22 Януари, 2021 14:08 2 245 44

Унгария ще купи "големи количества" от руската ваксина

  • унгария-
  • русия-
  • ваксина-
  • спутник v-
  • европа-
  • коронавирус-
  • пандемия

Заради пандемията в Унгария всеки ден умират по 100-150 души

Унгария ще купи "големи количества" от руската ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Унгарското правителство заяви днес, че е сключило споразумение да купи "големи количества" от руската ваксина "Спутник V", въпреки че тя още не е одобрена от европейските здравни власти, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Външният министър Петер Сиярто, който е на посещение в Москва, направи това изявление във видеоклип, качен във Фейсбук, и обеща по-късно да даде подробности. Заради пандемията в Унгария всеки ден умират по 100-150 души, страната търпи големи икономически загуби от рестриктивните мерки и ваксинацията трябва да се ускори, допълни той, цитиран от ТАСС.

Тази седмица унгарският регулатор разреши използването на руския препарат на фона на критиките, отправяни от Будапеща към европейската агенция по лекарствата, че "бави" процедурата за одобрение на ваксината, припомня АФП. В ЕС са разрешени само две ваксини - на Пфайзер/Бионтех и на Модерна, а до края на месеца се очаква становище за АстраЗенека, използвана вече във Великобритания. След снощната видеосреща на върха на ЕС по този въпрос днес унгарският премиер Виктор Орбан днес отново даде израз на нетърпението си. "Трябва да признаем, че нещо не върви както трябва на равнището на ЕС", заяви той в седмичното си радиоинтервю. Той каза, че щом страната няма достатъчно ваксини от общността, трябва да вземе руската. "Не може унгарците да умират заради това", добави премиерът, често влизащ в схватки с Брюксел.

Руската ваксина, критикувана при одобряването ѝ през август, вече е поставена на над 1,5 милиона души според Москва, която я превърна в инструмент за геополитическо влияние, посочва АФП. Унгария е първата страна от ЕС, оценила предимствата на "Спутник V", радостно заяви вчера в комюнике Кирил Дмитриев, директор на Руския фонд за преки инвестиции, финансирал разработването на ваксината. Будапеща е поръчала и един милион дози от китайската ваксина на Синофарм; сега страната очаква мнението на унгарските експерти, които са в Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъжно соросче

    39 2 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 2 Ами тъй де!

    40 6 Отговор
    Ау, сега хиляди грантаджии ще получат инфаркти и инсулти!
  • 3 Шекел

    53 3 Отговор
    Русия е държавата на нормалността.Сащ утече в канала пропагандираща неверни твърдения.Холандският глпак Рюте каза че било приемливо да се лъже ми нека лъже ама скоро ще лъже само цганите.

    Коментиран от #14

  • 4 Нов

    41 3 Отговор
    СПАСЯВАНЕТО НА ДАВЕЩИЯ Е ПРОБЛЕМ НА САМИЯ ДАВЕЩ СЕ. НЕ НИ ТРЯБВА ТО УРСУЛИ НИТО ОНО ЕС. ТЕЯ БРЮКСЕЛКИ ЗЕЛКИ СА ЗА ЗАТВОРА.
  • 5 Хаха

    17 23 Отговор
    Унгария като купи руската ваксина, първо да извика Георги Марков за да я тестват на него.

    Коментиран от #34

  • 6 чушки

    41 3 Отговор
    Унгария ще купи,Бългерията бедна и изостанала няма да купи,щото тъпите янки не й дават.
  • 7 NikNay

    26 0 Отговор
    Е на това му се казва дезерфикация.
  • 8 да де

    40 5 Отговор
    "Не може унгарци да умират " чете ли хора!!!! Кога тиквата ще каже същото за българите защото брюкселските лентяи се бавят, никога шапка им свалям на Орбан и правителството му.

    Коментиран от #12

  • 9 костооф

    39 5 Отговор
    Правилен, демократичен избор на суверенна държава.
  • 10 !!!?

    8 35 Отговор
    Унгария купува "Спутник V" - унгарците масово ще стават космонавти !!!?

    Коментиран от #35

  • 11 С две думи

    39 1 Отговор
    Вчера Меркел се е чула с Путин по повод ваксината-ще купуват и руска немците.Ю Корея също води разговори за Спутник ,а Аржентина и Мексико вече са поръчали.За по-малките държави не споменавам.Но както винаги у нас се пропускат такива информации-нали трябва да сме политкоректни...Друго си е да пишеш с черен пи-ар за Невални,Новичок,Путин и т.н...

    Коментиран от #16, #22, #32, #36

  • 12 ЗаПариНиУбиват

    41 1 Отговор

    До коментар #8 от "да де":

    Проф. Ангелов каза, че няма да купим ваксина, неодобрена от ЕК.
    Орбан не го интересува ЕС ,а унгарския народ, при нас е обратното- не ги интересува българският народ, а ЕС. За това сме последната дупка на кавала.

    Коментиран от #37

  • 13 324

    30 1 Отговор
    Управление със собствено мнение, което не се влияе от соросоиди и защитава народа си. Орбан ще е следващия Янош Кадар, който ще изкара още дълго начело на държавата.
  • 14 Ушанките

    0 27 Отговор

    До коментар #3 от "Шекел":

    са в екстаз! Трябва да и пратят в Сибир на екскурзия да ще се чувствате в свои води...

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Перо

    25 1 Отговор
    Европейските здравни власти са за неоробите,като БГ мутрите, дреме му на Орбан. За него е добро,това,което е добро за народа му,не за послушните анти-национални олигарси.
  • 16 Перо

    26 0 Отговор

    До коментар #11 от "С две думи":

    И Сърбия са купили руска ваксина.
  • 17 Шекел

    25 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ушанките":

    И кое е лошото на Сибир там бъка от живот тигри леопаеди мечки и тн.Е студено е не е за изнежени западняци ама...

    Коментиран от #23

  • 18 324

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ушанките":

    То самата Пергелка има желание да отиде в Сибир по байкало~Амур ската магистрала тя сигурно също ще се чувства в свои води.

    Коментиран от #20

  • 19 еййй

    32 1 Отговор
    Ало, унгарци. Тя не е одобрена в ЕС и не може да си я слагате. Къде сте ръгнали. И тук се мре яко, но руска не може. Как Боко ще дава шари на Путин. Само на САЩ и на никой друг. Толкова самолети ни дадоха, че по цяла вечер Боко хвърчи с тях. Бръмна ми главата от изтребители!
  • 20 Изнежен

    22 1 Отговор

    До коментар #18 от "324":

    Западняците не харесват Сибир на тях им е добре в мегаполисите да си душат прднята заедно с още стотици хиляди тарамбуки и жълтури и да ги опипат в метрото и магаазина за да се чувстват желани
  • 21 ДжафДжаф

    21 3 Отговор
    Ваксината на Пфайзер се оказа, че май не е никаква ваксина. От 2млн ваксинирани в Израел над 12хиляди(ваксинирани) са се заразили и то при положение, че в Израел е въведен Локдаун! Да не говорим за смъртните случаи по света. При Спутник 5 също има случаи на заразени след ваксиниране, но поне е доста по-евтина, а и за сега няма данни за смъртни случаи след ваксиниране. Освен това руснаците в момента се опитват да доказват, че дори човек да се зарази след ваксиниране, самото заболяване протича по-леко, като на тая база са решили да пускат лайт версия на ваксината. Демек да се ползва като имуностимулант. Ейго в Аржентина боцнаха над 100хил и не се е чуло за някакви сериозни проблеми. Ама при руската не били приключили тестовете.ОК! Ама то май при нито една от предлаганите ваксини не са приключили тестовете. Всъщност русофобската пропаганда си свърши работата, като убеди руснаците да не вярват на Спутник 5! Това беше и причината за трудности при набиране на доброволци за масовите тестове. В момента, обаче всичко това няма никакъв смисъл, просто защото ваксината така или иначе вече се прилага масово, при това без проблеми.

    Коментиран от #26, #38

  • 22 Пацо

    17 3 Отговор

    До коментар #11 от "С две думи":

    Първата поръчка на Аржентина за Спутник е за 300000 бр. Получена е и са я поставили. Втората поръчка е за още 300000 броя и са получили също.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян георгиев

    2 24 Отговор
    унгарския премиер е същия лъжец като тръмп .същите лъжи и празни приказки.щели да купят руска ваксина завалиите щото умирал много народ.ами нали руснаците според своите признания нямат капацитет да обслужат русия бе лъжко как ще ти дадат на теб?ватниците обаче радостно квичат.другари нали ваксините са вредни бе?или руския препарат за животни не е !хахахаха!

    Коментиран от #39

  • 25 Шекел

    15 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бае тодър":

    Ти па за европеец ли се взимаш щото на запад не те взимат за такъв
  • 26 Преболедували

    17 2 Отговор

    До коментар #21 от "ДжафДжаф":

    българи =2,5 милиона от 6,5 милиона в България. Кой симптомно, кой безсимптомно, нямаме нужда от доброзорната ваксинация. Дори и от лайт - лекия вариант на Спутник В.
    А ваксините на Пфайзер-Бионтек и на Модерна са си 100% генно модифициране на човешкото ДНК чрез синтетична информационна РНК на вируса. Който е глупав - да се ваксинира!
    Вирусът е запуснат за геноцид, печалби, чипиране и подчинение на двукраките овци.

    Коментиран от #28, #40

  • 27 Ще вземе друг път...

    0 12 Отговор
    Унгарския пролетарий едва ли ще рискува повторна инвазия...
  • 28 Много е важно да не ни чифтосат...

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Преболедували":

    Или чипират беше думата... а колко струва един нано чип, и дали балканската биомаса на един примитив, струва толкова... ?
  • 29 Костова

    15 0 Отговор
    Хе,за Пфайзер която убива и довежда някои от опитните мишоци, на които е поставена до шоково състояние-нищо. А руската ваксина била инструмент на Гео политическо влияние. В какъв смисъл? Да не би руснаците да притискат някоя страна насила да им купи ваксината или тя да върви като задължителна притурка към руския газ?
  • 30 Максим

    11 0 Отговор
    Няма да се ваксинирам, но онези които ще го сторят би трябвало да имат право да избират производителя. Става въпрос за тяхното здраве и живот. И тук няма никаква политика. Както каза един украински блогер и политик,, Когато избирам каква кола да си купя - купувам немска, но ще се ваксинирам с руска ваксина на базат на аргументирани мнения на учени епидемолози. "
  • 31 Под строй

    3 9 Отговор
    Най добрия русофил е ваксинирания гъзофил със Спутник5
  • 32 Сандо

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "С две думи":

    Една версия има,че Меркел иска да вземе отрано мерки предвид очаквания провал на ваксината на Пфайзер,където има немско участие.Времето ще покаже дали е вярна.
  • 33 денисчо

    3 0 Отговор
    защо големи количества са в кавички? 2 000 000 дози малко количество ли е?
  • 34 Ами те я

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    тестваха преди да я закупят и избраха правилното решение,а не да чакат лъжливите акви редестилати от Шмайзер и Старогенна. Още повече,че по въпроса за ваксините се взема решение от медицинските власти,а не от политиците. И унгарците ще получат ваксини за повече от половината население,което ще им гарантира масовия имунитет образуван заедно с тези преживелите вируса. А,ние с тези доктори политици ще мрем кат муи.
  • 35 А ние без

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    ваксини масово ще пълним 2 метровите изкопи.
  • 36 Да допълня

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "С две думи":

    Аржентина дори ще я произвежда,както и Сърбия. Водят се преговори между руският фонд за преки инвестиции отговарящ за руската ваксина и германците да се започне производство в самата Германия на ваксината на института Гамалей- "Спутник". Учудващо е,че и немците разбраха къде се крие най-доброто,а те всъщност са причина да се допусне подаването на документи от руска страна за Спутник в европейската комисия за одобрение на ваксините,защото преди беше записано,че не се допускат ваксини извън ЕС.Оказа се пълна лъжа това защото на шмайзер и саренна са допуснати по бързата процедура.....
  • 37 Когато се

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЗаПариНиУбиват":

    смеси медицина с политика винаги старадат обикновените хора за съжаление. Министър Ангелов трябва да е надпартиен и ако мисли за народа да направи това което трябва,както унгарците.
  • 38 Само да те

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДжафДжаф":

    поправя че е "Спутник" Ве а не 5 идва от Ве-вектор,иначе за другото си прав имаш + от мен за съжаление само 1 повече не дават.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Проблема с

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Преболедували":

    иРНК ваксините,както го споменаха учените занимаващи се с този въпрос,че не са изучени в дългосрочен период какви последствия ще донесат,като при лабораторни животни са вкарвани за сега единични иРНК и резултатите не са много добри. Опит с вкарване на такова количество иРНК до сега не е правено,та не се знае за в бъдеще какво може да се получи,а не в момента.
  • 41 гост

    1 1 Отговор
    Според Тръмп на 4. ноември нямаше да се говори въобще за Ковид. Как може толкова изчаткал човек да се задържи толкова дълго време начело на най-великата страна? Щом има един съмнителен факт, тогава във всичко може да се осъмниш. Абсурдно е едната ваксина да е 12 евро, а другата 1 евро.
  • 42 Мъка

    1 0 Отговор
    А тролът Павел кръв пикае от мъка. И проплаква: Не е вярно, купили са само десет ! Павле, Павле колко мъка има по тоя свят !
  • 43 Мъка

    1 0 Отговор
    А тролът Павел кръв пикае от мъка. И проплаква: Не е вярно, купили са само десет ! Павле, Павле колко мъка има по тоя свят !
  • 44 Мъка

    1 0 Отговор
    А тролът Павел кръв пикае от мъка. И проплаква: Не е вярно, купили са само десет ! Павле, Павле колко мъка има по тоя свят !