Last news in Fakti

21 Януари, 2021 22:00 2 006 8

Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на посланика на ЕС

  • великобритания-
  • ес-
  • брекзит

Европейският съюз има в цял свят 143 представителства, които са еквивалент на дипломатически мисии

Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на посланика на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на постоянния представител на ЕС в Лондон, предизвиквайки спор между доскорошните съюзници, предаде Ройтерс, цитирайки Би Би Си.

Великобритания беше член на ЕС в продължение на 46 години, но през 2016 г. гласува да го напусне и на 31 декември завърши тази сложна процедура, предава БТА.

Според Би Би Си британското външно министерство отказва да даде на постоянния представител на ЕС Жоау Вале де Алмейда и екипа му същия дипломатически статут и привилегии като на посланиците на отделни държави с аргумента, че ЕС не е нация-държава.

ЕС има в цял свят 143 представителства, които са еквивалент на дипломатически мисии. Всички те са получили пълен дипломатически статут от страните домакини.

Би Би Си цитира писмо до британския външен министър Доминик Рааб от върховния представител на ЕС за външните работи Жозеп Борел, в което той казва, че предложенията на Лондон по този въпрос не са разумна основа за споразумение. "Предложенията не отразяват специфичния характер на ЕС и не отговарят на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания като важна трета страна" (т.е. която не е член на ЕС), пише Борел.

Според Би Би Си източници от ЕС са обвинили Великобритания в дребнавост и лицемерие и са посочили, че когато все още е била член на съюза, тя се е съгласила да даде пълен дипломатически статут на представителите на ЕС.

Британското външно министерство заяви, че продължават обсъжданията с ЕС за статута на представителството на ЕС във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Островитяните имат топки и се ...

    18 8 Отговор
    Подиграват на меките китки и джендарите от гейският съюз.Никой ги има за нещо тези брюкселски зелки...Всичките управляващи на съюза са правени от хибридно тесто,нито жени,нито мъже...ТО...
  • 2 789

    11 13 Отговор
    Тогава пълна блокада на наглите и надменни англичани.Да се снабдяват с храна от Индия или купуват ГМО от САЩ. Зазиждайте тунела под Ламанш.
  • 3 VVV

    13 4 Отговор
    Много правилно.Нито конституция има нито избран от народа президент ,държавен глава който да носи отговорността .Ами тогава кой носи отговорността на властта ? Много правилно решение. Да изберем конституция и човека с властта за да знае че ако действа против нас ще падне от власт .

    Коментиран от #6

  • 4 Сатъра на Хана

    7 5 Отговор
    ЕС или както му викам Льо Райха ,
    е сбъдната мечта на Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер.
    ..... .......
    Две велики Арабо-Арийски нации в Съюз
    и около тях васални нации от полу-човеци
    .........
    Британия го осъзна на време и стана независима като Русия :))

    Коментиран от #7

  • 5 Важен

    5 3 Отговор
    Долу ЕС
  • 6 Бачо Киро

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "VVV":

    Да, абсолютно прави са. Всички страни от ЕС имат посланици във Великобритания, какъв точно е ЕС, че да има собствени посланици там? Каква работа ще имат там, работите на всяка страна се вършат от нейните посланици, ЕС няма никъв чеп да дири там ...
  • 7 Гъчко

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    Русия била независима Ха ха ха Ако спрът да им купуват газа и ще изквичат като коледно прасе преди смърта си На Маленкий Мужик ще му виснат сополите

    Коментиран от #8

  • 8 РЕАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гъчко":

    Ами то и на арабите, ако спрат да им купуват петрола , ще трябва да се качват отново на камили. Засега всички наши плеймейтки тичат към Дубай за да ги радват със задните си части.
Новини по държави: