Last news in Fakti

23 Януари, 2021 11:24 2 116 61

Руски учени ще търсят полезни изкопаеми на Луната и Марс

  • полезни изкопаеми-
  • луна-
  • марс-
  • русия-
  • учени-
  • луноход

Разработването на устройството е продължило три години

Руски учени ще търсят полезни изкопаеми на Луната и Марс - 1
Снимка: Shutterstock

Учените от Института за космически изследвания на Руската академия на науките създадоха лабораторен прототип на апарат за бъдещия „Луноход-Геолог“, който ще търси полезни изкопаеми на Луната и Марс.

„С подкрепата на Руския научен фонд създадохме лабораторен прототип на апарата и го тествахме в ускорител на протони в Обединения институт за ядрени изследвания. Експериментът показа, че нашата концепция работи“, заяви Игор Митрофанов, завеждащ отдел ядрена планетология към института. Разработването на устройството е продължило три години. То ще бъде предложено за руски и чуждестранни апарати, предназначени за изучаване на Луната и Марс.

При придвижване по повърхността, устройството ще регистрира наличие на основните скалообразуващи елементи на дълбочина от няколко десетки сантиметра до метър. Ще извършва и геоложки проучвания за редкоземни и благородни метали в това число злато, сребро и метали от платиновата група. За целта луноходът трябва да стои на място един-два часа, за да получи данни от отчитането от гама-лъчите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Диверсант

    5 17 Отговор
    НАВАЛНИ... Първия президент на луната. Зарязвай замъците на Путин 😂 😂 😂
  • 3 Американо краваро

    3 8 Отговор
    Луната наша не ваша и плаща скоро наем на обор, че свети над ваша страна!
  • 4 Търсят на дядо си цървулите

    16 8 Отговор
    НА Луната ,може пък бутилка Водка
  • 5 Нийл Армстронг

    7 2 Отговор
    На луната няма нищо интересно, освен извънземни дето са изяли звездите.
  • 6 Nnn

    32 17 Отговор
    По-голям виц не бях чел.Руснаците вече 30 години нямат една космическа мисия ,нямат никакви космически възможности ,а дори и нямат ракета с която да могат да изведат сателит до геостационарна орбита.Сериозно ли някой вярва ,че Русия ще направи някаква мисия рсзлична от ходене до МКС ? Тавана на възможностите на руснаците е околоземната орбита.Всичко друго като в тая статия са прости прсзни приказки.

    Коментиран от #12, #16, #28

  • 7 НОВО ПЕТ

    19 8 Отговор
    ТИЯ МАЙ ДИРЯТ ТАМ...КОМУНИЗМА
  • 8 Лунохода от СССР

    8 17 Отговор
    Търсихме амерско знаме на Луна нищо не намерихме!
  • 9 ако намерят

    3 16 Отговор
    тор, значи американци са били на Луната.
  • 10 pepy

    40 5 Отговор
    "... За целта луноходът трябва да стои на място един-два часа..."

    За целта луноходът първо трябва да СТИГНЕ до Луната...
  • 11 Той

    10 5 Отговор
    Май доста са закъсняли. САЩ и Китай отдавна го правят.
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    10 25 Отговор

    До коментар #6 от "Nnn":

    И аз по-голям виц не бях чел ! : ".... а дори и нямат ракета с която да могат да изведат сателит до геостационарна орбита."
  • 13 Ватник

    16 8 Отговор
    Така е, нормалните държави търсят живот и нещо за науката. На руснака само изкопаеми са му в главата. Даже и в космоса ги търси.
  • 14 Абе ганьовци

    5 7 Отговор
    Кога най-сетне ще довършите Булгар-Реното
    бе,точно половин век го чакаме с бабата?!
  • 15 pepy

    5 32 Отговор
    Всяка нощ наблюдавам американскя флаг на Луната, вижда се с просто око, стига да знаеш къде да го търсиш!

    Коментиран от #19

  • 16 Рибар

    16 28 Отговор

    До коментар #6 от "Nnn":

    Чудя се що няма риба , а то какво било ?!Смяташ ли ,че като пишеш лъжи някой ти вярва ?!Днешната космонавтика съществува основно благодарение на руснаците !Точно обратното е на това което твърдиш ! Американците са в пълен цайт-нот още от края на катастрофите с прехвалените им совалки , които доказаха неспособността им да бъдат конкуренти на Русия в космоса !Ако не са руските ракети носители които използуват за извеждане на товари в космоса ще си стоят на земята още 30 години !

    Коментиран от #25

  • 17 гост

    2 1 Отговор
    Охо, а българските учЕни къде ги търсят да знаете ...
  • 18 Шекел

    15 3 Отговор
    И с тоя полезен товар на космическите кораби не могат да качат там земекопно оборудване ин лардж скейл да не фоворим колко могат да върнат на Земята напълно нерентабилен проект.
  • 19 БАЙ Х@Й‼

    4 28 Отговор

    До коментар #15 от "pepy":

    То сигурно и не можеш да спиш от силното му плющене, което се чува когато е по-тихо 😉😉😉😉😉
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 1968

    16 5 Отговор
    Три години за изработката на лабораторен прототип!!!! Сигурно ще им трябва 10 догини,за да го изработят за реални мисии.А с какви ракети ще лети до Луната и Марс ??? Руснаците ракети нямат, а за пари да не говорим.

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 pepy

    1 27 Отговор
    Много е хубаво поръчвам си KFC като истински демократ пускам си Кридънс и наблюдава флага как се вее на луната пробвайте и вие за десерт задължително банан.
  • 24 Джи

    4 2 Отговор
    Ние тук на Земята още не можем се оправим, вече на Луната сме тръгнали. Ооооо идеята е на лице. Нали БОГаташите все натам гледат? Да хващат ракетата и да отлитат всички там, тъкмо Земята ще се възстанови😁

    Коментиран от #26

  • 25 Nnn

    22 10 Отговор

    До коментар #16 от "Рибар":

    Прекалено неграмотен си на тази тема ,за да се опитваш да се правиш на капацитет.Само в няколко реда ще ти обясня колко невеж и промит мозък си.Първото ,което е ,не бъркай успехите на СССР с днешна жалка и мижава Русия ! СССР беше космическа сила,но днешна Русия няма попти никакви възможности в космоса и от космическите държави Русия е може би най-пасивната в изследването на космоса,като въобще НЕ го изледва.За да ти докажа колко невеж демагог и лъжец си ,искам да ми дадеш една руска космическа мисия ,която да е била по-далеч от МКС от както падна СССР което е вече 30 години ? Една едничка мисия ? И недей писа за ракети,защото и там си много далече от исткнат.Руснаците в орбиталните ракети са пълен потрес и срещу САЩ да тичат не могат да ги сткгнат.Русия има една 40 годишна орбитална ракета съюз за извеждане на товар до няколко тлна единствено до МКС и това е.

    Коментиран от #29, #42

  • 26 Абракадабра

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "Джи":

    Всъщност може да се откажеш прав/а. Вероятно може да се случи следващите, да кажем 300г. Надпреварата за ресурси не е спирала, неслучайно руснаците разработват нови атомни ледоразбивачи. Всички напъват за нови находища. А напредъка на наука и техника дава нови кръгозор все още в сферата на туризма в близките те няколко века да се колонизира и изследва нашата система за ресурси. Пътят е един и е нагоре, както е казал един велик човек: "Поехали"

    Коментиран от #31, #37

  • 27 Членин

    11 2 Отговор
    Таваришчи , да направим мавзолей на таваришч Путин на Луната , Земя Македонска !!!
  • 28 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Nnn":

    Абе те нали разработиха Сибир, та се юрнаха чак на Луната и Марс да търсят полезни изкопаеми. Да си руснак на днешно време е тежка форма на алкохолен идиотизъм.Пак добре, че отново отвориха изтрезвителите.
  • 29 H(някой)H(некадърник)H(наш)

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Nnn":

    Руските учени може би от магаданската академия са направили прототип марсоход-геолог или с други думи макет защото това няма да се серийно производство за да пускат прототипи! Кой беше великия руснак казал за сънародниците си "и след 200 год. пак ще е същото ПИЯТ И КРАДаТ" Салтиков-ШчедринМихаил Салтиков-Шчедрин, когото Лев Николаевич Толстой не случайно нарича „прокурорът на руската обществена мисъл“.
  • 30 Парите не карат ракетата

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "1968":

    А американците като имат пари в смисъл китайски пари кво са направили?Нищо!Мъск изстрелва спътници в околоземна орбита което правят още еврооейци руснаци китайци индиици японци и араби.

    Коментиран от #33

  • 31 Джи

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Абракадабра":

    Да, може и да съм прав🙂. Може и ти да си прав/а, но съм сигурен, че знаеш, нещата в живота са относителни, опитваме се да погледнем в бъдещето, в което няма лошо, но за да има Благополучие, ще ни трябва, обща представа за общо благо! С това разделение, което съществува в света, трудно ще постигнем светло бъдеще. Аз така разсъждавам, може и да греша. Приятен ден желая 🌞

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Джи":

    ИнекабъдемирвипредлагаСтанимир!Толковаепросто. Мислетеиразсъждавайтеправилно-вярно.
  • 33 де факто

    5 3 Отговор

    До коментар #30 от "Парите не карат ракетата":

    Какви китайски пари амебо ? Парите на тоя свят са американски и всеки търси американската валута.САЩ са най-дейната космическа държава ,която буквално всяка година прави космически мисии от най-различен тип в името на иследването на открития космос.Откъм космически възможности ,няма друга държава която да е близо до възможностите на САЩ.Америка е и едиснтвената страна която изследва и дълбокия космос,защото само САЩ разполага с техника за подобно нещо.Въобще вземи по-добре мълчи ,че изглеждаш по-малко вдлъбнат.

    Коментиран от #35

  • 34 Абракадабра

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Джи":

    Аз не споря с теб, използвам мнението ти чрез цитат за да изразя.моята футуристична хипотеза за близкото бъдеще. Разделението в света на космическите технологии е привидно според мен. Водещите държави работят заедно по един или друг проект, заради комплекс от причини. Неведнъж страните са изпадали в критични ситуации заради прекалено харчове, както НАСА са били пред угроза от фалит и спирани на федерални дотации заради Хъбъл, така и руснаците. МКС е може би най-скъпия и сложен технологичен обект създаван от човека някога, поне досега. Вярвам че са научили грешките си от миналото. Може би могат да работят по-добре заедно и в по-голям синхрон, но това е друга тема. Хубав ден и на теб.
  • 35 Гоуст

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "де факто":

    Първо кой си ти да ми викаш амеба бе клоун.Бхти глпака нагъл.Дхай бе кюмюр.!.

    Коментиран от #44

  • 36 Вълко Червенков

    5 3 Отговор
    "Приказки от Хиляда и Една Нощ" за лоботомирани русофилистици.Луната и Марс,в Рускенефа ще ги гледат само по новините,когато Американците се върнат на Луната и отидат на Марс.Ориентировъчно-2024 на Луната и 2030-31 на Марс.
  • 37 Д. Петров

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Абракадабра":

    "Поехали" - С какво бе? С терена или с лошада?

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Абракадабра

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Д. Петров":

    Бе-то от учтивост ли е във въпроса? С коллото.
  • 39 pepy

    32 1 Отговор

    До коментар #37 от "Д. Петров":

    ""Поехали" - С какво бе? С терена или с лошада?"

    Как така с какво...

  • 40 Ъхъ

    7 1 Отговор
    Луната е отмъстителна!? Подготвила им е страхотни изненади на рашките ->продължение на историята в изтрезвителното
  • 41 YUI

    2 15 Отговор
    Жалко е да гледаш лоботом#ити с промити мозъци и крайни мнения без значение дали са проруски или проамерикански. Тролска работа. Перфектно ви е обработилс медийната пропаганда. В чия полза, съмнявам се и вие да знаете. Няма разумен човек в крайностите. Така и не го разбрахте про-тата. Жалко сте в "борбата" си да наложите мнение. И едните и другите са дали много на космонавтиката. Горе, няма руски и американски, поне за астронавтите.
  • 42 Borislav Popov

    4 28 Отговор

    До коментар #25 от "Nnn":

    Хаха,абе тъпан,мисията екзомарс от 2016 с кви ракети е осъществена,ЕКА участва само с пет модула,руските са 11,почти цялото оборудване е руско на тази мисия там където Русия е стигнала в космоса още никой не може да го постигне,първите модули кацнали на Венера и Марс са руски,едва 20 години по късно краварите изпратиха такъв на Марс, за Венера още не им стига акъла,но обещават в следващите 20 да стане,хаха

    Коментиран от #43, #46, #48

  • 43 Вълко Червенков

    17 2 Отговор

    До коментар #42 от "Borislav Popov":

    Какво е кацнало на Марс бе,льольо.И като е кацнало каква информация е събрало.Марс е пълен провал и за СССР и за Рускенефа.

    Коментиран от #54

  • 44 руска cмpaд

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гоуст":

    Не само ткй ,ами и аз ще ти гл кажа ха ха ха.Ти освен ,че си амеба си и гнycна cмpaд продажна ! Цирей
  • 45 Абракадабра

    2 15 Отговор
    Не знам дали ще можете заради пандемията 2024, а и Холивуд спряха снимките. Ако ви помагат пак руснаците с носители или успеете сами, хвалете се. Защо не признавате чужди постижения обаче, си е чисто ваш проблем. Знаем дежурните приказки за руските чушкопеци, става смешно обаче как забравят такива лумпе$ни като теб, американските провали като изначалния Хъбъл. Смешно е отстрани. Всичко супер е УС, всичко пошло е руско/съветско. Мамини сладки лоботомити.

    Коментиран от #47

  • 46 pepy

    27 1 Отговор

    До коментар #42 от "Borislav Popov":

    "... първите модули кацнали на Венера и Марс са руски..."

    На Венера кацнал модул, само в мечтите на тези, които идея си нямат от нещата в Космоса...

    На Марс при опит за кацане СЪВЕТСКИЯТ "Марс 3" малко се разбива. Въпреки това се води кацане, защото успява да излъчва сигнали около 14,5 s... Това е. Няма друг съветски/руски модул, който да е стигнал до Марс...

    Коментиран от #52

  • 47 Nnn

    20 2 Отговор

    До коментар #45 от "Абракадабра":

    Русия не може да помага на никой,защото Русия вече няма почти никакви космически възможности.За мисии по-далечни от околоземната орбита пък е абсурдно да говоркм дори.От както падна СССР за последните 30 години ,най-далечната руска мисия е до 400км от Земята.Никой не гледа на Русия вече като на космическа държава.Руснаците в момента имаха желануе да пратят роувър на Марс ,само,че нямат възможност да изпълнят сами мисията ,защото нямат дори нужна ракета ,нито фкнанси ,нито нищо за подобна мисия и ще трябва да са под крилото на Европа ,за да участват в мисията.Да се мери пък Русия с мегакосмическа държава като САЩ е меко казано нахално.

    Коментиран от #50

  • 48 Nnn

    19 1 Отговор

    До коментар #42 от "Borislav Popov":

    Не са руски ,а са съветски демагог червен.Не преписвайте успехите на СССР върху мизерните руснаци..
  • 49 Йозеф

    1 16 Отговор
    Успехите в космонавтиката се дължат на Вернер фон Браун, който след ВСВ прави разработките на Сатурн.

    Коментиран от #56

  • 50 Абракадабра

    1 14 Отговор

    До коментар #47 от "Nnn":

    Затова казвам, че NASA/ESA/Роскосмос + Япония, Индия и Китай заедно могат. Това е бъдещето. Сами е тежко и скъпо. Спрете с демагогията Русия срещу САЩ. Няма такова нещо. Политика и разделение в космоса няма. Доказано и казано от международните екипи на МКС многократно.

    Коментиран от #53

  • 51 Навални

    0 11 Отговор
    Ще търсят на баба си чурката.
  • 52 Borislav Popov

    2 22 Отговор

    До коментар #46 от "pepy":

    Пепита гледам че не си в час през периода 1961-1985,т.е. преди половин век руснаците чрез програмите Вега и Венера започват да изследват планетата, осем сонди от програмата се приземяват успешно на планетата и събират информация от нейната повърхност,сега сме 2021 и краварите са изпратили едно Опъртюнити което не знае кво праи там с изминатите 800 метра за 15 години

    Коментиран от #57

  • 53 pepy

    22 0 Отговор

    До коментар #50 от "Абракадабра":

    "... разделение в космоса няма. Доказано и казано от международните екипи на МКС многократно..."

    Точно така, защото тези дни руските космонавти се изхранват с американската храна пристигнала на МКС с капсулата на "измамника" Мъск... Дали я ненавиждат така, както кремълофилите ненавиждат SpaceX???

    Руската храна трябваше да пристигне с "Прогрес МС-16", но стартът му, който беше планиран за декември, вече е отложен за февруари...

    Коментиран от #55

  • 54 Borislav Popov

    1 20 Отговор

    До коментар #43 от "Вълко Червенков":

    аха че краварските от програмата маринър кво постига,първата даже и не стига, поемайки в незнайна посока чак деветата наистина успява да уцели поне орбитата на марс,дава фира още във въздуха и до там хахаха
  • 55 Абракадабра

    1 16 Отговор

    До коментар #53 от "pepy":

    Пепи, тези дни нямаше да ги има без онези дни. Ако не бяха руснаците, по-късно американците да доразвият МКС и да помогнат финансово, сега щеше да е по-различно. Учени има от доста държави на МКС не само руснаци и американци. Без тяхната обща помощ, сега щеше да е друго. Аз не отричам НАСА или ЕКА, затова избягвам крайно мнение. Сега водят едни, утре може да са други. За Мъск и за такива като Брансън адмирации. Преди тях обаче има и други за аплаузи.
  • 56 Borislav Popov

    1 16 Отговор

    До коментар #49 от "Йозеф":

    точно но нека добавим и съратника му Валтер Дорнбергер,които оглавява проекта х15 и по късно совалките,тези учени ги няма вече и краварите се хванаха като удавник за сламка в клоуна мъск

    Коментиран от #58

  • 57 Nnn

    14 1 Отговор

    До коментар #52 от "Borislav Popov":

    Спри да преписвяш успехите на СССР върху днешна жалка и мизерна русия !
  • 58 Бат Кольо

    1 13 Отговор

    До коментар #56 от "Borislav Popov":

    Не така с лошо за Мъск,квото е казал е станало,сегати копвам едно заглавие от 2016.....Мъск обяви полет на туристи до Луната през 2018 г..........не се ли случи. да питам и отговор не искам,все пак нека му признаем,че умее да сапунисва краваропитеците с голи обещания и те го гедат и верват с отворена уста .а той сиромаха дои НАСА с 300 млн. годишно и само сменя годините,2018,2019,2020......2068,2069,докато има балъци ще има и тарикати като него

    Коментиран от #59

  • 59 pepy

    12 1 Отговор

    До коментар #58 от "Бат Кольо":

    Не е лошо, когато кажеш "А", да кажеш и "Б" /Роскосмос/:

    ...
    2019 год. планирани 45 старта - осъществени 25;
    2020 год. планирани 40 старта - осъществени 17;
    2021 год. планирани 30 старта - осъществени ??.

    Мисиите намаляват, заплатата се увеличава, а бюджетът никога не стига...

    Коментиран от #61

  • 60 Jennifer

    1 0 Отговор
    Скъпи тавариши, закъсняли сте. Северномакедонците са опоскали всичко.
  • 61 Buzz

    0 1 Отговор

    До коментар #59 от "pepy":

    Mate, ние с руснаците проблеми нямаме, ти какво си ги захапал? СССР не била Русия, то и ние сме държава на 300г. но кво? Аре чиба хор дог.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания