21 Януари, 2021 17:39 1 297 2

Казахстан търси подобряване на благосъстоянието на гражданите

  • казахстан-
  • парламент-
  • президент

Първа сесия на новия състав на парламента

Казахстан търси подобряване на благосъстоянието на гражданите - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Първата сесия на новия състав на Парламента на Казахстан бе открита на 15 януари 2021 г. с реч на президента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев (парламентарните избори се проведоха в Казахстан на 10 януари т.г.).

Президентът отбеляза, че началото на дейността на обновения състав на Maжилиса съвпадна с две събития със символично значение за страната. Страната навлезе в годината на 30-годишнината от независимостта, а съвременният казахстански парламентаризъм се доближава до своята четвъртвековна граница.

- В годината на 30-годишнината от независимостта ще се проведат цялостни реформи. Трябва да съсредоточим усилията си върху изграждането на ефективна държава и справедливо общество. Основен приоритет е подобряване на качеството на живот и подобряване на благосъстоянието на гражданите. Хората очакват конкретни резултати от социално-икономическите програми, каза той. На първо място, според президента, трябва да се положат всички усилия за развитие на правовата държава и укрепване на доверието на гражданите в държавната администрация.

- Същността на реформите в тази област е разумна децентрализация на системата, модернизация на държавния апарат, оптимизиране на квазидържавния сектор и цифровизация на всички процеси. По този начин държавният апарат ще стане възможно максимално компактен, отворен и ефективен, а процесът на вземане на решения - гъвкав и прозрачен. Социално-икономическото развитие е невъзможно без съответна защита на правата на гражданите, каза Касъм-Жомарт Токаев. Като втори приоритет държавният глава посочи ефективната социална политика, която е ключов инструмент за изграждане на силно и приобщаващо общество в среда, в която светът се движи към „икономика на знанието”.

- Напоследък напреднахме в реформирането на образованието. Заедно с това, редица натрупани проблеми трябва да бъдат решени. Важна задача е да се намали разликата в качеството на образованието между различните социални групи и региони. На този етап е необходима нова политика за преквалификация и непрекъснато подобряване на уменията на работниците. За тези цели трябва да се разработи и реализира специален национален проект, каза президентът.

Държавният глава също се фокусира върху значението на модернизацията на здравната система. В ситуация на пандемия неотложността на този проблем стана очевидна. Касъм-Жомарт Токаев посочи необходимостта от рестартиране на политиката за социално осигуряване. Приоритет на държавата трябва да остане подкрепата на най-уязвимите граждани.
Осигуряването на благосъстоянието на населението, според държавния глава, е невъзможно без прогресивен растеж на националната икономика, което е друг приоритет за следващия период. Правителството има за задача да продължи контра-цикличната макроикономическа политика, насочена към подкрепа на икономическата активност. Важна задача-създаване на благоприятни условия за правене на бизнес.

Както беше отбелязано в речта, за по-нататъшно подобряване на местното самоуправление е важно да се опростят бюджетните процедури и да се увеличи независимостта на местните представителни и изпълнителни органи. Президентът смята, че преминалата избирателна кампания, въпреки карантинните ограничения, бе динамична и наситена. На някои партии съвсем малко не достигна, за да влязат в Мажилиса и общинските съвети. В тази връзка държавният Глава изрази мнение, че участието на тези партии в работата на Парламента може да подобри ефективността на законотворческата дейност.

- Трябва да намалим прага за преминаване на политическите партии в Мажилис от седем на пет процента. Време е да се вземе такова решение, тъй като такава норма ще насърчи законно регистрираните партии да участват в следващите избори. Също така това ще допринесе за развитието на политическата конкуренция в страната. Тази инициатива ще разшири представителството, ще позволи да се вземе предвид мнението на най-широките слоеве от населението при разработването на държавна политика, каза държавният глава.

В речта бе отбелязана неотложността на повишаване на активността на представителите на гражданското общество, подобряване на младежката политика, особено внимание следва да се обърне на максималното осигуряване на свободата на избор на гражданите.

- В световната практика е фиксирано правото на човека законно да изрази несъгласието си с изборите или да гласува срещу всички кандидати. Всъщност, и за нас е нормално да имаме алтернативно мнение и гласуване против. Ето защо в избирателните бюлетини на всички нива трябва да въведете графа „срещу всички”. Тази инициатива ще създаде условия за защита на избирателните права на гражданите. В края на краищата, официалната демонстрация на липса на избор – това също е избор, каза президентът.

Касъм-Жомарт Токаев подчерта, че предложените инициативи са само част от дългосрочната социално-икономически и политически реформи, които сега са на дневен ред. Според него депутатите трябва да вземат активно участие в тази работа и да установят конструктивно взаимодействие с правителството.

- Моята принципна позиция е, че всички неотложни въпроси в обществото се обсъждат на първо място в парламента. Членовете на обществеността и експертите трябва да участват най-активно в подготовката на законопроектите. Едно от основните изисквания е да се установи ефективна обратна връзка по спорни въпроси, които могат да предизвикат недоволство от гражданите. Пред парламента има две важни задачи - приемането на качествени закони и решаването на актуални проблеми на обществото, каза президентът на Казахстан. Обобщавайки, държавният глава отбеляза, че Парламентът е епицентърът на дейностите, насочени към защита на интересите на страната. Той призова депутатите да покажат най-голяма отговорност при вземането на решения и винаги да помнят, че хората чакат положителна промяна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нон стоп кънтри

    2 2 Отговор
    Всички тези мерки са страшно добри но не приложими в България до като Тиквун е на власт. Ако казахстанците ги приложат и дръпнат напред ние ще им дишаме праха.
  • 2 Ние

    2 2 Отговор
    дишаме праха навсички,защото на избори гласуваме за диктатор,който е живял в епохата на комунизма,в мутренското си лоби и си няма представа от демократичен строй,защото парите сладко шумят и не му дреме на примата за електората.