25 Януари, 2021 10:50 4 800 12

Биткойнът ли е виновен за спирането на тока в Иран?

  • иран-
  • биткойн-
  • ток-
  • електричество-
  • сащ-
  • замърсяване на въздуха

Иран е сред първите 10 държави с най-голям капацитет за добив на биткойни

Биткойнът ли е виновен за спирането на тока в Иран? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Столицата и големите градове на Иран потънаха в мрак през последните седмици - милиони останаха без ток часове наред, светофарите се повредиха, офисите помръкнаха, онлайн обучението спря, предаде AP.

Агенцията допълва, че на фона на токсичния смог, покриващ небето, натиска на пандемията върху Техеран и други надигащи се кризи, социалните медии гъмжат от спекулации. А без забавяне е посочен невероятен виновник: биткойнът, предаде БНР.

За няколко дни, през които разочарованието се разпространи сред жителите, правителството взе широкообхватни мерки за контрол на центровете за обработка на биткойни. Те изискват огромно количество електроенергия за захранване на специализираните си компютри и за охлаждане, а това натоварва иранската електрическа мрежа. Властите закриха 1600 центъра в цялата страна, включително за първи път и оторизирани – така регулацията създаде объркване в крипто индустрията, както и подозрение, че биткойнът се е превърнал в удобна изкупителна жертва за по-дълбоко вкоренените проблеми на нацията.

Откакто през 2018 година бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оттегли едностранно страната си от ядреното споразумение на Техеран със световните сили и отново наложи санкции срещу Иран, криптовалутата доби голяма популярност в Ислямската република. Според Иран анонимните онлайн трансакции, извършвани в криптовалути, позволяват на физически лица и компании да заобикалят банковите санкции, които парализират икономиката. Биткойнът предлага алтернатива на парите в брой, отпечатани от суверенните правителства и централните банки, а в случая на Иран и други страни под санкции като Венецуела. Освен това той стана и убежище за съхранение на парите.

"Иранците осъзнават колко е ценна такава безгранична мрежа много повече от другите, защото нямаме достъп до всякакъв вид глобални платежни мрежи", казва Зия Садр, експерт по биткойни от Техеран. "Биткойнът блести тук", коментира той. Щедро субсидираната електроенергия в Иран постави страната на картата на криптовалутите, предвид огромното потребление на ток от тази дейност. Електричеството там струва около 4 цента за киловатчас в сравнение със средно 13 цента в САЩ. Иран е сред първите 10 държави с най-голям капацитет за добив на биткойни в света - 450 мегавата на ден. Американската мрежа има дневен капацитет от над 1100 мегавата.

В покрайнините на Техеран и в южната и северозападната част на Иран складове без прозорци бръмчат с тежка промишлена техника и редици от компютри, които разбиват много сложни алгоритми за проверка на трансакциите. След това трансакциите, наречени блокове, се добавят към публичен регистър, известен като блокчейн. След като правителството даде гласност на режима си за фермите за биткойни, така наречените „миньори“ отхвърлиха цялата вина за огромната енергийна консумация. Мнозина предупредиха, че въпреки потенциала си да се превърне в криптовалутна утопия Иран ще продължи да изостава. "Тези ходове вредят на страната", отбелязва Омид Алави, консултант по криптовалути. "Много съседни държави привличат чуждестранни инвеститори", допълва той. Същевременно при прекъсванията на електрозахранването дебели слоеве замърсяване обвиват планинските върхове и надвисват над градовете. Показанията за замърсяване на въздуха с фини частици скочиха до над 200 микрограма на кубичен метър - равнище, определяно като "опасно" нездравословно. Така добиването на биткойни се превърна във фактор, влошаващ и качеството на въздуха в Иран.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 3 Отговор
    Не, обвинете Путин.
  • 2 мародер

    18 4 Отговор
    Биткойн - това е нещо като пшенични и царевични пръчици! Хапнеш нещо глътнеш нищо.
  • 3 🇮🇱=🏳️‍🌈

    5 9 Отговор
    Биткоинта е създаден от японец за да саботира Русия с помощта на Щатите.

    Коментиран от #9, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Факт

    8 3 Отговор
    Учени откриха че средното IQ на инвеститорите в токени е ~10 точки
  • 6 Ауууууу ох

    7 2 Отговор
    Ружа Игнатова спря тока на всичките си инвеститори Защото фалираха и не можаха да си платят сметките 🤣🤣🤣🤣
  • 7 Нов световен ред

    8 2 Отговор
    Когато копачките спрат , ще изчезне и мрежата която позволява БК да се търгува. Освен това наближава момента в който няма да има достатъчно енергия за копане. Всеки запознат с модела на тази валута знае, че на планетата няма достатъчно мощност за да бъде изкопан и последния БК. И не е вярно че няма инфлация при тази валута. Има, но тъй като не може да бъде печатано като парите до безкрай , инфлацията на БК ще представлява не добавяне на нули, а наситняване на един БитКойн на много Сатошита.

    Коментиран от #12

  • 8 гл шеф

    0 0 Отговор
    от. гл шеф. на тайно разузнаване. не винете румен йорданов. заловетеси престъпниците. румен с дни чака за дамо се провери от спец службите [компютъра. ]
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 В грешка си

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇮🇱=🏳️‍🌈":

    Биткойна е създаден от японци, но в услуга на Тесла мена за да си финансира ракетните програми, иначе до сега щеше да фалира поне два пъти.
  • 11 тъпанар

    5 1 Отговор
    Прочетох коментарите до тук доста внимателно. Доста от коментиращите нямат и понятие от блокчейн. Трудността при така нареченото 'копаене" се удвоява на определен срок години. Голямата воатилност на БК, се дължи и на доста спекулативни сделки. По мое скромно мнение все още пазара е по скоро 'овчи", където доста хора губят значително. Лично аз харесвам липсата на регулация на БК, където никое правителство не може да диктува.
    Доколкото следя тенденциите в този напрегнат политически район, може скоро САЩ намерят повод за война. Тази политика на непрекъснато противопоставяне на Иран полека лека натяга все повече задъхващата им се икономика. Тогава спирането на тика ще е най-малкия им проблем.
  • 12 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Нов световен ред":

    Само един квантов процесор ще изкопа последния 21 милионен BTC с доста малко изхабен ток и за ден .