Last news in Fakti

24 Януари, 2021 15:23 2 070 17

Тръмп опитал да смени главния прокурор

  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • прокурор-
  • президент-
  • капитолия

Усилията на Тръмп са се провалили

Тръмп опитал да смени главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп опитал да замени изпълняващия длъжността главен прокурор с длъжностно лице, желаещо да се заеме с необоснованите твърдения за измама в изборите. Освен това Тръмп настоявал Министерството на правосъдието да поиска от Върховния съд да обезсили победата на президента Джо Байдън, пише Wall Street Journal, предаде News.bg.

Усилията през последните седмици от президентството на Тръмп са се провалили поради съпротивата на назначените от него висши служители, които отказват да заведат правно неоснователно дело пред Върховния съд. По-късно други висши служители заплашиха да подадат оставка, ако Тръмп уволни изпълняващия длъжността генерален прокурор Джефри Розен. Висши служители, включително Розен, бившият генерален прокурор Уилям Бар и бившият изпълняващ длъжността генерален адвокат Джефри Уол, отказаха да заведат делото във Върховния съд, като заключиха, че няма основание да се оспорват резултатите от изборите и федералното правителство няма правен интерес дали Тръмп или Байдън е спечелил.

Тогавашният съветник на Белия дом Пат Циполоне и неговият заместник Патрик Филбин също се противопоставиха на идеята на Тръмп, която е популяризирана от външните му адвокати. След като планът му за Върховния съд не стигна до никъде, Тръмп проучи замяната на Росен с Джефри Кларк, съюзник на Тръмп, който изрази готовност да използва силата на ведомството, за да помогне на Тръмп да продължи неуспешните си правни битки, оспорвайки резултатите от изборите. Тръмп отстъпва от този план след заплахите от висшето ръководство на Министерството на правосъдието да подаде оставка, ако Розен бъде отстранен, казаха запознати.

Съветник на Тръмп, помолен да отговори на информацията в американските медии, коментира, че бившият президент "постоянно твърди, че нашата правосъдна система трябва да разследва широко разпространена измама с избори, която измъчва нашата система от години. Всяко твърдение за противното е невярно и се ръководи от тези, които искат да поддържат счупена система". Демократите реагираха яростно, а сенаторът Ричард Дърбин, входящ председател на Съдебната комисия, заяви, че ще разследва усилията за използване на Министерството на правосъдието от Тръмп за промяна на резултатите от изборите.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър призовава генералния инспектор Майкъл Е. Хоровиц да разследва "този опит за злоупотреба". Безпочвените твърдения на Тръмп за изборна измама и отказът му да признае победата на Байдън достигнаха своята кулминации на 6 януари. Камара на представителите започна импийчмънт на Тръмп за втори път, седмица след подбуждането към бунт в Капитолия, а процесът по обвинението в Сената ще започне на 8 февруари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    12 5 Отговор
    В 16 00 часа пред Министерски съвет е Националния Протест.Оставка на Каскета и Аскета!

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Бaро Вкаров

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Успех,мили протеституиращи!🐵
  • 3 Шпек

    6 2 Отговор
    Който не е гледал филмът “Никсън” на великият Оливър Стоун трябва да го направи.Там с подробности се описва как се става президент на тази велика страна.Да,велика е,колкото и да не ми се иска защото ние сме колония.
  • 4 Седесарят.

    7 7 Отговор
    ТРОМП,спечели моите симпатии.Патриот и куурвар.като мене.Браво!!.г,-н Президент..
  • 5 стоян георгиев

    11 10 Отговор
    тръмп е направил опит за държавен преврат.трябва да бъде съден за държавна измяна,което и предполагам ще се случи в един момент!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 нашия

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    а Бидона си го направи с помоща на дълбоката държава-ще бъде по трудно от сега нататък борбата с дълбоката държава

    Коментиран от #13

  • 7 Това става

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Само в България ,
    Главния прокурор ,
    може да бъде сменен ,
    ако не слуша Мафията?
    Явно, някой Български политик ,
    му е давал съвети к, ак да се пази?
  • 8 В ДЕСЯТКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Съвсем близо , до логиката!
    То и Бойко Борисов,
    подари на Путин ,3 милиарда лева ,
    ама никой не го съди??????????????????????????????????????

    Коментиран от #9, #10, #14

  • 9 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "В ДЕСЯТКАТА":

    аналогията ти е нелогична и изпразнена от разбиране на реалната ситуация и последствия-сравняваш кон и кокошка
  • 10 нашия

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "В ДЕСЯТКАТА":

    стоянчо на бай георги момчето е дълбоко заблуден-не му се връзвай
  • 11 Аз40🏴‍☠️

    6 4 Отговор
    Тръмп направи велики неща не само за страната и народа си, но и за целия свят. За тях никога няма да чуете от български медии. Той вече е в историята и винаги ще стои гордо там. Всичко друго са глупости за лека нощ.
  • 12 Пиещият Белина

    3 6 Отговор
    Тръмп цял живoт e живял и зaбoгaтял oт cпeкулa и нeчecтни cдeлки,
    задлъжнял е c милиoни към бaнки и крeдитoри,
    влезе с измама в Белия дом бeз да има никaкъв oпит в пoлитикaтa, кaтo пoлитичecки прoeкт подпомогнат от Мocквa,
    кaтo прeзидeнт управлявашe налудничево Америка c клoунcки нoмeрa и с поредици от лъжи и гaфoвe ,
    зaбрaни имигрaциятa в cтрaнaтa кaтo трaдиция и ocнoвнo прaвo при cъздaвaнeтo нa CAЩ,
    раздели американския народ и зaдълбoчи и изocтри рacoвитe и eтничecки прoтивoрeчия ,кaтo доведе страната прeд прага на граждански размирици пoрaди лъжитe и внушeниятa чe избoритe му били oткрaднaти c фaлшификaции, кoитo тaкa и нe дoкaзa в cъдa,
    с неадекватното си и егоцентрично поведение отблъсна всичките лоялни към него републиканци, оказваше натиск върху Върховния съд
    И накрая преди да си замине, пoтъпкa Aмeрикaнcкaтa кoнcтитуция и дeмoкрaция и организира c приcъщaтa му aрoгaнтнocт и цинизъм за последно едно голямо " ШОУ" c подбудителството за прoтecти от привържeницитe си и c вaндaлcкo нaхлувaнe в Кaпитoлия , кoeтo oтврaти и последните му верни cъпaртиици и кoeтo за съжаление зaвърши с чoвeшки жертви и зaвинaги oпoзoри CAЩ пред Света ..!!!

    Коментиран от #17

  • 13 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "нашия":

    няма никаква дълбока държава дрогар.просто тръмп наруши принципи дето в америка са важни за местните и те държат на тях.знам ква ви е болката на комунягите,а именно че не успя да съсипе сащ,но тва се случи именно щото америка има разделение на властите.сега като се вижда че е извършил сериозни престъпления ще има и съответните наказания!
  • 14 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "В ДЕСЯТКАТА":

    само че сащ не са българия и механизмите там тръгнат ли да те мачкйат те правят на каима.

    Коментиран от #15

  • 15 нашия

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    стоечо мама не се аби -личи си колко си абен
  • 16 Гост плюс

    0 1 Отговор
    Късно се сети Тръмп да прави тези промени. Толкова ли не може да "вдене" по-отрано, че е заобиколен от хора, които лесно биха го предали. Общо-взето хич го нямаше в дипломацията и работата с екипа, въпреки добрите му намерения. Няколко пъти повтори, че демократите ще изманипулират изборите с това гласуване по пощата, но не взе всички необходими мерки това да не се случи. Беше твърде самонадеян, че ще спечели въпреки триковете. Да, но измамата беше деобре пресметната
  • 17 Любимец 13

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пиещият Белина":

    Ти луд ли си бе Парцалев? - нищо не си разбрал за Тръмп и управлението му. Той беше толкова необходим за още поне 4 години на САЩ и света, но хубавите работи очевидно бавно ще да стават...