Last news in Fakti

20 Януари, 2021 18:09 2 331 23

Патологиите на Америка. След Тръмп

  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • патологии-
  • президент

Задачата на Байдън е колкото еднозначна, толкова и невъзможна: да намери антидот срещу отровата, с която Тръмп инжектира Америка

Патологиите на Америка. След Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ето, значи, как изглежда краят на един мандат, в който досегашният президент искаше да върне величието на Америка: в деня, когато Тръмп сдава властта, Вашингтон прилича на крепост. В операцията са включени десетки хиляди служители на органите за сигурност, които трябва да предотвратят опасността от атентати или от нов щурм като този срещу Капитолия.

Една държава почти в извънредно положение. Това само по себе си е потресаващо, но има и още: срещу Доналд Тръмп се води втора процедура за импийчмънт заради подстрекателство към насилие. Майсторът на подривната дейност влиза в историята по един срамен и позорен начин. Той си тръгва, след като се срина до дъното на общественото одобрение.

Разрушителен разлом

Не, този президент не издигна Америка до някакви мечтани висини – той прокопа един разрушителен разлом. САЩ са вътрешно разединени както никога досега, авторитетът им направо се е срутил – при това тъкмо в един момент, в който картите в световната политика се раздават отново.

Съвършено прави се оказаха онези, които още пред изборите през 2016 пророкуваха, че като характер и интелектуален потенциал Тръмп не е подходящ за тази длъжност. В хода на пандемията тази негова неспособност стана дори въпрос на живот и смърт. Той самоуверено яхна вълната на агресивния (бял) популизъм, който тръгна да гази дори сърцето на американската демокрация, с което нанесе тежки поражения на Америка и нейните институции. И никак няма да е преувеличено, ако кажем, че неговият наследник ще трябва да се справя с Херкулесова задача.

Джо Байдън наследява няколко кризи едновременно: една икономическа, една политическа, една културно-социална, плюс катастрофалната пандемия. Към това се добавя галопиращото разминаване на оценките за реалността: едните смятат, че тези кризи са реални, другите мислят точно обратното. Пишман-превратаджиите вярваха, че спасяват Америка и нейната демокрация и че са длъжни да използват насилие в тази битка, а това ясно онагледява екстремистките нагласи и дълбоката обществена криза.

Каква ирония на съдбата! Бремето да извлече Америка от тази многолика криза сега ляга тъкмо върху плещите на политически ветеран като Байдън. В предизборната си кампания той обяви, че това е „борба за душата на Америка“. И победата му беше убедителна. Затова е ясно каква ще е бъдещата му задача: да сплоти и помири хората.

С такава задача са се нагърбвали преди не един и двама президенти, с изключение на предшественика на Байдън, но равносметката в края на президентството им е била обикновено доста тъжна. Сега обаче ще бъде фатално не само за Америка, ако Байдън не успее да се противопостави срещу радикализацията и срещу изострянето на противоречията, ако не успее да постигне повече съгласие между хората за основополагащите ценности на политиката и обществото.

Помирителна мисия

Самият Байдън сякаш вярва, че щурмът срещу Капитолия може да му помогне в неговата помирителна мисия – просто защото зейналата пропаст хвърли в ужас много хора. Та нали дори някои от републиканците, които също се уплашиха за живота си, вече запяха друга песен.

При встъпването си в длъжност Тръмп се отдаде на мрачни фантазии за някаква „кървава баня“ в Америка. Но всъщност разрушителният импулс дойде тъкмо от него. Сега Америка има нужда от антидот срещу отровата, която той инжектира в системата ѝ. Америка има нужда от разумна политика и реторическо разоръжаване. Байдън може да се справи, но не и сам. Едва ли обаче ще успее да освободи Америка от нейните патологии.

Автор Клаус-Дитер Франкенбергер


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 защо

    40 3 Отговор
    защо хитлер не се ръзбра с русия - щеше да има един по добър свят
    - сега краварите живеят като паразити на гърба на целия свят
  • 3 Майна

    33 1 Отговор
    ДВ , ЯСНО Е ЧЕ ПРОКАРВА ИДЕИТЕ НА ,,ТАЙНИТЕ ОБЩЕСТВА,, ЩЕ ВИДИМ, ДАЛИ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЩЕ СЕ ОСТАВИ НА ТАЗИ ПАСМИНА
  • 4 БОЗА

    50 3 Отговор
    Най-общо казано бай Дончо разбърка силно и със замах смрадливото блато...интересното предстои... ;-)
  • 5 Raider Tomb

    36 2 Отговор
    От вчера само статии от сороснята изтропани.
  • 6 защо

    25 2 Отговор
    тиквата няма ли да потича и на браидън да лизне отзад и някоя ескадрилка да купи
  • 7 Курумпе

    18 4 Отговор
    Ма кои са ..ТРъмп,Байдън..Тези марионетки, дето са на преклонна възраст , ги инкрустират сционистите - масони , да са паравана , зад който ще продължи планираното стригане и доене на населението и на планетата!Тези са кукли на конци..за старчески дом стават, за друго НЕ!
  • 8 Красимир

    17 5 Отговор
    Красимир Иванджийски.
    Ситуацията отдавна е извън контрол, никой не знае какво да се прави.

    Общият дълг на САЩ надмина 350 трилиона долара – пирамидата на всички пирамиди.

    По отношение на външната политика – пълен провал във всички посоки:

    Срещу Русия, пълен провал. Русия въведе хиперзвуково оръжие и с едно натискане на бутона може да унищожи САЩ и целия така наречен "колективен Запад". Санкциите и ембаргата – отново провал, само помогнаха на Русия да си възстанови производствата и реалната икономика.
    Срещу Китай – пълен провал. Китай отдавна изпревари САЩ като първа икономическа сила на планетата. Това прави и във военната област. Санкциите на Тръмп удариха американците много по-силно.
    Срещу КНДР – пълен провал. Ким Чен Ун показа такава ракета, която даже СССР не е имал и която може да превърне в стъкло половината САЩ и целия Израел.
    Срещу Иран – пълен провал. Излизането на САЩ от "ядрената сделка" развърза ръцете на Техеран не само в обогатяването на урана, но и в покупката на оръжие. Насреща са Русия, Китай и КНДР.
    Срещу Венецуела – пълен провал с неуспешния опит за преврат срещу Мадуро.
    Срещу Турция – пълен провал и преориентиране на Анкара в геополитиката и съюзите.
    Срещу Германия – пълен провал. Открита търговска война. Тръмп се опитва да изгради бариера между Германия и Русия в така нареченото Триморие. Путин отговори, че Германия също е свръхсила /както и Китай/, което трябва да намери отражение в глобалната политика. Голямата игра

    Коментиран от #20

  • 9 Тръмпето е верният път

    26 2 Отговор
    Дедото с джендърите и останалите шизофрении е Финалът на някога великата USA..
  • 10 Шекел

    18 5 Отговор
    Америка се изчерпа а това е най-лошото.Изчерпаш ли се следвя смърт
  • 11 Behemoth

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Абе така като ти чета коментарите ,ти мозък имаш ли въобще....в смисъл за теб един бял малоумник струва повече от черен професор по астрофизика?

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да, ще бъде тежко в Америка за белите, работещи, хетеросексуални мъже.
  • 13 защо

    5 2 Отговор
    баидън футволист бил - може с тиквоча едно мачле
    - баидън ще му вкара ескадрилка самолети на 2-на сена
  • 14 смею

    2 3 Отговор
    глейту таз склери на дефекатията! ща гуери гуям простотии!?
  • 15 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Behemoth":

    Моите уважения към афроафриканските професори по астрофизика, но в Америка сега приоритетите са насочени и ще се дават на чернокожите лумпели с арматура в ръка.

    Коментиран от #17

  • 16 да питам

    3 5 Отговор
    Сега , Дойче зеле наши хора , а русоспиите ?
  • 17 Behemoth

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    А на белите лумпени с рога на главата и татуировки там как стоят нещата....ако за вас цвета на кожата и етноса са по важни от ума,образованието и ценностите то няма какво да говорим ....и тук като говоря за расизъм имам в предвид и черен расизъм ....
  • 18 Абсолем

    6 1 Отговор
    Тръмп ще доизмете боклука от стъпалата на Белия Дом.
    Не се тревожи, Алиса, едно колибри му шепне кое-как да стори, но Щатите ще се разцепят и кой където му харесва, или където му видят очите.
    Приготви се за неочакваното и не следвай бялото зайче - то е опитно животинче, което идея си няма колко дълбока е дяволската дупка.
    Стой на върха на сапиенс дървото, Алиса, защото това да си човек... е не по-малко невероятно и опасно приключение в илюзорното безвремие, което наричаме минало-настояще-бъдеще.
    Абсолют или бездънна огнена геена?
    Кой път да избереш ли?...
    Трудно е само ако не знаеш къде искаш да стигнеш.
    Лесно е ако душата ти е чиста и пълна със смелост.
    Изяж ме! Изпий ме! Не яж! Не пий!
    Може да вдишаш! Сега издишай! Стоп!
    Ти си заразоносител! Ваксинирай се!
    Ти си безполезен роб! Присъдата е...
    Не следвай сляпо заповеди, примамливи етикети и лукави авторитети, а търси Сърцето!
    Бог да е с Теб, Алиса!
    [кю]
  • 19 ема

    2 7 Отговор
    " Джо" е великолепен, прекрасен той е гений. Защото мнозина си мислиха че ще " хвърли" топа пред инигурацията. Той е " герой" и държа фронта вече и да "хвърли топа" като 46 .Президент ще умре .Той ще направи Америка отново велика.Нищо,че 75 милиона гласуваха за Тръмп. Ще бъде единна като никога ( поне така си мислят) 25 хил. военни охраняват останалите свързани със сигурността точният им брой не се знае .Най- важното Джо не заспал ( има навика като седне да заспива или да забравя) и не задавал въпроса "Защо сме тук къде се намираме ".
  • 20 питащ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Красимир":

    а с Франция ??
  • 21 Мисирка

    2 0 Отговор
    Дойче Веле - това казва всичко. След първото изречение става ясно, че няма смисъл да се чете по-нататък.
  • 22 ХайлАдолф

    1 0 Отговор
    Cлeд жaлкoтo фиacкo нa измиcлeнaтa цeрeмoнийкa , дoлнoпрoбнитe кoмунoиди oт дeмoкрaтcткaтa кoмпaртийкa нa крaвaрникa прoдължaвaт дo квичaт....... E гoлям cмях пaднa вчeрa ,кaтo глeдaх eдин миришeщ нa фoрмaлин cтaрчoк , ocвoбoдeн oт cтaрчecкия дoм пoд уcлoвиe , дa ce мoткa кaтo бeзoглaвeн зaд нEкви cтъкaлцa ....... a чaк имaшe и жeнcкo кучeнцe мeлeз , кoeтo въртeшe шaнтaвo oпaшчицa oкoлo нeгo ...... Гуcтo ми cтaвa , кaтo глeдaх ,кaк Бaй Дoнчo ги e нaкaрaл дa припиквaт в бутилчицa и дa ce cтрaхувaт oт coбcтвeнaтa cи cянкa , a плиткoумницитe oт пceвдoдeмoкрaтичecкaтa кoмунoиднa пaртийкa , прикaзвaт и ce нaпъвaт нa някaквa групa кoлчeтa c цвeтни рaирaни пaрцaлчeтa . Вeрнo ,чe имaшe и нeкoe другo мюcли зa cтaтиcт , нo пък тo eднo cи рoвчкaшe из тeлeфoнчeтo ....... Тa щe глeдaм c интeрec ceриaлa oт вoнящия нa диктaтурa крaвaрник .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.