21 Януари, 2021 14:56 1 146 1

Москва смекчава леко антивирусните ограничения

  • русия-
  • москва-
  • коронавирус

Противно на властите в редица европейски страни Кремъл още няма намерение да въведе отново национален локдаун, стремежът е да се защити крехката икономика на страната

Москва смекчава леко антивирусните ограничения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви днес, че от утре леко се смекчават мерките срещу коронавируса в руската столица, мотивирайки се по-специално с успешната кампания за ваксинация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ситуацията "дава основания за предпазлив оптимизъм", написа той на сайта си и посочи, че дневният ръст на случаите в града - от 2000 до 4000 миналата седмица, е "видимо по-малък, отколкото в края на декември". Значително е нараснал броят на ваксинираните московчани - над 220 000 вече имат сигурна защита срещу вируса, добави той.

Тази седмица Русия официално започна кампания за масова ваксинация и лица от всички категории могат вече да се имунизират с руската ваксина "Спутник V", регистрирана в края на август още преди края на клиничните ѝ изпитания.

Собянин уточни, че предстои отново да заработят "нормално" гимназиите и спортните училища, да отворят врати музеите, библиотеките и други културни обекти, а театрите и кината ще могат да запълват вече не 25, а 50 на сто от местата.

Но баровете и ресторантите ще затварят все така в 23.00, предприятията ще държат най-малко 30 на сто от служителите си на дистанционна работа, а хората над 65 години или с хронични заболявания трябва да стоят в изолация, което всъщност се случва доста рядко, отбелязва АФП.

Противно на властите в редица европейски страни Кремъл още няма намерение да въведе отново национален локдаун, стремежът е да защити крехката икономика на страната.

По последни официални данни заразените в Русия досега са над 3,5 милиона и по този показател е на четвърто място в света. Към днешна дата според официалните съобщения са регистрирани над 67 000 смъртни случая, свързани с COVID-19, но статистическата агенция преброи през декември тройно повече починали.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    0 0 Отговор
    В Русия никога не е имало пълен локдаун.
    Всико работи, макар че и с необходими ограничения.