пандемията премина почти незабелязано. Тези региони по Атлантическото крайбрежие могат дори да послужат като пример за това как се живее с коронавируса. Територията на Атлантическите провинции е два пъти по-голяма от Великобритания, но там живеят само 2,3 милиона души. По време както на първата, така и на втората вълна, броят на новите инфекции остава нищожен, починалите във връзка с коронавируса са по-малко от 100. Икономиката също пострада по-малко, отколкото в други канадски региони и неслучайно наблюдатели говорят за „истинско чудо“.

Мерките дадоха резултат

Успехът се дължи както на обстоятелствата, така и на целенасочени действия. Тези провинции са слабо населени, там живеят едва 7% от канадското население. Освен това те се състоят главно от острови и полуострови, а към вътрешността на страната водят само две пътни артерии, тъй че възможностите за пренасяне на вируса са ограничени. Още в самото начало на първата вълна местните власти установиха, че болниците могат да се окажат претоварени и взеха бързи мерки. Затворени бяха парковете и училищата, право да преминават провинциалните граници имаха единствено хора с някаква неотложна дейност, а всички влизащи бяха поставени под двуседмична карантина.

Д-р Сюзън Къркланд от университета в Халифакс казва, че това е било едно от най-успешните решения на тамошните власти. Външните хора може и да го смятат за прекалено твърдо, но за гражданите на тези провинции то се оказа много добро, добавя тя.

Пандемията удари туризма

Но всичко си има цена. Пострада, например, туристическата индустрия, която в тези провинции има оборот от 2,5 милиарда евро (най-вече от летен туризъм), а 170 000 души изгубиха работните си места в бранша. Твърдите антивирусни мерки засегнаха и риболова, който е много важен за тези провинции. Затварянето на ресторанти, най-вече в САЩ, намали търсенето на прясна риба и морски дарове, а това на първо време сериозно удари бизнеса. В момента обаче икономиката върви добре, защото ресторантите, магазините и баровете са отворени, а увеличеният вътрешен туризъм в тези провинции отчасти компенсира липсата на външни туристи. Джон Пол, изпълнителен директор на „Atlantic Policy Congress" обяснява: „Постави се акцент върху насърчаването на местния туризъм, на занаятите и на местните фирми, които обикновено зависят от международния стокообмен. Много хора решиха да прекарат отпуската или свободните си дни в тези провинции, вместо да пътуват другаде.“

Бренда О‘Райли, собственичка на пъб в Сейнт Джоунс, казва, че в момента ресторантите и баровете работят, но оборотът им е намалял: „Сезонът не беше както преди, но във всички случаи щеше да е по-лошо, ако не идват никакви туристи.“

Ограниченията се спазват

Мнозина смятат, че основна роля за успешната борба срещу коронавируса в Атлантическите провинции на Канада играе манталитетът на хората, които са разумни и спазват правилата. И наистина, дори в условията на по-строги мерки, хората не бяха недоволни и се придържаха към изискванията. В едно допитване от октомври 80% от тамошните граждани се обявиха против отварянето на провинциалните граници и против отмяната на двуседмичната карантина – въпреки икономическите загуби.

„В този регион се наблюдава дори известна гордост, че сме успели да удържим числата на такова ниско равнище. Това наистина мотивира хората и им създават самочувствието, че са част от решението,“ обяснява д-р Къркланд.

"Разбрахме, че не е редно"

Иви Хорнбек от Халифакс се занимава с маркетинга на крафт-бири и не е виждала семейството си от началото на пандемията, защото то живее в Отава, на 1400 километра. На няколко пъти обсъждала със своя партньор дали все пак да не посетят близките. „Но когато броят на новите инфекции тръгна нагоре и главният медицински експерт на провинцията ни каза да не пътуваме за Коледа за семейни сбирки, ние разбрахме, че не е редно. Разговорът с цялото семейство не беше никак лесен,“ казва тя.

Иви Хорнбек не смята обаче, че направената жертва е била безсмислена: „През лятото все пак пътувах, срещахме се с приятели в малки групички и аз се чувствах много по-сигурна, отколкото ако от бях заминала занякъде, където върлува коронавирусът,“ признава Иви.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 така е

    13 27 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    успешната борба срещу COVID-19 в Атлантическите провинции на Канада играе манталитетът на хората, които са разумни и спазват правилата

    Това казва всичко!

    И не важи за Бай Ганьо!

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Бай Ганьо

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "така е":

    Шилетата ги нямаме за хора. Коментарът ти е излишен.
    п.п.
    ваксинирай се 20 пъти!
  • 5 Фен на ДВ

    14 0 Отговор
    Ако някой се съмнява в нещо в този живот, каквото и да е, трябва само да се обърне към ДВ и там ще открие Истината! Супер яки сте ДВ! Време е да пренапише те Библията.
  • 6 българина

    24 4 Отговор
    пълни глупости!!!! постоянно ни се представия за успех невиждане и несъбиране с хора, асоциален живот какъвто не е имало поне от Христа насам. все едно да караш колата само зимата щото лятото прегрявала вместо да я поправиш. това не е успех а измама предствяна за успех! отделно канада е като русия с население на полша.... всичко трябва да се пусне който се разболее се лекува. светът няма да издържи така

    Коментиран от #19

  • 7 мдаа

    8 3 Отговор
    "... към вътрешността на страната водят само две пътни артерии, тъй че възможностите за пренасяне на вируса са ограничени. ... а всички влизащи бяха поставени под двуседмична карантина"

    Ето така се прави! А не с маски и мерки!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тинтири-минтири

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Младо коте":

    Пост #4 се отнася и за теб.
  • 10 Д.ИВАНОВА

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Младо коте":

    С удоволствие ти преотстъпвам и моята,ваксинирай се с всичко,което решиш че ще те предпази от грипа
  • 11 Д.ИВАНОВА

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "така е":

    Обоснови тези твърдения и не забравяй че и ти си част от БАЙ ГАНЬО-той е тарикат за разлика от папагали като теб
  • 12 Атфан

    8 0 Отговор
    Бях в Халифакс преди 2 дни. Наистина много възпитани и благи хора. Шофьорът каза, че от март2020 имат 37 случая, като нито един от тях не е стигнал до болница, и това е за цялата Nova Scotia. Такива като мен, които не карат карантина били най- голямата им заплаха. За 2 дни хотел не виждаш никой, храната само в кутии, чукат на вратата и бягат. Намерили са цаката на вируса.
  • 13 Киро

    5 8 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си.Но,така е,когато не познавате и не четете история.В историята на човечеството ,винаги е имало пандемии,които са отнели милиони,а сравними с днешното население на земята,милиарди човешки живота.Тази пандемия с Ковид е началото на края.Ще има още и още пандемии,коя от коя по лоши.Вие преценявайте дали искате да оцелеете.Избора си е ваш.Но,едно ще ви кажа.Днес Вас ви има благодарение на ваксините,създадени във времена,когато това е било много трудно и с цената на много животи.Пак казвам,вие си преценявате.

    Коментиран от #17, #20

  • 14 Ай стига бе

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    За твое сведение вирусите се съхраняват при -80 градуса и се запазват отлично. Ниската температура е супер благоприятна за тях. Вие на протеста не знам колко по-здрави ставате, ама ставате все по-малко. От няколко хиляди в началото сте останали не повече от 30 души да пречите на трафика в столицата.
  • 15 К 1929

    10 2 Отговор
    Нищо от това не е вярно,а просто поредния дойче зеле буламач.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Факт

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Дам. Най-новата пандемия стана вчера президент на САЩ. Очакваме пандемични взривове по целия свят скоро.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГОСТ 1

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    В този сайт повечето читатели са като тези описани от тебе, нечетящи сериозни издания и общо взето функционално неграмотни, но претендиращи че разбират от всичко.