Last news in Fakti

22 Януари, 2021 18:21 3 029 16

Който е излекуван от COVID-19, не е непременно здрав

  • коронавирус-
  • ваксина

Накратко: все още знаем твърде малко за средносрочните и дългосрочните последици от болестта

Който е излекуван от COVID-19, не е непременно здрав - 1
Снимка: Shutterstock

Да се излекуваш от COVID-19 не означава непременно, че си здрав. Мнозина се борят със здравословни проблеми и след това. Все още знаем твърде малко за дълготрайните последици от коронавируса.

Една година измина откакто в Европа беше регистриран първият случай на зараза с вируса Sars-CoV-2. Постепенно започнахме да трупаме знания за него, но и до днес все още много въпроси остават без отговор. Броят на заразените в света междувременно гони 100 милиона, по данни на американския университет "Джонс Хопкинс". Половината от тях са се излекували.

Няколко изследвания показват, че коронавирусът нанася дълготрайни щети - физически и психически. Понякога дори с летален изход. Тъй наречените симптоми Long COVID-19 или Post-COVID-19 все още не са достатъчно добре проучени, но пък е ясно, че те засягат почти цялото тяло: дихателните пътища, сърдечно-съдовата система, кожата, мускулите и обмяната на веществата. Наблюдават се и психически и неврологични последици, посочват експертите от СЗО. Например загуба на концентрация, загуба на вкус и обоняние, умора, безсъние и посттравматични смущения.

Всеки пети излекуван се връща в болница

Изследване на университета в Лестър и на британската статистическа служба ONS е показало, че почти всеки трети излекувал се от COVID-19 пациент отново се връща в болница в рамките на 5 месеца след изписването му - често заради проблеми с различни органи. Почти всеки осми от тях дори е починал вследствие на тези увреждания. Въпреки това не е бил регистриран като жертва на вирусното заболяване, казва пред германската обществено-правна телевизия АРД Амитава Банерджи, която е сред авторите на проучването.

Наблюдавани са били 47 780 пациенти, лежали в болница между 1 януари и 31 август 2020 година с диагноза COVID-19. Делът на онези от тях, на които се е наложило повторно хоспитализиране, е бил от три до пет пъти по-висок, отколкото в друга, референтна група пациенти. Веднага прави впечатление един факт: особено силно засегнати от повторно хоспитализиране са били пациентите под 70 години и представителите на етническите малцинства.

От ONS също регистрират здравословни проблеми, появили се след прекарано боледуване от COVID-19: при всеки пети са се проявили симптоми пет седмици след оздравяването, а при всеки десети - до 12 седмици по-късно. Голяма част от тях са се оказали с проблеми с обмяната на веществата, сърдечно-съдовата система, черния дроб или бъбреците. До подобни резултати стига и едно изследване от Италия, според което много от симптомите не са изчезнали след изписването на пациентите от болница.

Едно е сигурно: рискът е голям

В Германия липсват такива задълбочени наблюдения. Късните последици от заболяването не се регистрират, затова и засегнатите с повторна симптоматика статистически се смятат за излекувани. В момента се обсъжда възможността дългосрочните последици също да бъдат изследвани. Изследване на една от големите здравни каси в Германия (DKV), анализирала данните на около 10 000 пациенти, сочи, че немалко от тях не са били напълно оздравели и след изписването им. При тях сумите за здравни услуги, плащани от касата, са се увеличили средно с над 50 процента.

Накратко: все още знаем твърде малко за средносрочните и дългосрочните последици от болестта. Данните от съответните проучвания, правени в чужбина, обаче сочат, че рискът е голям.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    18 10 Отговор
    Ай стига бе аз като го изкарах лятото значи, че още не ми е минало ли ахахах
  • 2 Шпек

    15 8 Отговор
    Поредната лъжлива новина на Анатоли.Как не те е срам бе?
  • 3 бяла върла

    20 3 Отговор
    Има резон.И аз пия по кило ракия,ама това не-означава че съм пиян.
  • 4 324

    9 1 Отговор
    Който е ваксиниран още по малко.
  • 5 хахаха

    15 0 Отговор
    то и който е жив, не е непренно здрав...:)))
  • 6 бивш комунист

    12 1 Отговор
    Американските болни- най-здравите болни на света!!! Да живее Байдън и байдъните му!!!
  • 7 Дъртият

    4 10 Отговор
    68 ден от първите симптоми на ковид деветнадесет в моето тяло имам антитела и искам да си сваля маската и да не си правя повече пср тестове които ще излизат вечно отрицателни искам си златната лична карта за хора преболедували болестта ковид деветнадесет защото сме оцелели в тази война и животът ни трябва да продължи както преди това това беше една война която аз спечелих срещу невидимият враг и само аз си знам какво ми е струвало това изпитание. Тази вечер ми се ходи на механа и после на дискотека, искам такива като мен с антитела да могат да посещават такива заведения сега е петък вечер и заведенията ще бъдат пълни с готини мацки.

    Коментиран от #16

  • 8 Мислещ

    14 3 Отговор
    Кой нормален човек пише такива неща , първо болния е изплашен изолиран и сам липсва му директен контакт с компетентен и спокоен човек който да го прегледа и успокои , оздравява физически отцелява някак си психически и вие пишете пълни безумия защо го правите кои сте вие какво ви пречат хората че гродължавате да ги подлудявате???
  • 9 Аз40🏴‍☠️

    13 2 Отговор
    Пак ли този университет Джонс Хопкинс? Играе важна роля в планираната "пандемия". Луда работа. Самия Хопкинс е бил от едрите робовладелци. Гватемала ги съди за милиарди, за провеждани през 40-те експерименти, които са заразили стотици хора със сифилис.

    Коментиран от #14

  • 10 Кими

    8 0 Отговор
    Изрод
  • 11 аааа

    6 3 Отговор
    Абе я си... майката!
    Изкарах въпросната настинка, и кво??? Нищо.
    Точно настинка е.
  • 12 Хиксигрекзет

    3 0 Отговор
    Само така. Гответе се за лошото, но не се плашете от нищо. Стопанинът на Света е милостив. Тъй казва и цар Давид.
  • 13 Нещо не схващате

    2 1 Отговор
    нещата както е редно и за това се въртите в кръг.
    Ако пеипинатаза болестта не бъде отстранена то човек заболява отново и при това с още по-голяма сила,а след като е имало лечение и няма оздравяване не е ли редно да потърсим друг начин на лечение и как да отстраним причината,а не симптома?
  • 14 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Аз40🏴‍☠️":

    То и мойто Айше е заразила стотици мъже сас срамна болест ама никой не я съди.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 васик атанасова

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дъртият":

    аз те разбирам много добре
    аз също го искарах тежко и емоционално
    и като оздравях чак не можех да повярвам метнах се в аудиото
    и карах яко на магистралата
    за това който отцелее трябва да живее на макс