24 Януари, 2021 10:50 4 157 16

Шефът на Генералния щаб на испанската армия подаде оставка, след като се ваксинира

  • ваксина-
  • испания-
  • коронавирус-
  • оставка-
  • армия-
  • генерален щаб

Скандал в испанската армия заради ваксинация срещу коронавирус

Шефът на Генералния щаб на испанската армия подаде оставка, след като се ваксинира - 1
Снимка: Shutterstock

Началникът на генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Вилароя подаде оставка на министъра на отбраната Маргарита Роблес, за да "запази имиджа на въоръжените сили", след като стана ясно, че е ваксиниран срещу COVID-19, предаде БНТ.

В изявление Министерството на отбраната уверява, че наскоро Генералния щаб е взел „решения, които счита за правилни и че никога не са се опитвали да се възползват от неоправдани привилегии“, което „ да влошава обществения имидж“ на въоръжените сили и „да поставя под съмнение доблестта" на самия генерал Вилароя. Така че, "за да не навреди на този имидж и с чиста съвест", той е представил оставката си на министър Маргарита Роблес, която я е приела, според източници от отбраната.

Генерал Вилароя е назначен за ръководител на военното ръководство от Маргарита Роблес преди малко повече от година, на 14 януари 2020 г., в едно от първите си решения след встъпването в длъжност на коалиционното правителство. Противоречията относно ваксинацията срещу коронавирус на хора на високи позиции, въпреки че не са рискова група, достигнаха до Генералния щаб и други военни институции в петък, когато се разбра, че са получили първата доза в рамките на плана за ваксинация на въоръжените сили.

Като се има предвид това, Роблес е поискала доклад от генерал Вилароя и увери, че не е знаела нищо за това, докато не го е видяла публикувано в медиите. Освен генерал Вилароя, няколко ръководители на Генералния щаб са ваксинирани срещу COVID, включително генералите Франсиско Брако, командир на оперативното командване, и Фернандо Гарсия Гонсалес-Валерио, ръководител на Координационния щабен център. Според източници на Генералния щаб, ваксинацията е следвала протокола, който се прилага за въоръжените сили, различен от гражданския и който е установен от Подсекретариата на отбраната.

Според споменатия протокол, уточняват източниците, Шефа на Генералния щаб и други генерали са имали право на ваксината според възрастта, след като тя е била приложена на медицинския персонал и на целия военен персонал, който ще пътува на мисия, както в чужбина, така и на национална територията. Генералният щаб посочва, че ваксината е инжектирана и на военни и цивилни, участващи в планирането, ръководството и координирането на операциите от всички нива. Скандалът с военните е продължение на полемиките от тази седмица за ваксиниране, прескачайки протоколите, на кметове, съветници и регионални депутати, както от Испанската работническа социалистическа партия, така и от Народната партия, в общините Аликанте, Уелва и Мурсия, както и в регионалното правителство на автономния град Сеута.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    41 3 Отговор
    Защото не е искал затова е подал оставка, дано по скоро тази лъжа излезе наяве
  • 2 КОТарАК

    49 1 Отговор
    избиват се за ваксината ейййй/на тая евтина пропаганда и децата няма да се хванат
  • 3 Диего

    46 3 Отговор
    Хората за една ваксина подават оставка , а тук за пълни шкафчета със злато и пари си траят. Това значи да имаш чест.

    Коментиран от #9, #11

  • 4 Аз40🏴‍☠️

    25 4 Отговор
    Не се връзвайте, това са маркетингови хватки.
    Положението е по-лошо, отколкото изглежда.
  • 5 а дано

    24 1 Отговор
    сега остава ген майтапчийски да последва примера на ген вилароя
  • 6 А при нас

    13 2 Отговор
    след скандала с ваксинацията в Благоевград нещо да се случи за едун комшия питам??? Ама да сравняваме наглите българи с испанци е неуместно /!!!!
  • 7 Диверсант

    13 1 Отговор
    През февруари и март 2020 когато в Италия всички бяха притаили дъх по домовете си и никой не смееше да си покаже носът навън, се появиха филмчета как на пристанищата в Палермо и Бари се стоварват американски танкове и бронирана техника. Всичко живо без каквито и да било маски и предпазни средства. Плъзнаха слухове че са ваксинирани предварително, но ситуацията бързо беше заглушена от мъртви и заразени.

    Коментиран от #8, #15

  • 8 Глупости и

    3 12 Отговор

    До коментар #7 от "Диверсант":

    евтина дезинформация. Нищо от написаното от теб, не е вярно! (Като започнем от това, че не беше февруари и март, а от средата на март, до началото на май. А стоварената сметопочистваща руска техника и персонал, станаха за смях. Особено, когато не искаха да се върнат"в родината". Осветиха и германските политици, чрез които е поискана "помощта" от кремълската банда и миналото им в щази.)

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Диего":

    Били са , на на целия Парламент,
    по една инжекция, голяма работа!
    Нали някой трябва да работи!
  • 10 Диверсант

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости и":

    На анонимни Соросоидни джендъри не отговарям, желаещите да проверят фактите могат да намерят в мрежата достатъчно материали от кмета на Бергамо Giorgio Gori. Надявам се той да не е агент на щази
  • 11 Там нямат ГЬОНСУРАТИ...

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Диего":

    В ГЕРБ,БСП,ДПС,ЛЪЖЕПАТРИОТИТЕ и други далаверски партийни целият им членски състав е от ЧЛЕНОВЕ ГЬОНСУРАТИ...
  • 12 Дончо

    3 2 Отговор
    КАТО ГИ ЗНАМ КАКВИ СМЕШНИ ВОИНИ СА ИСПАНЦИТЕ,НАПРАВО КОМЕДИЯ.
  • 13 Горд Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Глупости и":

    Пишеш лъжи и глупости. Какво общо има американската бронирана техника с руските камиони дето пръскаха дезинфектант? Кой точно не се прибрал? Даже ги наградиха!
  • 14 Йосиффф

    10 0 Отговор
    Истината е ,че е отказал категорично да се ваксинира. Медиите знаем чия кауза обслужват,тъй че дезинформацита е налице.я
  • 15 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диверсант":

    Там в Италия измряха от ваксините... А военните бяха заради Ватикана... Папата получи сърдечен удар... На Великден беше на холограма... А за Коледа хич не се появи,,,, няма как от одвъдното да дойде... Заместника му чете словото... Но защо ние още стоим и търпим Бойко... Кой му е дал задача 80% от българите трябва да бъдат ваксинирани... Сзо е заместник на Ватикана.. Дяволи мръсни...

    Коментиран от #16

  • 16 Еклектик

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Братле, на неква много баята субстанция си! Смени спешно дилъра!!!