Last news in Fakti

22 Януари, 2021 09:54 6 195 19

Скандалът в Нидерландия е с българска връзка?

  • нидерландия-
  • скандал-
  • българска следа-
  • афера-
  • детски помощи

През 2013 жители на едно българско село разказват в репортаж как Нидерландия им превела хиляди евро, без да е трябвало да се трудят

Скандалът в Нидерландия е с българска връзка? - 1
Снимка: Shutterstock

В оставката на нидерландското правителство отпреди няколко дни, подадена заради скандала с детските помощи, може би има и "българска следа". Агенция epd припомня, че през 2013 телевизионни кадри от България разтърсват Холандия. На тези кадри се виждаха жители на бедно село в Източна България, които разказват пред журналисти как държавата Нидерландия им превела хиляди евро, без да е трябвало да се трудят за това. Един от мъжете във филма сочи със задоволство към сграда, която била закупена с парите от Нидерландия.

Разследващите журналисти бяха разкрили, че чужденци са подавали молби за детски надбавки и финансови помощи за наеми, макар че изобщо не живеят в Нидерландия. Както отбелязва агенция epd, в България явно е имало банди, които са организирали пътувания до Нидерландия и подправяне на договори за наем. А нидерландските данъчни власти явно са проверявали основателността на молбите постфактум - чак след като се отпуснат парите. По това време обаче престъпниците вече са се намирали в родината си.

До какво доведе "българската измама"?

Случилото се през 2013, което в Нидерландия беше наречено "българската измама", имаше и продължение. На 15 януари тази година правителството на премиера Марк Рюте подаде оставка. Финансовите щети от въпросните измами възлизат навярно на не повече от 4 милиона евро - сума, която представлява едва 0,006% от всички отпускани от държавата помощи на родители. Затова пък последиците за социалната система, за доверието на властите и на правовата държава бяха огромни: след като станаха известни злоупотребите със социални средства, в Нидерландия започна истинска гонитба на измамници. И така покрай сухото изгоря и суровото.

Поради строгото и често пъти твърде формално прилагане на законите, от 2014 година насам системно са били орязвани детските надбавки на голям брой семейства заради подозрения за злоупотреби. В много случаи въпросните семейства са били третирани като мошеници, макар да е ставало дума за съвсем неволни и невинни грешки при попълването на молбите за помощи. Това заяви Крис ван Дам, председателят на анкетната комисия, която представи заключителния си доклад по случая през декември. Молби от хора с миграционен произход или двойно гражданство почти автоматично са били отхвърляни като съмнителни.

Някои от семействата, на които детските надбавки и другите помощи били внезапно отказани, не са можели да си плащат таксите за детска градина или наемите. В редица случаи хора са се оказвали изхвърлени на улицата или са натрупвали огромни дългове. "Животът на мнозина се превърна в истински ад", казва 38-годишната Фатма Симсек пред вестник NRC, която е била принудена да връща близо 54 000 евро на социалните служби. Те настоявали, че ги е получила неправомерно. Тя е една от общо над 20 000 засегнати.

Заключителният доклад на анкетната комисия, озаглавен "Невиждана неправда", отправя остри критики не само към данъчните власти в Нидерландия, но и към министрите, игнорирали предупрежденията за потенциална дискриминация на хора, както и към парламента, приел извънредно строги закони срещу социални измами. "Политиката е виновна за това, че крайно надъханата дискусия за борбата срещу измамите и злоупотребите е довела до култура, в която на човешките аспекти не се е обръщало голямо внимание", каза ван Дам.

Оставката на Рюте - символична стъпка

Министър-председателят Марк Рюте нарече резултатите от проучването на Анкетната комисия "сурови, но честни". Рюте обеща, че засегнатите семейства ще получат по 30 000 евро обезщетение и че системата за финансови помощи ще бъде основно реформирана.

Рюте подаде оставка едва няколко седмици след публикуването на доклада. Оставката му е символична стъпка, защото на 17 март в Нидерландия така или иначе се провеждат избори. Рюте, който е във властта от над 10 години, отново ще се кандидатира - въпреки скандала и въпреки оставката. И той лично е упрекван за безпощадната гонитба на мними измамници. "Личният отпечатък на Рюте е навсякъде", каза социалдемократката Лилиане Плоумен.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Настопроценти

    16 7 Отговор
    " държавата Нидерландия им превела хиляди евро, без да е трябвало да се трудят за това." То вече къде ли няма "българска връзка"? Затова западняците не искат българи,а жители на Африка и Арабия.

    Коментиран от #9

  • 2 Българка

    32 3 Отговор
    В демократичните страни правителствата, премиерите подават оставки при скандали за корупция. А при нас, при очевидна корупция, те цинично ни се присмиват, мачкат и ударно правят ПР за оставане/заграбване на власт!
    Народе?.....

    Коментиран от #5, #18

  • 3 Бацов Гацо

    6 17 Отговор
    Нидерландия....страната на лалетата....абе и от там са минале комундетата
  • 4 РАДИО ЕЛТО

    19 2 Отговор
    герб също купуват ромски гласове за изборите герб теглиха милиярди заеми кой ще ги връща данъкоплатсите
  • 5 Само питам

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Ама, ти па къде виде народ ма...? За един приятел питам...
  • 6 тортиля

    4 1 Отговор
    Баце от Марк Рюте ли е взел някои наклонности?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 плевен

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "Настопроценти":

    Ако върнеш лентата назад, ще видиш само турски имена във въпросната история. На мен лично ми е безразлично, щом холандските либерали дори сега искат да ги хранят. Но не говори за българи.
    А колко милиона задигна главният мелиоратор от "Цанков камък"?
  • 10 Stéphanie 🎲

    6 0 Отговор
    Брей и там 😳подобно при нас 2018 г. измамата, свързана с получаване на права от притежателите на полици, възлиза на 11 милиона евро.Политически скандал с фалшива
    carte vitale -броят на регистрантите на SS е по-голям от френското население: TRUE
    Това объркване на числата идва от указател, поддържан от INSEE: регистрацията е необходима за получаване на номер на социално осигуряване. В този документ INSEE записва 110 милиона регистранти, включително 84 милиона души, потенциално живи, за 67 милиона французи.

    Този документ обхваща всички хора, родени във Франция и родените в чужбина, които са живели на дадена територия в даден момент от живота си. Също и французите, починали в чужбина. Смъртта им не винаги се обявява, така че те остават регистрирани.Цирка продължава и до днес -през септември миналата година комисията по социални въпроси на сената изчисли разходите за измамни номера на социално осигуряване на 140 милиона евро годишно.
  • 11 Дойче Лъже

    10 3 Отговор
    Доче Веле на драсне нещо за това, как расистка Холандия не дава гражданство на циганите, дори и след поколения раждани там.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Видял

    10 0 Отговор
    Виждал ли е някой в самолетите за Германия как пътуват цели семейства от т.н роми с много дечица и след няколко дни се връщат в БГ , не съм се интересувал за техните детски социални но има нещо......

    Коментиран от #14

  • 14 Stéphanie 🎲

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Видял":

    Във самолет за Германия не съм ги виждала ама ела ги виж в Бордо 😎 имам приятелка преводач на документи руски и български на френски печат и заверка.Колко пъти ходя да се видим нашите роми и нахални инак някой ги е светнал какви документи за социални помощи да им попълни не знаят език ,жената ги гони .Това ще е до време не знам как го правят детето ако не ходи прекъсне училище автоматично спират децките,адресна регистрация задължително и работа или безработен но стаж във Франция сигурно в Германия е по лесно не знам .Ромска му работа ама кога ги пипнат си връща като поп парите до стотинка

    Коментиран от #19

  • 15 Бай Ганя

    3 2 Отговор
    Говорете за България прост народ сте тръгнахте Нидерландия да оправяте м....о ви
  • 16 Оценител

    3 0 Отговор
    Да те излъже български римлянин - безценно!

    Коментиран от #17

  • 17 Бъдещето на Америка

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Оценител":

    Ти какво знаеш ,велики са за това има един лаф НА С а ПУ нче
  • 18 стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    До 2 ком -Другарко пак правиш внушения и лъжеш -Като имаш данни и доказателства за корупция предай ги в прокуратурата =Аз ако съм на мястото на Борисов досега да съм те осъдил
  • 19 ККК

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Stéphanie 🎲":

    Колкото можеш да вземеш от маймунка орехче, толкова и от циганин да вземеш нещо!
Новини по държави: