Last news in Fakti

22 Януари, 2021 12:24 4 813 34

"Имунизационно клане": целенасочено създаване на паника след смъртните случаи в Норвегия

  • норвегия-
  • коронавирус-
  • клане-
  • имунизация-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • пропаганда-
  • пандемия-
  • европа

Мнозина се чувстват несигурни. А някои използват случая за пропаганда. RT говори за "имунизационно клане".

"Имунизационно клане": целенасочено създаване на паника след смъртните случаи в Норвегия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Преди дни стана ясно, че 23-ма възрастни норвежци са починали дни след ваксинация срещу COVID-19. Сега Норвегия проучва случая, за да установи дали смъртта е била предизвикана от ваксината. Норвежките власти неизменно повтарят, че подобна връзка засега не е доказана. А норвежкият портал Faktisk.no публикува статия, която обстойно проверява фактите. В момента се проверяват общо 13 смъртни случая. Според Faktisk.no в страната на седмица умират средно между 300 и 400 обитатели на старчески домове.

Досега в Норвегия са имунизирани над 50 000 души при население от 4,5 млн. души. Там, както и в Германия, първо имунизират най-възрастните хора, а при тях страничните ефекти могат да се проявяват по-силно, отколкото при млади хора.

Има ли риск при тежко болни?

На 18 януари Норвежкият здравен институт (Folkehelseinstituttet) допълни своите указания за ваксиниране и обърна специално внимание на това, че при тежко болни хора с крайно разклатено здраве и най-дребните неблагоприятни ефекти от ваксинирането - като алергична реакция - могат да доведат до сериозни последици. При тях положителният ефект от ваксината може и въобще да не се прояви. Поради това Норвежкият институт препоръча да се прави индивидуална преценка дали да се ваксинират хора, които са много тежко болни. В случая обаче не става дума за генерален отказ от имунизация.

Връзката между смъртните случаи и ваксините в момента все още се проучва. Норвежките експерти смятат, че в отделни случаи навярно е имало такава връзка, тъй като е ставало дума за много тежко болни и много възрастни хора. Независимо, че окончателен резултат от проучването още няма, в социалните медии и сред т.нар. антиваксъри вече засилено се разпространяват слухове и подклаждат страхове, а смъртните случаи се представят като непосредствен резултат от ваксинирането.

Немскоезичният канал на руската държавна телевизия RT твърди освен това, че "ваксинациите на възрастните хора са били спрени" и публикува материал на бившия шпионин на ГДР Райнер Руп, в който той говори за "имунизационно клане". Въпросният материал се разпространява активно из социалните медии от профили на различни антиваксърски и крайнодесни организации.

Смъртни случаи и в Германия

Непотвърдени съобщения от Израел, че там са починали хора вследствие на ваксинирането, също предизвикаха много шум. В страната са ваксинирани над 27% от населението, сред които и най-възрастните хора.

В Германия също има починали след ваксинация. През първите 18 дни от началото на имунизационната кампания бе съобщено за 10 смъртни случая. Става дума за хора на възраст между 79 и 93 години, които са починали в рамките на четири дни след поставянето на ваксината. Експертите на института за контрол над лекарствените средства и ваксините "Паул Ерлих" смятат, че е малко вероятно смъртта на тези хора да е била свързана с ваксината, защото във всички тези случаи без изключение е ставало дума за "много тежко болни пациенти с множество основни заболявания". Предполага се, че става дума за случайно съвпадение между смъртта и времето на имунизацията.

Досега в Германия са изследвани научно първите 613 000 ваксинации. Регистрирани са 325 съмнения за общо 913 странични ефекта, от които 51 случая със съмнения за тежки неблагоприятни ефекти. Това отговаря на 0,53 съмнения за странични ефекти на 1000 ваксини и 0,08 случаи на съмнения за тежки странични ефекти на 1000 ваксини.

Най-честите странични ефекти всъщност са вече известните: главоболие, болка на мястото на убождането, отпадналост и болки в ставите. Тези ефекти се проявявали малко по-силно, отколкото при обикновената противогрипна ваксина.

Ако искате да информирате за странични ефекти

Институтът "Паул Ерлих" съобщи, че няма контраиндикации за ваксинирането на хора с алергии, но препоръчва те да остават под лекарско наблюдение поне 15 минути след имунизацията.

Ваксинираните в Германия граждани имат възможност да съобщават за неблагоприятни странични ефекти в аптеките, а те на свой ред предават информациите на Лекарствената комисия на германските фармацевти. Съобщения за странични ефекти могат да се подават и чрез специално разработеното приложение за мобилни телефони Safevac 2.0.

Автор: Патрик Гензинг


Поставете оценка:
Оценка 2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тарикату

    60 9 Отговор
    Още ще има, ваксината е мор.

    Коментиран от #16

  • 2 Asdfg

    94 7 Отговор
    Каква е тази истерия да се налага задължително ваксиниране? 🤔 Започва да смърди много тази работа...!
  • 3 уфф

    49 8 Отговор
    Ааа, Дойче Веле... Ясно. Не си струва да се чете.
  • 4 КОВИД20

    55 4 Отговор
    От Ковид да умреш е страшно, а от ваксината не.
  • 5 Пропагандата

    43 3 Отговор
    Тече в медиите.От една година гледаме игли ежедневно

    Коментиран от #29

  • 6 Българка

    52 6 Отговор
    Спрете се вече с тиова ваксиниране. За всички е ясно, че ваксините единствено е сигурно, че носят материална облага . Няма как за това малко време да са тествани и проучени ефектите (както положителни, така и отрицателни)
    Ако някой твърди противното, влизаме в теориите на конспирацията, че ковид 19 с всичките си щамове е умишлено разработен и съответно са изработени и ваксините против него
  • 7 DW Случайно съвпадение, че са починали

    49 6 Отговор
    След Ваксинацията???? Смятате ли че някой ви вярва??? Не!!!!!
  • 8 ДВ ме кефат

    40 4 Отговор
    Е това е информация, да си задаваш сам удобните въпроси, че и сами си отговарят. Хахахаха няма такива като DW. По-скоро бълват дезинформация!
  • 9 Яница

    40 4 Отговор
    Йелоустоун още ли не са го активирали!!!??? Ами, като скрият и слънцето съвсем ще иэчеэнем от таэи проклета эемя!!! РЕПТИЛИ - това е ГЕНОЦИД срещу човечеството!!!

    Коментиран от #13

  • 10 Значи

    42 3 Отговор
    Всеки починал се пише от ковид, а тези след ваксина-случайно съвпадение. Аз за себе си съм си решил, ама с тези нескопосани реклами за масово ваксиниране много хора още ще откажете.
  • 11 ХайлАдолф

    37 1 Отговор
    Имунизацията е личен избор , за който всеки сам си решава , и е крайно време някякви там псевдожурналистчета от ДойчЗеле, да престанат да произвеждат поръчкови статийки пълни с внушения .

    Коментиран от #24

  • 12 Фак U

    30 2 Отговор
    Бийте си ваксини и "случайно " ще умрете след 3-4 дена ! Ако не от първата , то от следващата или от по-следващите !
  • 13 Да така е

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "Яница":

    Крият Слънцето доста усилено, нощно време, ясно, не летят самолети, а през деня, само да се покаже Слънцето и забележете колко самолета ще прелетят. Имам снимков материал как летят много по ниско и следите са ясни.
  • 14 Аз40🏴‍☠️

    21 2 Отговор
    Дойчевеле тайно се надяват да станат един ден толкова добри, колкото са RT 👌
  • 15 Ники

    36 3 Отговор
    Когато умреш с Ковид , те пишат ОТ Ковид.
    Като умреш след ваксина , казват че няма нищо общо.
    Много намирисва тази работа.
    Ваксините които се ваксинирате сега са в пробен период до 2023 година.
    Не се ли чувстват като опитни зайци?
  • 16 Пенсионер

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "тарикату":

    Всеки един Пенсионер в Норвегия , който си замине от този свят,
    оставя на Пенсионния фонд държавата ,поне 70000 евро годишно .
    За 10 години това прави 700000 евро?
    След като , голяма част от пенсионерите , полват и социалната система , приходите може и да се удвоят?
    Така че държавата, трябва да вдигне пенсиите на тези, които оцелеят , автоматически!
  • 17 Юда Искариот

    40 1 Отговор
    Още ли мислите Оня с мустачките за злодей ?! Щото аз се колебая !
  • 18 РАК и ЦИРОЗА

    10 5 Отговор
    Точно така лъжат и за вредата от цигарите и алкохола!!!
  • 19 Ковидманяк

    25 1 Отговор
    Клането започна!!!И все по-страшно ще става, кошмарът тепърва предстои!!!
  • 20 К 1929

    29 2 Отговор
    ЗАЩО КАТО ИМА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ МЪЧИТЕ ХОРАТА И ГИ ПРАЩАТЕ НА СМЪРТ. ГРОЗЕН ГЕНОЦИД.
  • 21 ЦСКА

    14 2 Отговор
    Преди години имало е повече глад, по слаба медицина, войни, а и самото население на земята много по малко. А сега сме пренеселени кой знае въобще каша.
  • 22 1520

    19 2 Отговор
    всичко върви към ковид диктатура хора не се подавайте на внушения страх от този измислен вирус
  • 23 Леле

    21 2 Отговор
    Пенсионер е блъснат от влак със сто км/час. Обаче не е умрял от удара на влака, а от старост. Същата работа и с ваксините.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Филипов

    19 2 Отговор
    Ако случаите бяха в Русия или Китай друго щяха да пишат. Има два вида ваксини, демократични и тоталитарни, друго си е да умреш от демократична......
  • 26 Господин Гоцев

    3 15 Отговор
    Ами такива новини се разпространяват само в качествени демократични издания като РТ, Комерсант, Мурзилка, Комсомольская правда и т. н😂😂😂😂😂
  • 27 Галин

    23 2 Отговор
    Когато след ваксина умре някой, то той е стар човек с много съпътстващи заболявания и едва ли от ваксината. А когато стар човек с много заблявания почине, тогава не е нормално и е починал от ковид.
    Абе, вие за какви ни взимате бе?
    Какви са тия двойни аршини?
  • 28 Сокола

    5 16 Отговор
    Целенасочено се създава страх от ваксината. Явно накои сили искат да осуетят ваксинирането и продължаване на пандемията до безкрай. Като пишете мислете с тези глави. То е ясно, че не сте от най-умните, но все пак не сте хора от 19 век.
  • 29 Шекел

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Пропагандата":

    Пеопагандата е китайска тия маймуни искат да завземат нови територии щото тяхната почна да им утеснява.
  • 30 Матей

    6 1 Отговор
    Първата световна био-психологическа война,очакваше се от година на година,имаше разновидности на грип,лабораторно произведени,накрая се усъвършенстваха и подкараха на конвейр ковид-щамове.Ударът е многовекторен,пораженията по цял свят--драматични.След ваксините и вакс-паспортите ,какво друго могат да измислят?Нещо нестандартно и свойствено за развинтеното им сатанинско въображение.
  • 31 абг

    0 1 Отговор
    Освен всичко друго, този пасквил е и нечувано лицемерие.
  • 32 Дедо Пене

    3 3 Отговор
    България можеше да е в отлична кондиция спрямо останалите държави от ЕС АКО БЯХА ПОРЪЧАНИ ВСИЧКИ ВАКСИНИ, КОИТО ЕС НИ БЕШЕ ЗАДЕЛИЛ, защото новият щам все още не се е развихрил тук.НО ХИТРОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ДА СПЕСТИ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ МИЛИОНА ПРЕЦАКА ИМУНИЗАЦИОННИЯ ПЛАН И СЕГА ЧАКАМЕ КАТО КОН НА ПРАЗНИ ЯСЛИ!!! Вместо 200хил. ваксинирани имаме само 22хил. НЕ НИ ТРЯБВАТ ПОЛИТИЦИ С ПРАЗНИ ГЛАВИ. !!!

    Коментиран от #33

  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Дедо Пене":

    Пиша го за +++десети път....COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни...
  • 34 Верно

    4 0 Отговор
    Браво "империалист" Точно,кратко и ясно... Всичко е някаква конспирация и в дъното както винаги са паричките... жалко