20 Януари, 2021 20:40 1 768 9

Дългото затваряне на училищата застрашава децата

  • ученици-
  • училища-
  • сзо-
  • коронавирус-
  • деца-
  • заплаха-
  • пандемия-
  • имунитет

Децата под 18 години представляват 29% от населението на света, но те са само 8% от съобщените случаи

Дългото затваряне на училищата застрашава децата - 1
Снимка: Shutterstock

Училищата трябва да се затварят само в краен случай, докато текат проучвания дали новите щамове на коронавирус засягат децата по различен начин, обяви Световната здравна организация, предаде БГНЕС, позовавайки се на AFP.

Дебатът за спирането на училищата по време на пандемията от COVID-19 се възроди от появата на по-заразни вирусни мутации. СЗО каза, че изследванията са фокусирани в момента около факторите, които могат да изложат децата на риск, дългосрочните ефекти върху здравето и въздействието на новите щамове на SARS-CoV-2, вирусът, който причинява болестта COVID-19. „Ако се установи, че децата са по-засегнати, може да се наложи да бъдат адаптирани социалните мерки за общественото здраве“, заяви организацията. Ето резюме на заключенията на СЗО за въздействието на COVID-19 върху децата и училищата и препоръки към страните по отношение не образователните институции.

– Затварянето на училищата трябва да се прилага в краен случай, да бъде временно и само на местно ниво в райони с интензивно предаване.

– Властите трябва да проверяват за нови насоки, особено по отношение на появата на нови и евентуално по-предаваеми щамове.

– В районите с ниска предаваемост е малко вероятно училищата да предизвикат инфекция; в райони с широко разпространение защитните мерки в училищата са от съществено значение.

– Училищата се нуждаят от планове за предотвратяване и управление на огнища, включително за вентилация, почистване на ръцете и повърхностите, комуникация с родители, използване на маски и физическа дистанция.

– Деца на 12 и повече години трябва да носят маска при същите условия като възрастните. Физическото дистанциране може да се постигне чрез ограничаване размерите на класовете, редуване на смени и ограничаване на смесването на класовете.

– В средните училища може да са необходими по-строги мерки за превенция, а подрастващите трябва да ограничат риска от излагане извън училище.

– Учителите са по-склонни да бъдат заразени извън училищата, отколкото вътре.

– По време на затварянето на училищата трябва да се установи дистанционно обучение, да се поддържат редовни, подобни на училищните услуги, като хранене и превенция, като същевременно се подобри подкрепата за психичното здраве.

Данни и констатации за 2020 г.

– Децата под 18 години представляват 29% от населението на света, но те са само 8% от съобщените случаи миналата година.

– Те са по-склонни да имат лека или асимптоматична инфекция и младежите под 20 години представляват само 0,2% от смъртните случаи от COVID-19.

– Проучванията показват, че децата под 10 години са по-малко податливи и по-малко инфекциозни. Юноши на възраст 16-18 години предават вируса толкова често, колкото и възрастните.

– Колкото по-дълго уязвимите деца са вън от училище, толкова по-малко вероятно е да се върнат.

– Затварянето на училища има отрицателно въздействие върху децата – освен върху тяхното образование, и върху тяхното физическо и психическо здраве.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 родител х

    10 7 Отговор
    За учениците ОК.Но за яслите и градините съм на мнение за затваряне.Знаете ли,че 50-60%си пускат децата болни,защооото нямало кой да ги гледа,и като се тръшнат с температурата веднага се намира,но веще натръшкало тяхното поне 10други от групата.Там контрола трябва да е зверски и те само с фенерче на фхода.Бележки,че са клинично здрави от личните педиатри се взимат без преглед и само със здравей.

    Коментиран от #7

  • 2 Prase

    5 2 Отговор
    Ти да видиш....сетила се Мар/СЗО/а да се побара...
    Това СЗО е със забавени реакции винаги...
    Защо чакаха 1година за да пратят експерти в Китай да видят какви са ги забъркали комунистите там??Това трябваше дасега да го направят 100пъти...и не само 10на човека да пратят,ами всяка една държава членка на ООН да изпрати екип в "епицентъра" на пандемията,а не само да се разчита какво казват китайците...
  • 3 Амииииии

    11 7 Отговор
    Четвъртокласник на мои близки зарази цялото семейство.
  • 4 Лили

    6 4 Отговор
    За отговорни и самостоятелни деца /юноши/,дистанционно обучение е по за предпочитане .Те се справят сами и се предпазват от лошо влияние.
  • 5 Анонимен

    2 1 Отговор
    Малоумника ще направи същото като на 15 септември
  • 6 Байо

    5 1 Отговор
    Айде бе! Това ли е проблем!А ,че българчета могат да четат ,пък не могат да осмислят какво точно четат не е ли? Образованието в БГ е дермо!
  • 7 Asdfg

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "родител х":

    Заключвайте се вътре всички и 6 месеца никакво излизане! Не давай акъл! Когато и както искам ще си водя детето и където поискам!
  • 8 Ще свикнат да са си вкъщи

    5 3 Отговор
    Кой е проблема, че са вкъщи. Явно някой страда, че децата им се нервят, че не пият, че не се дрогират. Който иска учи, а не търси зашеметяващи и упойващи. Трябва да продължат дистанционно.
  • 9 Някой

    1 1 Отговор
    На децата мястото им е в училище, тези господа от СЗО ще понесат ли някаква отговорност за хаотичните си изявления. Не, няма да понесат никаква отговорност. Ще страдат децата ни и всички ние. Това е истината. Вируси е имало и ще има. Но, животът трябва да продължи.